Utviklingshemmedes situasjon i dag

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester Seniorrådgiver Liv Telle Stjørdal,
Advertisements

Spesialundervisning - rettigheter og plikter
Spesialundervisning under Kunnskapsløftet
Oslo kommune Utdanningsetaten Spesialundervisning i grunnskolen Forslag til prinsipper for fremtidig organisering og finansiering.
SPESIALUNDERVISNING INNENFOR VOKSENOPPLÆRINGEN
Noen utfordringer for skolene
Tilpassa opplæring Utdanningsavdelingen v/Anne Marie Strømhaug
Årsmøte 2010 Autismeforeningen i Norge Akershus fylkeslag.
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
BrukerPlan - Folkehelse Forskningsleder Sverre Nesvåg
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Kroppsøvingsdidaktikk
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
System og individperspektiv i spesialpedagogisk arbeid
Tilpasset og inkluderende opplæring Jorun Buli Holmberg
Meld. St. 18 (2010–2011) Læring og fellesskap Tidlig innsats og gode læringsmiljøer for barn, unge og voksne med særlige behov.
Jurist Lene Duesund Svendsen Seniorrådgiver Helene Kløcker
Dagens tema Opplæringsloven § 5-4 presiseringer
MaHa DELT RÅDGJEVING Rådgjevarsamling I Magnus Barfot.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Forebygging av frafall/ bortvalg - Ingen tryllestav! Noen utfordringer sett med utgangspunkt i evaluering av tiltak i arbeidet mot frafall.
Regjeringens mål med fagskolesektoren Statsråd for forsknings- og høyere utdannings Tora Aasland 5. mars 2009.
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Sivilombudsmannen Den sakkyndige vurderingen-innholdet:
Om SAFO Bettina Thorvik. SAFO Et samarbeidsforum mellom: – Foreningen Norges Døvblinde (FNDB) – Norges Handikapforbund (NHF) – Norsk Forbund for Utviklingshemmede.
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
 Arbeidsforskningsinstituttet AS, 2006  The Work Research Institute  Forfatter/Author Kan ikke utviklingshemmede ha en vanlig jobb? Øystein.
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
Ulikheter og variasjoner
Utsatte barn: Kommunenes tilrettelegging for samarbeid Funn fra landsomfattende tilsyn i 2008 Regional konferanse i Stavanger 2. desember 2009 Avdelingsdirektør.
HVA ER HABILITERINGSTJENESTEN FOR BARN OG UNGE?
IKVO Bodø Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
Undervisningssektoren 2015
Minoritetsspråklige elevers og voksnes rettigheter etter opplæringsloven
«Tidlig innsats» Spesialundervisning.
Barnevernets målsetting og oppgaver
Situasjonen for utviklingshemmede i Norge i dag 2014
Sosialtjenesteloven kap. 4A
Alvorlig skolefravær.
Samarbeid med NAV for elever med store funksjonsnedsettelser ved Steinkjer videregående skole.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Systemrettet arbeid aman. Jorun Buli-Holmberg Risikofaktorer (Kaufmann 1991) som kan føre til at utvikling av psykososiale vansker (lærevansker)
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Tilpasset og inkluderende opplæring Jorun Buli Holmberg TILPASSET OG INKLUDERENDE.
Praksisseminar 31.oktober Henvendelse til praksisstedet. Taushetsløfte Praksisperioden Målsetting Formelle krav - roller Forventninger Veiledning Evaluering.
TILPASSET OPPLÆRING Innledning 2.Hva er tilpasset opplæring? 3.Lov og læreplan 4.Rett til spesialundervisning 5.Pedagogiske dilemmaer.
IOP Kilder: Nordahl T., Overland T.,(2001): ”Individuelle Opplæringsplaner”. Liv S. Thesen og Elisabet Brettås , Horten PPT. Thommesen H., Normann T.,
Habilitering av barn og unge – gode aldersoverganger og mestrende familier Oslo, 10. juni 2008 av Ingrid Bjørnstad og Grete Müller.
Hvordan unngå strid mellom kommune og helseforetak? Betyr det noe for pasientene og samfunnsøkonomien hvem som står ansvarlig? Rikard Nygård Overlege BUP.
1 Inntak for søkere med fortrinnsrett Rådgiversamling 17. november 2015.
Tidlig innsats Hva er det og hvilke utfordringer innebærer det? TI-konferansen
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Anna M. Kittelsaa NAKU Utviklingshemning og psykiske helsetjenester.
februar-søkere med behov for spesialundervisning Utdanningsavdelingen
Loven og prosedyrar ved søking til vidaregåande skole Orienteringsmøta hausten 2010.
| Workshop om samhandlingsstatistikk - SSB og Helsedirektoratet | 1 Samhandlingsreform og to nye lover: Behov for ny kunnskap.
Inntak med søknadsfrist 1.februar
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Inntak , fortrinn og individuell behandling
Inntak med søknadsfrist 1.februar
2008 Forslag til innhold i og organisering av Kvalifiseringsprogrammet
NYTT ikke-diskriminerende regelverk
ELEVENES ARBEIDSMILJØ
2008 Forslag til innhold i og organisering av Kvalifiseringsprogrammet
Alle skal med… Et 3 årig prosjekt i Hasvik kommune
Kjære foreldre Foreldreinvolvering og et godt samarbeide mellom hjem og skole fører til: ”Bedre læringsutbytte, bedre selvregulering, bedre trivsel, færre.
Helse- og omsorgstjenestelovens Kap. 4A
Utskrift av presentasjonen:

