Kan jeg eller kan jeg ikke?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Markedsføring, rekruttering og lojalitet
Advertisements

Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Utviklingshemmede hos fastlegen
AD/HD konferansen mai 2006 Anne Marie Willesen sosionom
Fra ord til liv August 2012.
Bra mat kurs Lillehammer Bra mat kurs Erfaringer fra Modum kommune.
Interne forsinkelser ved legekontoret - årsaker og løsninger
Psykiske utfordringer ved MS
Unge & Rus.
Bokanmeldelser..
Bakgrunnsfakta om faste og Diabetes -
MEDIEARBEID I IOGT Innspill til seminar om lokale tiltak Lørdag 6. oktober Oslo.
Vi hører stadig om “reglene" fra kvinnesiden. Her er endelig reglene sett fra mannens ståsted.
Pårørendetilbud ved lett traumatisk hjerneskade
Bønn Uke 42.
Hva skjer med pasienten i Tromsø? Avstanden i Nord-Norge er stor, MEN folketallet er over dobbelt så stort i Oslo som i Troms og Finnmark til sammen.
LAR samhandling kommune og spesialisthelsetjeneste
Test av skjermer på fergene Horten - Moss
Generika og legemiddelutvikling
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Helsesenteret for papirløse migranter Innlegg konferanse ved daglig leder Celine Blom.
Den store ID-quizen Hvem er du? - Ta testen nå!.
Forebygging av urinveisinfeksjoner Hvorfor trenger vi prosedyrer?
LSVT LOUD Hvem er vi? Katrine Kvisgaard og Gry Sandland
De sentrale ritene i islam Quang, Martin, Ole Andreas, Eirik og Vetle
Hvilke pasienter egner seg for kommunale akutte døgnopphold?
Veiledning av studenter
Overvekt Konsekvenser, årsaker, behandling Serena Tonstad, OUS
Insekticider - toksikologi
Hjerterehabilitering
c. Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Kapittel 5 oppgave b Sett inn riktig form av substantivene, med artikkel hvis nødvendig.
Hvordan redusere ventetiden for time hos fastlegen?
Barn som pårørende.
O-trenerrollen I diskusjons/gruppeoppgaver Hvilke egenskaper er de fem viktigste for en o-trener som jobber med mannlige utøvere alderen a)16-20 b)21-25.
HÅNDTERING AV SYKEMELDTE
Timesammedag ved Risvollan legesenter(RLS) Evaluering etter 3 år. Stud.med Olav Aune Thomassen og Aage Bjertnæs Spesialist i allmennmedisin.
Fastlegereformen - forbedringspotensiale
Forkjølelse Lege Rolf Møller
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
Vi hører stadig om “reglene" fra kvinnesiden. Her er endelig reglene sett fra mannens ståsted.
Barn som pårørende – satsning og lovendring Bergen 3.desember Siri Gjesdahl.
- Hverdagsrehabilitering Del 4 - Hva er det i praksis?
Møte med veiledere og kontaktpersoner Informasjon om en ukes praksis på fjerde semester av Lektorprogrammet.
FLÅ SKOLE OMORGANISERING AV SKOLEDAGEN Gjeldende fra skoleåret 2014/2015.
RAMADAN.
Verdighet og livskvalitet hos pasienter med urinlatingsplager
Religion på arbeidsplassen
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Å overvinne psykisk sykdom – eller å vokse som menneske?
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Hilde Holen / Svein Liane sept -07
Bjørnar og Kjerstin.  Jobbet med helsesøstersaken i 15 år!  Hatt ulike innspill - stykkprisfinansiering  Ulike kartlegginger - hvor mange minutter.
Bakgrunn Inspirasjon etter hospitering Første gruppe i 2006
Tidlig livsstilssamtale
Riktig legemiddelbruk til eldre.
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
Taushetsplikt og samarbeid i mellom kommunale etater
Shanti - Er det sider ved ditt religiøse liv du synes er for privat til å snakke om? -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det.
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Samarbeid med familien
Islam.
Samtale rundt bruken av MI til barn ved hjelp av noen kasus
Retten til utdanning Med vekt på eksempler fra Afrika sør for Sahara.
Frivillige til de som er alvorlig syke og deres pårørende
NY SPESIALISTUTDANNING ALLMENNMEDISIN Fra ALU-MØTE
Utskrift av presentasjonen:

