Planstrategi som nytt verktøy

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Advertisements

Ny plan- og bygningslov og nye muligheter for uu-arbeidet
Kommunal planstrategi.
PLANER og planer … Hjelper det med planstrategi?.
Planlegging og samfunnsutvikling
Levanger kommune enhet Velkommen! Bunntekst 1. Levanger kommune enhet Bunntekst 2 Kommunedelplan oppvekst Hvorfor lager vi kommunedelplaner? Behov for.
Planstrategiverksted 25. januar 2012, Lillehammer
1. Gran kommune – planstatus:  Kommuneplanens samfunnsdel: – vedtatt i 1989 – vedtatt i 1998 – vedtatt i 2007  Kommuneplanmelding: – vedtatt i 2008.
Planstrategiverksted 2012 Regional planstrategi for Oppland v/fylkesordfører Gro Lundby og fylkesvaraordfører Ivar Odnes
FRIVILLIGHETSMELDING Hedmark fylkeskommune 1. Verbalforslag årsbudsjett 2011 “Fylkestinget ber fylkesrådet utarbeide en frivillighetsmelding med fokus.
NTP og RTP – grensesnitt og samspill Fylkesordførernes/- rådsledernes sommermøte 2011 Vest-Agder, Kristiansand 8/8 Jan Fredrik Lund, leder NTP-sekretariatet.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
Velkommen til plandialogdag Marit Moe, KS Nord-Trøndelag Roald Huseth, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Karl-Heinz Cegla, Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Ny plan- og bygningslov – ny struktur Planlegging i kommunen med fokus på kulturlivet Arild Axelsen, plan- og bygningssjef Frosta kommune Leder Frosta.
Regional transportplan Agder
Regionplan Agder 2020 Presentasjon for Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling.
Presentasjon Regionplan Agder Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling både.
Arbeidet med ny kommuneplan Karlsøy kommunestyre
Planer og pågående prosesser som har betydning for næringsutvikling 1 Kommuneplanens samfunnsdel Kommuneplanens arealdel ATP-plan Buskerudbyen.
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Aktørenes roller i planprosessene
Innherred samkommune 1 Mulig organisering av arbeidet med felles kommuneplan Dialogseminar Åre 13. mars 2007.
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Tanker rundt samarbeidet i Trøndelag Nye muligheter i ny plan- og bygningslov v/Alf Daniel Moen.
Kulturstrategi for Oppland
Tjenestestedets navn Kommuneplanen – muligheter og utfordringer Mange bra forslag – mye tilpassning til god praksis Samfunnsdelen blitt tydeligere § 11-2.
Nå starter jobben! Trøndelagsrådet 14. sept Quality hotell, Stjørdal Merethe Storødegård NHO Trøndelag.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Frostating på Frosta juni 2008 – Felles fylkesplan – Kirsten Haugum TRØNDELAGSPLAN Høringsutkast.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Regional plan for vannforvaltning. 01/15: Velkommen og godkjenning av saksliste 02/15: godkjenning av referat fra møte i AU 9. mai 2014 (ettersendt).
Planstrategi og planhierarki
Regional planstrategi
Helhetlig forvaltning av vassdrag og kystvann - planprosessen - Anders Iversen, DN.
Kommunal planstrategi Teknisk sjef Ove Røys. Stikkordsmessig disposisjon: Hvorfor planlegge ? Det kommunal plansystemets oppbygging og lovgrunnlag Kommunal.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Kommuneplanlegging Lokale utfordringer sett fra regionalt ståsted Dato 11.juni 2012 Foto: Peter Hamlin.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kommunal planstrategi Temadag Regionalt planforum 12. april 2016.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer Høringsfrist: 31. mars.
Etter at du har satt inn bilde må du høyreklikke på bildet og trykke «send bakerst» REGIONAL PLAN FOR KUNNSKAPSSAMFUNNET.
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
KOMMUNAL PLANSTRATEGI – ERFARINGER. Pbl § 10 – 1 « […] Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling,
Foto: Bjørn Erik Olsen Dialogmøte planlegging Greta Johansen 21.April 2014.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Forventninger til kommunal planstrategi Tim Christian Moseng Dato Sortland Skulpturlandskap Nordland – Meløy Foto: Aina Sprauten.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Kommunal planstrategi
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Kommunal planlegging.
Velkommen til folkemøte
Effektiv kommunal planlegging Oversiktlig plansystem med klar arbeidsdeling mellom plannivåene og plantypene Rådmannen må se kommunal planstrategi.
Forvaltnings- og regionreformen Trøndelagsrådet 31. januar 2006
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner, region og FoU
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Rullering av Regional transportplan
Utskrift av presentasjonen:

Planstrategi som nytt verktøy Erfaringer i arbeidet med regional planstrategi for Trøndelag

Planstrategi i pbl Regional planstrategi Kommunal planstrategi Skal redegjøre for viktige regionale utviklingstrekk og utfordringer, vurdere langsiktige utviklingsmuligheter og ta stilling til hvilke spørsmål som skal tas gjennom videre regional planlegging I samarbeid med kommuner, statlige organer, organisasjoner og institusjoner Vedtas av fylkestinget, godkjennes av regjeringen Bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling, herunder langsiktig arealbruk, miljøutfordringer, sektorenes virksomhet og en vurdering av kommunens planbehov i valgperioden. Skal innhente synspunkter fra statlige og regional organer Vedtas av kommunestyret

