Forelesning 4, Geo 212  Konoskopiske undersøkelser  Bestemmelse av optisk fortegn  Bestemmelse av optisk vinkel  Bestemmelse av lengdehastighet Kjell.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
NÅ SKAL DU LÆRE OM FUNKSJONER
Advertisements

895 studenter på Universitet i Oslo deltok undervisningsåret 2009/2010 på emner hvor forelesningene på tatt opp og lagt på nettet (Podcastet) Alle disse.
Demens - Test.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Innføring i bruk av speilreflekskamera
Forelesning 3, Geo 212 Toakset indikatriks Relieff Egenfarge
Riktig eller galt? Eller nesten riktig?. Det var elskere som skiltes seg med den største vanskeligheten. (2 feil) Jentene fikk ingen eller veldig litt.
Astrofysikk & Strålingslovene
En innføring i spillet: Lag En Setning
Astrofysikk & Strålingslovene
1. Dette portrettet er originalbildet som vi skal se hvordan vi kan forbedre ved å gå tettere på motivet, gjøre bildet skarpere og lysere. Deretter skal.
Knight, Kap.23 Refleksjonsloven: qi qr Brytningsindeks, definisjon:
Fra geometriske former til abstrakt design
Erstatter i sin helhet skriv 1 (tidligere publisert på nettet)
Refleksjon og Refraksjon
Klaus Pettersen & Bjørn Erik Korum Hansen
23 Finn ligningen for det planet  som inneholder linja
Magmaserier Forelesning 4
5 Øk lesesynsfeltet. 5.1 Lesesynsfeltet, lesehastigheten og oppfatningen •Når du fikserer blikket på et sted i teksten, kan du bare lese bokstavene og.
Erlend langsrud, TAF.  Det elementære  En oversikt over optiske design  Monteringer og elektronikk  Okularer  Grab & Go  Teleskop for visuelt bruk.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Vi dro til Sverige med store forhåpninger – ikke bare forhåpninger om det å få kunnskap om det vi skulle gjøre på skolen, men også det å få være litt.
Linjer Hvis en partikkel beveger seg fra (x1,y1) til (x2,y2) er endringen Δx = x2-x1 og Δy = y2-y1 y2 y1 Δy Δx φ Stigningstallet m = x1 x2.
Basaltiske bergarter Klassifikasjon
Petrogenese til granittiske bergarter
intrusjonsmekanismer
Nefelin (Leucitt) (Sodalitt)
Teksturer i magmatiske bergarter
Gjenfinningssystemer og verktøy II
Eksempel AOA (Activity On Arc)
Til Noas ark.
Kjeglesnitt Parameteriserte kurver Polarkoordinater
Parameteriserte kurver
Grafisk framstilling av en kraft (punktlast)
Mekanikk – kap. 16 Bøyning av bjelker
Fra kap. 2 - Resultanten til krefter
Dette er en automatisk presentasjon
Velkommen til Medisinsk bibliotek
Vedlegg 3 Fjorårets budsjettsprosess - alle komiteer Svar fra representanter fra byrådspartiene ® (rev:2.0.70) Fjorårets.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
INF 295 Forelesning 17 - kap 9 Korteste vei i grafer Hans Fr. Nordhaug (Ola Bø)
Formelmagi 33-1 Begrep/fysisk størrelse
Knight, Kap.35 Polarisering, generelt:
Superposisjon av to bølger (framgående og reflektert) langs en x-akse.
INF 4130 Eksamen 2008 Gjennomgang.
Kapping av plater Mål: Vi skal lage komponenter for en møbelfabrikk ut fra standardiserte plater på 12 x 24 dm. Komponentene har lengde og bredde oppgitt.
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
Klikk for å gå videre!.
Kvasarer Kvasarer sender ut mer energi pr sekund enn sola sender ut på 200 år – og de stråler med denne effekten i millioner av år! Kvasarer ble oppdaget.
Universet: Utvidelse og avstander Aktive galakser
Gallileo’s pendelforsøk
Slik lager du sjablonger med Gimp!
LOG530 Distribusjonsplanlegging
” Alle mennesker sosialiseres inn i en kultur, som skaper orden, forutsigbarhet og mening for den enkelte” (Jacobsen og Thorsvik, 2002:118).
A (12) B (10) C (12) D (9) E (18) F (11) H (10) G (11) I (7) FF3 SS8 FF5 FF7FS0 SF21 SS8 FF3 SS3 FF5SF12FS0 FS7 Vi har gitt et.
Bygg en kulerullebane - - om Stillingsenergi og Kinetisk energi En praktisk mekanisk øvelse som introduksjon til elektrisitetslæra av Nils Kristian Rossing.
En kosmisk reise Forelesning 2 Om stjernehimmelen, koordinatsystemer og astronomi i antikken.
Målestokk. Eit mål for kor stor ei forstørring eller forminsking er. M= 20:1 – Tyder at 1 cm i røynda svarar til 20 cm på teikninga – Dvs. at teikninga.
Det periodiske system. MÅL FOR TIMEN: Det periodiske system MÅL FOR TIMEN: -Repetere hvordan atomer er bygget opp.
Geometri 3.
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk
HMS-kort i Byggenæringen
Velkommen til skyteskole - Kveld 4 -
Distance sampling.
Kapittel 1: Lys, syn, farge
MAT0100V Sannsynlighetsregning og kombinatorikk
KRYSTALLSYSTEMER
Utskrift av presentasjonen:

Forelesning 4, Geo 212  Konoskopiske undersøkelser  Bestemmelse av optisk fortegn  Bestemmelse av optisk vinkel  Bestemmelse av lengdehastighet Kjell P Skjerlie, 2002

Som vi har sett er ikke-kubiske mineraler enten positive eller negative, og vi har en metode for å bestemme dette. Ofte er det også nødvendig å bestemme den spisse vinkel mellom de to optiske akser i to-aksete mineraler for å identifisere mineralet eller bestemme sammensetningen når mineralet er en faststoffblanding (eks olivin, opx) Kjell P Skjerlie, 2002

Vi skal først bestemme optisk fortegn i et enakset mineral (eks. kvarts)  Finn et snitt som er så vinkelrett på den optiske akse som mulig akse som mulig  Sett inn kondensorlinsen og før den så langt opp slipet som mulig slipet som mulig  Sett inn største forstørrelse og pass på at du fortsatt er midt i kornet og at okularet er sentrert er midt i kornet og at okularet er sentrert  Sett in Bertrand linsen eller trekk ut okularet  Du skal nå se et svart kors Kjell P Skjerlie, 2002

Et slikt kors fremkommer bare i enaksete mineraler. Dersom snittet danner en vinkel med den optiske akse så vil korset forskyves. Det er OK så lenge ikke MELATOPEN er for langt utenfor synsfeltet. Om krystallen er optisk positiv eller optisk negativ bestemmer vi ved å føre inn gipsbladet. Dersom kvadrantene 1 og 3 blir blå (2 og 4 gul) er mineralet +v. Et eksempel på dette er kvarts Kjell P Skjerlie, 2002

Enakset positivt mineral Kjell P Skjerlie, 2002

Kvarts Nefelin

Dersom det ikke er mulig å finne snitt som er vinkel- rett den optiske akse så går det fint å bruke også meget skjeve snitt Kjell P Skjerlie, 2002

I et snitt som er vinkelrett på det optiske akseplanet vil du i to-aksete mineraler se to buete bjelker som vi kaller for ISOGYRER Kjell P Skjerlie, 2002

Når vi roterer slipet rundt vil isogyrene gå sammen til et kors 2 ganger i løpet av en hel omdreining Kjell P Skjerlie, 2002

Avstanden mellom isogyrene ved største åpning angir 2V. Samtidig som åpningen blir større avtar krumningen til isogyrene Kjell P Skjerlie, 2002

Merk at snitt som vist på forrige slide ikke er i utslukking, og de er derfor vanskelig å finne. Vanligvis vil vi lete opp ett snitt som er parallell til ett av sirkelplanene. Et slikt snitt er vinkelrett til en av de optiske aksene, og vi ser bare en isogyre. Dette er imidlertid mer enn godt nok til å bestemme optisk fortegn og til å estimere 2V Kjell P Skjerlie, 2002

I noen tilfeller kan det være nødvendig å bestemme om et mineral er lengderask eller lengdelangsom Dette innebærer å bestemme om mineralets raske stråle svinger i lengderetningen eller ikke. Metoden for å bestemme dette er enkel. Du orienterer mineralet slik at lengsteaksen er parallell med gipsbladets raske svingeretning dersom interferensfargen da øker har vi rask + rask Kjell P Skjerlie, 2002