To lovproposisjoner er fremmet av regjeringen: Ot.prp nr 32 (2007-2008) – plandelen Ot.prp nr 45 (2007-2008) – byggesaksdelen Antatt ikrafttreden 1.juli.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forskrift om konsekvensutredning - KUF
Advertisements

Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
UU og Fylkesmannens rolle
Terje Kaldager Hell 1.oktober 2009
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
AREALPLANLEGGING ETTER PBL
Oppstart planprosess Høring av planprogram Vindmølle – Lars Hoem, Rye Informasjonsmøte Rye Bedehus Eirik Lind.
Ny plan- og bygningslov og nye muligheter for uu-arbeidet
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Generelt om Randaberg Kommunen
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Tidsfrister i planleggingen
Kommunes overordnede arealpolitikk/ utfordringer/ strategier
BEHANDLING AV BYGGESØKNADER I MARKA
Samarbeidsavtale mellom Plan- og bygningsetaten og bydelene
Samspill mellom de nye plantypene
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Planprogram for revisjon av kommuneplanens arealdel i Trysil kommune Plan- og bygningslovkonferansen 2006 Scandic Hotel, Hamar
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
Reguleringsplaner.
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Royal Norwegian Ministry of the Environment Frist for behandling av private forslag om regulering12 uker Rapporteringsplikt i reguleringssaker som tar.
Verktøy i pbl. Kulturminner, kulturmiljø og landskap.
§ 11-8 Hensynssoner Vise hensyn og restriksjoner for bruk av arealer
Planbestemmelser.
Ny plandel i plan- og bygningsloven
Ot.prp. Nr. 32 ( ) Plan- og bygningsloven (plandelen)
Ny plan- og bygningslov – ny struktur Planlegging i kommunen med fokus på kulturlivet Arild Axelsen, plan- og bygningssjef Frosta kommune Leder Frosta.
Bydelsseminar 2012 Plan- og bygningsloven
Aktørenes roller i planprosessene
Opplæringspakken for barnerepresentantene Juridisk forankring av hensynet til barn og unge.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Kommunale arealplaner
Søkerkurs for tiltakshaver Tirsdag  Går du med byggeplaner til sommeren? Vi inviterer til et enkelt ”søkerkurs” på ca 2,5 timer 20. mars og.
Tjenestestedets navn Kommuneplanen – muligheter og utfordringer Mange bra forslag – mye tilpassning til god praksis Samfunnsdelen blitt tydeligere § 11-2.
1 Temadag kommunedelplan Tromsdalen Enhetsleder Øivind Holand.
1 Statsråd Erna Solberg, Utfordringer for kommunesektoren: Strukturreform, regionalisering og moderniseringsbehov.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Kommunal- og administrasjonsavdelingen Kommuneplanens arealdel Kommunen skal ha en arealplan for hele kommunen som viser.
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
NY PLANDEL I PLAN- OG BYGNINGSLOVEN Generell del, Nasjonal del, Regional del Erik Sveistrup, seniorrådgiver Avdeling for regional planlegging, MD PBL-konferanse,
NVF-seminar Forvaltningsreformen og samferdsel Plan- og beslutningsprosesser KVU/KS1-prosesser og planprosess etter plan- og bygningsloven Marit Winther.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Arealplanlegging Kommunestyret Fagområde - Plan Medarbeidere: Wenche Hagestuen Dale, kommuneplanlegger Gunhild Haugum, arealplanlegger - 2.
Presentasjon 2008 Energi og klima Ny plandel og plan- og bygningsloven - oppgaver og hensyn i planleggingen Karin O’Sullivan, rådgiver Livskraftige kommuner.
Fra idé til ferdig veg Roar Midtbø Jensen, VD NVF 8. September 2010.
Samfunnssikkerhet i ny plan- og bygningslov Geir Henning Hollup Fylkesmannen i Østfold.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
Konsekvensutredning og kunnskapsgrunnlaget Rådgiver Marianne Siiri, plan og miljø plannettverDato Foto: Peter Hamlin.
Forholdet til KULTURMINNER OG KULTURMILJØER i ny PBL (Plandelen) v/ Lars Ole Klavestad rådgiver/landskapsarkitekt Fylkeskonservatoren i Østfold.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Kommunal planstrategi
Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: Samfunnsdel
Samhandling for effektive planprosesser
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Endringer i plan- og bygningsloven
Ny plan- og bygningslov
Fylkesmannen i Buskerud
UU og Fylkesmannens rolle
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Utskrift av presentasjonen:

To lovproposisjoner er fremmet av regjeringen: Ot.prp nr 32 ( ) – plandelen Ot.prp nr 45 ( ) – byggesaksdelen Antatt ikrafttreden 1.juli 2009

Kap 1- fellesbestemmelser -formål, virkeområde, virkninger av planer mv  Kap 2 – krav om kartgrunnlag, stedfestet informasjon  Kap 3 – Oppgaver og myndighet i planleggingen  Kap 4 – Generelle utredningskrav  Kap 5 – Medvirkning i planleggingen  Kap 6 – Statlige planer og retningslinjer  Kap 7 – Regional planlegging  Kap 8 – Regional plan  Kap 9 – Interkommunalt plansamarbeid

