Kriminalisering av forberedelseshandlinger og politiets bruk av inngripende etterforskningsmetoder Utvalgssekretær Ingvild Bruce.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Helsepersonells rett og plikt til å gi opplysninger til politiet
Advertisements

Per Harald Pettersen, Helseavdelingen, Fylkesmannen i Nordland
Rettens sammensetning
v/ Thomas Såheim, Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Overgrep på eldre på institusjon
UiO – Forskningsadministrativ avdeling – 2007 Tiltaksplan for forebygging av uredelighet i forskningen Prorektor, prof. Haakon Breien Benestad Universitetet.
Forslag til ny havressurslov Innledning til representantskapsmøtet i Sør-Norges Trålerlag 4. februar 2008 Seniorrådgiver Gunnar Frogner Dahl.
FRA BEKYMRING TIL HANDLING
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
NETTVETT Bjørn Jakobsen.
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Rettsak satt av fra 16. april 2012 og ti uker framover.
15 En urolig verden.
Kjønnslemlestelse – hva gjør politiet?
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Nøysomhet er en dyrebar dyd
Konstruksjoners sikkerhet
Sosialtjenestelovens kapittel 4A -anvendelsesområde
”PAULSRUDUTVALGET” FRA MAI 2010 TIL 2011 Advokat Mette Yvonne Larsen, medlem av utvalget.
Avfallsplan Erfaringer fra en kommune
Tjenestedirektivet og velferdsstaten
Opplevelsessenteret Hvite Busser
HJEMFALL – HISTORIKK Kampen om konsesjonslovene 1905 – første verdenskrig. ”Panikklovene” – vedtatt i 1906 Ervervsloven av 1909 Foreløpig endelig utforming.
Kravet til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp
ULYKKER OFFSHORE - Praktisk politiarbeid - Påtaleavgjørelser
Offentlighet og partsinnsyn
Kort om rettsdogmatisk metode
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Personvernkonsekvenser av lovforslag
Kjersti Roalsvig – rådgiver/ jurist Fylkesmannen i Rogaland
Ot. prp. nr. 58 ( ) om lov om etikk og redelighet i forskning Statssekretær Åge R. Rosnes.
Lokaldemokratisk handlingsrom Strategikonferansen 2010 Inge Johansen, rådgiver, KS Nord-Norge.
Varslere og ytringsfrihet HMS Samarbeidsforum 27. november 2006.
Hemmelig.
Forurensningskonferansen. Hvilken reaksjon på hvilke lovbrudd? Administrative sanksjoner eller Straff.
© DET JURIDISKE FAKULTET UNIVERSITETET I OSLO § 14 – Inngrep gjennom forskrift Kongen kan ved forskrift gripe inn mot konkurransebegrensende atferd –Er.
Dekningsprinsippet, faktisk villfarelse og rettsvillfarelse
Interkommunalt smittevernsamarbeid - juridiske aspekter ved rådgiver Anja M. Brodschöll.
O Leif Holmen o Angela Bustos o Ida Martinussen o Asbjørn Korsbakken Obligatorisk oppgave 02.
Institutt for offentlig rett, stipendiat Maria Astrup Hjort Strafferett for ikke-jurister våren 2009 Lærer: Maria Astrup Hjort, Institutt for offentlig.
Interessentdialog Småskala matproduksjon Stein Ivar Ormsettrø
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
Oversikt over personopplysningslovens bestemmelser om fjernsynsovervåking Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
PÅ JOBB FOR ET TRYGT HEDMARK HEDMARK POLITIDISTRIKT Alles plikter ved mistanke om vold/ fysiske overgrep mot pasient/klient.
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 2 Rammeverk for helse- og omsorgstjenester i kommunen 1Del 2.
Taushetsplikten. Hovedregel Hovedregelen i helsetjenestene er at du som helsepersonell har taushetsplikt.
19. sep Tilbakekrav - hvordan skaffe informasjon ved mistanke om svindel ? Bostøttesamling, Bodø 21. oktober 2011 Trine Melheim, Strategikontoret/SJUR.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Terrorisme og militære aksjonar USA og krigen mot terrorisme etter 11.september 2001 Mål for økta: Vite årsaker til terror(xit-pass)
Offentlige anskaffelser i vegsektoren Seminar NVF 8. september 2010 Advokat Ingrid Lund Logo til kunde el.
Opplæringsloven kap. 9a – aktuelt om lovverket Ragnhild Øvrebø, jurist, fagstab Oppvekst og levekår, Stavanger kommune Kurs i opplæringsloven kap. 9a for.
Pasient- og brukerrettighetsloven kap. 4A
INFORMASJON OM BARNEVERN
Formålet med opplæringen er å vise hvorfor terrorhandlinger er en trussel mot demokratiske verdier. I opplæringen skal det også informeres om radikalisering.
Varsling av fornærmede eller dennes etterlatte
Kurs i forvaltningsrett
Kriminalitet og konflikthåndtering
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Utilregnelighet v/psykisk sykdom - straffeansvar og straffereaksjon
Rettens sammensetning Hvem og hvor mange som er med på å behandle en sak i retten, avhenger av både sakstype, rettsinstans og hva det ankes over. I det.
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Sammenstøt av forbrytelser
FORELDELSE Jo Stigen UiO, 16. mars 2018.
Overskridelse av nødverge og nødrett Provokasjon
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Forholdet mellom tiltalebeslutning og dom
Gjenåpning Jo Stigen, Oslo, 30. april 2019.
Utskrift av presentasjonen:

