Norsk petroleumspolitikk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområdesatsing: Regjering mot miljø Gunnar Reinholdtsen Sentralstyret Norges Naturvernforbund.
Advertisements

Barentssekretariatet Næringsstrategisk plattform i nord Regjeringen har i sin nordområdesatsing (NTP kap. 8.4) uttalt: I et arbeid for å utvikle.
Energidagan 2010, 9. september Auke Lont – Konsernsjef – Statnett SF
February 2015 En pølse i slaktetida -
IT-Ledelse , 4.februar Dagens: forts. “Dagens Situasjon” i Y-modellen
Frank Arntsen, Statens kartverk Møte i Faglig forum for Barentshavet og områdene utenfor Lofoten Tromsø 31. januar 2007.
Forskning og Teknologiutvikling for Olje og Gass Virkemidler i Forskningsrådet PETROMAKS, et stort program for petroleumsforskning Norsk Offshore dag.
Adm. direktør Stein Lier-Hansen Norsk Industri
Statssekretær Anita Utseth, OED. SINTEF-seminar 13. mars 2007, Oslo
Steinar Våge Styreleder, OLF Adm. dir. ConocoPhillips Stokmarknes
OLF Gass Lekkasje Reduksjon Prosjekt
Steinar Nesse, DNV Consulting (Fagrådgiver til OED)
Muligheter og utfordringer på norsk sokkel Per Terje Vold, adm. dir. Oljeindustriens Landsforening (OLF) 5. mai 2006.
Norge - verdens mest innovative nasjon Fiksjon eller virkelighet? av Dr. philos. Eli Moen.
Norsk gass – fra kilde til marked
DEEP Tank Orientering v/oljedirektør Gunnar Berge
Status for gassplanene Frostating, 20. februar 2004 Petter Haugan Gassforum Trøndelag.
Sokkelåret 2012 NPF Stavanger 29. januar 2013 Oljedirektør Bente Nyland.
EUs rammedirektiv for vann EUs rammedirektiv for vann Hvor står vi og hvor går veien videre ? Ola Skauge Direktoratet for naturforvaltning.
Regjeringens ekspertutvalg for nordområdene
VELG RIKTIG - MILJØ ER VIKTIG! 8. november 2012 Egil Dragsund Fagsjef miljø, Norsk olje og gass.
Forslag til petroleumsfrie områder i Barentshavet
Ved inngangen til 18.konsesjonsrunde: Regjeringens strategi
Kommunesammenslåinger i Vestfold – Rådmannens ansvar og rolle
1 St. meld. nr. 20: Vilje til forskning En tilbakemelding ved Unni Steinsmo, SINTEF NHOs forskningspolitiske konferanse 7. april 2005.
Enova og industrien Sarpsborg 24. oktober 2013
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Høgskolen i Oslo Tid til forskning som forhandlingstema - erfaringer fra høgskolene UHR-konferanse Trine B. Haugen.
Oppfølging HMS-melding Møte i SF Rapport om ”Myndighetenes regulering av HMS i petroleumsvirksomheten – fokus på beslutningsgrunnlaget.
Samsvarsuttalelse (SUT) litt historie
Petroleumtilsynets entreprenørseminar Selvstendiggjøring av rederne 7. april 2005 Harald Bratthammar Leder K&HMS avdelingen Smedvig Offshore AS.
Sikkerhetsforum torsdag Kort status - HMS-melding - Granskingskommisjon for petroleumssektoren – gjennomgang av rapport.
Classification: Internal Status: Draft Hvilke nye områder i nord er av størst interesse for leting? OLF kontaktmøte i Stokmarknes, 27. mars 2009 Tove Stuhr.
Oppdrag nord - hvordan skal vi lykkes?
1 Professor Bjarne A. Foss Gassteknisk Senter NTNU – SINTEF.
Plan og miljø Energi- og klimaplan for Bærum kommune utkast januar 2009 seminar om ny plan- og bygningslov februar 2009.
Hvordan ser Petoro på den videre utviklingen av Norskehavet og de mulighetene som finnes i Barentshavet? Kjell Pedersen 8. juni 2005.
Overordnet mål - MAREANO Vedtatt gjennomført i St.m.21 ( ) om Regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand, for å styrke arbeidet med å kartlegge.
SEAPOP Om sjøfugl - for et rikere hav. SEAPOP ● Nasjonalt sjøfuglprogram for styrket beslutningsstøtte i marine områder ● ulike beslutningstakere ● forvaltere.
Energipolitikk Utfordringer for framtida
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
En bedre kraftsituasjon i Midt-Norge
Strategisk utredning om transportinfrastruktur i nordområdene
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
EnergiRike Topplederforum 2009 CO 2 Transport og Lagring BKK Kokstad Sigve Apeland.
Evaluering av Avinors organisering og tilknytningsform Møte med fagforeninger og tillitsvalgte 13. februar 2006.
Dannelse og utvinning av olje og gass
Norges nordområdepolitikk Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Vardø, 22. juli 2005.
Kraftvarmverket på Mongstad Utslippstillatelse til Statoil Forpliktende samarbeid om helhetlig miljø- og energiprosjekt Pressekonferanse torsdag 12. oktober.
Årsrapportering 2004 Kompetansemegling Kongsbergsamling 2. mars 2005.
Naturgass til Trøndelag Infrastruktur. Kort historikk - regionalt partnerskap Trøndelagsrådet Nord-Trøndelag fylkeskommune Sør-Trøndelag fylkeskommune.
Industri og miljø SGO 2300 Bjørnar Sæther. Industrivekst og forurensing Sterk vekst i industriproduksjonen i Norge og internasjonalt Generelt.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Sigurd Tveitereid Energi- og vannressursavdelingen Olje- og energidepartementet
Olje- og energidepartementetwww.oed.dep.no Kapittel 1.
Brukerutvalget April 2016 Stig Slørdahl Administrerende direktør Helse Midt-Norge RHF.
Olje- og energidepartementet | regjeringen.no/oed Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg.
Utsiktene for norsk sokkel i 2013 Stavanger Næringsforening 29. januar 2013 Oljedirektør Bente Nyland.
V/Johan Petter Barlindhaug Styreleder Saura AS En områdeløsning for Lofoten, Vesterålen for sameksistens mellom fiskeri og olje/gass-aktivitet.
Tips og råd Til hva dere bør tenke på når dere setter samme et business case (basert på innspill fra seminar )
Ledelse - pasientens helsetjeneste og behovet for et paradigmeskifte ?
Petroleumstilsynet og det ytre miljøet
Langtidsplan og budsjett
Organisasjonsjustering hos USIT Allmøte 01. juni 2017
Statistikk og definisjonsmakt, ideen om offisiell statistikk og statistikkens uavhengighet Espen Søbye Partnerforums frokostseminar. Tallenes tale: tull.
8 Mål og virkemidler i miljøpolitikken
Ymse om regelverksutvikling
Kunnskapsinnhenting - Verdiskaping i nord
Utskrift av presentasjonen:

