Lillebeth Larun, Sosial- og helsedirektoratet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Advertisements

Senter for kunnskapsbasert praksis
Kunnskapsbasert praksis – rød tråd i bachelorutdanningen Institutt for fysioterapi, Høgskolen i Bergen Liv Heide Magnussen Institutt for fysioterapi Avdeling.
Slik kommer du til «Personverninnstillinger»: Logg inn på Facebook.
Hva nytter innen tobakksforbyggende arbeid
Kritiske røster Ensidig fokus på forskningsbasert kunnskap
Det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det!?
P ROSJEKT L ÆRENDE R EGIONER – S AMLING FOR PROSJEKTDELTAKERE 4. APRIL 2013 Delprosjekt: Når foreldre møter skolen.
Sykehuset Innlandets satsingsområde
Ideutvikling - Problemdefinisjonen. Hva gjør de erfarne problemløserne? •Samler og analyserer informasjon og data •Snakker med mennesker som kjenner problemet.
Helsebiblioteket - sett fra en allmennpraktiserende leges synsvinkel
Kunnskapsbasert praksis (KBP) litt om trinnene…….
Hva er en kunnskapsbasert praksis?
KUNNSKAPSBASERT PRAKSIS
Jan Ove Rein, Katrine Aronsen NTNU Medisinsk bibliotek Juni 2013
Veiledning av studenter
Kunnskapsbasert praksis - noe for operasjonssykepleiere?
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten Kunnskapsbasert praksis
Hva vet vi om det forskningsbaserte kunnskapsgrunnlaget innenfor Rehabilitering og Habilitering? Eller: Hvordan vi kan komme frem til kunnskapsgrunnlaget.
Dobbeltkompetanse i psykologi - hva ønsker vi fra prosjektet?
Kunnskapsbasert odontologi:
”Mat, måltider og ernæring på sykehjem
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Software Requirements Elicitation
Velkommen til Medisinsk bibliotek
Å arbeide kunnskapsbasert i Alderspsykiatrien
Hva slags kunnskap trenger vi
Helsebiblioteket.no ”...og bedre skal det bli!” 9. oktober 2006, Grete Strand.
Medisin og helsefag 3. forelesning: Kunnskapsbasert praksis
Undervisning Irene W. Langengen Forskningsbibliotekar
Hva gjør en forskningsbibliotekar
Elektronisk bibliotek for helsetjenesten “Oppdatert fagkunnskap for norsk helsepersonell” Redaksjon organisert i Sosial- og helsedirektoratet Kunnskapssenteret.
Brownson 2003 Centre for evidence-based medicine 1999.
Nasjonalt bibliotek for samfunnsmedisin Databaser Tidsskrifter Miljø og helse Ressurser Fagområder Helsestatistikk Smittevern Tjenester Hold meg oppdatert.
Kunnskapsbasert praksis - nye videreutdanninger for ergoterapeuter
2002 Toril Bakke FAGLIGE RETNINGSLINJER Toril Bakke HELSELSEPERSONELLOVEN: § 4 : Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til.
KUNNSKAPSBASERT PRAKSIS
Workshop for masterstudenter Torsdag. 5.februar 2009.
Evidens-basert praksis Kunnskapsbasert praksis Evidence based practice Kåre Birger Hagen Nasjonalt Revmatologisk Rehabilterings- og Kompetansesenter Diakonhjemmets.
Hvordan kan vi styrke ergoterapi og samtidig utvikle kvaliteten i fagutøvelsen? Utvikling av ferdigheter i kunnskapsbasert praksis for studenter og klinikere.
Formidling av forskning til brukere: Nettportalen «Sunn Skepsis» Erfaringskonferanse om kunnskapsbasert praksis 12. februar 2013 Astrid Austvoll-Dahlgren,
Helsebiblioteket.no – gratis kunnskapsressurser for helsepersonell
Senter for kunnskapsbasert praksis
”the beginning of the wisdom lies not in the answer, but in the question”
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten John-Arne Røttingen og Gro Jamtvedt Status for Kunnskapssenteret og Helsebiblioteket Dekanmøtet i medisin.
Hvorfor er kunnskapsbasert praksis viktig?
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Forutsetninger for utvikling av kompetanse i rehabilitering Rehabiliteringskonferanse: På helsa løs! 17. Mars 2015 Jan Egil Nordvik.
Kritisk vurdering av en oversiktsartikkel
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten Introduksjon til kunnskapsbasert medisin Oslo, 15.mai 2006 Gro Jamtvedt, Arild Bjørndal.
Innføring til forskningsmetode - fra spørsmål til design
Randomiserte kontrollerte studier
Kunnskapsbasert praksis
Samarbeid med familien
Lesing og vurdering av forskningslitteratur og forskningsbasert kunnskap Klinisk beslutningslære – IIA/IIB Kristine Pape, Institutt for samfunnsmedisin.
Hva er en kunnskapsbasert fagprosedyre? Brynjar Fure, Forskningsleder dr med, nevrolog og geriater, Seksjon for spesialisthelsetjenesten, Kunnskapssenteret.
Innføring i Kunnskapsbasert praksis og litt om studieoppgave 2 Klasse C og D 13.november 2013 Anett Kolstad og Kari Dahl.
Nyttig på nett for helsepersonell. Helsebiblioteket.no: Hvem, hva, hvor?  Et offentlig nettsted med informasjon beregnet på helsepersonell  Redaksjonelt.
Forebygging av fall Læringsnettverk, Drammen, 13. oktober 2015 Hilde H. Holte, seniorforsker.
Forventninger til samarbeidet mellom Kunnskapssenter for utdanning og Nasjonalt forum for utdanningsforskning Monica Melby-Lervåg, Prof./Forskningsdekan.
Kunnskapsesenterets nye PPT-mal Praksisnær FoU Fra forskning til praksis – får vi det til og har vi gode eksempler? -en konferanse i regi av Strategiske.
Emnebibliotek psykisk helse -en kort presentasjon Øystein Eiring.
Utviklingsprosesser INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon 12 september 2011.
Retningslinjer for klinisk praksis
Irene W. Langengen
Meta-analyser og systematiske oversikter
Digital startpakke kurs 3
Introduksjon til kunnskapsbasert medisin
Fra idé til forskningsprosjekt Hilde Afdal & Odd Tore Kaufmann
Seksjon for primærhelsetjenesten
Utskrift av presentasjonen:

