Selvhjelp Selvhjelpsgrupper –”Verksted for endring” –Fellesskap – basert på gjensidighet, tillit og respekt –Har som målsetting å fremme: Innsikt Mestringsevne.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
”Jakten på det gode liv går via selvfølelsen
Advertisements

LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Hvis vi var gjess... Ahh!.
Pasient- og brukerombud i Hordaland Rune J. Skjælaaen
De dårige følelsene. Veiene ut..
Samspill og Samhandling
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
- felles forståelse av hva dialogen handler om - det vi samarbeider om er håndterbart for alle parter - dialogen er meningsfull for alle parter Samarbeidets.
Levanger kommune rådmannen Dialogseminar Åre 15. – Rådmannen Ola Stene - Status og hovedutfordringer 1 Status og hovedutfordringer pr 16. februar.
Motivasjon.
HVORDAN MØTE MENNESKER MED SAMTIDIG RUS- OG PSYKISKE LIDELSER 21.September 2011 Lars Linderoth Overlege Rehabiliteringspoliklinikken Bærum DPS.
Hva er aktivitet og deltakelse?
REGIONALE MØTEPLASSER HOVEDMÅL: FOR SELVHJELPSARBEID 1
Fra ord til liv tekst av Chiara Lubich januar 2009.
Jeg er taknemmelig... - for mannen, som ligger på sofaen med avisen, fordi det betyr, at han er hjemme hos meg og ikke på vertshus.
På vei mot likevekt! Likevekt!.
Å LEVE ET FRISKERE LIV SELVHJELPSPROGRAM UTVIKLET VED
TRAUMATISERING OG SEKUNDÆRTRAUMATISERING I ARBEIDET
Oss & Dem ???.
Kultur: Koder i bakhodet og et dynamisk felt
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Hva er coaching og ”coachende” lederstil?
Aktivitet på Mestringssenteret
Hva hører du når du lytter? Hvem blir du når du svarer?
Rolighetsmoen barnehage
Friskere for LIVET! Hyggelig atmosfære Individuell samtale
Psykolog (Lovisenberg Diakonale Sykehus), Dr. gradsstipendiat (NKVTS)
Medarbeiderskap HMS grunnkurs Lise Reierskog
Møre & Romsdal fylkeslag  Treffsted siste torsdag hver måned på Oasen Kreative Senter  Ellers etter ønsker fra medlemmene  Setter i gang selvhjelpsgrupper.
Generalsekretær Kari Sundby
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Månedsevaluering Januar 2012 Barna utfolder seg i snøen, er kreative og skaper. (Kunst, kultur og kreativitet) Gjennom dramatisering av Eventyr ute tar.
12 Reflekterende lesing.
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom Mitt liv, mine valg Lærings- og mestringskurs for mennesker med progressiv muskelsykdom.
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
ABRAHAM MASLOW (BILDE).
SELVORGANISERT SELVHJELPSGRUPPER Tilbyr fortløpende etter behov
Det har vist seg at det lønner seg å snakke sammen – Vi har stedet å gjøre det på!
"God bagasje på livets reise."
Vekst etter kriser. Bodø 13. juni Odd J. Eidner
selvhjelp.no Selvhjelp Norge, Nasjonalt kompetansesenter for selvorganisert selvhjelp TLF:
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
Spørsmål til diskusjon Hvordan kan vi påvirke holdningene i alle ledd -Se til England? -Den gode samtalen? -Annet.
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
TANKENS MAKT DET UMULIGE - MULIG KFL/04
Finnmarksnettverket Psykisk helse og rus -et redskap for selvhjelp- Siv Helen Rydheim (Prosjektleder)
Profesjonsfellesskap til beste for barn og unge Lars Gunnar Lingås Førsteamanuensis i profesjonsetikk og veiledning, fil dr
Hilde Holen / Svein Liane sept -07
KOMMUNIKASJON.
Velkommen til Igangsetteropplæring i Lyngen 27. og 28. november 2008 Link Lyngen Et knutepunkt og senter for selvhjelpsarbeid.
Annonse i Finnmarken.
Velkommen til Link Lyngen Et knutepunkt og senter for selvhjelpsarbeid.
Hva kjennetegner god ansvarsgruppe jobbing Rakkestad 19 mars 2015
Fest og følelser Om seksualitet.
Har du et problem – har du også kunnskap.
… Gud ikke er stor For opptak:
Seksuelle SMiso Rogaland.
Livsstilsending - uke 5 -
Liv M. Lassen,2008 Etikk og Holdninger Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning 1. September, 2008 Liv M. Lassen.
Fagkveld om psykisk helse «GOD PSYKISK HELSE MED KRONISK SYKDOM» Hva er psykisk helse? Livskvalitet og kronisk sykdom Tankens kraft – tanker, følelser,
Hva er lykke og hva det som gjør oss lykkelig?. Hvordan oppstår lykke? Forskere har funnet ut at vi er selv med på å skape lykke I forskning er ikke lykke.
Elverum Håndball Yngres - Visjon ”Ekte idrettsglede i et mestringsorientert læringsmiljø!”
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
BOGAFJELL SFO.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Mål Faglige mål: “Reflektiv rådgiver” Teoretisk oversikt
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Utskrift av presentasjonen:

Selvhjelp Selvhjelpsgrupper –”Verksted for endring” –Fellesskap – basert på gjensidighet, tillit og respekt –Har som målsetting å fremme: Innsikt Mestringsevne Aktivering av egne krefter Økt livskvalitet gjennom samspill mellom deltagerene

Mestring og selvhjelp Hva er selvhjelp? Selvhjelp er: selvhjelpsgrupper + -en måte å tenke på -ansvar og handling -prøving og feiling -håp og mot Hvorfor? -For å skape endringer i livet ditt Hvordan? -Ta i bruk egne ressurser og krefter

Selvhjelp Mål –Starte endringsprosesser slik at hver og en kan finne sin vei Ingen leder –Ingen leder – ingen profesjonelle hjelpere. Alle er deltakere. Alle har ansvar. Gjensidighet –Gjenkjennelighet. Alle bidrar – alle har nytte.

Mestring og selvhjelp Alle kan ha behov for å ”rydde i kommoden” –Når skuffen er full – bare rot –Alt i en haug – usortert –Hvis man ikke rydder i haugen eller i skuffen når den er full – da renner det over

Mestring og selvhjelp Rydd i skuffa –Får å finne fram må man rydde –Få hver ting på sin plass –Ta kontroll over hva det er som kommer fram – og til hvilket tidspunkt

Mestring og selvhjelp Minske sårbarheten –Vonde erfaringer og følelser fortløpende stappet i skuffa –De gode opplevelsene og følelsene drukner i alt det andre som ikke er bearbeidet –Kjenner ikke vekst / mestring da det gode ”drukner”

Mestring og selvhjelp Mestringsgrupper / kurs –Kan være oppryddingsarenaer –Ta fram og hive ”gammelt skrot” –Lappe det som er ødelagt –Stryke og pusse det som er fint

Mestring og selvhjelp Vi møter i selskapet med gamle eller ødelagte klær = selvfølelse Eller vi ”møter ikke” fordi vi ikke finner noe å ta på oss Stenger alt ute – velger ikke å forholde oss til – lever ikke – bare eksisterer Det som er fint –Ligger ofte nederst og innerst i skuffen p.g.a. manglende bruk. (som bunaden)

Mestring og selvhjelp Rydde –Hvordan finner vi ellers fram i skuffen? –Hvordan kan vi ellers håndtere / finne fram til? –Stapper vi for mye i skuffen – går kommoden i stykker – eksempel: En behandler til klient – ”til neste gang – tenk over / arbeid med / reflekter over – et eller annet. Hva skjer? Klienten kommer hjem og ser en overfylt kommode – gir opp / finner ikke – bli frustrert –Hva gjør det med behandlingseffekten?

Mestring og selvhjelp Mestringskurs og selvhjelpsgrupper skal gi oss krefter – mobilisere de kreftene vi har, og samtidig gi oss / vise oss verktøy vi kan bruke.

Mestring og selvhjelp Gode konsepter for mestring og selvhjelp kan være: –Å leve et friskere liv – mestringskurs –Fyrtårn grupper – mestringsgrupper –Selvhjelpsgrupper –Temagrupper for styrt selvhjelp –Samtalegrupper