Utviklingshemmedes situasjon i dag Jens Petter Gitlesen

Disposisjon NFU sine holdninger til ”tvungen omsorg” Situasjonen til utviklingshemmede Forhold med spesiell relevans for tvungen omsorg

NFU sine holdninger til tvungen omsorg Behovet kommer i stor grad av et svakt eller fraværende tjenestetilbud Kan erstattes med et godt tjenestetilbud, uten endringer i lovverket Sosialtjenestelovens § 4A bør også gjelde under tvungen omsorg. ”Skadeavvergende tiltak” som omtales i Sosialtjenestelovens § 4A hjemler hindring av alvorlig kriminelle handlinger. Snevre tolkninger av § 4A, vil gi mer kriminalitet blant utviklingshemmede. NFU etterlyser oppfølging av Mælandsutvalgets forslag om å utrede bruken av sosialtjenesteloven kapitel 4A.

NFU sine holdninger til tvungen omsorg Feil part er ofte tiltalt I den grad økonomiske virkemidler har effekt, skal ordningen med tvungen omsorg gi uønskede tilpasninger av tjenestetilbudet Kritisk til rettsystemets evne til å behandle denne type saker Kritisk til sakkyndiges muligheter i forkant av domstolsbehandling Ser positivt på dagens praktisering fra Fagenheten, hvor tjenestetilbudet sikres i hjemstedskommunen

Situasjonen til utviklingshemmede i dag Mange med utviklingshemning har et godt og aktivt liv Vi hører lite om disse Sannsynligheten for et godt og aktivt liv avtar med tjenestebehovet og øker med spesielle særegne handlinger og oppfatninger

Situasjonen til utviklingshemmede i dag Materielt sett har det vært positiv utvikling, men trolig ikke samme positive utvikling som for resten av befolkningen Bruken av ”grov vold” fra tjenesteytere er svært redusert

Situasjonen til utviklingshemmede i dag Økt segregering og store samlokaliseringer i boligtilbudet Samling av diagnosegrupper Sortering av beboere etter funksjonsnivå

Situasjonen til utviklingshemmede i dag Kompetansemangel og små stillingsbrøker i kommunene

Situasjonen til utviklingshemmede i dag Tjenester koples til bolig og er ikke individuelt tilpasset Når NFU Stavanger lokallag arrangerer juletrefest, forvinner halvparten av deltakerne kl. 18.30-19.00 pga. vaktskifte En av hovedårsakene til den store interessen for BPA

Situasjonen til utviklingshemmede i dag Helsetilstanden og helsetilbudet er svakere enn for resten av befolkningen Disponert for somatiske, nevrologiske og psykiske lidelser Mindre i stand til å forstå egen helse Mindre i stand til å orientere seg i helsetilbudet Helsevesenet er mindre i stand til å fange opp behovene til personer med utviklingshemning En urovekkende stor andel (40% ?) får medisiner mot psykiske lidelser, en liten andel har psykiatriske diagnoser

Situasjonen til utviklingshemmede i dag Manglende ambisjoner om inkludering av personer med kognitive funksjonsnedsettelser i arbeidslivet

Situasjonen til utviklingshemmede i dag Sterk segregering i skolen Kommunale spesialavdelinger/spesialskoler har ca. 7000 elever, vesentlig flere elever enn det noen gang var i de nedlagte statlige spesialskolene. Over et halvt årskull av grunnskolens elever, dvs. ca. 34.000 elever, mottar spesialundervisning alene eller i spesielle grupper på fem eller færre elever. Ingen er kjent med effektene av segregeringstiltakene, verken for elevene som blir skilt ut eller for de som ikke blir skilt ut. Selvbilde, toleranse

