Generasjonsskifte – Hva kan IN bidra med? Anders Melleby Fremmerlid

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kultur som drivkraft i lokal verdiskaping KULTURdykk 05
Advertisements

Praktisk ledelse og risikostyring av virksomheter, Del 3:
Næringsvennlig offentlig sektor Grupperapport til Strategisk næringsplan for storbyregionen Stavanger
PLANLEGGING SMÅKRAFTVERK AV EN STØRRE GRUNNEIER
Husbankens virkemidler – en innføring og oversikt
Husbankens virkemidler i det boligsosiale arbeidet
AVI i fremtiden *Behov og ønsker *Temaer og gjennomføring Hvor går utviklingen.
Hva kan KLP Banken tilby dere?
Sosial boligpolitikk Velferdsalliansen Sosialpolitisk Forum Oslo, 21 april 2005 Lars Aasen Daglig leder.
Innovasjon Norge Aktuelle finansieringsordninger
«Bedriftsutvikling tradisjonelt landbruk»
Innovasjon Norge Presentasjon Etablererkurs Fosen
Nye økonomiske utfordringer
Sparebankforeningens årsmøte 2004 Pressekonferanse Adm. direktør Arne Hyttnes.
50 millioner til etablering av ladestasjoner i 2009 Camilla Nørbech
Møte mellom Hordalandsbenken og Bergen kommune 3. januar 2012 Byråd for kultur, Næring, Idrett og Kirke Gunnar Bakke.
1 Regjeringens næringspolitikk og dens betydning for treforedlingsindustrien Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
Partnerne bak Næringsbarometeret: Presentasjon 18. januar 2006 Sogn og Fjordane Presentasjon 18. januar 2006 Hordaland.
Brasil. Utvikling i jord- og hagebruk
Bioenergiprogrammet 2009/ Biogass Ørlandet 11.mai 2009.
Presentasjon for kommunestyret
Boligsosial utvikling – Boligbyggelagenes rolle
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
1 DA-fondet LandbrukReiselivSMB/Ind.Etabl./Entr. IN Hedmark Departementer Marked/kunder Regionale fortrinn Trender -Innlandsindeksen -Næringsanalysen Norges.
Innovasjon Norge sine virkemidler og prioriteringer for ARKTISK LANDBRUK Tenkeloftet 27. november 2012 Gunnar Kvernenes.
Landbrukstjenesten Midtre Hålogaland Ragnhild Renna - daglig leder.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Vi får Norge til å gro! Prosjektplan på 4 Styrking av saueholdet i Buskerud Prosjekteier: Buskerud Bondelag Prosjektleder:Eldor Bjerke.
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Innovasjon Norge – bygdeutviklingsmidler Gartnerdagene, Gjennestad 23
Bioenegiprogrammet Gårdsvarmeanlegg og biogass
Bioenergiprogrammet 2011/ Biogass Vidar Andreassen.
Innovasjon Norge Bioenergiprogrammet 2011
Den anbefalte banken! Presentasjon på RAFF Seminar V Erik M Throndsen.
Ny Lov og forskrift om voksenopplæring 2010 VOFO Læring og Kompetanse Presentasjon
Bioenergiprogrammet 2009/ Biogass Øyvind Halvorsen Bellona
Oslo – flest utfordringer – størst oppmerksomhet
HUSBANKENS VIRKEMIDLER
Utbedringslån og utbedringstilskudd
Forebyggende og konfliktdempende tiltak
Spillemidler til idretts-, nærmiljø og friluftsanlegg. Høstseminar 2011 – Asker idrettsråd.
Økonomiske virkemidler Skogkultur –etablering og oppbygging av kvalitetsskog inkl miljøhensyn –distriktsprofil –statlig tilskudd pga langsiktige tiltak,
Boligkonferansen 2004 Politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet 24. mars 2004.
SMÅSKALAMAT Noen eksempler på hvordan Innovasjon Norge kan bidra Gunnar Kvernenes, IN Troms.
Utviklingstrekk og utfordringer for landbruket i Midtre Namdal. Namsos Kirsten Indgjerd Værdal Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.
Innovasjon Norge. Langesund, Tema Formål, strategi Tiltakspakke. Policy. 2010; statsbudsjett.
NÆRINGS OG KULTURUTVALGET -ARENA FOR INVOLVERING OG MEDVIRKNING TIL NÆRINGSUTVIKLING I NORDREISA. VELKOMMEN Bedriftsworkshop 22. november 2012.
Innovasjon Norge Nordland Karsten Nestvold, Myre
Bjarne Øygard Innovasjon Norge, Møre og Romsdal
Næringslivets lokaliseringsmønster og arealbruksutvikling Trondheim: innb arb.pl. Bergen: innb arb.pl. Stavanger/Sandnes:
Landbruk på dagsorden i Karlsøy kommune Ass. fylkesmann Bård M. Pedersen.
Kommunal- og regionalminister Erna Solberg ”Norsk velferd på ny måte
TEMAMØTE FISKE SOM NÆRING. Innovasjon Norge –Gårdbrukere/grunneiere som har etablert seg som næringsfiskere har fått støtte hos Innovasjon Norge. Det.
Tjenester innen landbruksområdet Bjarne Øygard, Innovasjon Norge Møre og Romsdal.
Boliger for mennesker med nedsatt funksjonsevne Sinsen skole 13. september 2015 Side 1Oslo kommune, Velferdsetaten.
Kor går Innovasjon Norge? Endringar Møte med Stortingsbenken
Miljøseminar akvakultur Florø, februar 2016 Egil H. Ytrøy, finansieringsrådgjevar IN.
Småskala landbruksproduksjon sett fra fylkesmannens ståsted Landbruksdirektør Thor Bjønnes Samling for Norsk Kommunalteknisk forening Quality Hotel, Sarpsborg.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Regionalt utviklingsprogram Møte Fylkeskommunen har lyttet på kommunene – kortere og spisset RUP Lettere å sette seg inn i hva RUP innebærer.
Innovasjon Norge FORNY-forum
En presentasjon om Innovasjon Ytre Lyngen
Hadsel Eiendom KF Leie-til-eie.
Innovasjon Norge Arktis | Dag Ronald Fredheim
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
Finansiering.
To omstillingsmotorer
Viseadm. dir. Bård Øistensen
Utskrift av presentasjonen:

