Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Endringer i plan- og bygningsloven

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Endringer i plan- og bygningsloven"— Utskrift av presentasjonen:

1 Endringer i plan- og bygningsloven og forskrift om konsekvensutredninger

2 Endringer i plan- og bygningsloven
Stortinget har vedtatt endringer i plan- og bygningsloven i kraft fra 01. juli 2017 Rundskriv H-2017/6

3 § 12-8 Oppstart av reguleringsplanarbeid
Planspørsmålet skal først legges fram for planmyndigheten i møte. Det skal skrives referat fra møtet. Dersom det er uenighet på vesentlige punkter i oppstartsmøtet om det videre planarbeidet, kan forslagsstilleren kreve spørsmålet forelagt kommunestyret til vurdering. Kommunen kan beslutte at initiativet skal stoppes. Beslutningen kan ikke påklages, men forslagsstilleren kan kreve å få den forelagt for kommunestyret til endelig avgjørelse. Forslagsstilleren kan ikke foreta varsling og kunngjøring etter tredje ledd før kommunen har tatt stilling til spørsmålet, og forslagsstilleren har mottatt skriftlig underretning. Departementet vil gi nærmere bestemmelser om innholdet i planinitiativet, behandlingen i oppstartsmøtet og referat fra møtet i forskrift om behandling av private forslag til detaljregulering etter plan- og bygningsloven. Beslutningen om å stoppe planinitiativet er ikke et enkeltvedtak som kan påklages. I de tilfeller hvor beslutningen om å stoppe planinitiativet blir avgjort av administrasjonen i kommunen, kan kommunestyret delegere kompetansen til å behandle spørsmålet til et politisk utvalg. realistisk å få gjennomført, Dersom forslagsstiller og kommunen er uenige på punkter som har en viss betydning for det videre planarbeidet, må referatet være så fyllestgjørende og klart at det kan forelegges kommunestyret, eller et politisk utvalg som har fått delegert myndigheten, helst uten en ytterligere saksutredning, dersom forslagsstiller krever slik foreleggelse. Det ligger ingen binding for kommunen til senere å vedta et planforslag selv om det er gitt klarsignal til å gjennomføre varsling og kunngjøring av planoppstart basert på et fremlagt planinitiativ.

4 § 12-14 Endring og oppheving av reguleringsplan
For utfylling, endring og oppheving av reguleringsplan gjelder samme bestemmelser som for utarbeiding av ny plan. Kommunestyret kan delegere myndigheten til å treffe vedtak om endringer i reguleringsplan når endringene i liten grad vil påvirke gjennomføringen av planen for øvrig, ikke går utover hovedrammene i planen, og heller ikke berører hensynet til viktige natur- og friluftsområder. Kommunestyret kan delegere myndigheten til å treffe vedtak om å oppheve plan som i det vesentlige er i strid med overordnet plan. Før det treffes slikt vedtak, skal eierne og festerne av eiendommer som direkte berøres av vedtaket, gis anledning til å uttale seg. Jf. for øvrig § 1-9. «mindre endring» Den nye formuleringen er i stor grad i samsvar med det som tidligere har vært lagt til grunn i praksis. Adgangen til å gjøre slike reguleringsendringer utvides noe, ved at de nye kriteriene favner videre enn det som har vært lagt til grunn etter loven av 2008. En annen begrensning er at enklere behandling bare er forutsatt å bli benyttet i tilfeller der endringene ikke er spesielt konfliktfylte. Protester fra nabo eller andre berørte vil imidlertid ikke nødvendigvis føre til at endringen ikke kan gjennomføres på den enklere måten. Heller ikke vil enhver merknad fra berørte myndigheter forhindre dette. Imidlertid vil merknader fra berørte myndigheter som har karakter av innsigelse, føre til at endringen må behandles videre etter en ordinær planprosess.

