Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Hvorfor produsere mat i Norge?
Kommunikasjonsdirektør FHL
Strukturrasjonalisering – medisin eller gift for landbruket?
Slipp oss til - ungdom inn i landbruket - Presentasjon for (din kommune/temamøte)
Bondelaga i Rissa og Stadsbygd
Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.
Vi får Norge til å gro! Jordbruksavtalen Oppbygging av økonomisk ramme.
H E L G E L A N D – D E R D U H Ø R E R H J E M M E LOKALBANKEN.
Markedsutsikter: Begrenset produksjonsvekst og sterk etterspørsel
Arealavgift AqKva 2008 Havbrukskonferansen Geir Magne Knutsen.
Bondens gull •Et historisk CO2 nivå på 240ppm er økt til 390ppm. •Det brukes 84,7 millioner fat olje om dagen i verden, og 1 million fat bioetanol/diesel.
Samfunnsregnskap, 2008 IT-næringen i Bodø. Illustrasjon av samspillet Rammevilkår og tilrettelegging Arbeidsplasser og skatt- og avgiftsinntekter Fellesskapet.
Verdiskaping og sysselsetting i jordbruket i Trøndelag, 2010 Seminar Rica Hell Hotell , Siv Karin Paulsen Rye.
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Jordbruk i distrikts-Norge
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Gartner Avregningsstatistikk A.L Gartnerhallen. Gartner 2 Avregnet i forhold til Sum Konsum og Industri NNL Bodø 23. febr
Presentasjon for kommunestyret
Historisk løft for minstepensjonister og unge uføre Trygdeoppgjøret 2008 (28. mai 2008)
Driftsøkonomien i landbruket - status og utviklingstrekk I Trøndelag
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
© Bergen kommune Bergen og Hordaland - et sterkt lag Presentasjon av ordfører Gunnar Bakke Torsdag 3 januar 2008.
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
Landbrukskriteriet, og finansiering av landbruksforvaltning
Kornmøte på Skjetlein VGS 2 desember
Vi får Norge til å gro! JORDBRUKSAVTALEN
JORDBRUKSAVTALEN
Jordbruksavtalen
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Ny markedsordning for storfekjøtt- erfaringer til nå, og arbeidsdeling mellom avtalepartene og markedsregulator Brita Skallerud 2. nestleder i Norges Bondelag.
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Vi får Norge til å gro! Viktige landbrukspolitiske saker for vinteren Per Skorge.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Landbruk på dagsorden Agderlandbruket i dag – utviklingstrekk
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Agderlandbruket i et globalt perspektiv - med fokus på klimaendringer
Korn- og kraftforpolitikken; hvordan fungerer kornordningen
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Norturas satsing på spesialiteter og regionmat
Bærebjelker i norsk jordbruk Sjøleiende bønder Bruke egne ressurser Utfordres av: Areal i andre land Lave bondeinntekter Tilskuddsavhengighet MAKTA OVER.
Landbruket – fremdeles en del av løsningen?
Vi får Norge til å gro! JUSTERINGSFORHANDLINGENE.
Ressursoptimalisering eller problemløsning
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Landbruk og Avfall BIOGASS det viktigste tiltaket! Bellonas energiforum 18. Mars 2010 Tone Knudsen.
Eldreomsorg i Harstad mot 2030
Fremtidens matproduksjon
Framtida for hest som næring potensialet og profesjonalisering
STRATEGISK NÆRINGSPLAN- LANBRUKSDELEN Utviklingstrekk Rammebetingelser/Scenarier fram til Konsekvenser for jordbruket i Hamarregionen.
PETS DISTRIKT 2290 ROTARY ÅRET MÅL OG STATEGIER.
Disposisjon Situasjonen på arbeidsmarkedet
Landbrukets omdømme ”bærre sauter”? Jeg jobber med omdømmebygging hver dag. Hvordan tenker Bondelaget om omdømmebygging? v/ Trine Hasvang Vaag, leder Nord-Trøndelag.
Utviklingstrekk og utfordringer for landbruket i Midtre Namdal. Namsos Kirsten Indgjerd Værdal Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( )
Antibiotikaresistens Bondens hverdag Senterkonferansen 2015 Egil Chr. Hoen Leder Buskerud Bondelag.
Landbruk på dagsorden i Karlsøy kommune Ass. fylkesmann Bård M. Pedersen.
Jordbruksoppgjøret 2014 – produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning ferie og fritid Kommunesamlinger høsten 2014.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hva slags landbruk? Hva slags politikk? Tromsø
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Troms Bonde og –småbrukarlag, 4. mars 2016 Norsk matproduksjon og globalt klima Av Odd Magne Harstad Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Hvor står vi? Hva vil vi? Hva gjør vi? 1# Sjølforsyningsmyta Vi blir stadig mer sjølforsynte med mat.
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Grunnlaget for all produksjon er jorda!!
Jordbruksforhandlingene
Kurs Landbrukspolitikk
Utskrift av presentasjonen:

Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring

Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk i globalt perspektiv

Landbruk i Ørland 250 personer er direkte sysselsatt i kommunens landbruk. Det tilsvarer 10,3 % av den yrkesaktive befolkningen. Landbruket i Ørland bidrar til sysselsetting av 500 personer. Samlet omsetning i regionen som følge av dette er 281 mill. kr. Landbruket i Ørland kjøper arbeidskraft, varer og tjenester i regionen for 50.mill. kr.

Landbruk i Ørland Areal: 60 % av kommunens totale areal er dyrka mark 148 gårdsbruk med til sammen da jordbruksareal Gjennomsnittareal pr bruk er 289 da Ca 1000 da økologisk dyrket da korn, mest bygg og havre men også spredte forsøk med dyrking av hvete Noe grønnsakproduksjon, 191 da gulrot og 112 da potet Resten av arealet brukes til grovfordyrking

Landbruk i Ørland Produksjon da korn 1500 melkekyr 4200 storfe 1000 svin kyllinger kalkuner 7000 verpehøns 42 hester på gårdsbruk 195 vinterfora sau tonn korn 8,2 mill. liter melk 745 tonn storfekjøtt 126 tonn svinekjøtt 104 tonn kylling 126 tonn kalkun 94 tonn egg

Landbruk i Ørland Melkeproduksjon: Tall fra 2008 i parentes 66 kvoter (79) 47 hentepunkt (59) 1500 melkekyr (1708) 8,2 mill. liter (10,8) Gjennomsnittskvote ltr. ( )

Landbruk Nasjonal sysselsetting direkte årsverk. Leverandør til Norges nest største industri (næringsmiddelindustrien) arb.plasser, innen trevare og trevareforedling. Totalt 4% av total sysselsetting i Norge. Opprettholder sysselsetting og bosetting i distriktene Opprettholder kulturlandskapet Bidrar til bolyst

Landbruk Jordbruksforhandlingene: Forhandlinger mellom Norges Bondelag, Norges Bonde og Småbrukarlag og Staten om inntektsmulighetene for bonden. Forhandles om målpris på produkter, rammer for tilskudd og utviklingsprogram Regulert av hovedavtalen mellom Staten og næringa av 1950, sist revidert i 1992.

Landbruk Jordbruksforhandlingene forts: 1. Budsjettnemdas arbeid. 2. Jordbrukets krav. 3. Statens tilbud. 4. Forhandlinger. 5. Hvis enighet, avtale som går til Stortinget for godkjenning, evt. ved brudd går statens tilbud til Stortinget for godkjenning.

Landbruk Jordbruksforhandlingene forts. Budsjettnemda sitt grunnlag i 2009: Siste kjente regnskapstall: (Resultatet av jordbruksforhandlingene i 2006)! Gyldighet for jordbruksforhandlingene i 2009: Målprisøkninger fra 1. juli Bevilgninger over statsbudsjettet fra 1. januar 2010.

Landbruk Globalt perspektiv: Norge vil alltid ha råd til å kjøpe den maten vi trenger fra andre deler av verden, men: Hvor etisk er det å kjøpe mat fra de som sulter? Hvor miljøvennlig er det å transportere mat unødig over kontinent og verdenshav? Er det moralsk rett å bygge ned norsk matjord samtidig som verdens befolkning øker?

Landbruk Globalt perspektiv: Folketallet øker, men klimakrisen fører til at store områder jordbruksland forsvinner hvert år. Verdens matproduksjon må dobles innen år I Norge øker matbehovet med 20% fram til Verden sett under ett har i dag 1,8 da matjord pr. innbygger. Allikevel er det mange som sulter. I Norge er tallet 1,77 da.

Landbruk i Ørland Vi har forbrukerne med oss ! Verdens klimaproblemer taler til vår fordel ! Nest etter vann så må folk ha mat !

Landbruk i Ørland Landbruk er en politisk styrt næring i Norge. Næringa er fortsatt interessert i å gjøre jobben. MEN, Det er opp til dere politikere om vi fortsatt skal få rammevilkår som gjør oss i stand til det!