Generasjonsskifte – Hva kan IN bidra med? Anders Melleby Fremmerlid

Innovasjon Norge Om Innovasjon Norge Virkemidler i landbruket Saksgang investeringsprosjekt Satsingsområder i landbruket Spørsmål

Innovasjon Norge Starta opp 1. januar 2004 Består av SND, Norges Turistråd, Norges Eksportråd og Statens veiledningskontor for oppfinnere Hovedkontor i Oslo Kontor i alle fylkene 40 kontorer i 34 land 700 ansatte Styreleiar Reidar Sandal Styreleiar, adm direktør og landbrukskompetanse i hovedstyret Reidar Bye, no SINTEF, tidlegare Norsk Skog Jørand Ødegård Lunde, bonde frå Valdres Hanne Refsholt, konsernsjef Tine Adm. direktør Gunn Ovesen Reidar Bye Jørand Ødegård Lunde Hanne Refsholt

Bygdeutviklingsmidler Formål: Utvikling av tradisjonelt landbruk Utvikling av alternative næringer i tilknytning til landbruk Finansiering: Etablererstipend, utviklingsfase og etableringsfase Bedriftsutvikling Investeringer Tradisjonelt landbruk og nye næringer tilskudd og rentestøtte Generasjonsskifte Fremforhandlet over jordbruksoppgjøret -460 mil i tilskudd for 2013 (økning på 60 mil fra 2013) -1000 mil i rentestøtte økning på (30 mil fra 2012) IN får hvert år et oppdragsbrev fra Fylkesmannens Landbruksavdeling i Østfold som inneholder tilskudd og rentestøtte og føringene for bruken av disse. Fylkesmannen får disse pengene fra LMD –og det er bestemt fra sentralt hold hvor mye som går til IN og hvor mye som beholdes hos Fylkesmannen. IN`s midler skal gå til bedriftsrettede tiltak Etablererstipend og bedriftsutvikling dreier seg stort sett om nye næringer/alternative næringer/bygdenæringer. Tilskudd på inntil 50 % av kostnadsgrunnlaget maks 400 000,- for utvikling av forretningside/etablering av bedriften/ utvikling av bedrift – kun myke kostnader – altså ikke støtte til fysiske investeringer.