Forhold med spesiell relevans Mange med utviklingshemning mangler diagnose Lindaker/Holden spekulerer i et omfang på – 15.000 – 20.000 personer Ofte andre diagnoser, spesifikke lærevansker, ADHD med mer Statistisk definisjon IQ < 70 – 2,27% -> 108131 IQ < 65 – 0,98% -> 46652

Forhold med spesiell relevans Mange får diagnosen utviklingshemning for sent

Forhold med spesiell relevans Opplæringsloven: § 5-1. Rett til spesialundervisning Elevar som ikkje har eller som ikkje kan få tilfredsstillande utbytte av det ordinære opplæringstilbodet, har rett til spesialundervisning.

Forhold med spesiell relevans Opplæringsloven § 5-4. Nærmare om saksbehandlinga i samband med vedtak om spesialundervisning Eleven eller foreldra til eleven kan krevje at skolen gjer dei undersøkingar som er nødvendige for å finne ut om eleven treng spesialundervisning, og eventuelt kva opplæring eleven treng. Undervisningspersonalet skal vurdere om ein elev treng spesialundervisning, og melde frå til rektor når slike behov er til stades.

Nasjonalt tilsyn med spesialundervisning i 2007 og 2008 Avvik i 9 av 10 tilsyn

Forhold med spesiell relevans Elever med utviklingshemning kan gå gjennom hele grunnskolen uten rett diagnose Kosekvens: Manglende læringsutbytte Stor risiko for en begynnende uønsket karrierebane innen områder som dop, sex og kriminalitet Stor risiko for depresjon og andre psykiske reaksjoner på mangelfull oppfølging Ansvar: For personer med utvikingshemning, har ingen reelt ansvar Tilsynsorgan og klageinstans mangler sanksjonsmuligheter Vanskelig å dokumentere økonomisk tap Ikkeøkonomisk tap gir lav erstatning

Forhold med spesiell relevans Tvang og makt: Lovreguleringens siktemål er å forhindre bruk av makt og tvang Systematisk kartlegging av inngripende tiltak Vurdering av alternativ til bruk av makt og tvang Regelverket åpner for læring og systemutvikling

Forhold med spesiell relevans Status om tvang og makt: Antallet vedtak øker 655 godkjente vedtak i 2004 1268 godkjente vedtak i 2007 Antallet a-meldinger øker 22700 beslutninger om skadehindrende tiltak i nødssituasjoner i 2004 31533 beslutninger om skadehindrende tiltak i nødssituasjoner i 2007 Omfanget av ulovlig bruk av makt og tvang synes å være konstant

Forhold med spesiell relevans Få forhold som kommer inn under tvungen omsorg oppstår plutselig Styrk kompetansen i alle ledd: Politikere og forvaltere har svært liten kjennskap til feltet Miljøarbeidere er en lite prioritert gruppe De akademiske institusjonene og profesjonene har lite fokus på personer med utviklingshemning Lite forskning på gruppen Utdanningsinstitusjonene har lite kompetanse på feltet Spesialisthelsetjenesten er preget av tilfeldigheter Utstrakt bruk av private konsulenter Stadig mer institusjonspreg og kommunal særomsorg Statpeds rolle er uklar Skole og ppt mangler kompetanse Registrer manglende kompetanse/tjenestetilbud Tilsyn og klageorgan må få sanksjonsmuligheter Loven får karakter av anmodning Lønnsomt for kommunene å bryte lovverket Misforstått lojalitet feil vei Interessen i ikke å se problemer kan være sterkere enn motivasjonen for å drive forebygging og tidlig innsats

Forhold med spesiell relevans Prioriter det kommunale tjenestetilbudet Sett krav til skole, PPT, sosialtjeneste og arbeid (NAV). Veiledning, utdanning, kursing Sanksjoner Opplæring i bruk av individuell plan Styrk oppfølgingstjenesten i den videregående skolen Etabler klart lovverk for Statped (sammensatte lærevansker/atferdsproblemer) Etabler krav til helseforetakene om dimensjonering av spesialisthelsetjenesten Utvid henvisningsretten Sanksjonsmuligheter Evaluering av tiltak Kommunenes kostnader bør ikke reduseres som følge av dom om tvungen omsorg