Norsk petroleumspolitikk Olje- og energiminister Einar Steensnæs Det 24. oljeindustripolitiske seminar Sandefjord 21. januar 2004

Total petroleumsproduksjon langsiktig utviklingsbane Bred tilslutning til å arbeide for å realisere den langsiktige utviklingsbanen for petroleumsvirksomheten. Realisering av denne krever bl.a. at alle lønnsomme petroleumsressurser på sokkelen blir produsert. Dette gir oljeproduksjon fra norsk sokkel i over 50 år framover og gassproduksjon i et enda lengre perspektiv. Uoppdagede ressurser utgjør en stadig større den av produksjonsprofilen. Ressursene i ULB-området utgjør nærmere 40 % av uoppdagede ressurser Kilde: OED/OD NB 2004

Investeringer* på norsk kontinentalsokkel Norges største næring målt i verdiskaping Stor betydning for statsfinansene - petroleumsfondet nå har passert 800 mrd. kroner. Virkningene for sysselsettingen er betydelig En rekke bekymringsfulle trekk preger forholdene i petroleumsvirksomheten fremover. Om få år står vi overfor et betydelig fall i investeringene i petroleumssektoren - for få og for små funn som venter på utbygging til å opprettholde investeringene på dagens nivå Investeringsfallet kan gi en betydelig negativ etterspørselsimpuls rettet mot norsk økonomi som også vil slå inn i sysselsettingen.. Utfordringen blir - så langt som mulig - å dempe og utsette dette fallet og å redusere konsekvensene av dette. *Investeringer i leting ikke inkludert Kilde: OED/OD

Arealtilgang – betydning for den langsiktige utviklingsbanen ULB Forrige stortingsmelding - forvitringsbanen illustrerte at svært store verdier går tapt dersom vi ikke klarer å utvikle nye ressurser ut over de som er besluttet bygget ut. Av gjenværende ressurser utgjør uoppdagede 60 pst. Nærmere 40 pst. av de uoppdagede ressursene er anslått å ligge i områder omfattet av ULB. Vi når med andre ord ikke den langsiktige utviklingsbanen uten å gå inn i disse områdene.

