Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

ELEKTRISITET KAPITTEL 11.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "ELEKTRISITET KAPITTEL 11."— Utskrift av presentasjonen:

1 ELEKTRISITET KAPITTEL 11

2 ELEKTRISITET

3 HVA ER EL. STRØM Elektrisk strøm i en ledning er ladde partikler som beveger seg. Disse ladde partiklene er negative, dvs. elektroner. Dette er dette samme som vi lærte om i kjemien om atomer: elektroner.

4 HVA ER EL. STRØM Det er som et laaaaaaaangt rør med masse kuler inni.
Kulene dytter hverandre fremover – et signal har beveget seg gjennom rekken med kuler. Elektronene beveger seg sakte, men energioverføringen går raskt.

5 LADNINGER Vi har to typer ladninger; positive og negative. Enheten er coulomb. Protonet har ladning +e Elektroner har –e Disse to trekker på hverandre. Like ladninger frastøter hverandre.

6 BEVARINGSLOVEN Ladninger oppstår ikke og blir ikke borte. Ladninger kan bare overføres fra en gjenstand til en annen.

7 INFORMASJON VIA STRØM Ved å kombinere strømmen på ulike måter kan vi overføre informasjon. Strøm transporterer energi og informasjon. PC Stereo/radio Mobil/telefon Kjøleskap

8 LIKESTRØM Likestrøm finnes i batterier. Dette er strøm som går fra +polen til –polen. Den går bare en vei. Likestrøm har symbolet =

9 VEKSELSTRØM I stikkontaktene hjemme har vi det som kalles vekselstrøm.
Her skifter strømmen retning hele tiden. Strømretningen skifter hele 100g pr. sekund. Symbolet er ˜.

10 LUKKET KRETS For at det skal kunne gå en elektrisk strøm, må vi ha en elektrisk krets. Da trenger vi elektrisk strøm, vi må ha en energikilde som er koplet inn i den lukkede kretsen.

11 Energikilden er koplet INN i kretsen.
LUKKET KRETS Energikilden er koplet INN i kretsen.

12

13

14 NOEN SYMBOLER

15

16 FORKLAR

17 SERIEKOPLET

18 SERIEKOPLET

19 PARALELLKOPLET

20 PARALELLKOPLET

21

22 AMPERE (A) Måleenheten for strøm er AMPERE (A). Vi bruker et amperemeter. Et amperemeter er som et telle-apparat som teller ant. elektroner (kuler) som passerer pr. sek. 1 ampere er 6x1018 pr. sek. = elektroner

23 HVA ER DETTE?

24 VOLT (V) Det som ”dytter” elektronene rundt i en strømkrets kalles for elektrisk spenning. Vi måler spenningen mellom to punkter i en strømkrets. Måleenheten er VOLT (V).

25 VOLT Antall VOLT forteller noe om hvor sterkt ”dyttet” på elektronene er Et voltmeter måler dette.

26 OG HVA ER DETTE?

27 OHM Hvis strømmen blir hindret i sin vei kaller vi dette for resistans, også kalt OHM. Alle stoffer har noe resistans. Kopper har lite, gummi og plast har myyyye.

28 OHM Mange lamper i en serie har større resistans enn for eksempel bare en. Noen el. apparater har behov for begrenset strøm, eks. tv og PC.

29

30 ET BATTERI Det er elektrisk spenning mellom polene på et batteri.
Inne i batteriet skjer det hele tiden kjemiske reaksjoner som gir energiforskjell mellom polene. Et vanlig rundt batteri har 1,5V. Det finnes også 4,5V og 9V. 220V i stikkontakta der du bor.

31 BATTERI

32 BATTERI

33 SIKRING Sikringens oppgave er å hindre at strømmen blir for stor i ledningen. I så fall kan det beg å brenne.

34 JORDING Hensikten med jording er å lede for mye strøm ned i jorda. For mye strøm kommer ved evt feil i et elektrisk apparat. Kan koples til jordspyd eller vannrør. Hvis ikke vil strømmen kunne gå igjennom deg som holder i apparatet.

35 JORDING AV HUS

36 JORDING AV TANKBIL

37 IKKE JORDING

38


Laste ned ppt "ELEKTRISITET KAPITTEL 11."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google