Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Elektrisitet og magnetisme

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Elektrisitet og magnetisme"— Utskrift av presentasjonen:

1 Elektrisitet og magnetisme
Kapittel 11

2 Elektromotor Når det går strøm i en spole, omgir den seg med et magnetfelt. Magneter virker på hverandre med krefter. Kraften fra magneten på spolen kan få spolen til å bevege seg. Spolen er i en elektromotor plassert mellom en nordpol og en sørpol. Spolen kan rotere. Spolen kobles til en spenningskilde slik at nordpolen er opp. N-polen trekkes mot sørpolen på permanentmagneten, og den roterer. Når magneten kommer frem, skifter man strømretning gjennom spolen, og polene til spolen bytter plass. De like polene skyver spolen videre rundt.

3 Induksjon Når vi beveger en magnet nær en spole, blir det spenning i spolen. Når vi flytter magneten, slår viseren i voltmeteret ut i forskjellig retning avhengig av hvordan vi beveger magneten (polene bytter plass). Det at det oppstår spenning i en spole når magnetfeltet som går gjennom spolen endrer seg, kaller vi elektrisk INDUKSJON.

4 Induksjon Er spolen koplet slik at det er en lukket strømkrets, sier vi at det går en induksjonsstrøm i kretsen.

5 Vekselspenning Lar vi en stavmagnet rotere utenfor en spole, endrer magnetfeltet gjennom spolen seg. Dette fordi magnetfeltet rundt stavmagneten ikke er likt over alt (husk feltlinjene). Det tar like lang tid mellom hver gang spenningen skifter retning. En spenning som varierer på denne måten kalles vekselspenning. En generator i et energiverk fungerer på denne måten.


Laste ned ppt "Elektrisitet og magnetisme"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google