Grunnlag for beslutningene Sem-erklæringen ”Regjeringen vil foreta en konsekvensutredning av helårig petroleumsaktivitet i de nordlige havområder fra Lofoten og nordover. Inntil en slik plan er på plass, åpnes ikke Barentshavet ytterligere for petroleumsvirksomhet.” ULB 33 faglige grunnutredninger Omfattende høringsrunder DNV har koordinert arbeidet med de faglige utredningene Styringsgruppe fra MD, FID og OED

ULB – Nordland VI Åpnet område i Nordland VI: Regjeringen har besluttet at det ikke skal åpnes for videre petroleumsvirksomhet i Nordland VI utenfor Lofoten Spørsmålet vil bli vurdert i forbindelse med behandlingen av den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet

ULB - Barentshavet Barentshavet syd: Store deler kan, i lys av ULB og høringsuttalelsene, klareres for videre petroleumsvirksomhet under bestemte forutsetninger. Noen viktige områder: Kystnære områder, iskanten Bjørnøya, polarfronten og Tromsøflaket. Tromsøflaket Gassfeltet Snøhvit ligger delvis innenfor dette området og oljefunnet Goliat ligger like i utkanten.

Barentshavet syd Snøhvit Tilleggsressurser av gass som kan fases inn til hovedfeltet. Goliat Lite oljefunn, men ikke erklært kommersielt Avgrensingsboring i første rekke Utvinning krever PUD/PAD

Barentshavet syd forts. Behov for økt riggaktivitet nå Viktig signal dersom selskapene kan få gjennomføre en felles utnyttelse av borerigg i 2004/2005. Selskapene planlegger å bore tre brønner i Barentshavet: Lopparyggen, Nordkappbassenget og Goliat Boring kan finne sted høsten 2004/våren 2005

Lete- og konsesjonspolitikken Viktig virkemiddel for å styre petroleumsaktiviteten Skrittvis utforskning Endringer i tildelingssystemet i modne områder Forhåndsdefinert område Nye arbeidsforpliktelser

Teknologi – betydning for den langsiktige utviklingsbanen Store teknologiske utfordringer knyttet til å utvikle de gjenværende ressursene Utstrakt bruk av nye teknologiske løsninger er nødvendig for å sikre lønnsom utvikling av ressursene på sokkelen. Nødvendig med betydelig FoU-satsing, også fra statens side Statsing på FoU for økt utvinning er viktig, jf. Forskningsrådets nye program Petromaks (her fokuseres det på effektiv leting og økt utvinning) Eksempelvis vil en kunne oppnå et volum på økt utvinning på 900 mill. Sm3 o.e. dersom nødvendige tiltak blir etablert

Høye borekostnader ved leteaktivitet Riggkostnader et godt eksempel på hvilke kostnadsutfordringer vi står overfor. Norske riggkostnader – dvs kostnader ved boring av brønner med flyttbare innretninger - ligger opptil 80 pst over riggkostnadene i Storbritannia. Kostnadsforskjellen skyldes i hovedsak særnorske arbeidstidsordninger. Riggkostnader er den viktigste kostnadskomponenten ifm. boring, som utgjør en betydelig og økende andel av kostnadene ved leting, utbygging og økt utvinning. Det er for øvrig interessant å merke seg at også Storbritannia sliter med et for høyt kostnadsnivå! Dagrater (1000$/dag) 3. generasjons rigg

Kostnader – betydning for den langsiktige utviklingsbanen Eksempel - Victoria Foreløpige resultater fra OD

En ambisiøs og kostnadseffektiv miljøpolitikk Utfordringen: Hvordan forene en ambisiøs miljøpolitikk med større grad av kostnadseffektivitet i virkemiddelbruken på miljøområdet? En fleksibel løsning: Store variasjoner mellom eksisterende felt mhp teknologiske muligheter for miljøtiltak og kostnader knyttet til miljøtiltak: ► Hensiktsmessig å se gjennomføring av miljøtiltak på tvers av felt – slik blir det mest miljø for pengene! Industrien har detaljkunnskapen om de ulike feltene: ► Industrien må selv aktivt presentere konkrete løsninger som gir større grad av kostnadseffektivitet i iverksetting av miljøtiltak uten at miljøambisjonene endres

Forutsetninger for å nå den langsiktige utviklingsbane Arealtilgang Kostnadsreduksjoner og bedre organisering av virksomheten Teknologi og FoU Mangfold og konkurranse Ivaretakelse av det ytre miljø Internasjonalisering

Internettadresse – Internet address www.oed.dep.no www.mpe.dep.no