5 Planprogram og konsekvensutredninger i pbl.
§§ 11-13, 12-9 og 4-1: Endringen innebærer at "senest samtidig" endres til "normalt samtidig". § 12-9 tredje ledd: Bestemmelsen gir forslagsstiller rett til å kreve at beslutning om ikke å fastsette planprogram blir forelagt kommunestyret til endelig avgjørelse. §§ 12-2 og 12-3: Endringer som gjelder konsekvensutredninger knyttet til områdereguleringer og detaljreguleringer §§ 32-8a og 32-9: Overtredelsesgebyr for brudd på reglene om konsekvensutredninger

6 Andre endringer Ny hensynssone for mineralressurser (§ 11-8)
Tilføyelse av jordvern i dispensasjonsbestemmelsene (§ 19-2) Etablering av sentral frivillig godkjenningsordning for foretak som utarbeider private planforslag (§§ og 12-17) – endringen ikke operativ, dette vil tidligst kunne skje i 2018. I Energi- og miljøkomiteens innstilling, Innst. 181 L (2016–2017), er forslaget kort omtalt slik: "Flertallet finner det videre viktig å synliggjøre at jordvern er av stor betydning. Flertallet foreslår derfor følgende inntatt i § 19-2 nytt tredje ledd «Ved dispensasjon fra loven og forskriften til loven skal det legges særlig vekt på dispensasjonens konsekvenser for helse, miljø, jordvern, sikkerhet og tilgjengelighet»." § sone for mineralressurser: Hensikten er å unngå utbygging eller tiltak som kan vanskeliggjøre senere utvinning av mineralske ressurser.

7 Kommunale vedtekter § 34-2 niende ledd: Kommunale forskrifter og vedtekter gjelder inntil de erstattes av nye planbestemmelser, forskrifter eller vedtekter. Kommunale vedtekter gitt med hjemmel i plan- og bygningsloven § 3, § 67 nr. 3, § 69 nr. 4, § 78 tredje ledd, § 85 tredje ledd og § 91a første ledd faller bort senest åtte år etter ikrafttreden av denne lov. 1. juli 2017

8 Forskrift om konsekvensutredninger
Ny forskrift om konsekvensutredninger trådte i kraft 1. juli 2017 Veiledning: Forskriften er endret for å gjennomføre et revidert EU-direktiv om miljøkonsekvensutredninger. Det er innførts bestemmelser som overtredelsesgebyr og straff ved brudd på saksbehandlingsreglene i forskriften. Det er også foretatt forenklinger knyttet til hvilke planer etter plan- og bygningsloven som omfattes av forskriften. Ny forskrift gjennomfører endringene i det revidert EU-direktiv om miljøkonsekvensutredninger (direktiv 2014/52/EU) EIA-direktivet og også Direktiv 2001/42/EØF om vurdering av miljøvirkningene av visse planer og programmer (det såkalte SEA-direktivet). Strategic Environmental Assessment).

9 Definisjoner § 4. Forslagsstiller
Den som fremmer forslag om en plan eller et tiltak er forslagsstiller etter forskriften. Forslagsstilleren skal vurdere om planen eller tiltaket omfattes av § 6, § 7 eller § 8. § 5.Ansvarlig myndighet Ansvarlig myndighet etter forskriften er planmyndigheten for den aktuelle planen etter plan- og bygningsloven Ansvarlig myndighet skal under behandlingen av saker etter forskriften opptre objektivt og ha tilstrekkelig fagkunnskap. Er ansvarlig myndighet samtidig forslagsstiller, skal de to rollene så langt det er mulig holdes administrativt adskilt. Hvem som er ansvarlig myndighet går frem av § 6, § 7 og § 8.

