Oslo kommune Sykehjemsetaten ERNÆRING I SYKEHJEM
DOKUMENTASJON Hva som er planlagt Tiltak som er satt i verk Hvor lang er vi kommet (evaluering) __________________________________ Kartlegging – hvor er vi – hvor skal vi
Hjelp til kartlegging – finnes i PPS Hva slags mat spiser pasienten normalt? Er det mat pasienten ikke tåler eller ikke liker? Bør det tas kulturelle og religiøse hensyn? Hvor ofte spiser pasienten? Når pleier pasienten å spise? Hvor pleier pasienten å spise? Er det spesielle faktorer som virker inn på appetitten? Har pasienten spesielle vaner knyttet til måltidet? Benytter pasienten noen form for hjelpemidler under måltidene? Har pasienten gått opp eller ned i vekt i løpet av de siste månedene? Har pasienten behov for spisehjelp?
Matvaretabell Vi har funnet litt ut om hvordan pasienten spiser og hvordan måltidene har forløpt
…..men hva spiser pasienten egentlig Finnes som vedlegg til prosedyren i Kvalitetslosen Kosthåndboken side 90-91 Side 88-89 finnes hjelp til å lage et enkelt registreringsskjema
Hva er behovet….. Energi: 30 kcal pr. kilo kroppsvekt pr. døgn (anbefalt 27-33 kcal) Protein: 1 g pr. kilo kroppsvekt pr. døgn (anbefalt 0,8-1,5 g) Væske: 30 ml pr. kilo kroppsvekt pr. døgn (anbefalt 30-35 ml) Beregning ut fra dagens vekt
Hva gjør vi……. Ta utgangspunkt i det pasienten allerede spiser og liker Berike maten , hjelp til dette finnes i verktøykassen Kosthåndboken fra side 101 Måltid er også en hyggelig aktivitet…..
Dokumentasjon Vær konkret Det hjelper lite å vite at vi har satt i gang gode tiltak når vi ikke finner de dokumentert Det er lettere å gjøre en god evaluering når vi har et konkret utgangspunkt, og ikke bygger på synsing