Hva er egentlig en planstrategi Hjelpemiddel i planleggingen? En plan for planleggingen? Hvor detaljert skal den være? den regionale skal godkjennes av Kongen, hva skal vi spørre Kongen om? Kommunen skal ha en kommuneplan, det er frivillig om det skal være en regional plan Nasjonale forventninger gjelder for begge

Framdrift - planstrategi for Nord-Trøndelag Høringsutkast i ”gammelt” fylkesting juni 2011 Høring sommer/høst 2011, høringsfrist utgangen av året. Bearbeiding av utkast basert på nasjonale forventninger og høringsinnspill, tidlig i 2012 Vedtak i det nye fylkestinget vår 2012? Godkjenning ved Kgl. Res. ????

Høringsdokumentet inneholder: Felles regional planstrategi for Trøndelag Sentrale utfordringer og muligheter samt en oversikt over prioriterte planoppgaver Planprogram for en regional transportplan Regional planstrategi for Nord – Trøndelag Sentrale utfordringer og muligheter samt en oversikt over prioriterte planoppgaver Planprogram for en regional plan for arealbruk Vedlegg I: Grunnlagsdokument med statistikk Vedlegg II: Utfordringsnotat som drøfter bosettingsmønsteret i N-T

Hvorfor to deler Tro på at felles innsats kan være nyttig for begge fylkene, derfor fellesdel En felles strategi må bli svært overordnet og kanskje for generell Et sterkt ønske om sterkere samhandling med kommunene i begge fylkene tilsa en fokus på mer spesielle fylkesspesifikke utfordringer, derfor fylkesvise deler Noe forskjellige fokusområder, eksempelvis Trondheims rolle

Fokusområder i planstrategien Fellesdelen Klima som utfordring og mulighet Energi – produksjon og anvendelse Forskning og utvikling for verdiskaping i samfunns- og næringsliv Bruk av naturressurser i et bærekraftig perspektiv Kommunikasjoner – interne og eksterne forbindelser En region og lokalsamfunn som er attraktiv for næringsutvikling og bosetting Nord-Trøndelagsdelen Barn og unges oppvekstvilkår Folkehelse Næringsliv Fornybar energi Sørsamisk kultur og næringsliv Arealbruk

Hvordan samhandle? Vi planlegger en aktiv høringsperiode Første del av høsten, samhandling administrativt. Hvordan få best mulig effekt av hverandre. Når valg og konstituering er gjort, møter i regionsamarbeidene, få politisk eierskap til arbeidet. Dette er første gang dette skal gjennomføres, og vi har ikke forventninger om at vi skal få full effekt av samtidigheten.

Utviklingstrekk Bosettingsstruktur, knutepunktsutvikling, differensiert politikk på ulike områder, rekrutteringsutfordringer, boligsituasjon i distriktene, osv. Veksten er knyttet til aksen Stjørdal-Vikna med sterkest vekst nær Trondheim Stadig flere bor i tettbygde strøk – nå bor 58% i tettsteder 42% spredt Verran er ”grønn” pga registrering av polsk arbeidskraft i et foretak registrert i Verran mens arbeiderne arbeidet over hele landet. Veksten (2000-2010) er hovedsakelig knyttet til aksen Stjørdal-Vikna med sterkest vekst nær Trondheim

Parallelt med regional planstrategi lager vi en egen ”Regional plan for arealbruk” i samarbeid med regionale etater og kommuner Fokusområder hittil: Bosettingsmønster Lokalisering av næring, handel og tjenester Omdisponering av dyrkajord Kvikkleire Differensiert forvaltning av strandsonen Arealplanlegging i sjø Vern av ulike naturtyper Vindkraft Reindrift Videreutvikling av temakart ”Regional plan for arealbruk” vil erstatte tidligere ”Fylkesplanmelding nr. 2 (2001) – Arealmelding” Arbeidet skal resultere i nye regionalpolitiske retningslinjer og strategier for arealbruk.

Planstrategien skal vedtas gjennom kongelig resolusjon - Hvilke spørsmål innenfor fokusområdene skal løftes for avklaring nasjonalt? Får vi noen avklaringer nasjonalt? For eks: Strukturendringen i landbruket Konflikt mellom rovdyrpolitikk og beitenæringer (inkl. reindrift) Kraftunderskudd og høy kraftpris Boligsituasjon i distriktene Samarbeid/samfinansiering om en HUNT-4 undersøkelse Påvirke prispolitikk på enkelte områder for å fremme folkehelse Omdisponering av dyrkajord – tolkning av halveringsmålet bør avklares Innføring av arealavgift for flytende akvakulturanlegg bør vurderes

Problemstillinger Tidspunktet for utarbeidelsen, krav i loven Samhandling med partnerskapet i fylket Samhandling om felles utfordringer mellom forvaltningsnivåene Har vi noen nytte av å samhandle? Hvilke planer skal utarbeides