Engia.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nyttig energi og fantastisk elektronikk
Advertisements

Trygg økonomisk styring. Bilder: VG/Na24 Krevende tider i våre naboland - Over 25 millioner mennesker i Europa er uten jobb.
Elektrisitetslære og elektronikk Vitensenteret, Trondheim
Bygg web på Opplæring Presentasjon Idium AS Bygg web på Opplæring.
Hvordan er et atom bygd opp?
VM Fotballen.eu har foran VM i fotball 2010 fått på plass et VM-studio utenom det vanlige. Det du ikke finner om VM her er ikke verdt.
Regattaforberedelser Norsk 40,7 Klubb v/ Jørn-Erik Ruud
ELEKTRISK ENERGI FRA FORNYBARE OG IKKE-FORNYBARE ENERGIKILDER UNGDOMstrinnet vurderingskriterier til underveisvurdering Navn:____________________________________________________________________.
Slik kommer du til «Personverninnstillinger»: Logg inn på Facebook.
Hva er energi? Energi er det som får noe til å skje.
ELEKTRISITET KAPITTEL 11.
9(4) Energi Mål for opplæringen er at du skal kunne
Klima- og miljøpolitikk i lokalsamfunn
Hva hvis? Oljen plutselig ble borte. Scenario I 150 år har vi utvunnet den fra bakken. Et drøyt, allsidig drivstoff som har gjort vår moderne verden mulig.
MINE KJÆRE BARN SPARE STRØM = MER LOMMEPENGER. DERFOR….
Begrenset redigering “Klubbjournalister” For web ansvarlig klubb.
Velkommen til Newtondag!
Hva skal et styre gjøre av arbeidsoppgaver?
Norges olje- og gassvirksomhet
Side Av Karina Schjølberg
Velkommen til 2. dag på Engia
Kildesortering! La tingene gå i.
Enkle eksperimenter Nils Kr. Rossing/Astrid Johansen
Fysikk og teknologi - Elektrisitet
Energieffektivisering – fokus på bygget eller systemet ?
Utnyttelse av et gassrør til Grenland
Radioaktiv stråling Mål for opplæringen er at du skal kunne
Kulebane Energi er stikkordet når kula skal følge en 4,5 m bane uten å falle ut. Energiloven sier at energi ikke kan oppstå eller forsvinne, men kun overføres.
Kjære forskere! Dere er invitert til øya Engia i forbindelse med prosjektet IEA – Energi for framtida. Som dere kanskje skjønner har dere en viktig jobb.
Kulebane Energi er stikkordet når kula skal følge en 4,5 m bane uten å falle ut. Energiloven sier at energi ikke kan oppstå eller forsvinne, men kun overføres.
Satellittene viser vei Vi bruker GPS
Kompetansemål Mål for opplæringen er at dere skal kunne:
Elektrisk energi fra fornybare og ikke-fornybare energikilder
Etter forarbeid, undervisning i Newton-rommet og etterarbeid ønsker vi at dere har lært:
Velkommen 7. klasse til Newtondag!
Legg merke til import av strøm på vinterstid.
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Sponsor og Annonser.
Elektrisitetslære Vitensenteret, Trondheim
dekke opp innenfor egen 16-meter
ESøknad - Et webbasert system for elektronisk innlevering av søknader om forskningsmidler Kort presentasjon av systemet beregnet på prosjektledere/forskere.
Hvilken framtid har hagesaken: En spørreundersøkelse Ole-Johnny Nilsen og Per Espen Jahren, Hageselskapet Østfold HAGESELSKAPET ØSTFOLD.
Velkommen til Newtonrommet!. Tema Energi og miljø Fornybar energi Økologi Robotstyring.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Kap. 3 Energi og krefter - se hva som skjer!.
Gallileo’s pendelforsøk
Engia.
Det store spørsmålet: HVA ER ALT BYGD OPP AV?.
Elektronisk løgndetektor
Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) Arbeider for å fremme økonomisk vekst i og handel mellom medlemslandene. Om OECD:
ELEKTRISITETELEKTRISITET KAPITTEL 11. ELEKTRISITET.
Bygg en kulerullebane - - om Stillingsenergi og Kinetisk energi En praktisk mekanisk øvelse som introduksjon til elektrisitetslæra av Nils Kristian Rossing.
Olje som verdens blod. Olje i internasjonal politikk 95 prosent av all transport med fly, båter og biler er basert på drivstoff fra olje. Derfor er nesten.
«Hvorfor går strømmen motsatt vei av elektronene?»
til Newton energi- og havbruksrom i Midt-Troms
Kjære forskere!   Dere er invitert til øya Engia i forbindelse med prosjektet IEA – Energi for framtida. Som dere kanskje skjønner har dere en viktig.
Produksjon av elektrisk energi
Elektrisitet.
6. Elektriske kretser Mål:
Hvordan virker en bryter?
Økt 3 Lyspæra.
Velkommen til Newtonrommet!
Velkommen til forskerøya Engia!
Elektrisitet og magnetisme
Elektrisitet og magnetisme
Kulebane Innledning: Energi er stikkordet når kula skal følge en 4,5 m bane uten å falle ut. Energiloven sier at energi ikke kan oppstå eller forsvinne,
ENERGIKJEDE På dette bildet ser vi hele energikjeden i kulebanen, - fra energien i sola til at melkekartongen beveger seg. Første energikilde er sola som.
Pendelforsøk Hvor høyt kommer kula når den slippes?
Pendelforsøk Hvor høyt kommer kula når den slippes?
Energi – hva er det? - evnen til å utføre arbeid. - det som får noe til å skje. Dere har arbeidet med fart og akselerasjon tidligere i dag, og nå skal.
Utskrift av presentasjonen:

Engia

Engia

Om OECD: Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) Arbeider for å fremme økonomisk vekst i og handel mellom medlemslandene.

Om IEA: Det Internasjonale Energibyrået (International Energy Agency – IEA) Grunnlagt som et samarbeid mellom OECD-landene for raskt og effektivt kunne håndtere og redusere sin avhengighet av olje. Har siden starten opprettet en rekke programmer (forskning, informasjonsspredning etc.) knyttet til ulike energitemaer. Programmene er åpne også for ”ikke-medlemmer” som ønsker å bidra til teknologiutvikling og dra nytte av den. OECD MEMBER COUNTRIES Twenty countries originally signed the Convention on the Organisation for Economic Co-operation and Development on 14 December 1960. Since then twelve countries have become members of the Organisation. The Member countries of the Organisation and the dates on which they deposited their instruments of ratification are: Australia: 7 June 1971 Østerrike: 29 September 1961 Belgia: 13 September 1961 CANADA: 10 April 1961 CHILE: 7 May 2010 CZECH REPUBLIC: 21 December 1995 DENMARK: 30 May 1961 FINLAND: 28 January 1969 FRANCE: 7 August 1961 GERMANY: 27 September 1961 GREECE: 27 September 1961 HUNGARY: 7 May 1996 ICELAND: 5 June 1961 IRELAND: 17 August 1961 ITALY: 29 March 1962 JAPAN: 28 April 1964 KOREA: 12 December 1996 LUXEMBOURG: 7 December 1961 MEXICO: 18 May 1994 NETHERLANDS: 13 November 1961 NEW ZEALAND: 29 May 1973 NORWAY: 4 July 1961 POLAND: 22 November 1996 PORTUGAL: 4 August 1961 SLOVAK REPUBLIC: 14 December 2000 SLOVENIA: 21 July 2010 SPAIN: 3 August 1961 SWEDEN: 28 September 1961 SWITZERLAND: 28 September 1961 TURKEY: 2 August 1961 UNITED KINGDOM: 2 May 1961 UNITED STATES: 12 April 1961 Kilde: www.oecd.org Data hentet 13. august 2010

Energisikkerhet: ca.1,6 milliarder mennesker er i dag uten tilgang til elektrisitet. Det er 23 % av alle på jorda. 40 % av verdens oljeforsyninger går gjennom Hormuz-stredet i Den persiske gulf. 60 % av verdens gassressurser finnes i bare to land; Russland og Iran.

Todelt rapport 1. En del viser prosjektleder at dere har grunnleggende ferdigheter på plass. 2. En del består av mer konkluderende svar på de tidligere nevnte momentene.

Momenter til rapport Se nærmere på noen utvalgte energikilder, belyse noen fordeler og ulemper med disse. Oversikt over forbruk i de ulike landene. Energikilder i de ulike landene. Effektiv utnyttelse av energikildene som brukes.

Landslag - forskerteam Hvert forskerteam består av seks landslag: Frankrike, Polen, Iran, Norge, Danmark, Jemen Samlet konkurrerer dere mot andre forskerteam som har vært - og kommer til ENGIA for å forske og levere forskningsrapport. Det beste teamet i løpet av året vil kåres til vinnerteam!

