1. Innledende påstander om organisasjoner

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Parsons og Merton Dahrendorf Luhmann, og differensiering
Advertisements

Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Hvordan er et atom bygd opp?
Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
Fra prøving og feiling til
Pedagogisk analyse.
Gjennomføring av prosjekter
GROW modellen.
VITENSKAP ELLER INTERESSEKAMP? Lars Grue NOVA Dok - senteret 7. desember 2006.
7 Demokrati.
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
10. Organisasjoners effektivitet
11. Legitimitet og makt Påstandene:
8 Mål og strategier Påstandene:
7. Motivasjon i organisasjoner
Hovedtyper av ledelsesteorier:
6. Organisasjonskultur [Bruk MØVK] Påstandene:
Kulturhistorisk perspektiv
Utviklingsøkologiske modell
Strategisk informasjonsarbeid - grunnleggende informasjonsteorier
Felteksperiment - OU. Eksperiment Test av en teori, dvs. test av noe som foreligger forut for eksperimentet. Eksperimentet blir dermed styrt av teorien.
Som bakteppe i arbeidet ved Voksenhabiliteringstjenesten
Om organisasjoner.
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Sterke fagforeninger Negotia Bergen 30. – 31.oktober 2009.
Kvalitative og kvantitative metoder
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
ORGANISASJON OG PROSESSER Kjetil Hoff Partner Innsikt1 AS.
Intro til rapporter fra PPT Skien Systemarbeid: Systematisk endringsarbeid 1.Grunnlinje 2.Mål4.Analyse 5.Tiltak6.Evaluering 3.Observasjon.
Modellkommunene Hva er unikt?
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
Motivasjon Våren 2005 Christine Mohn
Tidlig psykologisk antropologi:
Motivasjon Våren 2004 Christine Mohn
Aggresjon.
HÅNDTERING av BRÅK og URO
Transaksjonsmodellen
” Alle mennesker sosialiseres inn i en kultur, som skaper orden, forutsigbarhet og mening for den enkelte” (Jacobsen og Thorsvik, 2002:118).
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Førskrivingsfasen – enkelt refleksjonsnotat Arbeid først alene: Hva leser du ut av bildet? Se på skrifttype, grafikk, språk, ordenes betydning og fargebruk.
Ue.no Spilleregler i arbeidslivet FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Om sosiologi og sosialantropologi Fagene har det menneskeskapte som studieobjekt Vi studerer sosiale fenomener = et trekk eller en side ved samfunnet Fagene.
Kapittel 2 – Tilbud og etterspørsel. I kapittel 2 skal du lære: Hvilke forhold som bestemmer etterspørselen etter en vare Hvilke forhold som bestemmer.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Aggresjon. Aggressivitet Begrepet aggressivitet beskriver en stabil tendens til å utføre negative handlinger, noe som kan karakteriseres som et personlighetstrekk.
Markedsføring.
Asperger syndrom og ADHD
Kvalitative og kvantitative metoder
hvordan kan det gjennomføres?
Kultur for læring Individuell og kollektiv læring
Samarbeid og medbestemmelse
10. Organisasjoners effektivitet
1. Innledende påstander om organisasjoner
7. Motivasjon i organisasjoner
12. Organisasjonsutvikling
3. Organisasjonsstruktur
Kapittel 13 Ledelse som funksjon.
1. Innledende påstander om organisasjoner
Insentiver Kapittel 15.
12. Organisasjonsutvikling
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
Roller.
7. Motivasjon i organisasjoner
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
Hovedtyper av ledelsesteorier:
Menneskeretter og demokrati som skolefag.
Viktige spørsmål om kjønn, samliv og barn
Tidlig psykologisk antropologi:
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

1. Innledende påstander om organisasjoner 1. Påstander, argument og motargument Det er gjennom å kjenne til påstanden og argumentet som støtter påstanden, og gjennom å kunne formulere motargumentet, at kunnskap oppstår. Organisasjoner er ikke demokratiske – ikke alle har like mye innflytelse og makt i en organisasjon. Organisasjonsteorier er enten rasjonalistiske eller systemteoretiske.

2. Hva er en organisasjon? En organisasjon kan defineres som en planlagt sammenslutning av personer i den hensikt å oppnå bestemte mål.

Private og offentlige organisasjoner er ikke sammen- slutninger av personer som har felles mål. Det er eierne av disse organisasjonene som har felles mål, ikke de ansatte. Organisasjoner er ikke mennesker (antropomorfisme). En organisasjon har ingen menneskelige trekk. Den kan ikke handle, har ingen atferd, kan ikke fatte beslutninger og kan slett ikke tenke. Organisasjoner er ikke demokratiske. Det er de som eier bedriften, som bestemmer over den. Ikke alle har like mye innflytelse og makt i en organisasjon.

3. Rasjonalistisk organisasjonsteori og systemteori Hvordan vi studerer organisasjoner og den kunnskap vi kan få, er helt avhengig av hvilket utgangspunkt vi har for studiet. To påstander rakt mot hverandre: Den rasjonalistiske organisasjonsteorien mot Systemteorien. Rasjonalistisk organisasjonsteori er en påstand til fordel for en bestemt måte å studere organisasjoner på og samtidig et argument mot det systemteoretiske argumentet. Systemteori inneholder påstander for en bestemt, men annerledes måte å studere organisasjoner på og samtidig argumenter mot den rasjonalistiske organisasjonsteorien.

Rasjonalistisk organisasjonsteori Hovedpunktene i den rasjonalistiske organisasjonsteorien er at det er individuelle behov (ønsker, krav, forventninger og ambisjoner) som får individer til å innse at de best kan tilfredsstille sine behov gjennom en kollektiv handling. Organisasjonens omgivelser beskrives ved hjelp av termen «ytre krefter» som består av tre typer av betingelser: økonomiske, politiske/juridiske og teknologiske.

Et system kan defineres med hjelp av fire kriterier: Systemteori I systemteorien anser man at målet ikke kan danne grunnlag for studiet av organisasjoner. Det systemteoretiske resonnementet kommer fra biologien. Et system kan defineres med hjelp av fire kriterier: 1. Det skjer en tilførsel og utførsel av materie og energi, 2. En stabil tilstand oppnås og opprettholdes, 3. Det er en bevegelse mot intern orden i systemet, og 4. Det skjer en omfattende transaksjon (bytte) med omgivelsene. Organisasjonens avhengighet av sine omgivelser er sterkt betonet i systemteorien: behov og muligheter i samfunnet

Organisasjonsteorier er enten rasjonalistiske eller systemteoretiske. Det finnes tre forskjellige oppfatninger av systemteori er: Systemteori er en modell, dvs. at systemtanken fra biologien brukes på fenomenet organisasjon. System er en metafor. Organisasjoner er ikke systemer; de oppfattes som om de var systemer. Organisasjoner er systemer helt i likhet med biologiske fenomener. I systemteorien oppfattes ikke mål som styrende for organisasjonenes aktivitet. Organisasjonsteorier er enten rasjonalistiske eller systemteoretiske.