Helse- og omsorgsdepartementet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Beredskap og sikkerhet innen vannforsyningen - Hva krever Mattilsynet ? Morten Nicholls.
Advertisements

Ørnulf Wiig Installasjon AS
Prøvetaking iht. ”Drikkevannsforskriften” Dion Christensen, prosjektavd. leder Aqua Unique Norge AS Vannkonferansen – 23. august.
Bjarne Pettersen, daglig leder Sterner Aquatech AS – Tekna
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Tema for presentasjonen.
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Vannkonferansen 2007 Color Fantasy Kjetil Tveitan
Stjørdal fagskole Kvalitetssystemet Styremøte 18. mars 2014
Indikatorbakterier i drikkevann.
BEREDSKAP NØDVANNFORSYNING
Effektivisering av VA-sektoren – bakgrunn for VARFIN prosjektet Statssekretær Frank Jenssen.
KOMPETANSEKRAV Tilsettingskurs januar 2014
Sikring av personopplysninger i offentlig forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Arkitektbransjens erfaringer og opplevelse av prosessen
Pressebrief om fugleinfluensa Oslo, 4. oktober Helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen.
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Fjernvarmedagene 2010 MID i praksis MID informasjon Hva er MID ?
Beredskapsplan for massevaksinasjon Folkehelseinstituttet Avdeling for vaksine Prosjektleder Anne Wenche Lindboe.
Avfallsplan Erfaringer fra en kommune
| Helsedirektoratet, omgivelser og samfunnsoppdrag| 2 Om Helsedirektoratet Fagdirektorat og myndighetsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet.
Samsvarsuttalelse (SUT) litt historie
Legal abort Provosert abort
Landsmøte i Medisinsk teknisk forening april 2006 Stavanger Rådgiver Bård Skage Informasjon fra Nasjonal kompetansegruppe for behandlingshjelpemidler.
Kommunal Overtakelse Av Private Vannverk I Lenvik Kommune
Kartlegging eller løpende kontroll?
Drikkevannsforsyningen i Troms - basert på Vannverksregisteret Tilbakeblikk - status - utfordringer Jens Erik Pettersen Finnsnes, Oktober 2005.
ISA-ene kan bli forskrifter - hva er utfordringene? ISA-ene kan bli forskrifter - hva er utfordringene? v/ avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy DnR-dagen.
PAKNINGSVEDLEGG FOR BLINDE OG SVAKSYNTE
Stiftelsen RNV - Rent Norsk Vann Paneldebatt - ledd 3+4 private/profesjonelle brukere Deltakere Anne Marit Muri, Ansv. Redaktør - Vi i Villa Egil Lingass,
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Status og utfordringer innen vannforsyningen Jens Erik Pettersen Driftsassistansen i Møre og Romsdal Kurs/årsmøte Mai 2005 Ulsteinvik.
Royal Norwegian Ministry of the Environment Bakgrunn endring av f-lovens avfallsdefinisjoner vedtatt 11. april 2003 trer i kraft 1. juli 2004 tre punkter.
1 Det internasjonale helsereglemetet Synne Sandbu, overlege Avd. for vaksinasjon og immunitet Divisjon for smittevern Nasjonalt folkehelseinstitutt.
FOKUS: SØK Byggesaksseminar
Mattilsynet Distriktskontoret for Midt- og Nord-Helgeland Foredrag: ”Mattilsynets fokus i forhold til drikkevannskvalitet og beredskapsplaner”. VA-fagsamling,
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
# Rapporten skal kun benyttes av Universitetet i Oslo til de formål den er ment og skal ikke distribueres til andre parter uten vårt skriftlige samtykke.
Først og fremst barn Omsorgsansvaret for enslige mindreårige asylsøkere Thale Skybak Redd Barnas Norgesprogram.
(12) Ordstyrer setter oss på sporet Hvilke utfordringer står vi overfor når vi skal vurdere om vannforsyningen har tilstrekkelige hygieniske.
PIMEX for kontroll av støyeksponering Filmer fra Sunndalsøra 16. februar 2007 Kristin Brørs.
Protokoll, opplysningsplikt, veiledning mm. Skadedyrforskriften (§3-5) sier at skadedyrbekjemperen skal føre løpende protokoll over hvilke bekjempelsestiltak.
Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Da Oslo kokte Presentasjon Folkehelseinstituttets smitteverndager 4. og 5. juni 2008 Frantz Leonard Nilsen, smittevernoverlege.
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Statlig tilsyn med kommunesektoren Samordning Bakgrunn: NOU 2004 nr 17 – Aaslandutvalget Ot.prp nr. 97 (2005 – 2006) Kapittel.
IFRS- sporet Regulering innen EU og internasjonalt.
Arbeidsmiljøet for ansatte
4. mars 20161Forfatternavn A perspective on Water and Energy- seen from Norway Haakon Thaulow Senior Advisor Norwegian Institute for Water Research, NIVA.
Revisjon i Skolen.  Each Party shall ensure that:  1. the training and assessment of seafarers, as required under the Convention, are administered,
Revisjonsutvalget Temalunsj 12. februar PwC Bakgrunn EU vedtok den 16. april 2014 en ny forordning og endringer i direktivet om revisjon og revisorer.
Beredskap i drikkevannsforsyningen FAGSAMLING FOR VANN- OG AVLØPSEKTOREN Hurtigrutens hus, Stokmarknes, 26/1 og 27/
Koordinerende enhet KE er beskrevet i khol kap : Kommunen skal ha en koordinerende enhet for habiliterings- og rehabiliteringsvirksomhet. Denne.
GODKJENNINGVANNVERK GODKJENNING VANNVERK Nordland Fylkeskommune Driftsassistansen VA Nordre Nordland Kommuner i Nordre Nordland.
Intern kontroll i regnskapsprosessene
Status pr. Januar 2013 Kommunalteknisk sektor Tom A. Johansen
IFRS- sporet Regulering innen EU og internasjonalt.
TVM4710 Fordypning VA- teknikk
Vannkvalitets-standarder
SIB5092 Fordypning VA – spesialisering Vannrensing:
SIB5092 Fordypning VA – spesialisering Vannrensing:
SIB5092 Fordypning VA – spesialisering Vannrensing:
Ved fylkeslege Petter Schou
The Nature Index for Norway - a new measure of biodiversity
Alternativ vannforsyning for Ålesundsregionen
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
IFRS- sporet Regulering innen EU og internasjonalt.
Kurs for brukere av KFF-KSS
Høyere utdanning på EUs politiske agenda:
Utskrift av presentasjonen:

