Er dette framtidsbilde ?. ELLER Hvorfor seniorressursen? Det er viktig å skape et nytt syn på den store ”eldrebølgen” som kommer – ikke som en tsunami.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Markedsføring, rekruttering og lojalitet
Advertisements

Prosjekt ”Kompetansetillitsvalgtes rolle og kompetanseprofil” Fellesforbundet, konferanse om fag- og yrkesopplæring 30.november 2010.
Akkreditering KA110 - Accreditation of youth volunteering organisations.
Seniorgamer – spill for eldre Aktivitet, kommunikasjon og glede Drammen, Beate Magerholm og Lena Hillestad.
Strategisk plan for pasient- og pårørendeopplæring i Helse Nord
Samarbeid med Fishspot. En temasatsning i to prosjekter. 1.Fishspot Forprosjekt- ”Helhetlig og langsiktig plan for fisketurisme i Hedmark”.
Forventninger og videre arbeid…...
SIO- Folkehelse.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
S ENIORRESSURSEN - Mentorer for kulturbedrifter KOMPETANSE NETTVERK OPPFØLGING ill: Joakim Larsen.
Tromsø 5 september 2006 Astrid Bjerke EU-rådgiver Norsk kulturråd
Velkommen til hornemansgården
Dag Johannes Sunde, Ida Large, Trude Saltvedt, Hedda Huse
Prosjektet ”Aktiv Hverdag” i Narvik Kommune

Johannes Skaar, Innovasjon Norge
Oppdraget • I juli 2011 fikk Senter for omsorgsforskning Sør i oppdrag fra Helsedirektoratet å foreta kartlegging av hva som finnes av tiltak, fagutvikling.
Av Beate Magerholm, Drammen kommune
Songdalen kommune Gjennomgang av kompetansesentre
VI ER I OMSTILLING – HVA NÅ?
Kompetansekartlegging
EKommune-strategi - verkt ø ykasse Ellen Karin Larsen, KS.
Prosjektmandat Bakgrunn Mål Forutsetninger
Er dette framtidsbilde ?
KULTUR, FRIVILLIGHET OG ELDRE SAMARBEID TIL FELLES BESTE
Lektor 2 på Vardal ungdomsskole 5. mars Lektor 2 - ordning Fagpersoner fra industri og øvrig arbeidsliv utenfor skolen deltar aktivt i undervisningen.
IA-nettverk Samarbeid mellom. Målsetting for IA-nettverk Gi økt kompetanse til nøkkelpersoner i bedrifter som vil forbedre sin praksis knyttet til Inkluderende.
Forsøk med arbeidslivsfag - status høsten skoler i 82 kommuner Første kull fra piloten gikk ut våren 2012 Første kull fra forsøket gikk ut våren.
Hvorfor Kulturplan? Vedtak oppfølging Forny ”Kulturstrategier for Levanger kommune”. Behovet for å lage Levanger kommunes første kulturplan. Behovet.
Hva betyr festivalen lokalt og regionalt? Camilla Brattland februar 2007.
Senter for omsorgsforskning ved Høgskolen på Gjøvik Prosjektbasert fra 2005 Offisielt åpnet høsten 2006 Viktigste oppgaver –Et større forskningsprosjekt.
Overgangsprosjektet NY GIV
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
- på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k k e n - på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k.
Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?
”Aktiv på dagtid” ”En resept å gå for…” Sommarøy, m ai 2009 Informasjon om arbeidet i Finnmark.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
Marianne Larsen ABM-utvikling Sekretariatet for Den kulturelle skolesekken St.meld nr. 8 Kulturell skulesekk for framtida.
LOKALT KULTURLIV Offentlig, frivillig og privat Hånd i hånd OG hver for seg?
Foreldrenes og elevenes nettverk i Bergen kulturskole
Et prosjekt støttet av Helsedirektoratet
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Samfunnsviterne - hvem er vi?
FoU-dag 4.juni 2014 Copyrights prosjektleder Gunnbjørg Furuset 2013.
Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.
Markedsføring, motivasjon og samarbeid
Nytt fra Norges forskningsråd Kompetansemeglingssamling Stavanger 7-8. september 2005 Endringer i MOBIs administrasjon Ny organisering av Innovasjonsdivisjonen.
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
Fra 1. generasjon til 2. generasjon FoU strategi. Regionen har et helt annet ståsted nå enn i 2008 UiA åpnet 1. september 2007 SFI og SFU i 2014 Nærings.
Det nye Kulturrådet. Administrasjon for flere virksomheter NORSK KULTURRÅD 512 mill kr Kulturfondet, 224 mill kr Post 74, 25 mill kr Museum og arkiv STATENS.
Anita R Kivijervi, Barn og ungetjenesten/ Habilitering
En vital arena for 60+ møteplass | aktiviteter | informasjon | helse
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Stavanger kommunes satsing på Velferdsteknologi
Hva vet vi om Lærende Nettverk til nå? IKT-basert skoleutvikling gjennom lærende nettverk.
Nasjonal satsing – lokal praksis Den kulturelle spaserstokken Hvordan gjør vi det i Porsgrunn Koordinator Kultur for eldre Gunnar Thuve Stjørdal
Samarbeid fylkeskommune og kommune Kunst, kultur og helse – Bergen 16.juni 2005.
Seniorer som frivillighetsressurs Innlegg på KulturBizkonferansen 1. september 2015 Gunnar Thuve, kulturkontoret i Porsgrunn.
- På vei mot universitet1 ”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering” - implementere nHS i organisasjonen Leif Aage Eilertsen Prosjektledersamling, Oslo.
Gir kultur evig liv? Kultur og helse Fylkeskulturkonferansen 2004 Øyer november Prosjektleder FOLK 2 Margunn Skjei Knudtsen Nord-Trøndelag fylkeskommune.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Den kulturelle spaserstokken Asker kommune
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Prosjektleder Ann Evy Duun
Vi er i omstilling – hva nå?
Den kulturelle spaserstokken Asker kommune
Regional plan for kultur
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Utskrift av presentasjonen:

Er dette framtidsbilde ?

ELLER

Hvorfor seniorressursen? Det er viktig å skape et nytt syn på den store ”eldrebølgen” som kommer – ikke som en tsunami av omsorgsbehov, men som en seniorressurs utløst av livslyst i en kulturkontekst. Identitet skapes i offentlige relasjoner. Ved pensjonsalder opphører identitetspendlingen mellom offentlig og privat arena. Møter og aktiviteter kun sammen med andre eldre på eldreinstitusjoner av ulike slag gir lett en identitetspeiling som forsterker møtet med alderdommen, og fremmer fokus på alder og behov for omsorg. Det er viktig å ha fokuset på interesser, evner, engasjement og muligheter innen kultur og de åpne kulturarenaer. Vi må fokusere på seniorene som lystsøkende aktører og mulighetsskapere for andre.

Seniorressursen Definisjon Seniorressursen består av aktive pensjonister som på frivillig basis bruker sin tid og sine evner til å være en ressurs for andre innen kunst og kultur. Målgruppe: Pensjonister som på frivillig basis ønsker å engasjere seg innen kultursektoren som mentorer, medvirkere, planleggere eller døråpnere. Det er ønskelig å rekruttere bredt, og med utgangspunkt i ulike livserfaringer og fagbakgrunn.

MÅL Seniorressursen skal, basert på lyst, livserfaring og kompetanse, sette i gang/medvirke i ulike tiltak som fremmer økt livskvalitet. Måla for den enkelte deltaker skal være at det føles meningsfylt å delta – gir deg ”noe” en føler seg inkludert i den eller de aktiviteter en blir med på en føler seg myndiggjort/har innflytelse på det en involveres i. Seniorressursen skal være en ressurs for å aktivisere andre, og fungere som mentorer og medvirkere i en kunst og kulturkontekst innen Frivillige lag Arrangementer Små og frie kulturnæringer (jfr Telemarksforsknings definisjon) Offentlig kulturvirksomhet

ELDRE HØG- SKOLEN KOOR- DINATOR MUSIKK KULTUR- SKOLEN FRIVILLIGE DANS LITTERA- TUR SKRIVE- KURS LESE- OMBUD FILM & FOTO HONNØR- KINO FOTO & DIGITALE FOR- TELLINGER TEATER PROFE- SJONELLE SENIOR- TEATER KUNST Galleri- runden Vandre- utstillinger AVDELING EN.NO HELSE OG OMSORG Kunst- gjødsel KULTUR- BEDRIFTER SENIOR- RESSURSEN ORGANISA- SJONER

Arbeidsområder for seniorressursen Seniorteaterfestivalen RUSTFRITT som er under planlegging i samarbeid med Pensjonistforbundet, Norsk Kulturskoleråd, Norsk Teaterråd og Fagforbundet. Litteratur og leseombudsordningen m/ 16 leseombud. Mentorer for kulturbedrifter

Arbeidsoppgaver Det vil blant annet være behov for praktisk hjelp til gjennomføring av arrangementer organisasjonskompetanse veiledningskompetanse hjelp til informasjonsinnhenting hjelp til økonomisk planlegging hjelp til nettverksbygging hjelp til utvikling av strategiske veiledere/planer m.m.m.

