Helsetilsynet / Fylkesmannen i Sør- Trøndelag

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester Seniorrådgiver Liv Telle Stjørdal,
Advertisements

Erfaringer fra internrevisjon
Forskrift og veileder til forskrift; Nasjonale tjenester
Kvalitetsarbeid i Telemark fylkeskommune
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
Internkontroll i kommuner
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Lovgrunnlaget for helsetjenestene
Sikring av personopplysninger i offentlig forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Lov om spesialisthelsetjenesten m.m.
NY LOV OM HELSEPERSONELL
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Tilsynsmyndighetens rolle
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Eli Løkken, Helsetilsynet i Nordland Merete Steen, Statens helsetilsyn
Nasjonale anbefalinger Helsetilsynets betraktninger
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Internkontroll i norske kommuner
Enkel og trygg tilgjengelighet til pasientopplysninger i EPJ ved ytelse av helsehjelp – vurdering av lovendringer Seniorrådgiver Hilde Jordal.
Kvalitetsarbeid Høstmøte ved Reidar Hole.
FYLKESMANNEN I FINNMARK FINNMÁRKKU FYLKKAMÁNNI Kommunens internkontroll.
2002 Toril Bakke FAGLIGE RETNINGSLINJER Toril Bakke HELSELSEPERSONELLOVEN: § 4 : Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til.
Internkontroll etter alkoholloven Møte med bransjen
Utsatte barn: Kommunenes tilrettelegging for samarbeid Funn fra landsomfattende tilsyn i 2008 Regional konferanse i Stavanger 2. desember 2009 Avdelingsdirektør.
HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten.
Håndtering av avviksmeldinger
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
Innlegg på KS konferanse om barnevern 16. juni 2009 Tilsyn med kommunale helse-, sosial- og barneverntjenesters arbeid med barn som trenger hjelp fra mer.
Hovedkontormodell og HMS
Bakgrunn for skolehelserådet
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Resultat av konsernrevisjon Sykehuset Østfold
Kommunerevisjonens rapport - oppdrag fra Kontrollkomiteen 2014 Samhandlingsrutiner ved overgangsfaser.
Intern revisjon ved XXXXX avdeling XX
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Tilsyn med kommunale helse- og omsorgstjenester til voksne personer med psykiske lidelser og samtidig langvarig rusmiddelmisbruk. Seniorrådgiver Arild.
HELSESTASJONS-OG SKOLEHELSETJENESTEN
IK Bygg, et verktøy for kommunene
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Arbeidsmiljøet for ansatte
ROS-analyse.
Opplæring i elektromedisinsk utstyr Håndtering av opplæringsavvik i elektromedisinsk utstyr ved Oslo Universitetssykehus.
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2 Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Lørenskog kommune PUBLISERT: OMRÅDE: TEMA: OPPVEKST OG UTDANNING Tverrfaglig samarbeid for barn og unge TVERRFAGLIGE MØTER 22. SEPTEMBER 2016 HEGE DYRLAND.
Erfaring fra tilsyn med legemiddelbehandling Læringsnettverk for sikker legemiddelbehandling i sykehjem Sandefjord Per Schjelderup, ass fylkeslege.
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
1 Risiko- og sårbarhetsanalyser i kommunen. v/ konstituert rådmann/organisasjonssjef Randi Rasmussen, Malvik kommune Fylkesmannens kommunesamling 12. november.
Orientering etter tilsyn - Kommunikasjon i helseforetak - kirurgiske enheter Styremøte
Nye lover fra 1. juli 2016 og Forskrift fra 1. januar 2017
Helseforetak – bedrift eller forvaltning?
Kort om oss LaHNSF (Landsgruppen av helsesøstre, Norsk sykepleierforbund) 3267medlemmer,19 lokalgrupper(fylker) Grunnlagt i Eldste og største faggruppe.
«Rop-tilsynet» i Haugesund kommune
Bente Westrum ass. fylkeslege Fylkesmannen i Oppland
Kurs for brukere av KFF-KSS
God vakt. Konferanse, Tønsberg 16
montessoriforbundet, februar 2018
Innledning om KFF-KSS.
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Juristsamling - Ålesund
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Kurs for brukere av KFF-KSS
Kurs for brukere av KFF-KSS
Styring, økonomi og oversikt
Utskrift av presentasjonen:

Helsetilsynet / Fylkesmannen i Sør- Trøndelag Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Erfaringer fra tilsyn med helsestasjons og skolehelsetjenesten 2010/2011 v/ Mona Parow, jurist Helsetilsynet / Fylkesmannen i Sør- Trøndelag

Erfaringer fra gjennomførte tilsyn Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Erfaringer fra gjennomførte tilsyn Egeninitiert tilsyn med helsestasjons- og skolehelsetjenesten 2010 Tilsynsrapportene vil sette fokus på forbedringsområder – oppmerksomhetsområder og utfordringer Bidra til å synliggjøre kravet til styring og ledelse for å sikre tjenesteutøvelse i samsvar med lov og forskrift