10 § 6.Planer og tiltak som alltid skal konsekvensutredes og ha planprogram eller melding
kommuneplanens arealdel etter § 11-5 og regionale planer etter plan- og bygningsloven § 8-1, kommunedelplaner etter § 11-1, og områdereguleringer etter § 12-2 når planene fastsetter rammer for tiltak i vedlegg I og II reguleringsplaner etter plan- og bygningsloven for tiltak i vedlegg I. A:Videre omfattes regionale planer, kommunedelplaner og områdereguleringer når planene fastsetter rammer for tiltak i vedlegg I og vedlegg II (§ 6 bokstav a). Bestemmelsen for disse planene er avgrenset innenfor rammene av SEA-direktivet. Med "fastsetter rammer for" menes å gi retningslinjer for utbygging eller på annen måte legge føringer for senere regulering av et konkret område. Med retningslinjer menes at planen legger grunnlag for beslutninger i etterfølgende planer. B: Nye bolig- og fritidsboligområder som ikke er i samsvar med overordnet plan nr. 25 vedlegg I Hvis en plan etter plan- og bygningsloven endres mellom varsel om oppstart av planarbeidet og utleggelse av planforslag til offentlig ettersyn, og endringen medfører at planen omfattes av første ledd bokstav a eller b, skal planen behandles etter reglene i kapittel 5 og 6.

11 § 8.Planer og tiltak som skal konsekvensutredes hvis de kan få vesentlige virkninger for miljø eller samfunn Reguleringsplaner for tiltak i vedlegg II. Kapittel 3 beskriver prosessen og setter kriterier for vurderingen av om en plan kan få vesentlige virkninger i § 10. Vurderes etter § 10 i forskriften. Prosjekter for bruk av uoppdyrkede landområder eller delvis naturlige områder til intensivt landbruk, herunder nydyrking på mer enn 50 dekar. Også mindre tiltak skal behandles etter kapittel 5 og 6 dersom det ikke kan utelukkes at tiltaket kan få vesentlige virkninger for naturmangfold eller andre viktige miljøhensyn. Etablering av landbruksvei dersom nyanlegget overstiger 5 km. Nye opplysninger eller endringer i faktiske forhold mellom varsel om oppstart av planarbeidet etter plan- og bygningsloven og utleggelse av planforslag til offentlig ettersyn som medfører at planen likevel kan få vesentlige virkninger for miljø eller samfunn, skal det i planforslaget gis en særskilt redegjørelse for planens virkninger.

12 Reguleringsplaner der det konkrete tiltaket er konsekvensutredet i en tidligere plan og der reguleringsplanen er i samsvar med denne tidligere planen Fortsettelse følger…

13 Kompensatoriske tiltak
Bestemmelser om å utrede (§ 23) og pålegge (§ 29) kompensatoriske tiltak dersom skader på miljø eller samfunn ikke kan unngås, begrenses eller istandsettes. Bestemmelsen omfatter ikke økonomisk kompensasjon, men gjelder gjennomføring av konkrete fysiske tiltak som kompensasjon.

14 § 36 og 37 Sanksjoner Bestemmelsen innebærer at forslagsstiller kan ilegges overtredelsesgebyr for brudd på reglene om konsekvensutredning. Rammer uaktsom og forsettlig overtredelse. Nye bestemmelser i pbl. § 32-8 § 32-8 a i pbl. noe annerledes utformet. a) unnlater å følge saksbehandlingsreglene for konsekvensutredninger der en plan eller et tiltak åpenbart faller inn under forskriften b) unnlater å etterkomme pålegg fra ansvarlig myndighet når ansvarlig myndighet har gjort kjent med at overtredelsesgebyr kan ilegges hvis forholdet ikke blir brakt i orden innen en fastsatt frist, og denne fristen er oversittet eller c) gir uriktige eller villedende opplysninger av betydning for vurdering av saken, herunder opplysninger av betydning for om forskriften får anvendelse eller ikke

15 § 39.Overgangsbestemmelser
Planer og tiltak som ikke var omfattet av de to tidligere forskriftene omfattes ikke av den nye hvis saksbehandlingen av planen ble startet, jf. plan- og bygningsloven § 8-3, § og § 12-8 før 1. juli 2017. For planer og tiltak som er tatt opp til behandling etter de to tidligere forskriftene, skal denne forskriften legges til grunn i den videre behandlingen av saken.


Laste ned ppt "Endringer i plan- og bygningsloven"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google