Datavarehus i skatteetaten -

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Kommunalt omdømme – beslutningstaker Nordmøre (ORKíde) November 2010.
IK-Bygg på web: Formål IK-Bygg web skal bidra til å avdekke avvik i forhold til helse, miljø og sikkerhet. Det stilles strenge krav til hvilken forfatning.
RAFT Prosjekt hørsel Leif Foss, NAV Lerkendal Marianne Simensen, NAV Sør-Trøndelag.
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
Agresso Tips Milestone 3 i Agresso Årsavslutning med ny anleggsmodul.
Regnskapsføring.
Business Intelligence og Big Data i FINN.no
Velkommen til Butikkråd. Bakgrunn •Bakgrunnen for at Coop har valgt å opprette Butikkråd er for å bidra til å øke butikkens lokale konkurransekraft og.
Kundesenteret – en gullgruve for brukerinnsikt. Bruk kundesenteret for å lage en bedre tjeneste! 1.Kundesenteret kjenner brukerne best, utfordring å formidle.

Tips og råd for praktisk kompetansearbeid
NLF Motorflyseksjonen Fagseminar 9-10 nov 2013 Risikoanalyse

Intelle Synkronisering SuperOffice CRM Microsoft Dynamics AX Alle versjoner av SuperOffice og AX ”en endring utføres kun en gang, alle systemer som trenger.
MS kap 61 Nye trender  Vi skal se på  Virtualisering  ”Cloud computing”
Norsk Ledelsesbarometer 2013 Presentasjon Ledernekonferansen Lederne Stein Stugu 14/
Vest Buss Gruppen Dialogkonferanse Ruter November
Corporate Finance Dividende. Dividendebeslutninger • Aksjeselskaper betaler vanligvis ut en del av det årlige overskuddet til sine aksjonærer. • Generalforsamlingen.
Hvordan spre budskapet gjennom PR?
Norm for informasjonssikkerhet Helse-, omsorgs- og sosialsektoren.
Mads Lomholt (usit/sas/lipk) Nytt i Windows 7 Åpne dokumentformat.
IKA Opplandene Journalføring og arkivering av e-post, sms, e-skjema og noen utfordringer knytta til bruk av sosiale media sett fra arkivets side.
Oppfølging av studenter: Kontroll av registrering og betaling Det er nødvendig å føre kontroll med registrering av studenter hvert semester. Vi har rapportering.
Modellbruk i Referansekatalogen Øyvind Aassve NorStella.
Semantisk interoperabilitet i det offentlige
Samarbeidsprosjekt Svømmeaksjonen..  GjensidigeStiftelsen er en uavhengig stiftelse, som har som formål å tildele midler som gagner Trygghet og Helse.
Løsning hos RSH Norge En gjennomgang av løsning hos Reitan Servicehandel Norge Edvard Gundersen – ProfitBase AS Løsningsarkitekt.
PPS 2007 og BI rpporteringsløsninger 11 april 2007.
Rammeverket i et overordnet perspektiv  Annebeth Askevold HelsIT, Rammeverket i et overordnet perspektiv Av Annebeth Askevold Brukerforum KITH.
Strategi og samhandlingsarkitektur
Studentliv - Regnskapskurs for små foreninger - Modul 2
Standardisering – hvorfor det?
Definere og velge hovedmål og delmål
Integrasjon Microsoft CRM Microsoft AX ”en endring utføres kun en gang, alle systemer som trenger denne endringen blir oppdatert” ”opprettes en ny kunde,
Intelle Synkronisering SuperOffice CRM Visma Business Alle versjoner av SuperOffice og Visma Business ”en endring utføres kun en gang, alle systemer som.
Intelle Synkronisering SuperOffice CRM Visma Global Alle versjoner av SuperOffice og Visma Global ”en endring utføres kun en gang, alle systemer som trenger.
SuperOffice CRM Visma Business
Lønnsrapport for ledere
Relansering av eFaktura B2B. Nord Europas ledende meldingsformidler Itella leverer elektroniske informasjons- løsninger og -tjenester i ti nordeuropeiske.
Medlemskap i folketrygden ved opphold i utlandet
Adressering i kraftbransjen
Samordning, arkitektur, PKI Hva skjer? Endre Grøtnes, Statskonsult
Noen rettslige problemstillinger vedrørende elektronisk samhandling i offentlig sektor Prof. Dag Wiese Schartum, Senter for rettsinformatikk, Avdeling.
Meta- og grunnopplysninger Dag Wiese Schartum. Utgangspunkter “Infrastruktur” betegner et nett av ressurser for felles bruk i et samfunn Når ressursene.
Teknologi for et bedre samfunn Norvegkonferansen Senior rådgiver Trond Foss SINTEF Transportforskning Rolle- og ansvarsmodell for bompengeinnkreving.
Microsoft CRM Visma Business
Brukerinformasjon på Internett Hovedoppgave for Erlend Grut Hilstad, 2HKI.
Kvalitativ metode i medisinsk forskning
1 Kirkens Nødhjelps Fasteaksjon Det er ikke rettferdig at over 1 milliard mennesker fortsatt lever i ekstrem fattigdom. Sammen kan vi bekjempe.
1 GeoPortal – Rammeverk Introduksjon. 2 Teknisk rammeverk - Interoperabilitet Interoperabilitet evne til å kommunisere, kjøre programmer, eller overføre.
Fremtidens Web Pensum: Olsen, kap se også: Berre A & Olsen, K.A. (2004) Brytningsteknologier og pirater, kronikk i Bergens Tidende,
Trondheim Lytte- og Læresenter. Sammendrag Prosjektet ble iverksatt fordi Trondheim Lytte- og Læresenter så behovet i å ha et elektronisk kundearkiv i.
Grunnleggende begreper i personopplysningsloven (legaldefinisjoner)
ByggSøk – fra papirmølle til tastetrykk
2003 Ontopia AS1 Tanker om standarder for e-læring Emnekart og published subjects Lars Marius Garshol, utviklingsleder Ontopia,
Hvordan gjøre BABED-studiet mer kjent for potensielle studenter?
BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Rasmus Rasmussen 1 BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Kapittel 11 Prosjektvett.
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther (2015) Gyldendal Akademisk Regnskap © Gyldendal Akademisk Innholdet i dette dokumentet.
Prosjekt/Sak <…>
Case og empiri <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Læringsmål Når du har studert dette kapitlet, skal du kunne
Utskrift av presentasjonen:

