Lesesenteret www.lesesenteret.no Forskning på voksnes leseferdigheter Seminar ”Nasjonalt Leseløft 2010 – 2014” Hamar 18.03.2010 Egil Gabrielsen UiS.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

1 Måling av basisferdigheter i voksenbefolkningen – Et skråblikk på muligheter og begrensinger Måling av basisferdigheter i voksenbefolkningen – Et skråblikk.
Nettverksamling i matematikk
Hva er migrasjon og hva gjør Røde Kors Ungdom?
Når kunnskap blir handling
Skriftlig vurdering på barnetrinnet formål, bakgrunn, historikk
Inkludering i idrettslag Børre Rognlien 2. visepresident
Litt mer om PRIMTALL.
Lese- og skriveferdigheter - i Norge, i EU, og i globalt perspektiv
Noen utfordringer for skolene
Revidering og kvalitetssikring av læreplaner
Teknologi for et bedre samfunn 1 Asbjørn Følstad, SINTEF Det Digitale Trøndelag (DDT) Brukervennlig digitalisering av offentlig sektor.
16-24-åringers basisferdigheter En studie av basisferdigheter relatert til selvoppfatning, frafall i videregående opplæring og arbeidsledighet Avhandling.
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
TELEMARK FYLKESKOMMUNE Økt gjennomføring i videregående opplæring Begreper Tall Hva gjør vi i Telemark? Mer informasjon.
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Oppsummering Kvalitetsutviklingsplan
PISA Litt om resultatene bak overskriftene - og noen fortolkninger Halden 14. februar 2008 Svein Lie ILS, Universitetet i Oslo.
NRKs Profilundersøkelse NRK Analyse. Om undersøkelsen • NRK Analyse har siden 1995 gjennomført en undersøkelse av profilen eller omdømmet til NRK.
Kvinner og arbeidsliv Kick-off ”Kvinnebygg AS” 10. april 2007
VOFO, Frokostmøte 26. november 2008
Tverrfaglig videreutdanning i eldreomsorg AHS studieåret
Om undersøkelsen ■Nullpunktsundersøkelsen 2009 ■Webundersøkelse mot TNS Gallups panel ■Uttrekk basert på forhåndsinnsamlede bakgrunnsvariabler + screening.
1 Nettverkskonferanse om barnefattigdom Gardermoen 29. mai 2008 Går fattigdom i arv? En studie av mottak av sosialhjelp hos foreldre og barn Thomas Lorentzen.
Særskilt språkopplæring for språklige minoriteter etter § 2-8
Meld. St. 18 (2010–2011) Læring og fellesskap Tidlig innsats og gode læringsmiljøer for barn, unge og voksne med særlige behov.
Velkommen til Fylkesmannens fagsamling 29. og 30. oktober 2013.
Skoleeierforum «De beste skolene ligger i Nordland»
1 Styres norsk utdanningspolitikk og lærerutdanning av internasjonale aktører? Møte med lærerutdannere i Nord-Norge Per Ramberg, leder for NTNUs.
Basiskompetanse i arbeidslivet
MaHa DELT RÅDGJEVING Rådgjevarsamling I Magnus Barfot.
Erfaringer med leseopplæring for voksne
Avdeling for mikrobiologi og smittevern
Bibliotek, digitale medier og læring: Lykkelig trekant? Det norske bibliotekmøte 2010 Hamar, Maren Hegna Kunnskapsdepartementet.
Nasjonalt leseår og bibliotekene Leikny Haga Indergaard ABM-utvikling
Influensavaksinering Norge henger etter
Nettverkssamling om barnefattigdom
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Midt-Norge Stjørdal
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Tiltaksplan for å styrke realfagene 2007/2008 Geir Anton Johansen.
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Innlegg på konferanse, Tromsø,
SINTEF Teknologi og samfunn PUS-prosjektet Jan Alexander Langlo og Linda C. Hald 1 Foreløpig oppsummering – underlag for diskusjon på PUS-forum
Nasjonale prøver.
1 BM-dagen 29.okt BM1 Fysisk miljøplanlegging Studieprogram for Bygg- og miljøteknikk Meny Prosjektoppgaven Arealbruk og befolkning Transport og.
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Oktober 2010
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Februar 2011 Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening ECON Poyry og FINN.
Leseferdigheten blant unge og voksne innvandrere. Hvilke utfordringer står vi overfor ? Foredrag IKVO Egil Gabrielsen.
Skolelederundersøkelsen 2008 Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen.
Gjennomføring i videregående opplæring – kort om status og utfordringer i Hamar kommune Paal Morken Andersen Avdelingssjef videregående opplæring Hedmark.
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
Med forskning på timeplanen - Europaseminar oktober 2006.
Gap mellom intensjon og handling?
Telemarksforsking-Bø Figur 1: Utvikling av folketallet i Innherred. Data fra SSB.
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Kvalifiseringssenter for innvandrere INN
Brukerundersøkelse gjennomført for Bergen kommune Foresattes tilfredshet med kommunens barnehager © TNS Gallup – Politikk & samfunn Avdelingsleder.
Struktur for tilpasset opplæring i forhold til minoritetsspråklige elever.
”Skolens yrkes- og utdanningsveiledning” - tiltak i St. meld. nr. 16 ( ) …og ingen sto igjen Innlegg på konferanse, Bergen, september.
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Utfordringer i Finnmark Høstkonferanse VOFO Finnmark Alta 28. oktober 2011 Sigrun Røstad.
Gapet mellom behov og tilbud om læreplasser
1 Trivsel Utvalg Trives svært godt Trives godt Trives litt Trives ikke noe særlig Trives ikke i det hele tatt Snitt Trivsel Brannfjell skole (Høst 2014)
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
Dagligbankundersøkelsen Fakta Dagligbankundersøkelsen intervju Befolkning 15 år + TNS Gallup Forfatter Bente Pettersen Roar Thorvaldsen.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Erfaringer fra Kompetanseutviklingsprogrammet Sveinung Skule, Fafo Erik Døving, SNF.
Lesesenteret De internasjonale undersøkelsene av voksnes lesekompetanse Egil Gabrielsen Lesesenteret, UiS.
1 Meldingen sett med forskerblikk Egil Gabrielsen Lesesenteret, UiS.
Utskrift av presentasjonen:

Lesesenteret Forskning på voksnes leseferdigheter Seminar ”Nasjonalt Leseløft 2010 – 2014” Hamar Egil Gabrielsen UiS

Lesesenteret Tema •Hvorfor økt fokus på leseferdigheter? •To kartlegginger av voksnes leseferdigheter i Norge •Hvem og hvor mange bør vi bekymre oss for? •Kjennetegn ved svake lesere •Hvilke utfordringer står vi overfor?

Kartlegging av grunnleggende ferdigheter av barn, unge og voksne •PIRLS (10 åringer): 2001 og 2006 (og 2011) •PISA (15 åringer): 2000, 2003 og 2006 (og 2009) •Nasjonale undersøkelser på ulike klassetrinn •IALS og ALL (16 – 65 år): 1998 og 2003 (PIAAC 2011)

Lesesenteret Hvorfor har leseferdigheter fått så mye oppmerksomhet? Samfunnsnivå *Betydning for utviklingen av demokratiske verdier *Makroøkonomiske perspektiver Individnivå *Tilfredsstille arbeidslivets krav *Forutsetning for sosial og kulturell fungering i et ”leseintensivt” samfunn

Forholdet mellom IALS og ALL • 21 land deltok • Gjennomført i perioden • Norge deltok i runde 3 • Norsk rapport lansert i 2000 • Tre leseskalaer • Prosa • Dokument • Kvantitativ

Leseskalaene IALS

Forholdet mellom IALS og ALL • Utvidelse av IALS • Leseferdighet • Tallforståelse • Problemløsning • Utvidet bakgrunns- intervju bl.a. med fokus på IKT • Norge med i runde 1 • Runde 2 ferdig i 2008

”Using printed and written information to function in society, to achieve one’s goals and to develop one’s knowledge and potential” Funksjonell leseferdighet To leseskalaer ProsaDokument

