Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) 2007 - 2010 Bjørg Th. Landmark.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barnevernkonferansen 2013 Union Hotell Geiranger 18
Advertisements

Forskrift og veileder til forskrift; Nasjonale tjenester
VELKOMMEN TIL NETTVERKSAMLING
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Samhandlingsreformens utfordringer og muligheter
Bakgrunn for stillingen
Songdalen kommune Gjennomgang av kompetansesentre
St.meld.nr 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening
Sykehuset Innlandets satsingsområde
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
DEMENSPLAN 2015 ”DEN GODE DAGEN”
Tverrfaglig videreutdanning i eldreomsorg AHS studieåret
Bjørg Landmark og Sissel Eriksen. 9. november 2010
Lovgrunnlaget for helsetjenestene
45          Hvordan skal vi sikre god kvalitet og kompetanse og fornøyde pasienter i fremtidens helse- og omsorgstjeneste? Lisbeth Normann, forbundsleder.
Oslo kommune Sykehjemsetaten
Omsorgsplan 2015 nettverk Ingrid Mydland
Demensteam Lier Kommune
Kompetansesenter rus Midt-Norge. KoRus Midt-Norge
Une Hallem Utviklingssenter for sykehjem i Nord-Trøndelag Rolle og funksjon i helsetjenesten 1.
Etiske retningslinjer for Seksjon helse og sosial
Høgskolen i Oslo Tid til forskning som forhandlingstema - erfaringer fra høgskolene UHR-konferanse Trine B. Haugen.
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Senter for omsorgsforskning ved Høgskolen på Gjøvik Prosjektbasert fra 2005 Offisielt åpnet høsten 2006 Viktigste oppgaver –Et større forskningsprosjekt.
1 Forskning møter praksis i skolen Praksisrettet FoU i Rogaland Tema: Forskning i grunnopplæringen Dialogseminar 4. desember 2009.
Ambulerende Rehabiliteringsteam ART - Drammen Sykehus -
Regional kompetanseutvikling i tilknytning til DMS – erfaringer fra Midt-Troms og planer for videreutvikling.
Det regionale helseforetaket sin kvalitetsstrategi - Helse Vest RHF
Edmonton Symptom Assessment System (ESAS) Innføring i Helse Sør og Akershus Januar 2005 Nina Aass og Sjur B. Hanssen, Regionalt kompetansesenter for.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
2002 Toril Bakke FAGLIGE RETNINGSLINJER Toril Bakke HELSELSEPERSONELLOVEN: § 4 : Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til.
€ Fagnettverk lindrende omsorg i Vest-Agder Fagnettverk i regi av
Forskning på fagskole. NUFHS møte Arne Roar Lier Høgskolen i Oslo og Akershus
Høgskolen i Nord-Trøndelag Avdeling Levanger
Fagdag LU - UTVIKLINGSARBEID OG FORMIDLING
Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver
Statusoppdatering utviklingssentrene i Buskerud
UNDERVISNINGSSYKEHJEM
Opplæring av pasienter og pårørende Fagdirektør Jan Eirik Thoresen.
Samarbeid om etisk kompetanseheving.
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse-Midt-Norge
Mestring, muligheter og mening Framtidas omsorgsutfordringer.
Stipendprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid
Ringsaker kommune.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
Tverrfaglig samarbeid er ditt ansvar! Flink med folk i første rekke Fagnettverkssamling Royal Garden Trondheim, 19.juni 2009 Ann Sissel Misund Nedberg,
Høring om overgang fra egen bolig til sykehjem Hvordan fungerer samhandlingen mellom sykehusene og kommunen vedr. utskrivningsklare pasienter som venter.
Konferanse Tromsø mai 2010 Kai Brynjar Hagen 1 Kompetanseutvikling som samarbeidstiltak mellom Nordlandssykehuset og kommunene Kai Brynjar Hagen.
Fylkesmøte NSF Sarpsborg Virtuell avdeling: Visjon: Flere gode år i eget hjem med høy kvalitet på kommunale helsetjenester.
NSF Østfolds fylkesmøte 25.(-26.) mars 2015
Ås kommune God samhandling til det beste for barn og unge i Ås kommune «Ansatte i ulike tjenester møter det samme barnet, hvordan gir vi da barnet et helhetlig.
Akuttklinikken, Avd. for Anestesisykepleie ALNSF FAGKONGRESS 2013 PEDAGOGISK- OG LEDERSEMINAR, 31/8-13 FAGUTVIKLING I PRAKSIS Bjørg Ingunn Fjogstad Ledende.
informasjon fra Haugesund kommune1 Bjørgene omsorg- og utviklingssenter.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Etisk refleksjon.  Porsgrunn deltok i 1. pulje i KS sin satsing «Sammen om etisk kompetanseheving»  Prosjektleder i 20% stilling i prosjektperioden.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Nasjonal og regionale utviklingstrekk innen IKT
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Ny ordning for Utviklingssentrene
Læringsmiljøprosjektet Hva har vi lært og hva har vi oppnådd?
Bjørgene omsorgssenter undervisningssykehjem
Forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) i Statped
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Utskrift av presentasjonen:

Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark

Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Spesielle satsningsområder for fagutvikling:  Oppdatere kunnskaper, holdninger og ferdigheter hos den enkelte utøver En kultur som fremmer refleksjon, læring og forbedring. Systemer som forventer og legger til rette for kontinuerlig kvalitetsarbeid Kompetanseprosjekt Drammen geriatriske kompetansesenter FoU – utvalget Tilknyttet prosjekt geriatriløft Samlede pleie- og omsorgstjeneste

Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Samlede pleie- og omsorgstjeneste Dokumentasjon Gerica Kompetanseprosjekt Drammen geriatriske kompetansesenter Pårørende- prosjektet Praktisk Prosedyre for Sykepleiere Palliasjon - Lindrende behandling Læring gjennom refleksjon Demens- omsorg Psykogeriatri Spesielle satsningsområder for fagutvikling: Oppdatere kunnskaper, holdninger og ferdigheter hos den enkelte utøver En kultur som fremmer refleksjon, læring og forbedring. Systemer som forventer og legger til rette for kontinuerlig kvalitetsarbeid

Dokumenter som bekrefter FoU- virksomhet Fra stykkevis til helt. En sammenhengende helsetjeneste. NOU 2005:3. Kvalitet i pleie- og omsorgstjenestene. Rundskriv 1-13/97. Sosial- og helsedirektoratet. Mestring, muligheter og mening. Framtidas omsorgsutfordringer. St. meld nr 25 ( ). ……og bedre skal det bli! Bli med å forme morgendagens sosial- og helsetjenester. Nasjonal strategi for kvalitetsforbedring i sosial- og helsetjenesten ( ). Sosial- og helsedirektoratet. Utkast til ny arbeidsgiverpolitikk, Drammen kommune

Begrepsavklaring Grunnforskning er eksperimentell eller teoretisk virksomhet, uten sikte på spesiell anvendelse eller bruk. Anvendt forskning er virksomhet av original karakter. Anvendt forskning er primært rettet mot bestemte praktiske mål eller anvendelser. Utviklingsarbeid er systematisk virksomhet som anvender eksisterende kunnskap fra forskning og praktisk erfaring, og som er rettet mot: –å fremstille nye eller vesentlige forbedrede materialer, produkter eller innretninger, eller –å innføre nye eller vesentlig forbedrede prosesser, systemer og tjenester

Aktuelle FoU- områder knyttet til pleie- og omsorgstjenesten (1) Gjennom deltakelse i FoU- utvalget Geriatriløft Drammen identifisere problemstillinger for FoU- prosjekter med utgangspunkt i klinisk praksis. Kompetanseheving – 50 ansatte gjennomfører kompetanseutviklingsprosjektet, 2007 – Utfordringer knyttet til interkommunalt samarbeide. Refleksjon som pedagogisk metode for å videreutvikle utøverens kompetanse.

Aktuelle FoU- områder knyttet til pleie- og omsorgstjenesten (2) Pårørende som en ressurs i pleie- i omsorgstjenestene Utfordringer knyttet til demensutvikling Utfordringer knyttet til psykogeriatri Utfordringer knyttet til omsorgstiltakene (rus, psykiatri) Utfordringer knyttet til lindrende behandling og omsorg ved livets slutt. Systemer som forventer og legger til rette for kontinuerlig kvalitetsarbeid –Dokumentasjon – Gerica- redskap for å sikre kontinuitet, kvalitet og samhandling. –PPS- praktisk prosedyre for sykepleie – redskap for å sikre en kunnskapsbasert praksis.