Datavarehus i skatteetaten - utfordringer workshop om semantisk interoperabilitet 01.03.06

Datavarehus – hva og hvorfor Portal SKR S/R Reports Annet LTO LEP MVA LFP ER Discoverer Hovedbase Kontrolltorg DTI-torg Stat./mining OLAP DSF DSB Mottak Datavarehus Datavarehus muliggjør analyser, rapporter og spørringer basert på informasjon fra mange kilder Datavarehus henter eller mottar data fra ulike kildesystemer uavhengig av teknisk plattform Datavarehus legger grunnlaget for ”Business Intelligence”, utnytte informasjon slik at man kan ta beslutninger og handle basert på analyser, innsikt og kunnskap Skatteetaten bruker datavarehus bl.a. for å velge ut hvem som skal kontrolleres og for å drive smartere innkreving av utestående skatter og avgifter.

Vi har primært fokus på skatteinterne behov………. Hvorfor er våre erfaringer relevante likevel? Vi erfarer at det enkelte Kildesystem har seg selv som fokus – eks. fredes kodeverk bare ett år Vi møter tilsvarende utfordringer som staten gjør i fht. intern samhandling og samhandling med publikum Standardisering Forståelig datautveksling Konsistens Vi kommer til å fortsette å bygge ut datavarehus, etter hvert også data fra eksterne kilder…………….