Lån til landbruksformål Næringsformål investeringer, eiendoms- overdragelse, tilleggsareal Bolig ny og utbedring Vilkår Samme rente for alle Flytende rente, fast rente Rente fra 3,65% Pant i fast eiendom innenfor 90% Vi gjør ikke refinansiering – dvs at man ikke kan fornye lånet hos oss Fordel med lån inntil 90 % av verdigrunnlaget – lav rente Ikke finansieringsbevis – skal ikke være i konkurranse med andre banker siden vi er statsfinansiert- Ikke normal bank mht til saksbehandlingstid Fastrente 3,25 (1-2-3 år) 3,45 (5 år)

Risikolån landbruk Formål Investeringer ved utbygging, modernisering, omstilling, utvikling og generasjonsskifte Vilkår Pantesikra toppfinansieringslån Max 5 millioner Rente januar 2012: 5,1% -IN legger vekt på å være utløsende – dvs på prosjekter med stor risiko – og stort kapitalbehov – der man ikke får finansiering gjennom egen bank – kan det være muligheter i IN. Ønsker å være med å dele risikoen med andre banker – for eksempel 50/50 samfinansiering med annen bank – delt risiko – ønsker åpen dialog med annen bank – vi ønsker ikke å være en konkurrent. -Risikolån er et dyrere lån – men hvis det ikke finnes andre muligheter så er det et tilbud vi har. – må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Særlig aktuell for samdriftsfjøs og anna bedriftsutvikling der pantegrunnlaget er anstrengt eller der man ønsker beholde mulighet for utvikling av enkeltbruka gjennom fortsatt ”ledig” pant

Saksgang investeringer/generasjonsskifte Kontakt landbrukskontoret Landbrukskontoret melder til IN Gjennomgang av prosjektene/retningslinjer Landbrukskontoret/IN kommer på besøk Beskjed om du bør søke Elektronisk søknad Kommunen som «mellommann» Tilsagnsbrev Start bygging Ring landbrukskontoret og diskuter prosjektet med rådgiver tidlig – vår førstelinjetjeneste. Landbrukskontoret melder inne til IN ved nyttår, straks over – hvilke investeringsprosjekter som kommer i 2013 IN vurderer rammene fra oppdragsbrevet fra Fylkesmannen/ retningslinjene vår og handlingsplanen fra fylkesmannen/og alle prosjektene som er innmeldt. Foretar så en «grovfordeling» på hvilke som faller innenfor utenfor retningslinjene/innenfor retningslinjene/og hvor stor utmåling vi kan gi mht rammene og antallet støtteberettigede for 2013. De som vurderes som støtteberettigede får et besøk på vinteren/våren – gjennomgang av investeringsplanene – tegninger – driftsplan – næringsoppgave – selvangivelse – prat rundt kjøkkenbordet. Rett og slett en realitetsprat om prosjektet ang økonomi og gjennomføring. Får beskjed om du bør søke –eller ikke, du har alltid en rett i å søke, men kanskje ikke alltid en fornuftig bruk av tida hvis du er langt utenfor rammene. Søknad sendes via landbrukskontoret som skriver sin uttalelse – søknad går videre til saksbehandler i IN for behandling Utbetalinger og andre saker som skal utføres – vi kommunen

Retningslinjer 2012 Åpent for alle næringer Generelle kriterier Økonomi/kompetanse/gjennomføringsevne Behov i markedet Aktive Gårdsbruk Kvinner og ungdom < 35 år Økologisk Driftsbygg i tre Fornybar energi Tidligere har man lagt vekt på spesifikke næringer – 2012 – i utgangspunktet nå er åpent for alle Seminar Driftsbygg i tre

Nytt i 2012 Maks tilskudd 900 000 Korntørker Økologisk Såkornkontrakt Biodrivstoff Samarbeid Inntil 30 % av godkjent kostnadsramme for prosjektet. Rentestøtte med ei ramme på Inntill 5 000 000

«Prioriterte tiltak» tradisjonelt jord- og hagebruk Husdyrproduksjoner - endring lovverk/forskrifter Grønnsaksproduksjon friland, frukt bær og veksthus Gjødsellager og høytørke Investeringer i husdyrprod. som er nødvendig pga endringer i lovverk og forskrifter Innvesteringer i grønnsaker Investeringer og gjødsel og høy

«Ikke-prioriterte tiltak» Tradisjonelt jord og hagebruk Tradisjonelle lager Verksted Redskapsrom Mindre prosjekter Kjøp av tilleggsareal

«Prioriterte områder» Nye næringer Inn på tunet Landbruksbasert reiseliv Mat, produksjon og foredling Bioenergi, samt nye foredlingsformer og anvendelse av trevirke

«Ikke-prioriterte områder» Nye næringer Generell utleievirksomhet Utleie av stallplasser, ridesentervirksomhet, kennel Tradisjonell forretningsmessig, privat tjenesteyting Handelsvirksomhet på innkjøpte varer