Kriminalisering av forberedelseshandlinger og politiets bruk av inngripende etterforskningsmetoder Utvalgssekretær Ingvild Bruce

Hva er terrorisme Straffeloven § 147a: En alvorlig straffbar handling begått forsettelig Begått med terrorforsett/hensikt, dvs: å forstyrre alvorlig en funksjon av grunnleggende betydning i samfunnet å skape alvorlig frykt i en befolkning urettmessig å tvinge offentlige myndigheter eller en mellomstatlig organisasjon til å gjøre, tåle eller unnlate noe av vesentlig betydning for Norge eller organisasjonen, eller for en annen stat eller mellomstatlig organisasjon.

Terrorisme (§ 147a, 1. og 2. ledd) Strafferamme: 21 år Alvorlig - Skade viktige strukturer i land eller internasjonal org. - Frykt i befolkning - Tvang mot styresmakter eller intern.org. forsett/hensikt

Terrorisme og frihetskamp Rettsstridsreservasjon og folkerettsreservasjon, jf. forarbeidene. Avgrenses mot: Handlinger av militære styrker i væpnet konflikt. Handlinger av ”state forces” som omfattes av internasjonal humanitærrett. Handlinger som sikter på å opprettholde eller gjenopprette demokratiske verdier.

Pre-aktiv kriminalisering Eksempler: Forsøk Medvirkning Forbundsinngåelse Trusler Oppfordring, verving og opplæring (nye) Finansiering Bestemte fysiske forberedelseshandlinger Deltakelse i kriminelle organisasjoner Forsøk og medvirkning til forberedelseshandlinger

Pre-aktiv kriminalisering

Pre-aktiv kriminalisering

Konsekvensene av pre-aktiv kriminalisering Flere handlinger blir straffbare Subjektivering av straffeansvaret Adgangen til å bruke inngripende etterforskningsmetoder er knyttet til grunn til å tro at det er begått straffbare handlinger  Adgangen til slike metoder utvides ytterligere.

Subjektivering av straffeansvaret Det tradisjonelle primærvilkåret for straffeansvar: man har begått en gjerning som samsvarer med den objektive gjerningsbeskrivelsen i et straffebud. Jo lenger unna den straffbare handlingen, jo færre objektive elementer, jo mer sentrale blir de subjektive.

Konsekvensene av pre-aktiv kriminalisering Flere handlinger blir straffbare Subjektivering av straffeansvaret Adgangen til å bruke inngripende etterforskningsmetoder er knyttet mistanke om at det er begått straffbare handlinger  Adgangen til slike metoder utvides ytterligere.

Endringer i reglene om etterforskningsmetoder Endringer som følge av Ot.prp.nr. 64 (1998-1999): Adgangen til telefonavlytting ble utvidet Adgangen til kontroll av trafikkdata ble utvidet Det ble gitt adgang til å føre opplysninger fra telefonkontroll som bevis i straffesaker. Det ble åpnet for utsatt underretning om tvangsmidler. Adgangen til å bruke teknisk sporing ble utvidet Enkelte utvidede rettigheter for siktede/forsvarer

Endringer forts. Endringer som følge av Ot.prp.nr. 60 (2004-2005): Adgangen til å bruke romavlytting i terror-saker ble innført. Adgangen til å identifisere mobiltelefoner v.h.a. teknisk utstyr ble innført. Adgangen til å anvende tvangsmidler i avvergende øyemed ble innført.

Metodekontrollutvalgets mandat Hva som er den samlede effekten av de nye etterforskningsmetodene, og hvor ressurskrevende endringene har vært. Om etterforskningsmetodene har den betydning for etterforskningen som forutsatt. Om hensynene til personvern og rettssikkerhet for den mistenkte og andre berørte er tilstrekkelig ivaretatt. Om det er behov for å endre avgrensningskriteriene eller innføre ytterligere metoder. Om det er behov for å foreslå andre endringer som gir et bedre regelverk.

Hovedproblemstillinger for utvalget Kriminalitetsbekjempelse Personvern og andre personlige rettigheter Rettssikkerhet Internasjonale aspekter