Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
1
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -
2
Proteiner Frukt, bær og grønnsaker Stivelse
3
3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time
Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time
4
Livea Xpress - Styrketrening -
5
Hvorfor trene styrke? Økt muskelstyrke Bedre kroppsholdning
Økt forbrenning Forebyggende for skader og en rekke livsstilsrelaterte sykdommer «Strammer opp»
6
Hvordan trene styrke? Tung belastning Få repetisjoner
2-3 ganger i uken Flerleddsøvelser Tenkt progresjon!
7
Livea Xpress - Kondisjonstrening -
8
Hva er kondisjonstrening?
Aerob energifrigjøring (60-85 % av maksimal hjertefrekvens) Anaerob energifrigjøring ( % av maksimal hjertefrekvens)
9
Fordeler ved kondisjonstrening
Slagvolum øker Lungene jobber mer effektivt Flere kapillærer Mer utholdende muskulatur Økt fett- og karbohydratforbrenning Kroppen fjerner melkesyre raskere
10
Livea Xpress - Karbohydrater -
11
50 – 60 % av kosten 4 kcal pr gram Ikke essensielt
Karbohydrater 50 – 60 % av kosten 4 kcal pr gram Ikke essensielt
12
Monosakkarider Disakkarider Polysakkarider Kostfiber 25 – 35 gram pr dag 2 kcal pr gram
13
Eksempel på 30 gram kostfiber
5 skiver (200 gram) grovt brød med 100 prosent sammalt mel - 17 gram 2 poteter (cirka 150 gram) - 3 gram 1 stor gulrot (cirka100 gram) - 2,7 gram 1 porsjon brokkoli (100 gram) - 3,0 gram 1 tomat (50 gram) - 0,7 gram 1 appelsin (100 gram) - 1,9 gram 1 eple (100 gram) - 2,5 gram Til sammen 31 gram
14
Karbohydrater og blodsukker Insulin Insulinresistens Diabetes type 2
15
Livea Xpress - Proteiner og fett -
16
Protein stammer fra ordet «PROTOS» som betyr den første / den viktigste
Bygd opp av aminosyrer Essensielle aminosyrer – 8 stk Ikke essensielle aminosyrer – 12 stk
17
Proteinets oppgaver Kroppens byggemateriale Transport Antistoffer
Katalysator Peptidhormoner Signalhormon
18
Proteiner er essensielle
Anbefalt inntak er 1 – 1,2 gram pr/kg kroppsvekt prosent av daglig kosthold 1 gram protein er 4 kcal
19
Fett (Triglyserider) 9 kcal pr gram
Anbefalt ca. 30 % av daglig kosthold Mettede fettsyrer Umettede fettsyrer Transfett Kolesterol Essensielle fettsyrer (omega-3 og omega-6)
20
Livea Xpress - Praktisk matlaging -
21
Planlegg – «Halvtimen»
Middag (Husk B-måltid, «frimiddag» og minimum 2 fiskemåltid) Lunsj Frokost Mellomåltid
22
Tips for enklere gjennomføring
Stek opp kjøtt Lag ferdig salat Lag porsjonsposer med for eksempel smoothie Lag større middagsporsjon, bruk restene til lunsj Ha alltid et sunt alternativ tilgjengelig Bruk mindre tallerkener Varier smaker
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.