Etterlevelse av myndighetskrav Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Etterlevelse av myndighetskrav Sosial- og helsetjenestene er regulert i et sett av lover og forskrifter som forplikter alle som yter tjenester Lovverket har krav om hvilke tjenester som skal være på plass, hva som er forsvarlige tjenester, om saksbehandling, befolkningens rettigheter osv. Tjenesteyterne – både private og offentlige - har ansvar for å overholde disse kravene. Krav til internkontroll Alle som utøver helse- og sosiale tjenester har krav til å etablere internkontroll / styringssystem for å sikre tjenestene – krav til ledelse og kontroll med tjenesteutøvelsen

Sentralt lovverk Kommunens ansvar for tjenesten Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Sentralt lovverk Kommunens ansvar for tjenesten Lov om helsetjenesten i kommunen § 1-1, § 1-3 første ledd Forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten § 2-1, § 2-3 Veileder IS-1154 : faglig retningslinjer til tjenesten, som sier noe om hvor kravet til forsvarlig tjeneste ligger Krav til organisering lov om helsetjenesten i kommunen § 1-3a, § 6-3 jfr lov om helsepersonell § 16 Forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten § 2-1 Forskrift om lovbestemt sykepleietjeneste i kommunens helsetj. § 3 Krav til internkontroll - styringssytem Lov om statlig tilsyn med helsetjenesten Forskrift om internkontroll i sosial- og helsetjenesten

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Som en sikkerhet fører myndighetene tilsyn med at dette skjer, og med at alle som yter tjenester selv kontrollerer at virksomheten er i tråd med kravene (internkontroll). Myndighet lagt til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Med Statens helsetilsyn som overordnet faglig tilsynsmyndighet Vårt tilsyn vil være et bidrag til kommunens forbedringsarbeid

Planlagt tilsyn - systemrevisjon Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Planlagt tilsyn - systemrevisjon Systemrevisjon: En revisjonsmetode – i prosedyre beskrevet hvordan tilsyn skal planlegges, gjennomføres og rapporteres Dokumentasjonsgranskning (styrende dokumenter) Tilsynsbesøk Åpnings- og sluttmøte: av særlig interesse for kommunens ledelse og politikere Intervju Gjennomgang av pasient- og brukermapper, avviksmeldinger osv Oppfølging av avvik

Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Bakgrunn for tilsynet Fylkesmannen i Sør-Trøndelag foretok i 2009 kartlegging av kommunenes håndtering av helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Kartlegging avdekket flere sårbare områder i organiseringen av tjenesten, eks: Bemanningssituasjonen Sammensetning av faggrupper, grunnbemanning Hvilke oppgaver som blir ivaretatt, tilgjengelighet samarbeidsrutiner Rapporteringer fra tjenesten, avviksmeldinger

Tema for tilsyn med helsestasjons- og skolehelsetjenesten Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Tema for tilsyn med helsestasjons- og skolehelsetjenesten Tilsynets hovedanliggende var rettet mot hvordan kommunen har definert og tilrettelagt for ivaretakelse av oppgaver som ligger til helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Herunder hvilken kontroll kommunen har etablert for å sikre at oppgavene faktisk blir iverksatt. Vi så på Dimensjonering og organisering av tjenesten Samarbeid mellom helsepersonellgrupper i tjenesten Vaksinasjon Helsefremmende og forebyggende arbeid Evaluering av tjenesten, herunder tilpasninger til endrede forhold Tilsynet omfavnet målgruppen 0-20 år. Tilsynet var avgrenset til ikke å omfatte svangerskapsomsorgen.

Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Sentralt lovverk Lov om helsetjenesten i kommunen Forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten Forskrift om lovbestemt sykepleietjeneste i kommunens helsetjeneste Forskrift – barnevaksinasjonsprogrammet Lov om helsepersonell Forskrift om pasientjournal Lov om statlig tilsyn med helsetjenesten Forskrift om internkontroll i sosial- og helsetjenesten Veileder til forskrift om kommunens helsefremmende og ….

