Universitetet i Tromsø Hva jeg gjerne vil gjøre noe på i framtida Eller: Helseinformasjon og pasienters beslutninger 15.03.2010Torstein Låg Presentasjon.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kommunalt omdømme – beslutningstaker Nordmøre (ORKíde) November 2010.
Advertisements

Med forskning på timeplanen
Psykiske helsetjenester, etikk og tvang – foreløpige erfaringer fra en intervensjonsstudie med refleksjonsgrupper Reidar Pedersen Marit Helene Hem Bert.
Er standarder en betingelse for godt evalueringsarbeid? Foredrag på EVA-seminar 8 Hurdalsjøen 5-6 september 2002 Hans Torvatn, SINTEF Teknologiledelse.
Nåværende programmer - avsluttes 2005 Mental helse (26 mill kr) Helse og samfunn (22 mill kr) Helsetjeneste og -økonomi (17 mill kr) Pasientnær klinisk.
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
Psykiske utfordringer ved MS
Fra prøving og feiling til
Pedagogisk analyse.
Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen,
Kliniske henvisninger - fra monolog uten verktøy eller rammer til dialog med verktøy og rammer – og vil det hjelpe?? Jan Emil Kristoffersen, avd. for.
1 TUD – erfaringer og problemstillinger sett fra kommunehelsetjenestens side Trond Hatling.
Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.
Hvordan virker familieråd? Et internasjonalt perspektiv
Brasil bilde 1 Presentasjon:
Helsestasjon for ungdom – til terningkast sex
1 Arbeidsgruppens forslag til klassifikasjon av læringsobjekter Berit Rolandsen, 2003.
Utdanning eva magnus. Karin sa: Vi må jo jobbe litt ekstra (hørselshemmede), men det har vi jo gjort hele tida. For oss er det helt vanlig……..Jeg tror.
med utgangspunkt i en studie av Anette Krane og Monica Rostad
Tilpasset opplæring og spesialundervisning
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
NY LOV OM HELSEPERSONELL
Etikk og brukermedvirkning
Hvordan skrive en god utredning?
Norsk høyere utdannings og forsknings framtid? En kommentar fra landsdel Sør-Vest Torunn Lauvdal, Universitetet i Agder.
Hva er en artikkel?.
Medieanalyser Helse Midt- Norge Oppsummering
”Litt bedre i dag enn i går”
Smilende roboter... Japan satser stort på at roboter skal avlaste behov for selskap og hjelp i huset for en aldrende befolkning.
Hva slags kunnskap trenger vi
Fysisk aktivitet i institusjonen
Brownson 2003 Centre for evidence-based medicine 1999.
Future Vision Plan The Rotary Foundation mot et nytt århundre
Prosjekt tidlig innsats
Stiftelsen Den Røykfri Generasjon Hva er formålet Hvorfor er dette viktig For hvem er det viktig Hva ønsker vi å gjøre.
Folkehelseinstituttet Hege Bøen november 2008 Hvem er brukere av eldresentrene ? En sammenligning av hjemmeboende over 65 år som er brukere av eldresentrene.
Identifisering og bruk av indikatorer
INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon
Samhandlingsreformen fra et forskningsperspektiv Lederkonferanse om samhandlingsreformen Simon Neby, PhD Seniorforsker Uni Rokkansenteret.
Herman Bruserud og Sondre Dyrland
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
Formidling av forskning til brukere: Nettportalen «Sunn Skepsis» Erfaringskonferanse om kunnskapsbasert praksis 12. februar 2013 Astrid Austvoll-Dahlgren,
Trygdeforskningsseminaret 2014 Does pain severity and level of disability guide selection to rehabilitation in specialist health care? Inger Haukenes Phd.
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten John-Arne Røttingen og Gro Jamtvedt Status for Kunnskapssenteret og Helsebiblioteket Dekanmøtet i medisin.
Taushetsplikt og samarbeid i mellom kommunale etater
Kvalitative forskningsmetoder
Mellom skremsler og beroligelse Kommunikasjon med publikum om sars Gunhild Wøien Avdeling for informasjon og kommunikasjon Folkehelseinstituttet
Fra ordførerstol til undervisningsareal – pålagt kvalitetsvurdering blir til forankret kvalitetsutvikling i Malvik kommunes grunnskoler Lasse.
Forebygging av fall Læringsnettverk, Drammen, 13. oktober 2015 Hilde H. Holte, seniorforsker.
MINI-METODEVURDERING - NÅR OG FOR HVEM? Anund Rannestad Forsknings- og utviklingsavdelingen Helse Bergen HF
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Fra gruppe til team MMT270 Så langt er det gitt en innføring i kreative næringer, opplevelsesnæringer og medier/formidling. Vi har også sett på hvilke.
Erfaringer fra konferanse om motorferdsel i utmark Forberedelser fra FNF Valg av samarbeidspartnere Målgruppe Tema – hva vil vi fokusere på Innledere –
1 STATUS PROSJEKT PSYKISK HELSE OG RUS Overordnet samarbeidsutvalg 7. desember 2015 Prosjektleder Kari Engen Sørensen.
MÅLINGER ER BRA - GOD STYRING VIKTIGST Jan Ubøe, professor i matematikk ved NHH.
Syv siders begrunnet avslag på søknad om støtte til malerutstyr og pass…til en mann som ikke åpner posten ( noe alle vet), har store lese/skrive vansker.
Samfunnsøkonomisk evaluering av det norske Mammografiprogrammet Anne Wenche Emblem, Dr.oecon.
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Pasientsikkerhet og læringsnettverk
Forskning om store bofellesskap
Kari Ludvigsen og Hilde Danielsen
Migrasjonshelse, rådslag 2
Effektevalueringer i lys av nytt styringssystem for Forskningsrådet
Om reguleringer Randbemerkninger til
Områdegjennomganger – en kommentar
Kari Ludvigsen og Hilde Danielsen
Refleksjoner rundt bruk av alternative behandlingsmetoder
Om veiledning av team i læringsnettverk
Evaluering av «MUSIT Ny IT-arkitektur»
Hensikt med veilederen Beslutningsprosesser ved begrensning av livsforlengende behandling:
Utskrift av presentasjonen:

Universitetet i Tromsø Hva jeg gjerne vil gjøre noe på i framtida Eller: Helseinformasjon og pasienters beslutninger Torstein Låg Presentasjon til dagsseminar i den kognitive forskningsgruppa ved IPS,

Hvorfor interessen? •Noe kjennskap til litteraturen på området •Personlig utilfredshet med måten helsestoff blir fremstilt på og belyst i medier •F.eks.: “Av de som nå har fått vaksinen er 11 døde” •F.eks.: Et helt Puls-program om HPV- vaksinen uten ett eneste tall Universitetet i TromsøTorstein Låg

Tre tradisjoner relevant litteratur •Evidensbasert medisin •Opprinnelig fokus på behandleren som beslutningstaker •Mangelen på kvalitetssikret informasjon er største hinder for gode beslutninger •Botemiddel: Tilrettelegging for og trening i innhenting, evaluering og bruk av slik informasjon Universitetet i TromsøTorstein Låg

Tre tradisjoner relevant litteratur •“Medical Decision Making” (mye inspirert av Heuristics & Biases-tradisjonen i bedømmingspsykologi) •Mer nøytral mht hvem beslutningstakeren er •Største hinder for god beslutning er selve bedømmelsen av tilgjengelig evidens og påfølgende valg mellom alternativer •Botemiddel: Hjelpe beslutningstakeren til å unngå feilbedømminger som skyldes kognitive begrensninger og vår tendens til å ta mentale snarveier Universitetet i TromsøTorstein Låg

Tre tradisjoner relevant litteratur •“Shared decision making” •Pasienten er i fokus som beslutningstaker •Største hinder for god beslutning er mulig passivitet og manglende deltakelse i viktige beslutninger som angår egen helse •Botemiddel: Felles beslutningsprosess mellom pasient og behandler + såkalte “decision aids”, dvs. brosjyrer, videoer, nettsider Universitetet i TromsøTorstein Låg

Hva vet jeg om statusen på feltet? •Ikke nok, dessverre… •Men jeg aner: •I MDM-tradisjonen: Relativt tydelige/enkle/ korte vignetter/problemer gis i oppgave til informantene •I MDM-tradisjonen: Fokus på sannsynlighetsbedømming, mindre på tilbøyelighet til å velge ulike alternativer •I “Shared DM”-tradisjonen: Fokus på opplevd beslutningskvalitet, mindre på systematisk sammenheng mellom informasjonstype/-format og sannsynlighetsbedømming og utfall av beslutninger Universitetet i TromsøTorstein Låg

Andre grunner til å se på dette •Både profesjonelle organisasjoner og nasjonale helsemyndigheter (f.eks. US Preventive Services Task Force og National Health Service (GBR)) konkluderer i noen tilfeller (PSA-screening) med at det er myndighetenes ansvar å skaffe allmennheten informasjonsmateriell, hvoretter pasienten selv skal veie fordeler og ulemper. •I rapport om brystkreftscreening for aldersgruppen år fra Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten: “I Norge ligger det vel til rette for å bidra med slik informasjon, og med forskning om hvorvidt informasjonen oppleves som nyttig av kvinner som selv ønsker å være med å treffe beslutninger om screening.” (s. 22) Universitetet i TromsøTorstein Låg

Prosjektforslag - Overordnet •Forankret i evidensbasert medisin (realistiske tall i vignetter og oppgaver) •Manipulasjoner tar utgangspunkt i reelle “decision aids” •Måler ikke bare oppfatning/bedømming av sannsynlighet/risiko, men også tilbøyelighet til å velge ulike alternativer, samt opplevelsen av kvalitet i beslutningsprosessen og tilfredshet med valg •Måle “statistical literacy” fordi funn tyder på at dette interagerer med effekten av informasjonsformat-manipulasjoner Universitetet i TromsøTorstein Låg

Prosjektforslag – Litt mer konkret •Utvikle og validere et norsk mål på helsestatistikkompetanse (basert på tilløp til slike i den internasjonale litteraturen) •Virkningen av ulik fremstilling av fordeler og ulemper på ønske om å delta i mammografiprogrammet (naturlige frekvenser versus relativ risikoreduksjon), opplevd kvalitet på eget grunnlag for å ta slik beslutning. Interaksjon med helsestatistikkompetanse? •Virkningen av tilgjengelighet av tall versus ikke tall i fremstillingen av informasjon om f.eks. PSA-screening. •Gjennomgang av tilgjengelige norske “decision aids” med tanke på helseinformasjonens gjennomsiktighet Universitetet i TromsøTorstein Låg