LESEFERDIGHETSNIVÅ Nivå 1 *Enkel tekst (korte setninger + konkreter) *Ikke distraktorer *Enkel addisjon, ev. semantiske føringer Nivå 2 *Litt mer komplisert tekst, få distraktorer *Integrering av to konkrete opplysninger *Addisjon og subtraksjon IALS

LESEFERDIGHETSNIVÅ Nivå 3 *Flere distraktorer i teksten *Integrering av info fra ulike tekstdeler *Mestring av alle regnearter Nivå 4/5 *Kompliserte tekster av varierende lengde *Mange distraktorer *Gjerne flere regneoperasjoner i oppgaven IALS

Lesesenteret Resultater fra IALS og ALL sett med norske øyne

Lesesenteret HOVEDBUDSKAP NR. 1 •Norge kommer godt ut av den internasjonale sammenligningen både i IALS og ALL….

Lesesenteret Norsk fordeling på IALS og ALL

De ti beste landene i IALS rangert etter resultatet på Dokumentskalaen

Internasjonale resultater på dokumentskalaen

Lesesenteret HOVEDBUDSKAP NR. 2 •Norge kommer godt ut av den internasjonale sammenligningen både i IALS og ALL…. •….. men også i Norge er det betydelige grupper i alderen 16 – 65 år som har svake og meget svake ferdigheter på de målte områdene

Hvem skal vi bekymre oss for? OECD: •Både nivå 1 og 2 representerer for svake leseferdigheter sett i forhold til kompetansekravene i arbeids- og hverdagsliv •”The quality of life shift occur between level 2 and 3” …. men: •Bruk av dette kriteriet inkluderer i Norge ca. 30 % av aldersgruppen 16 – 65 år i ”risikogruppen” ( )

Lesesenteret En mer ”forsiktig” avgrensing av bekymringsgruppen •Nivå 1 på minst en av skalaene for P, D og N som risikogruppe inkluderer 15 % i bekymringsgruppen (ca ) •Nivå 1 på enten P eller D inkluderer 10 % i bekymringsgruppen (ca )

Prosentandel av de svakeste leserne innenfor ulike alderskategorier (Nivå 1)

Risikogruppen fordelt etter arbeidsmarkedstatus (Nivå 1)

Krav til bruk av leseferdigheter i jobben Faktiske leseferdigheter HøyeLave Høye Høye/middels krav og ferdigheter 42 % Kompetanse - underskudd (sårbarhet) 6 % Lave Kompetanse - overskudd 27 % Lave/middels krav og lave ferdigheter 25 %

Why Literacy is Important!

DELTAKELSE I ETTER- OG VIDEREUTDANNING (DOKUMENTSKALAEN)

Uførhet og ALL-skåre 51 – 60 år ( Bratsberg, Hægeland & Raaum, 2006)

Innvandrergruppen Dokumentskalaen

Gjennomsnittskårer for ikke-vestlige innvandrere fordelt etter botid i Norge

Gjennomsnittskårer etter utdanningsnivå

Boklesing

Bruk av bibliotek

Besøk i bokhandel

Lesesenteret Utfordringene •Forebyggingsperspektivet det viktigste –Språkopplæring i førskolealder –Grunnleggende lese- og skriveopplæring –Tidlig innsats for de som strever •Fortsettende leseopplæring •Tilbud for voksne (eks. BKA)

Lesesenteret Voksnes rettigheter (på papiret) •Fra 2000 : Rett til videregående opplæring for personer som er født før •Fra 2002 : Voksne som har behov for opplæring i grunnleggende ferdigheter på grunnskolens nivå, har rett til slik opplæring med hjemmel i opplæringslovens §§ 4A-1 og 4A-2. (St.meld. Nr. 16 (2006 – 2007)

Lesesenteret RISIKOLESERNES VURDERING AV EGEN LESEFERDIGHET (IALS) Svært GodtMiddelsDårlig Aldersgr. godt 16 – % 31 – % %

Lesesenteret Beyond the quick fix!