Læringsportal Rapporten føres inn i Newton Læringsportal hvor hvert landslag har egen innlogg Nils Kr. Rossing

Ansvarsområder Hvert landslag har fire roller som dekker hver sine ansvarsområder: Informasjonsansvarlig Beredskapsansvarlig Sjef over all tid Materialsjef

Ansvarsområder Beredskapsansvarlig har ansvaret for at oppdraget blir lest høyt for laget. Han/hun skal også påse at alle på laget overholder sikkerhetskrav. F.eks. at vernebriller og hansker brukes der det er påkrevd. Materialsjefen har et overordnet ansvar for at gruppa rydder alt på plass etter bruk, og at alt utstyret er i orden og inntakt. Sjefen over all tid har ansvaret for at arbeidsoppgaver blir fordelt i laget og at tidsfrister blir holdt. Informasjonsansvarlig har overordnet ansvar for at laget fyller ut og sender inn rapporten (husk å trykke lagre-knappen). NB! Alle skal likevel ta del i å svare på oppgavene, rydde og lese oppgaver.

Oppdragene på Engia

Hva er energi?

Foto: kraftskolen.no

Elektrisitetsproduksjon fra ulike energikilder

Energiloven Energi kan verken oppstå eller forsvinne, men omformes fra en form til en annen.

Bygg en kulebane Dere skal bygge en kulebane og en bil, med påfølgende konkurranse. Posisjon for start og slutt er bestemt. Banen skal ha minst en loop. Når kula forlater banen skal den skyve bilen lengst mulig langs gulvet. Velg en av kulene. I konkurransen har dere tre forsøk Teori eller praktisk oppgave først? Etter hvert valgte jeg å gi oppgaven først, deretter legge fram noen grunnleggende spørsmål til diskusjon og så den grunneleggende teorien. Denne skulle være slik at den skulle kunne anvendes i oppgaven.

Hvor er det lurest å plassere loopen? Det er lurest å ha loopen så høyt som mulig, da mister kula minst fart. Det spiller ingen rolle hvor loopen plasseres. Det er lurest å ha loopen på midten. Da har kula nok fart til å gå rundt, samtidig som den ikke mister så mye fart på slutten. Det er lurest å ha loopen så langt nede som mulig. Da vil kula ha størst fart og mister derfor minst fart.

Er det lurest at kula blir med bilen, eller bare støter bort til? Det spiller ingen rolle om en gjør det ene eller det andre. Det beste er om kula blir med bilen. Da vil mest mulig av energi en fra kula bli overført til bilen. Det er best om kula bare støter borttil bilen, da slipper den å frakte kula, som tapper den for energi.

Elektrisitetsproduksjon fra ulike energikilder

Hvor kommer energien fra som stråler ut av lyspæra? Antall ladning pr. sek = I Ladningenes midlere fart = vq Varme Strømretning Lys Ladningenes midlere fart = vq Antall ladning pr. sek = I Nils Kristian Rossing

Nils Kristian Rossing

Nils Kristian Rossing

+ – + + + + + Hva skjer når ladninger beveger seg? Strømretningen Strøm av negative ladning + – Strøm av positiv ladning + + + + + Strømretningen Nils Kristian Rossing

Elektrisk leder og isolator Nils Kristian Rossing

Nils Kristian Rossing

Nils Kristian Rossing

Energikjede Vannets kretsløp: Fordampet vann fraktes inn over land med vinden og faller ned som regn. Vannet samles og lagres i vann (magasiner) – lagring av energi Stillingsenergien i de høytliggende vannene  bevegelsesenergi i elvene Vannenergiverk: Stillingsenergien i vannene (magasinene)  bevegelsesenergi i rørgater Bevegelsesenergien i vannet  bevegelsesenergi i turbinen Bevegelsesenergien i turbinen  elektrisk energi i generatoren

Vannenergiverk Verdens største vannenergiverk og byggeprosjekt er Tre Kløfterubyggingen (Three Gorges) i Kina. Changelva er demt opp med en 2,3 kilometer lang og 185 meter høy dam. Når alle aggregatene er på plass i 2009 skal 26 Francisturbiner på totalt 18 700 MW kunne produsere hele 84,7 TWh/år. For å gi plass til vannmagasinet har 13 mindre byer blitt flyttet. I tillegg til kraftproduksjon skal også anlegget hindre de årlige oversvømmelsene langs Changelva, som krever flere tusen menneskeliv i året. Byggingen startet i 1993 og kraftverket stod ferdig i Illustrasjon: Kim Brantenberg.

Vannturbin og generator Small Turbin Partner Plateturbin Selskapet Small Turbine Partner springer ut fra Universitets- og forskningsmiljøet i Trondheim og leverer egenutviklede turbiner for småkraftverk. Selskapet har utviklet en Francis plateturbin i effektområdet 500 kW og 4 MW og fallhøyde 50 til 230 meter. Foto: Small Turbine Partner Nils Kr. Rossing

Vindturbin og generator

Vindturbin og generator Nils Kr. Rossing