Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Velkommen til forskerøya Engia!

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Velkommen til forskerøya Engia!"— Utskrift av presentasjonen:

1 Velkommen til forskerøya Engia!
«Hei og velkommen hit.» Presentasjon av newtonlærer og elever. Litt om «øya» vi befinner oss på og oppbygging av dagen. «Fokuset er at vi skal forske, lære oss nye ting og gjør noen oppdagelser. De nye lærdommene er viktig, for på slutten av dagen skal vi ha en konkurranse!» (Rekvisitter: Begerglass, målesprøyte, newtonmåler, vekt, fjær, trekloss, lodd, sukkerpakke, ferdigbygd legokjelke) Nils Kr. Rossing

2 Newtons krefter «Dagen i dag har vi kalt Newtons krefter, men hvem var egentlig Newton? Som liten gutt var han veldig nysgjerrig. På den tiden viste man ikke like mye som man gjør i dag, så han fikk ikke svar på alt han lurte på. Derfor gikk han på skolen og begynte å forske på ting, og det gjorde at han til slutt ente opp som en av tidenes største vitenskapsmann og matematiker. Han ble så berømt at han fikk en måleenhet oppkalt etter seg. Vet dere hva en måleenhet er? Enheten Newton bruker vi når vi måler kraft. Eks. når man skal holde oppe en pakke sukker trenger man ca 10 newtonkrefter.»

3 Milo «Dette er Milo. Han skal hjelpe oss når vi i dag skal forske på kraft. Han har en spesiell ferdighet, han kan flytte på gjenstander for oss med å bruke energi som han får fra motoren sin. Dere skal forske på hvor sterk Milo er ved enkelte betingelser.»

4 Milos kjelke «Dette er kjelken til Milo. Med den kan han trekke ting etter seg. Oppgavene dere skal gjøre i dag er å finne ut hvor mye Milo greier å trekke etter seg ved å bruke to måleenheter, gram og milliliter.»

5 Gram (g) Milliliter (ml)
Rekvisitter: 1 g fjær, 100 g lodd, 1 kg sukker, en milliliter skje, målebeger (250 ml), målesprøyte (50 ml). Fortell hvor mye rekvisittene veier og send dem rundt slik at elevene får kjenne på dem. 1 milliliter vann veier 1 gram

6 Kraft Måleenhet: Newton (N)
Vi snakker litt om måleenheten Newton og demonstrerer newtonmåleren.

7 Spørsmål Hvilket hjul er best å bruke når Milo skal dra noe tungt etter seg? «Hvilket hjul tror dere er best å bruke for at Milo skal kunne dra mest mulig? Hvordan kan man finne det ut? Man må prøve ut alle hjulene og notere ned resultatene. I tillegg må man alltid bruke samme type underlag når hjulene testes ut. Vi bruker gulvet i storrommet.»

8 Rapport Navn: Dato: Hvor mye veier Milos kjelke?
Vis frem rapportskjemaet. «Noe av det viktigeste man gjør når man forsker er at man noterer ned resultatene sine, altså skrive en rapport. Da må man først notere ned hvem som har forsket og når forskningen ble gjort. Hva er datoen i dag og hvordan skriver man den ned?» Gå videre og fortell om de første oppgavene og hvordan man bruker rapportskjemaet. Oppgavene med vann snakker vi mer om etter lunsj.

9 Bygging og programmering
Gå over til visning av dataprogram. Vis program, video og bygge instruksjoner, deretter programmering og opptak av lyder ved å bruke legomann i heisekran. «Dere jobber sammen to og to. Bli enige om hvordan dere skal jobbe, om dere skal bygge litt hver, hvem som skal programmere osv. Fint at alle får prøve begge deler. Dere bygger roboten på bordet men setter den på gulvet når dere skal programmere (slik at den ikke faller og blir ødelagt).»


Laste ned ppt "Velkommen til forskerøya Engia!"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google