Stein Mortensen og Arne Duinker

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

Hvor stor er en fisk? Yggdrasil Hvor stor er en fisk?  Vanlige kundetyper og prosjekter  Faktorer som påvirker.
Prissetting i norske bedrifter. Resultater fra en spørreundersøkelse
1 NTNUs Multimediesenter 1.Integrasjon 2.Produksjon 3.Framtidsvisjon NTNUs Multimediesenter REN Medlemsmøte Trondheim 31. August 2005.
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Fremtidens IKT-løsninger i plan og byggeprosessen en demonstrasjon.
Overlever ytelsesavtalen?
Litt mer om PRIMTALL.
Krav til sikkerhet ved brann i kap
Brannvern for hjemmeboende eldre og funksjonshemmede
Høsten 2011 Laget av Gunvor Lund Solvang og Svein Einarsbøl
BankID i Vital Forsikring ASA
Teknologi for et bedre samfunn 1 Asbjørn Følstad, SINTEF Det Digitale Trøndelag (DDT) Brukervennlig digitalisering av offentlig sektor.
Krabbe sesongen høsten 2011 Havbris jr
Eksperimentelt arbeid
Standardisert arbeid.
Teknologiledelse 1 Hvordan utvikle produkter med høy designfokus Kristine Holbø SINTEF Teknologiledelse.
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
Hobro februar 2010 Kurs om elektrokjemisk tæring
Nye ssb.no Nordisk statistikermøde, København, august 2010
TEK kap. 11 Sikkerhet ved brann
Nico Keilman Befolkning og velferd ECON 1730 Høst 2010
Oslo kommune Utdanningsetaten Hva er en god elev og en god lærer? Presentasjon av miniundersøkelsen på ungdomsskoler og videregående skoler Høsten 2009.
Transformasjoner Men hva hvis relasjonen er kurvelinjær?
1 Kommuneproposisjonen Kommunal- og regionaldepartementet 2 Revidert nasjonalbudsjett 2010 Lønnsveksten nedjustert til 3¼ pst. Økte energipriser.
Kvalitetssikring av analyser til forskningsbruk
Kap 13 Sammenligning av to grupper
Revisjon Enklere i bruk Bedre redigeringsmuligheter. Tilpassing til egne behov Ståstedsanalysen sammen med resten av verktøyene i Skoleporten utgjør et.
Bygg og funksjon – å bestille et bygg – roller i en byggeprosess
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Midt-Norge Stjørdal
©TNS Norsk Finansbarometer 2013 Norsk Finansbarometer 2013 Det norske pensjons- og livsforsikringsmarkedet og dets bevegelser Grafikkrapport – Livsforsikring.
Norsk Finansbarometer 2011 TNS Gallup Oslo, 2011 Det norske livs- og pensjonsforsikrings- markedet og dets bevegelser Grafikkrapport - total.
Empiriske metoder Oppgaveanalyse, observasjon
Kapittel 1 oppgave b Sett inn adjektivene i riktig form
Kapittel 1, oppgave b) å kaste loss å seile uvær (n) kuling (m)
Velkommen til Medisinsk bibliotek
SINTEF Teknologi og samfunn PUS-prosjektet Jan Alexander Langlo og Linda C. Hald 1 Foreløpig oppsummering – underlag for diskusjon på PUS-forum
GRØNNALGER BRUNALGER RØDALGER
1 Anna-Brita Bakken, Kommunal- og regionaldepartementet Valgforum 1. – 3. mars 2010 i Trondheim Designprosjekt – utprøving av nytt valgmateriell ved valget.
Figur 1 Behov. Figur 2 Behov Figur 3 Prioritering/ressursinnsats.
Figur 1 Behov. Figur 2 Behov Figur 3 Prioritering/ressursinnsats.
1 Sara Nirvander Født: Posisjon: Målvakt.
Steglyd.
Åpne en luke hver dag og få en gave
LEDIGE LOKALER TIL LEIE PÅ VÆRSTE-OMRÅDET
*BEST Coaching Strategi – Organisasjonsutvikling – Executive Search - Coaching 1.
Samdata 2012 Somatikk.
Status IPv6 IT-leder møte Gunnar Bøe (& Håvard Eidnes)
Hvor kan vi søke midler? Hvordan sette opp en søknad?
1 1 Stein Mortensen Behandling av fisk: et lærebokprosjekt.
Hvilket språk skal vi snakke til barnet vårt?
Kapittel 6 oppgave k Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Inflation og produktion 11. Makroøkonomi Teori og beskrivelse 4.udg. © Limedesign
Prosjektledelse In 140 Forelesning Nr 18 a Sommerville kap
1. Rasmus Bech Alder: 22 Posisjon: Målvakt.
Responderer forvaltningen i tide på endringer i økosystem og samfunn? Knut Sunnanå Forsker, Havforskningsinstituttet Fiskeripolitikk i bevegelse, Nordisk.
Heidi Sørensen, statssekretær FNHs årskonferanse 31. mars 2009 Foto: Marianne Gjørv Forsikringsbransjens rolle i klimaarbeidet.
Prosjektleder Inger Svendsrud
Økonomi og behovsprofil Overhalla kommune Av seniorrådgiver Helge Holthe Overhalla
Erfaringer med omsorgsteknologi
Treningsmentalitet -Hva kjennetegner de som ble best?
Da debatten kom til Drammen Hamar 7. januar 2015: Biblioteket tar den lokale debatten. Monica Nyhus, Biblioteksjef Drammen bibliotek.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Telenors satsing på fri programvare Paul Skrede - GoOpen 2009.
Kapittel 1, oppgave i) Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Basisgrupper en nær professoren-opplevelse Knut Kaasen Nordisk institutt for sjørett Det juridiske fakultet Knut Kaasen 1.
Utskrift av presentasjonen:

Stein Mortensen og Arne Duinker Kvalitetsøsters

”team østers” Hordaland Fylkeskommune Siri Hanson Samarbeidsrådet for Sunnhordland Gro Jensen Gjerde NIFES Arne Duinker Havforskningsinstituttet Stein Mortensen Lisbeth Harkestad Bømlo skjell Eivind Bergtun Vest i havet Simon Nesse Økland

egne prosjektaktiviteter på kvalitet av skjell Bakgrunn 20 år med østers . . . uten at noen har definert hva en kvalitetsøsters er Prøvedyrkingsprosjekt – Net-Østers i Sunnhordland egne prosjektaktiviteter på kvalitet av skjell la meg få flette dette sammen til en liten historie . . .

Kvalitetsøsters Hvordan håndterer vi kvalitetsbegrepet?

Hvilke faktorer påvirker kvaliteten ? SESONG STØRRELSE VOKSESTED FERSKHET dette skal vi komme tilbake til . . .

Når bør vi høste østersen?

Markante forskjeller i kvalitet på ulike grupper av østers

Hva skjer under lagring? Eksperimentelt oppsett 1 Et panel definerer sensoriske parametre for flatøsters og trenes på disse. En gruppe salgsklar flatøsters deles i tre En gruppe lagres i friskt sjøvann En gruppe lagres på kjølelager (4 grader) En gruppe lagres på is (0 grader)

Gruppene følges i tre uker, mhp sensorikk bakterievekst Død (pH) histologi

Konklusjoner Nesen er et godt instrument (når den er trent) Østersen taper seg – på tross av at den er i live lenge Skjell dør ”gradvis” pH er et holdbart mål for død i skjell Is er bra mhp bakterievekst (en stund) Kjøling er best mhp overlevelse Det er god korrelasjon mellom sensorisk profil, bakterievekst og vevsnedbrytning

Aaraas. R. , Hernar, I. J. , Vorre, Aa. , Bergslien, H. , Lunestad, B Aaraas. R., Hernar, I.J., Vorre, Aa., Bergslien, H., Lunestad, B.T. Skeie, S., Slinde, E. og Mortensen, S. (2004). Sensory, histological, and bacteriological changes in flat oysters, Ostrea edulis L., during different storage conditions. Journal of Food Science 69: 205-210. . . . og uten at franske kolleger har klart å publisere tilsvarende! . . . .

Hva med kvaliteten i dyrkingsfasen Hva med kvaliteten i dyrkingsfasen? Hvordan kan dyrkerne gradere og evaluere sitt eget produkt?

Eksperimentelt oppsett 2 ”Prøvedyrkingsprosjektet” En gruppe østersyngel settes ut på ti ulike lokaliteter Jevnlige målinger av vekst og overlevelse Etter 2 og 3 år evalueres østersen også sensorisk

Størrelse (skallhøyde og vekt) Matinnhold Søthet Metalliskhet Utseende (gjennomskinnelighet)

Konklusjoner Det er forskjeller på østers dyrket på ulike lokaliteter Det er god korrelasjon mellom flere målbare faktorer Det er markante forskjeller på sommer og vinter (selv om østersen kan ha god fylning også om sommeren) Vi er blitt ganske gode til å evaluere østers (jfr sensorikkarbeidet) Kan vi bruke resultatene som bakgrunn for å utvikle en anvendbar kvalitetsgradering som ikke krever forkunnskaper?

”Kvalitetsøstersprosjektet” Kvalitetsverktøy Kvalitetsstandard Kvalitetsvariasjon for å oppnå et brukervennlig system, må disse sees i sammenheng

Kvalitetsverktøy Korrelasjon mellom målbare faktorer Smaksparametre, fylningsgrad og utseende Valg av måleparametre hvordan kan vi forenkle f. eks. sensorisk analyse slik at det kan brukes som et kvalitetsverktøy?

Vi lager vår egen fempunkts skala Gjennomskinnelighet 2 3 4-5

Kvalitetsstandard Størrelsesklasser – variasjon? Dette er enkelt – definere et størrelsessystem (etter fransk modell?) Fylningsgrad – smak . . . visuelt? Veie, måle eller bruke en visuell gradering?

Kvalitetsvariasjon Hvordan kan vi måle dette på en enklest mulig måte? Det er behov for å teste hvilke faktorer som er best korrelert med smakskomponentene, også over tid. . . . Altså se om systemet er sesongavhengig. . . . og eventuelt også lokalitetsavhengig Hvordan kan vi måle dette på en enklest mulig måte?

Kvalitetsvariasjon

Konklusjoner Gjennom en serie prosjekter har vi så langt klart å: Oppnå en bevisstgjøring med hensyn på begrepet kvalitet Definere relevante kvalitetsparametre Sette kvalitetsparametrene i system Bruke systemet til å definere variasjon

Uavhengig av resultatene fra det igangsatte arbeidet er systemet avhengig av: Brukerne Sesong Regionalitet – merkevarebygging ?

Takk for meg – med en visjon Takk for meg – med en visjon . . . en sesongvare, en definert kvalitetsøsters fra Vestlandet