Utfordringer 1 - data fra ulike kilder Flere formater Flere beskrivelser Hva har vi valgt som ”sannheten”? Virksomhet = slik det er beskrevet i Enhetsregisteret Person = slik det er beskrevet i DSF (Folkeregisteret)

Utfordringer 2 - dato Dato brukes i ulike sammenhenger, for ulike behov Hva har vi valgt? Dato for periode fra - til = 15.01.06 – 19.02.06 Dato for sist hentet data = 15.01.06 11:41 (Fra-dato og til-dato har ulik default verdi.)

Utfordringer 3 - adresse Boligadresse Postadresse Virksomhetsadresse Hva har vi valgt ? Boligadresse: Vi er ikke så opptatt av format fordi den ikke brukes til kontakt. Vi bruker adresse slik vi får det fra DSF. Eks. hvis vi får GAB-adresse, lagrer vi den. Kommune er viktig. Postadresse: Kun viktig i den grad den er forskjellig fra boligadresse. Virksomhetsadresse: Slik den er definert i ER

Utfordringer 4 - Transaksjoner (betalings-) Ulikt modellert i systemene våre Vi forsøker å standardisere format og generalisere transer på tvers av skatt / avgift Foreløpig har vi bare fått fra Skatteregnskapet. Der får vi ikke alle enkelttranser, men en sum innbetalt mellom hvert tiltak. Hva antar vi er det basale? Kravtype(eks. restskatt,mva,arbgavg),Kraveier(kommune),Opprinnelig krav,Saldo,beløp dato,

Modellering av datavarehuset. Skatteetaten har noen kjerneoppgaver: Fastsette skatter og avgifter i hht. gjeldende lover og regler Innkreving av skatter og avgifter Kontroll av avgiftspliktige og skattepliktige for å sikre rett skatt og avgift Sett fra brukersiden, er det å kunne utnytte et ”bredt” datagrunnlag for analyse et stort fremskritt ved datavarehus Omstrukturering av informasjon – slik at vi får fleksibilitet

Fra datamodellen – Generalisering AKTØR KNYTNING AKTØR kan være enten person eller virksomhet. AKTØR_KNYTNING gir oss mulighet til å beskrive Bedriftshierarkier Familie Forholdet mellom Bedrift Person etc. PERSON AKTØR VIRKSOMHET

Fra datamodellen – Generalisering - OPPGAVE Vi har valgt å definere OPPGAVE – OPPGAVE_POST enten det er skatte- eller avgifts-informasjon Dette gjør det enkelt å knytte til oss nye kilder Utviklingen av teknologien gjør det enklere å generalisere i dag enn tidligere Pr. post skiller vi mellom påstand- xx - likning OPPGAVE OPPGAVE_POST

Fra datamodellen – Generalisering TILTAK SAK RESKONTRO_KRAV RESKONTRO_KRAV være enten skatt eller avgift (krav og saldo) TILTAK – alle tiltak overfor person/virksomhet (hva vi måtte finne det hensiktmessig å definere som tiltak) TILTAK RESKONTRO_ TRANSAKSJON Kan denne brukes som grunnlag for å analysere hvilke tiltak som virker?

Metadata Det hadde vært ønskelig å få metadata fra kildesystemene Slut tbruker laget Kilder Datatorg Mottak Datavarehus Datatorg Datatorg Bruker Dataflyt Det hadde vært ønskelig å få metadata fra kildesystemene Brukerne har definert de ulike datelementene slik at dette har vært kilden for beskrivelsen både i Sluttbrukerlaget og i de fysiske databasene Brukernes definisjoner har i overraskende grad også dekket behovet for utviklernes metadata.

Hva vil bli viktig for datavarehuset i skatteetaten fremover? Vil kommunikasjon med saksbehandlersystemet bli viktig? I dag kun tilbakeføre segmentering I fremtiden kan det f. eks bli krav om å lagre resultat av kontroller for å finne ut mer om hvem som snyter og hvem som ikke gjør det. ODS Vil data fra Eksterne leverandører bli viktig? Vil samarbeid med andre offentlige aktører bli viktig? Staten som en smartere innkrever? Vil datautveksling i offentlige etater bli viktig? Personvern - Datatilsynet