Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Pendelforsøk Hvor høyt kommer kula når den slippes?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Pendelforsøk Hvor høyt kommer kula når den slippes?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Pendelforsøk Hvor høyt kommer kula når den slippes?
Hvor har kula størst fart? La oss sette noe på spill, og teste ut fysikken! Etter matpausen – noen innledende forsøk/demonstrasjoner før kulerullebane-konkurranse. Pendelforsøk: Hvor høyt kommer kula hvis den slippes? (bortimot like høyt, og aldri høyere enn slipphøyden) Hvor har kula størst fart? (nederst – tyngdekraften trekker den nedover, og virker motsatt, og bremser kula når den går oppover). Teste fysikkens lover med å slippe loddet i en lang pendel foran ansiktet til en frivillig (skal stole på fysikken uten å bøye seg bort eller blunke). NB: HMS mht. sterkt nok feste, knuter, og tråd i forhold til loddets tyngde. Som man ser, så svinger pendelen litt kortere for hver runde – hvorfor? (friksjon i feste, luftmotstand). Hensikt med dette forsøket: Vise at pendelen aldri svinger høyere enn slipphøyden, og at friksjon kan begrense slipphøyden – i dette forsøket har man liten friksjon sammenlignet med en kule som ruller i en bane.

2 Energioverføring m m 2. Hvordan blir spretten nå?
1. Legg merke til spretten: 2. Hvordan blir spretten nå? m m m m Energioverføring 1: En tennisball og en basketball slippes fra samme høyde. Hva kommer først ned? (likt). Legg også merke til spretten til de to ballene. Hva skjer med spretten hvis vi setter dem sammen som i eksempel 2? La noen merke til hvordan det gikk med spretten til basketballen? - demo gjøres en gang til. Hvorfor fikk tennisballen stor sprett, og basketballen omtrent ingen sprett? (den store ballen overførte energien over til tennisballen)

3 Energioverføring 2 Energioverføring 2 - vippeplanke med viskelær på enden: Hvordan blir energioverføringen til viskelæret hvis man slipper hhv. en tennisball og en basketball ned på vippeplanken? Hvorfor ble forskjellen så stor? (stor masse gir større bevegelsesenergi og mer energi overføres).

4 Bygg en kulerullebane Dere skal bygge en kulerullebane og en bil i løpet av 50 minutter, med påfølgende konkurranse Posisjon for start og slutt er bestemt Banen skal ha minst en loop Når kula forlater banen skal den treffe bilen, og skyve den lengst mulig bortover gulvet Vise fram baneutstyret, lese opp og forklare.

5 Elevene diskuterer: Hva vil gi bilen størst bevegelsesenergi – stor kule eller liten kule?
Hvor vil farta i banen øke og hvor vil den avta? Tegne opp med tusj på tavla det elevene kommer fram til.

6 Elevene diskuterer de tre spørsmålene.
Spørsmål 1: Konkretiser gjerne med en ball som slippes hvis elevene ikke kommer inn på riktig spor. Spørsmål 2: Led dem gjerne inn på at en bane som er dårlig festet vil bevege på seg når kula går gjennom. Det må tilføres energi for å lage bevegelse – hvor kommer denne energien fra? (kula bruker av sin bevegelsesenergi til å flytte på banen) Spørsmål 3: Det har et åpent svar – kan to små looper være like bra som en stor? Viser at oppgaven kan løses på flere måter.

7 Hvor er det lurest å plassere loopen?
Det er lurest å ha loopen så høyt som mulig, da mister kula minst fart. Det spiller ingen rolle hvor loopen plasseres, bare kula kommer rundt. Det er lurest å ha loopen på midten. Da har kula nok fart til å gå rundt, samtidig som den ikke mister så mye fart på slutten. Plassering av loop: Les opp alternativene, og gå til neste bilde. Det er lurest å ha loopen så langt nede som mulig. Da vil kula ha størst fart og mister derfor minst fart.

8 Hvor er det lurt å plassere loopen?
C) Langt nede: B) Midt på: A) Høyt oppe: D) Spiller ingen rolle, bare …. Elevene diskuterer. Om ønskelig kan ABCD-kortene brukes. Minn elevene på pendelforsøket, og at kula må ha en del fart øverst i banen for at den ikke skal falle ned.

9 Bør kula støte borti bilen, eller bli med inni bilen?
Tenk gjennom: Hva kan bremse bilen? Bør kula støte borti bilen, eller bli med inni bilen? Hvor er det best at kula treffer? Hva er viktig for å få bilen til å trille beint framover? Har bilens vekt noe å si? (PS: ikke lov å klippe bort kartong for å gjøre bilen mindre) Bilen: Forklar og vis hvilke materiell som er tilgjengelig til å bruke. Spørsmål 1, 3, 4 og 5: Elevene diskuterer – ikke gi forklaring eller tips, men spørsmålet tas opp igjen i oppsummeringen av aktiviteten. Spørsmål 2: Elevene diskuterer – tips gjerne om at de kan prøve ut begge alternativene, og evt. teipe igjen åpningen.

10 Regler Alle lagene får 3 forsøk i konkurransen – lagets beste resultat blir tellende Kulebanen skal ha en eller flere looper 2 kuler med ulik størrelse: Dere velger selv hvilken kule dere vil bruke Velg selv om dere vil la kula gå inn i bilen, eller bare støte borti bilen Det er ikke lov å feste kulebanen til noe annet enn stativene og gulvet (altså ikke møbler, vegg, tak) Alt innhold fra boksen kan brukes, inkludert boksen Det er ikke lov å holde i banen når kula slippes Lag som bruker mindre enn kulebanens lengde får tilsvarende avkortning i kjørelengden Det er ikke lov å kutte bort mer enn10% av bilkartongen – det som eventuelt kuttes av må festes på eller inni bilen. Lese opp reglene, evt. forklare nærmere.

11 Tips Fordel arbeidet, slik at noen jobber med bilen og noen med kulebanen. Bilen bør trille godt/lett Sørg for å ha god tid til å teste banen og bilen, slik at man kan gjøre forbedringer! Lagene vil få ett tips underveis av Newtonlærer til forbedring De beste resultatene registreres i «Hall of fame» og «Highscore 2018/19» Lese opp.

12 Vise lista over de 10 beste resultatene som er gjort med de samme reglene.

13 Highscore skoleåret 2018/19 Plass: Team: Skole: Resultat: 1
Team Latvia Enga 6,92 2 Sunniva iste Meløya 4,57 3 Despacito 2,69 4 Ringefis 1,90 5 6 7 8 9 10 11 12 Vise årets liste så langt i dette skoleåret.

14 Bygg og test en kulerullebane
Dere har 50 min. på jobben Etter konkurranse og nedringing gjennomføres oppsummering av aktiviteten. Spørsmål fra lysbilde 5, 6, 7 og 9 tas opp igjen og knyttes til elevenes biler og baner. Til slutt ser vi på om noen lag kommer inn på lista «Hall of fame» og hvor lagene vil plassere seg i lista «Highscore» for dette skoleåret.

15 Etterarbeid på skolen Til slutt nevnes etterarbeidet som skal gjennomføres på skolen. Vel hjem!


Laste ned ppt "Pendelforsøk Hvor høyt kommer kula når den slippes?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google