Lillebeth Larun, Sosial- og helsedirektoratet Informasjonskilder HiO, Veks I Lillebeth Larun, Sosial- og helsedirektoratet Lillebeth.larun@shdir.no

Scenario Det er september og høstvær! Du er student ved HiO og skal skrive en prosjektoppgave Du har bestemt deg for et tema som du brenner for,- og problemstillingen er klar Selv om du kjenner tema ganske godt føler du behov for noe mer informasjon før du setter i gang med prosjektet og skrivingen Hva gjør du for å skaffe deg informasjon? Start gruppe arbeid 3 eller 4 i hver gruppe. Kunne evt hatt med spørsmål om hvilke informasjonskilder de bruker og type søkestrategier

Kunnskapskilder

Hvorfor gjør vi det vi gjør? Vi gjør det vi lærte på skolen Vi gjør det vi har erfaring for virker Vi gjør det vi lærte på kurs el.l. Vi følger råd fra ekspert eller medstudent Vi gjør det som står i bøker, oppslagsverk eller et tidsskrift Jamtvedt G, Røsberg A 1999

Fordeler og ulemper ved ulike kilder Skolen – oppdaterte lærere, allikevel kommer det hele tiden ny kunnskap, pendelen for hva som er ”in” svinger. Erfaring – viktifg elemnt. Vi blir bedre fagutøvere etterhvert som ferdigheter og vurderingsevne oppøves. Blir bedre lytter, utvikler komminikasjonsferdigheter og får ofte et tryggere ståsted i forhold til etikk og verdier. Erfaring et viktig elemnt i fagutøvelse. Men kan erfaring hjelpe oss til å bedømme virkningen av behandlingen? Kan vi være sikre på at det ikke er tilfeldigheter som lurer oss? Hvis en skal sjekke om noe virker bør en systematisk prøve det ut, klinisk erfaring kan føre til feilslutning? Har dere eksempler? Ligge på maven – spebarnsdødelighet. Kurs/etterutdanning – endrer passiv kunnskap praksis. Gjør vi det vi har lært? Når var du sist på kurs? Endret du noe da du kom hjem? Medstudenter Lett tilgjenegelig. Forutsetter at med studenter er oppdatert. Kollokviegrupper, fordeling av oppgaver etc. Kollegabasert veiledning.

