Fett og helse Det er ikke ett fett.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Energi og næringsstoffene
Advertisements

Karbohydrater og fedme
Leptin.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Aminosyre Arginin.
Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene
Kapittel V Næringsstoffer.
Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Energibalansen.
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Vitaminer.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
Grunnleggende ernæring
Lipider Oljer, fast fett,voks Winnie Eskild, IMBV 2004.
H00 Oppgave II B 1. i) Glycerofosfolipider inneholder en polargruppe i tillegg til hydrofobe fettsyrer. De kan derfor orientere seg i membranen med polargruppe.
- Kjeder av karbonatomer
Karboksylsyrer.
Estere, fettstoffer og proteiner
Estere, fettstoffer og proteiner
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Protein og fett - Uke 9 -.
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Næringsstoffer. FETT.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Trygg mat og næringsstoffer
Cellemembranen.
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen
Etter denne timen skal du kunne:
KARBOHYDRATER.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Hva gir oss energi i maten
Fordøyelseskanalen.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Etter denne timen skal du kunne:
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Fett og helse Det er ikke ett fett. av Hanne S. Finstad

Fett, hva er det? Det finnes mange ulike fettmolekyler Felles for dem er at de ikke vil løse seg i vann Fettmolekyler er energirike. Fett inneholder også mange smaksstoffer. Derfor smaker fettrik mat ofte godt. Fett inneholder fettløselige vitaminer som A- og D-vitamin.

Hvorfor trenger vi fett? Fett gir oss energi Underhudsfett beskytter mot kulde og støt Vi kan lagre energi i form av fett Celler kan ikke bygges uten fett. Cellemembranen og veggene i de ulike rommene inni cellen er alle laget av fett. Fettcellene produserer hormoner som påvirker fruktbarhet og metthetsfølelse. Fettsyrer påvirker bruken av genene våre.

De viktigste fettmolekylene : Glyserol Triglyserider (vi spiser ca. 90 gram/dag) Fosfolipider (vi spiser 4-8 gram/dag) Kolesterol (vi spiser ca. 0,3 gram/dag) P-R Glyserol

La oss se nærmere på et triglyserid Fettsyrer Glyserol Molekylet er satt sammen av glyserol og tre fettsyrer.

Hva er fettsyrer? Kjeder med karbonatomer Syregruppe i ene enden( -COOH) Karbonatomkjedene kan være korte eller lange. Derfor har vi både korte og lange fettsyrer. Karbonatomene kan være bundet sammen med enkeltbindinger eller dobbeltbindinger. Fettsyrer uten dobbeltbindinger, kalles mettede fettsyrer. Fettsyrer med dobbeltbindinger, kalles umettede.

Litt mer om umettede fettsyrer De inneholder en eller flere dobbeltbindinger. Slike bindinger gjør fettsyra mer bevegelig. Karbonatomene med dobbeltbindinger kan binde seg til andre atomer. Derfor har umettede fettsyrer mange spennende funksjoner i kroppen. De kan lett forandres til andre molekyler og få viktige signalfunksjoner.

Noen typiske fettsyrer mettet enumettet flerumettet flerumettet flerumettet flerumettet

En mer naturtro fremstilling av en flerumettet omega-3 fettsyre En mer naturtro fremstilling av en flerumettet omega-3 fettsyre. Den bukter og bøyer seg og dobbeltbindingen er ”sultne”. De vil gjerne reagere med andre stoffer.

Fordøyelse av Triglyserider Munn 1. Triglyserider Magesekk Tynntarm (forenklet tegning) 2. Glyserol og fettsyrer lipase Tykktarm(forenklet tegning)

Transport av fett i kroppen Fettsyrene som suges opp av tarmcellene er ikke vannløselige Derfor må de pakkes de i kuleformede vannløselige partikler, før de kan fraktes i blodet. Slike partikler inneholder også kolesterol og protein og kalles lipoproteiner.

Fettsyrenes skjebne i kroppen Tynntarm Leveren har en viktig rolle i å produsere fettpartkler (lipoproteiner) som kan fraktes via blodet til ulike deler av kroppen Aktive muskler trenger fett som drivstoff Fettsyrene suges sakte opp og pakkes i vannløselige partikler før de fraktes i blodet til leveren. Muskel Lever blod blod Umettede fettsyrer i fettpartiklene minsker risikoen for at fettet skal hope seg opp i åreveggen og tette igjen blodårene. Fettvev Overskuddsfett lagres i fettcellene.

Hva kjennetegner omega-3 og omega-6 fettsyrer? Og ordet "omega" brukes til å beskrive forskjeller i plassering av dobbeltbindingene. En omega-6 fettsyre har altså dobbeltbindingene plassert på andre steder enn en omega-3 fettsyre. Derfor er de opphav til ulike signalstoffer i kroppen. Vi mennesker kan ikke lage omega-3 eller omega-6 fettsyrer. Vi har ikke proteiner i kroppen som kan plassere dobbeltbindinger i disse posisjonene.

Livsnødvendige fettsyrer 1930 ble det oppdaget at rotter ikke kan leve uten omega-6 fettsyrer. Men først i 1963 ble det oppdaget at det samme gjaldt for mennesker. 1989 ble det klart at også omega-3 fettsyrer er helt livsnødvendige. Vi trenger altså å få både omega-3 og omega-6 gjennom kosten!

Hvor finner vi omega-3 og omega-6 fettsyrene? planter planteoljer frø/nøtter kjøtt fra dyr som er foret med plantefor Omega-3 fisk og annen sjømat frø/nøtter hjerne/marg

Inntak av fettsyrere i et historisk perspektiv Vi utviklet oss på en diett der vi spiste mye av både omega-3 og omega-6 fettsyrer. Industrialisering har ført at vi spiser mer fett og at vi spiser mindre omega-3 og mer omega-6. Faktisk spiser mange 10-20 ganger mer omega-6 fett enn omega-3 fett. Det skaper en ubalanse i kroppen.

Et lavt inntak av omega-3 øker risikoen for å få: Hjertekarsykdommer Betennelses-sykdommer som gikt. Kreft Diabetes

Hjernen er stappfull av omega-3 fettsyrer og ny forskning tyder på at mangel på dem kan påvirke: IQ Syn Dyslexi ADHD Depresjon