Kan jeg eller kan jeg ikke? Samtale med diabetikere i Ramadan! Dr Amir Tauqir Chaudhary MBBS, MD. Spesialist Allmennmedisin Fastlege Stovner legesenter AS Oslo Overlege KAD(Kommunal akutt døgnenhet) Aker Legevaktslege Drammenlegevakt/ Oslo Legevakt

Kort om Fasting Religion basert fasting praktisert i nesten alle verdens religioner f eks Bahai, kristne, jøder, hinduer,sikher, Juda, jain etc. Forskjellige faste rutiner og praksis. Fastetiden innen Islam, Ramadan (obligatorisk fasting) , en hellig måned,29-30 dager fra nesten litt over midnatt til solnedgang, denne Ramadan i Norge blir fasten ca 20 timer til å starte med, men blir kortere hver dag som går, ned mot ca 16-17 timer mot slutten. I tillegg en del fasting som er frivillig ifm andre hellige dager. Liten fysisk del og mye spirituelt som ligger i å faste i Ramadan, det er ikke bare å unngå, spise drikke etc. Men fysiske delen blir meget viktig for en del grupper, for eksempel barn, syke, gravide, reisende, ammende etc.

Diabetes og Ramadan 50 mill. muslimer (ut av 1,7 billioner muslimer verden rundt, i 2001) på verdensbasis med Diabetes TYPE II (T2DM). De fleste i den alderen hvor de er pålagt å faste ønsker å faste. Jenter fra 9-12 år og gutter/menn fra alder 13-15 år (avhengig av når de oppnår ”responsible maturity” alder). De som har fritak for å faste er følgende: >Barn >Gravide > Kroniske syke >Akutt syke som er for sårlig til å faste, samt som er på medisiner. >Reisende, hvor fasten er vanskelig å utføre >Kvinner med menstruasjon, som ammer, og 40 dager (postpartum periode). >Svake eldre

Møte med diabetikere i Ramadan! De fleste ønsker å faste, tross de er syke, er på medisiner, vet og er klar over at de kan praktisere fritak, og erstatte tapte fastdager på andre vis.( finnes måter å erstatte tapte faste dager på, avhengig av årsaken til tapt faste) Mange faktorer som spiller inn >først og fremst religiøs plikt, praktisert dette i mange mange år. >samt innser ikke konsekvenser av fasting på sykdom/helse, >kulturelle faktorer, >vil være en del av stort felleskap, som ikke bare er lokalt men globalt. når ”alle faster” blir ikke lett la være, de ser opp til mange andre ”syke” som faster, så hvorfor ikke de?

Jeg lurer på……. Kan jeg faste, selv om jeg har diabetes? Jeg har jo fastet tidligere…..! Jeg kjenner mange som har diabetes og de faster, hvorfor kan ikke jeg…? hva sier du som lege? Hva skal jeg gjøre og endre hvis jeg helsemessig er i stand til å faste? Hva med skyldfølelse / syndefølelse/ samvittighet ( spesielle spørsmål til meg med muslimsk bakgrunn) Hva er legens anbefaling?

Risiko ved å faste for Diabetikere For en god del, vel kompenserte,kontrollerte pasienter så går det greit.Men ikke for alle. Fare for: Hypoglykemier, Hyperglykemier, Dehydrering,Hodepine, ekstrem slapphet/slitenhet, kan virke negativt inn på andre komorbiditeter….

Forslag til DM behandling/endring hos pasienter som ønsker å Faste i Ramadan(stort sett T2DM) T1DM ofte praktiserer fritak , med unntak av veldig få An approach to oral treatment of type 2 diabetes during Ramadan for patients planning to fast

Oppsummering Takk for oppmerksomhet De fleste ønsker å faste. Viktig med realitetsorientering om hva det ligger i å faste med behandlings trengende, alvorlig diabetes. Viktig med å identifisere risiko DM pasienter, og starte med pre- ramadan evaluering, samtaler, og veiledning. Kartlegge hvem som trygt kan anbefales å faste, og hvilke endringer som skal gjøres. De som ikke kan får grundig informasjon om hvorfor legen ikke anbefaler å faste, gjerne, hvis mulig, be dem konferere lærde/ imamer de vanligvis er i kontakt med. Til syvende å sist, ansvaret ligger hos pasienten selv, legen er pliktig til å kartlegge hvem som kan og hvem som ikke kan anbefales faste. Takk for oppmerksomhet