Scenekunstpilotene Et konsept for veien videre etter RustFritt 2011

Hva vil vi Spre kunnskap om scenekunst for eldre og seniorteater RustFritt som en brobygger mellom scenekunstmiljøer og generasjoner – samproduksjoner for DKS/DKSS Skape nettverk for fagutvikling Stimulere til kompetanseutvikling Få Kulturskolene engasjert innen scenekunst på dagtid for eldre Rekruttering via Pensjonistforbundet Skape egenaktivitet innen scenekunst for eldre/seniorteater

Hvem står bak Pensjonistforbundet Norsk kulturskoleråd Fagforbundet v/pensjonistutvalget Norsk Teaterråd Porsgrunn kommune (sekretariat) i samarbeid med HiT og Teater Prospero/Grenland Friteater

4 følgeprosjekter Etablere 4 følgeprosjekter til RustFritt i en treårig prosjektperiode Tre kulturskoler fra landkommune, bykommune og storbykommune En samhandlingspilot for scenekunst (frie sceniske grupper v/Teater Prospero/Grenland Friteater) og eldre - proffesjonelle produksjoner Alle må ha et teaterfaglig miljø/regionale/interkommunale samarbeidspartnere Alle skal stimuleres til samproduksjoner for DKS og DKSS i prosjektperioden

Målgrupper og målsetning Teater/revyinteresserte eldre innen scenekunstfag som bevegelse, musikk, skulespillerkunst, scenografi, lyd/lys…. Målsetning er å ansvarliggjøre Scenekunstmiljøer + dans kulturskoler Kommuner som arbeider med kultur for eldre Stimulerer til samarbeid mellom den kulturelle skolesekken (DKS) og Den kulturelle spaserstokken (DKSS) Scenekunst for seniorer i alle aldre !

3 nivåer Lokalt nivå – utvikle gode samarbeidsmodeller og kompetanse på scenekunst & seniorer Regionalt nivå – bygge regionalt nettverk og være modell for andre innen scenekunsten Nasjonalt nivå – RustFritt som årlig nasjonal erfarings- og formidlingskonferanse innen scenekunst

Organisering Sentral prosjektleder med ansvar for RustFritt og prosjektkoordinering Styringsgruppe Faglig referansegruppe 4 Pilotprosjektledere/timeressurser Nettverksarbeid Samlinger i regionene Knyttet opp til RustFritt for erfaringsoverføring

Kartlegging/evaluering Dette må avklares nærmere. Dersom departementet(ene) ønsker en ekstern evaluering, må dette tilleggsfinansieres utover de rammer vi har beregnet til Scenekunstpiloten/RustFritt

Framdrift Forankringsmøte i mars 2011 på bakgrunn av erfaringen fra RustFritt i februar 2011 Utforming av søknader våren Utvelgelse av pilotkandidater via Norsk Kulturskoleråd vår 2012 Søknad til aktuelle instanser Oppstartsmøte høst 2012 av de 4 pilotene RustFritt II i mars 2013 som ”oppstartskonferanse” deretter i 2014 og 2015 som nasjonal erfaringskonferanse og formidlingsarena for scenekunst.

Finansiering Eksternt finansiert over tre år Egne ressurser fra de fire deltakende pilotene Bidrag fra medsøkerne

Kostnadsoverslag Forprosjektmidler – innvilget 100 % prosjektleder 4 delprosjektledere - 25% hver Stimuleringsmidler til pilotene Utarbeidelse av sluttrapport Ekstern evaluering ? 2,5 mill pr år til scenekunstpilotene – totalt 7,5 mill. RustFritt – årlig erfarings-/formidlingkonferanse Egenandeler fra medsøkere/pilotkommuner

Et IKT-verktøy for utvikling av informasjonsflyt, nettverk og kompetansetiltak Database for alt av filer, film og foto Et e-veiledningssystem med webkamera for kommunikasjon blant brukerne. Lukkede mapper/områder for den enkelte Utvikles underveis i tråd med brukernes ønsker av Porsgrunn kommunes IKTavdeling.

VYEW.COM VI BRUKER SOM E-VEILEDNINGS- OG KOMMUNIKASJONSVERKTØYWWW.VYEW.COM GRATIS FOR ALLE MED PC OG WEBKAMERA OG INGEN INSTALLASJONER/SPESIALPROGRAMMER. KOMPATIBELT - PC, MAC, LINUX, POWERPOINTS, DOKUMENTER, BILDER, VIDEOER, MP3-FILER, FLASH-FILER, YOUTUBE. GRATIS UBEGRENSET BRUK MED OPPTIL 10 PERSONER MED VIDEOKONFERANSER, SKJERMDELING, FILDELING M.M. ALT AV SKRIFTLIG AKTIVITET PÅ VYEW.COM BLIR ARKIVERT OG TILGJENGELIG I EGEN DATABASE