Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL
FHL mener: To perspektiver - én sjømatpolitikk MATTILFØRSEL Norges rolle som tilførselsland av sjømat til en verden som mangler sjømat ift det helsemessige behovet for fisk VERDISKAPING Fiskeriressursene og kysten som grunnlag for økonomisk vekst, velferd, arbeid og bosetting i Norge
Source: UN 2004 projections Vi blir flere! I dag: 7 mrd. 2050: 9 mrd.
Verdens matproduksjon
37 millioner måltider norsk sjømat hver dag! NORSK SJØMAT
Sjømat fra Hålogaland tonn tonn tonn= tonn
tonn 34 millioner reinsdyr storfe 7,8 million måltid hver dag!
Hvorfor øke produksjonen? 1.Behov for økt mattilførsel globalt 2.Sjømat er en viktig del av løsningen Under 2% av matproduksjonen kommer fra havet. Andelen må økes. Helsemyndighetene anbefaler økt sjømatkonsum (et apropos: WHO advarer mot å ikke spise sjømat) 3.Norge har mulighet til å øke sjømattilførselen
Hva skal til? •Størst potensial i havbruk. Krever mer areal og en mer hensiktsmessig forvaltning. •En sterk fiskeindustri. Krever bedre lønnsomhet for å utløse innovasjon og investeringsvilje. •Lønnsomme verdikjeder (inkl 100% utnyttelse også av all villfisk som tas opp) og effektiv høsting av ressursene.
Bærekraft
Klimavennlig mat
God forvaltede fiskerier •Vurderes av University of British Colombia. •Norge vurderes som verdensledende. •Miljøsertifiserte fiskeri – Torsk, hyse, sei, reker, nvg sild, nordsjøsild, makrell MSC-sertifisert – Kolmule, tobis, lodde og øyepål IFFO r/s
Bruk hele fisken
Fôr og fôrressurser •Klok ressursanvendelse •Fra brensel til mat •Bruk av avskjær •Råstoff fra bærekraftige fiskerier •Sertifisering av mel- og oljeindustrien •Utkast et globalt problem
Havbruksnæringen har en nullvisjon når det gjelder rømming. Rømmingstallene er redusert betydelig de siste årene samtidig med at det er produsert mer oppdrettslaks
Lusenivåene i anleggene om våren er redusert samtidig med at produksjonen har økt Mai
Næringssaltutslipp fra havbruk •Konklusjon fra ekspertutvalg: Gode miljøforhold i norsk havbruk: Utslipp av næringssalter og organisk materiale utgjør generelt sett ikke et miljøproblem •En kyst som skapt for havbruk •Full åpenhet om miljøstatus
Hårete mål! •At Norge klarer å levere så mye sjømat som vi har kapasitet til •at produksjonen skjer innenfor rammene av miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft •at økt produksjon bidrar til vekst og utvikling for regionene og nasjonaløkonomien
•Areal må være tilgjengelig for matproduksjon •Lønnsom og kostnadsledende verdikjeder Forutsetninger
Lønnsom distriktsnæring •Høyt lønns- og kostnadsnivå. Kun de mest lønnsomme næringer overlever. •Utvikle kostnadsledende verdikjeder. Særlig utfordring for torskefiskesektoren. •Teknologiutvikling som er spisset mot kostnadsreduksjon. •Industrielt tilpasset råvaretilgang
Lønnsomhet i hvitfiskindustrien Kilde Nofima
Utsikter 2013 •Må ta høyde svak Euro (og sterk krone) i 2013 •Likviditetskrise som i 2009, men i tillegg realøkonomisk krise i våre viktigste markeder •Økte kvoter på torsk, og økt tilførsel av hvitfisk •Virkemidler: GIEK, garantiordning, markedstiltak med mer. •Utfordrende, men med riktig pris en mulighet til å bygge markeder
•Arbeidsplasser, økonomi, infrastruktur og bosetting •Lønnsomhet bygger næringsklynger Lønnsom laksenæring
Muligheter eller problem?
Stolt fortid som fiskerinasjon – lys fremtid som sjømatnasjon