 Kap 10 – Kommunal planlegging  Kap 11 – Kommuneplan  Kap 12 – Reguleringsplan  Kap 13 – Midlertidig forbud mot tiltak  Kap 14 – Konsekvensutredninger  Kap 15 - Innløsning og erstatning  Kap 19 - Dispensasjon

s.5: Samfunnsutviklingen har medført økt spesialisering og sektorisering..Mange viktige nye utfordringer er imidlertid sektorovergripende, og krever brede vurderinger og helhetlige løsninger..Behovet for samarbeidsløsninger på tvers av myndighetsnivåer og profesjoner er stort

s.6: Nytt inntektssystem og ny kommunallovgivning har gitt kommunene større frihet til selv å organisere seg slik de ønsker. Intensjonen bak reformene har vært å fremme desentralisert styring..Mer desentralisering av ansvar og myndighet til kommunene, gjør at planlegging blir et stadig viktigere virkemiddel også for lokal miljøarbeid..Planleggingen skal sikre at disse avveiningene (bruk og vern) skjer i åpenhet og offentlighet, med mulighet for de berørte til å påvirke utviklingen av sitt lokalsamfunn og nærmiljø

s.7: Lovforslaget vil legge til rette for en styrking av den sektorovergripende, samfunnsrettede planleggingen, med samordning av interesser og hensyn på tvers av sektorer og samfunnsområder innenfor lovens system…Den overordnede kommunale og regionale planleggingen vektlegges..Det legges større vekt på innsats i en tidlig fase av planleggingen med sikring av bred medvirkning og utredning av konsekvenser

s.7: Lovforslaget legger derfor opp til stor grad av fleksibilitet og valgfrihet i bruken av planredskapene. Dette gjør at omfanget av planleggingen kan tilpasses utfordringene og planoppgavene i den enkelte kommune eller region, og ikke gjøres mer omfattende enn nødvendig

s.11: ” I tredje del av kapitlet gjennomgås noen viktige prinsipper som skal ivaretas i plansystemet. Det er for det første rolledelingen i planleggingen. Det vektlegges blant annet at planleggingen skal skje mest mulig desentralt, nærmest mulig de som berøres av beslutningene.”

§ 1 -3 Tiltak som er unntatt fra loven ” For anlegg for overføring eller omforming av elektrisk energi som nevnt i energiloven § 3-1 tredje ledd gjelder bare kapittel 2 og 14” s.173: ” kraftledninger, transformatorstasjoner, koblingsanlegg og bygningstekniske konstruksjoner som er umiddelbart knyttet til de elektriske anleggene og deres funksjon. Unntaket gjelder for ethvert anlegg eller konstruksjon av denne art som er omfattet av konsesjonen og vilkårene og som er nødvendig for de elektriske anleggenes funksjon, bygging, drift og atkomst.”

§6 -4 Statlig arealplan: ” Departementet kan i den enkelte sak bestemme at endelig konsesjon til kraftproduksjonsanlegg etter energiloven, vannressursloven eller vassdragsreguleringsloven uten videre skal ha virkning som statlig arealplan. Departementets vedtak etter dette ledd kan ikke påklages.” s.197: ”..alle anlegg og innretninger som etableres for å kunne produsere elektrisk energi, uavhengig av energikilde…vannkraftverk,… vindkraftverk og gasskraftverk…myndigheten blir overført til OED…konsesjonsvedtaket får virkning som arealplan, …straks bindende for framtidig arealbruk…erstatter tidligere fattede planvedtak..”

s.40: ”For utbygging av små vannkraftanlegg og vindkraftanlegg er det viktig at det foretas regionale vurderinger og prioriteringer for å bidra til den mest egnede lokaliseringen av slike anlegg.”

-Ingen samfunnssektor er mer arealkrevende og påfører natur, miljø og lokalsamfunn større naturinngrep enn energisektoren - Hvor ble det av ”samarbeidsløsninger på tvers av myndighetsnivåer og profesjoner,”..”brede vurderinger og helhetlige løsninger,”..”mer desentralisering av myndighet og ansvar til kommunene,”..”mulighet for de berørte til å påvirke utviklingen av sitt lokalsamfunn og nærmiljø” ?

”Konsesjonsvedtaket får virkning som arealplan..” Konsesjonssøknad fra Agder Energi: ”Endelig valg av lokalisering av transformatoren gjøres først i forbindelse med detaljprosjekteringen.” ”Forholdet til gjeldende kommuneplan og behandling etter plan- og bygningsloven..vil bli avklart i samråd og tett dialog med kommunen parallelt med konsesjonsbehandlingen.”

 Hensynssoner (s.9) innføres som et nytt element i kommuneplanens arealdel og reguleringsplan. Soner med særlige restriksjoner av betydning for arealbruken, eks fareområder, områder med særlige hensyn til landbruk, natur og friluftsliv mv  To typer reguleringsplaner, områderegulering og detaljregulering

Verneplaner etter naturvernloven skal samordnes i sterkere grad enn i dag med planlegging etter plan- og bygningsloven Vernevedtaket skal komme til uttrykk som hensynssone etter pbl Stat og kommune skal i fellesskap utarbeide planprogram med formål, prosessfrister, medvirkning, alternative vurderinger, utredningsbehov mv

Bestemmelsene om konsekvensutredninger skal også gjelde for bestemte verneplaner etter naturvernloven Hvilke verneplaner som omfattes, skal fastsettes i forskrift Kommentar: Krav om konsekvensutredninger av verneplaner etter naturvernloven ble fremsatt av USS (utmarkskommunenes sammenslutning) i Daværende miljøvernminister Torbjørn Berntsen fnøs av kravet fra Stortingets talerstol

 Er det fremdeles en avstand mellom liv og lære i staten når det gjelder synet på kommunenes roller og oppgaver i arealpolitikken.