Helse- og omsorgsdepartementet Vannkonferansen 2007 Color Fantasy 21.-23. august 2007 Maren Ringstad Widme, Helse- og omsorgsdepartementet

Innledning Helse- og omsorgsdepartementets (HOD) og Mattilsynets rolle i drikkevannsforsyningen Hva sier drikkevannsforskriften om Ansvar for trygt drikkevann? Vannkvalitet til forbruker? Hvordan styrer HOD drikkevannsområdet? Innsatsområder Protokoll om vann og helse

HOD/Mattilsynets rolle i drikkevannsforsyningen HOD har det overordnede ansvaret for drikkevannets kvalitet: Regelverksutvikling At underliggende etater kan utføre sine oppgaver Mattilsynet fikk fra 1. januar 2004 overført ansvaret for tilsyn med og godkjenning av landets vannverk. Tilsyn og godkjenningsmyndighet var tidligere i hovedsak kommunalt.

Ansvar for trygt drikkevann §5: ”Vannverkseier skal påse at drikkevannet tilfredsstiller kravene til kvalitet, mengde og leveringssikkerhet når det leveres til mottaker”. Drikkevann anses levert til mottaker, jf. første ledd, på følgende steder: For vann levert gjennom ledningsnett: på det sted vannet leveres til en mottaker, herunder annet vannforsyningssystem og internt fordelingsnett, samt på tappepunkter. For vann i flaske eller annen emballasje med henblikk på frambud: på det sted vannet tappes i emballasjen.

Ansvar for trygt drikkevann fortsetter… For vann brukt i næringsmiddelvirksomheter: på det sted vannet brukes til næringsmiddelformål eller til drikkevann for øvrig. For vann levert fra tank: på det sted vannet forlater tanken.