Vi har et oppdateringsproblem! Informasjonsmengden kan bli uhåndterlig En god løsning er å bruke oversiktsartikler (reviews) som har samlet all forskningsbasert kunnskap om et avgrenset område

Vi har behov for kunnskap om: Utbredelse/forekomst Etiologi (årsaksforhold) Måleinstrumenter, tester og diagnostikk Effekt av forebygging, behandling og rehabilitering Prognose Erfaringer, opplevelser og holdninger

Kjernespørsmål i helsetjenesten Hvor mange har en spesiell plage …. Hvorfor får noen …… Hvordan kan vi avgjøre om noen … Hva kan vi gjøre … Hvordan går det …… Hvordan oppleves det ….

Databaser Generelle: Spesielle: Medline AMED CINAHL Spesielle: PsycLit SPORTDiscus Databaser som bare inkluderer spesielle studiedesign: Cochrane Library, Best Evidence PEDro Spør om de har prøvd eller hørt om noen av disse databasene før

God fagutøvelse Forutsetter blant annet at man: Erkjenner informasjonsbehov Stiller spørsmål Søker etter informasjon Kritisk viurderer det man har funnat Integrerer informasjonen med erfaring, verdier og preferanser ( både egen og brukers) og overfører dette til praksis

The Cochrane Collaboration En internasjonal organisasjon som har som mål å støtte folk i å ta gode beslutninger om helse ved å forberede, vedlikeholde og sikre tilgjengeligheten av systematiske oversikter over nytte og risiko ved helsetjenestetiltak http://hiru.mcmaster/ca/cochrane) (

Kunnskapsbasert praksis Formulerer et presist spørsmål Finne forskningsbasert kunnskap Kritisk vurdere kunnskapen Integrere gyldig og anvendbar kunnskap med erfaring og brukerens preferanser og overføre dette til praksis Evaluerer egen praksis

Hvilke faglige spørsmål har du? Får de til å tenke, Evt kort stille stund eller gruppearbeid

Å formulerer et godt spørsmål

Vi har behov for ulike studiedesign Tverrsnittsstudier (utbredelse/forekomst) Kohort og case-controlstudie (etiologi/årsaker) Tverrsnittsstudier (tester og diagnostikk) Intervensjonsstudier- RCT,CT (effekt av tiltak) Kohortstudier (prognose) Kvalitativ forskning (erfaringer, opplevelser og holdninger)

Cochrane Library CL er den beste kilden for å finne systematiske oversikter og randomiserte kontrollerte studier Oppdateres 4 ganger i året Finnes i flere versjoner: Internett CD-ROM Består av flere deldatabaser Når det gjelder spørsmål om effekt av tiltak med virkning på helse og sykdom, bør det letes i CL først. CL rommer mange flere SR og RCT enne Medline fordi man søker systematisk etter denne typen forskning i en rekke databaser. I tillegg inkluderer men rapporter, doktoravhandlinger, konferanse proceedings osv. De enkelte Cochrane-gruppene har også ansvaret for å håndsøke tidsskrifter innenfor sine spesifikke fagområder. i tillegg håndsøkes en liste med generelle tidsskrifter.

Evidence-based practice Is about; TOOLS not RULES

Hva er begrunnelsene for vår kliniske praksis? at akutte ryggpasienter får råd om ro og sengeleie…………... at slagpasienten må kunne sitte stabilt før han kan trene på å gå…….. at PEP-behandling løser atelektaser at spedbarn forblir flate i bakhodet hvis de ligger for mye på ryggen……. Hvordan i huleste kunne ernæringsfysiologer og leger gi diabetes pasienter råd om …-??

Det finnes ulike kunnskapskilder som kan begrunne praksis…. Theory/ Basic Research Applied Research Clinical experience EMPIRICAL EVIDENCE

Evidence-based physiotherapy “At each clinical encounter physiotherapists will combine expert clinical skills with current best evidence, and place these in a context meaningful to the client” Sue Lord 2001