Hovedmål for FoU virksomhet Utøveren av pleie- og omsorgstjenester har: – oppdaterte kunnskaper, holdninger og ferdigheter – gir virkningsfulle tjenester basert på kunnskap Ansatte i, pleie- og omsorgstjenesten arbeider en ut fra en kultur hvor læring fremmes og fornyes Pleie- og omsorgstjenesten har etablerte systemer for kvalitetsutvikling- og kontroll, for å sikre virkningsfulle tjenester.

Fremtidig strategi for FoU- arbeidet (1) delmål Fou- leder og en tjenesteleder deltar i FoU- utvalget ”Geriatriløft Drammen” sammen med Sykehuset Buskerud HF og Høgskolen i Buskerud, avdeling for helsefag 50 ansatte gjennomfører kompetanseutviklingsprosjektet i perioden 2007 – –Det inviteres til interkommunalt samarbeid Vurdere utvikling av regionalt FoU- senter i samarbeide med Høgskolen i Buskerud, avd. for helsefag Videreutvikle og iverksette prosjektet: "Refleksjon som pedagogisk metode for å videreutvikle utøverens kompetanse" i Strømsø hjemmetjeneste-virksomhet. Videreføres til de øvrige virksomhetene

Fremtidig strategi for FoU- arbeidet (2) delmål Videreutvikle prosjekt knyttet til : "Pårørende som en ressurs i pleie- og omsorgstjenesten". Videreutvikle arbeidet som allerede foreligger ved Bragernes virksomhet, hjemme – og institusjonshelsetjenesten Vurdere utvikling av et prosjekt knyttet til demens Vurdere utvikling av et prosjekt knyttet til psykogeriatri Vurdere utvikling av et prosjekt knyttet til omsorgstiltakene (rus, psykiatri) Utvikle et prosjekt knyttet til lindrende behandling og omsorg ved livets slutt Videreutvikle systemer som legger til rette for- og sikrer kontinuerlig kvalitetsarbeid –utøvere av pleie- og omsorgstjenester dokumenterer i Gerica –utøvere av pleie- og omsorgstjenester anvender PPS- praktisk prosedyre for sykepleie.

Mandat FoU- leder (1) Områder for FoU- leders virksomhet omfatter: –utøveren av pleie- og omsorgstjenesten –kulturen for læring og fornyelse –systemer for kvalitetsutvikling  FoU- leder er lokalisert til Drammen geriatriske kompetansesenter og rapporterer til virksomhetsledergruppen  FoU- leder leder FoU- utvalget tilknyttet prosjektet Geriatriløft Drammen, jfr. eget mandat  FoU- leder koordinerer pleie- og omsorgstjenestenes deltakelse i forskningsaktiviteter  FoU- leder koordinerer pleie- og omsorgstjenestenes deltakelse i eksterne fagutviklingsprosjekter

Mandat FoU- leder (2)  FoU- leder identifiserer, utvikler og koordinerer fag- og kompetanseutvikling i Drammen geriatriske senter spesielt og i den samlede omsorgstjenesten generelt  FoU- leder utarbeider handlingsplan for prioriterte temaer  FoU- leder gir innspill til den sentrale opplæringsplanen  FoU- leder etablerer og videreutvikler relevante samarbeidsrelasjoner  FoU- leder er medansvarlig for formidling av resultater fra forskning og utviklingsarbeider  FoU- leder utreder muligheter for å fremskaffe ressurser

Mandat for ressursgruppen  Ressursgruppen er et rådgivende organ for FoU- leder i forhold til:  årlig handlingsplan med prioriterte temaer  strategi for å fremskaffe ressurser  strategi for å sikre framdrift av fagutviklingsprosjekter  Ressursgruppen identifiserer problemstillinger/områder for fagutviklingsprosjekter med utgangspunkt i klinisk praksis. Det er av betydning at arbeidet foregår i tråd med øvrig fag-, kompetanse- og kvalitetsutvikling  Ressursgruppen utvikler en kultur for å dele erfaringer på tvers av virksomhetene  Ressursgruppen utarbeider en felles kompetanseutviklingsplan for pleie- og omsorgstjenestene  Resursgruppen gir innspill til felles opplæringsplan  Ressursgruppen arbeider med å etablere og utvikle relevante samarbeidsrelasjoner internt og eksternt