Hva sier drikkevannsforskriften om vannkvalitet hos forbruker? Norsk drikkevannsforskrift er her i samsvar med EUs drikkevannsdirektiv 98/83/EF. Grenseverdiene (høyeste tillatte verdi for parameteren)i tabell 1, 2 og 3 gjelder på følgende steder: For vann levert gjennom ledningsnett: på det sted vannet leveres til en mottaker, herunder annet vannforsyningssystem og internt fordelingsnett, samt på de tappepunkter som vanligvis brukes til drikkevann. For vann i flaske eller annen emballasje med henblikk på frambud: på det sted vannet tappes i emballasjen. For vann brukt i næringsmiddelvirksomheter: på det sted vannet brukes til næringsmiddelformål For vann levert fra tank: på det sted der det tappes fra tanken

Tiltak ved overskridelse av grenseverdier Ved overskridelse av grenseverdier skal vannverkseier umiddelbart iverksette tiltak for å avdekke årsaker til overskridelsene. Tilsynsmyndighetene skal varsles…

Hvordan styrer Helse- og omsorgsdepartementet drikkevannsområdet? Budsjettproposisjoner Tildelingsbrev Mattilsynet (sammen med LMD og FKD) Folkehelseinstituttet Oppdrag til etatene, muntlig eller skriftlig

St.prp.1 Helse- og omsorgsdepartementet Tilsynet med drikkevann skal styrkes slik at vannforsyningsanleggene kan bli godkjent eller tatt ut av drift dersom de ikke er oppgradert i samsvar med regelverket. For bl.a. å demme opp for det økte smittepresset av mat- og vannbårne infeksjoner vil (Folkehelse-) instituttet samarbeide med VI, MT og kommunene om å styrke innsatsen for mattrygghet. Dato

St.prp.1 Landbruks- og matdepartementet Når det gjeld ikkje meldepliktige sjukdommar som kan bli overført gjennom mat og vatn, er det framleis grunn til å tru art særleg vatn er årsak til mange sjukedagar. .. Berre rundt 40 pst. av dei godkjenningspliktige vassforsyningsanlegga er så langt godkjende, sjølv om fristen for å søkje godkjenning gjekk ut 1.1.2003. De større anlegga i område av landet med tett busetnad er oftast godkjende, medan mindre anlegg i grissgrendte strøk ofte ikkje er godkjende. Mattilsynet skal arbeide for at mat og drikkevatn har rett kvalitet og rett innhald, og at regelverket om merking og ærleg omsetnad blir følgd. Det er nødvendig med auka tilsyn med vassforsyningsanlegga, slik at dei kan bli godkjende eller tekne ut av drift dersom dei ikkje er oppgradert i samsvar med dei krava som regelverket set. Det er ikkje akseptabelt at det framleis er store geografiske skilnader i tilgangen til trygt drikkevatn.

Mattilsynets tildelingsbrev Tilsynet med drikkevann må styrkes, slik at det sikres at vannforsyningsanleggene der det er nødvendig, blir oppgradert for å oppfylle regelverkets krav eller fases ut. Mattilsynet skal medvirke til at alle vannverk får nødvendig beredskapsplanverk på plass.

Noen aktuelle innsatsområder Mattilsynet er bedt om å fremlegge en plan med tiltak for å bedre forholdene vedr. drikkevann Oppfølging av Mattilsynets tilsynskampanje Retting av mangler som er funnet Tilsyn med de resterende 80 % Oppfølging av problemet med vannverk som mangler godkjenning Beredskapsplaner og øvelser Ledningsnettets tilstand / forholdet til avløp Vannkvalitet ved tappepunkt Sikring av data om smitte via drikkevann Vurdere prøvetakingsregime for parasitter Flere rapporter inneholder anbefalninger til helsemyndighetene som bør vurderes nærmere av fagetatene.

Protokoll om vann og helse In order to achieve the objectives of this protocol Norway pursues, in the drinking water sector, the follow aims: 1. Increasing the proportion of the national population, which with maximal stability over time receives potable water 2. Implement the new national Regulation (adopted 15.12.2006 and into force from 01.01.2007), which is based on the EU water framework directive (Directive 2000/60/EC) in Norway.