Helsedirektoratets uttalelser Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Helsedirektoratets uttalelser Helsestasjons- og skolehelsetjenesten er definert og skal fungere som et lavterskel helsetjenestetilbud. Dersom tjenesten skal fungere som lavterskel tilbud må den være tilgjengelig for alle i målgruppen. Det stilles i dette krav til tilstrekkelig antall ansatte, kort ventetid, publikumsvennlige åpningstider, geografisk og fysisk lokalisering mv Helsestasjons- og skolehelsetjenesten må ha en slik kapasitet og et slikt innhold at den er i stand til å tilby de tjenester som er nevnt i kommunehelsetjenesteloven jfr forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten § 2-3 og anbefalt program for de ulike aldersgruppene. Ved å følge faglige retningslinjer vil fagpersonell bidra til å oppfylle kravet til faglig forsvarlighet i lovverket. Kommunen kan velge alternative måter å oppfylle lovens krav på, og må da kunne dokumentere at tilbudet er likeverdig og forsvarlig. Dette er hva vi oppfatter som intensjonen med helsestasjons- og skolehelsetjenesten – ligger til grunn for forståelsen av regelverket

Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Funn Kommentere med noen hovedlinjer. Rapportene i sin helhet finnes på www.helsetilsynet.no/tilsyn Foreligger er samlerapport

Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Avvik For de tilsette kommuner, fant Helsetilsynet i Sør-Trøndelag å gi avvik i forhold til at kommunene ikke sikrer barn og unge tilstrekkelig tilgang til helsefremmende og forbyggende tjenester i sin helsestasjons- og skolehelsetjeneste

Ressursdimensjonering og oppgavegjennomføring Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Ressursdimensjonering og oppgavegjennomføring Anbefalt program i veilederen legges til grunn for tjenestene. Dette er i ulik grad synliggjort i syringssystemet Tilsynet avdekket at ikke alle oppgaver blir gjennomført . Tilsynet gjenfinner ikke at dette bygger på en styrt prioritering ut fra behov, sårbarhet osv Dimensjoneringen: gjenfinnes ingen analyse/drøftelse som viser grunnlaget for dimensjoneringen Det gjøre tildels vesentlige endringer i ressurssituasjonen, uten at dette medfører analyse mht konsekvenser for oppgavegjennomføringen Dette også der det inntrer endringer (eks sykemeldinger) Manglende oppfølging og kontroll med tjenesten: i liten grad etablert rapporteringssystem fra tjenesten. Meldes heller ikke avvik når oppgaver ikke blir gjennomført – Manglende kunnskap om tjenesten for øverste administrative ledelse og politiske organ – beslutningsgrunnlag Eksempler på årsrapporter som i liten grad gjenspeiler de faktiske forhold i tjenesten

Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Forholdet mellom helsestasjon, skolehelsetjeneste og helsestasjon for ungdom Der tjenesten er satt under press – så går dette i særlig grad ut over skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom Begrenset og til dels fravær av tilstedeværelse i skolehelsetjenesten – manglende kontinuitet i tilstedeværelsen Ikke kapasitet til ”åpen dør”, må avvise elever Ikke etablert tilbud til målgruppen 16-20 år i alle kommuner , helsestasjon for ungdom

Lege og fysioterapiressursen Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Lege og fysioterapiressursen Grunnbemanningen i helsestasjons- og skolehelsetjenesten Disse faggruppene deltar i svært begrenset grad i planlegging og drift av helsestasjons- og skolehelsetjenesten Herunder eks. ingen felles møtearena Marginale og til dels fravær av lege- og fysioterapiressurser i tjenesten, særlig i skolehelsetjenesten. Manglende helhetlige helsefaglige vurderinger Ikke definert skolelegefunksjon

Målrettet gruppeaktivitet og helseopplysning Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Målrettet gruppeaktivitet og helseopplysning Ved stort press i tjenesten – er dette et område som generelt nedprioriteres Dreining bort fra det helsefremmende arbeidet som er en av intensjonene med tjenesten Gjenspeiles for hele målgruppen 0-20 år Ingen vurdering mht risikogrupper/områder i kommunen

Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Vaksinasjon Vaksinasjonsprogrammet følges i all hovedsak, med noen oppstartsutfordringer for HPV Behov for avklaringer mht ansvarsforhold og samarbeid mellom medisinsk faglig ansvarlig og helsesøster Nye oppgaver Plan for gjennomføring Evalueringer osv

Forholdet mellom helsestasjons- og skolelege og fastlege Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Forholdet mellom helsestasjons- og skolelege og fastlege Dette er dårlig avklart. Det foreligger ikke rutiner for slikt samarbeid Kan medføre at oppfølging av barn som trenger det blir for dårlig

Våre forventninger…. Tilsyn viser utfordringer på ledelsesnivå Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Helsetilsynet i Sør-Trøndelag Våre forventninger…. Tilsyn viser utfordringer på ledelsesnivå Manglende oversikt over risikoområder som grunnlag for planlegging og styring av virksomheten Metode for oppfølging og kontroll: blir tjenestene utført og hvordan? Hva bør/skal man vite noe om (ut over økonomisk rapport) – kunnskap om tilstanden i kommunen - beslutningsgrunnlag Tilsyn må brukes til kommunens forbedringsarbeid – til læring og utvikling Forventninger om oppfølgingsarbeid Læring ut over tilsett enhet Overføringsverdi for andre kommuner som ikke er tilsett Tilgjengelige rapporter www.helsetilsynet.no Finne tema/områder som er relevant for kommunes gjennomgang