et pilotprosjekt på Voss sjukehus og i Kvam kommune

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny forskrift… I kraft 1.mai 2008 Er hjemlet i: Erstatter:
Advertisements

Hvordan sikre nødvendig kontroll med legemiddelutgiftene dersom bruken av individuell refusjon reduseres? FFO-seminar 24. mai 2007 “Hvor står vi – hvor.
Kartlegging og overføring av pasienter med rehabiliteringsbehov fra sykehuset til kommunehelsetjenesten.
SMITTVERNSHÅNDTERING 2010/11
Samhandling med St. Olavs Hospital
Hva kan kommunehelsetjenesten gjøre for å sikre innleggelsesprosessen i sykehus slik at pasienten får et best mulig behandlingsforløp ? Lene L. Østebrøt.
”Samstemming av legemiddellister”
Line Hurup Thomsen, PKO sykepleier Stavanger universitetssykehus
”Åpen innleggelse” – Konsekvenser og utfordringer for samarbeid
Forbedringsprosjektet
Oppfølging av helsetilstand og legemiddelbehandling hos multisyke eldre   -implementering av modell for samhandling mellom fastleger og hjemmetjenesten.
Lister ergoterapeut Lister brukerutvalg
Riktig og sikker legemiddelhåndtering
GODE PASIENTFORLØP - REINNLEGGELSER
Helsesenteret for papirløse migranter Innlegg konferanse ved daglig leder Celine Blom.
Helsenettverk Lister Lindring i Lister Møte i prosjektgruppen Mandag
Kompetansebygging i sykehjemsmedisin Med vekt på sykehjemslegens rolle Seminar i sykehjemsmedisin, Ål kulturhus 7. september 2010 Robert Tunestveit Fastlege,
19.Mars 2013 Anne Gjengedal Sunde
Vibeke Bjarnø, Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier
Samhandling Mye av informasjonsoverføringen i helsevesenet har hittil foregått på papir eller via telefon. Det har tidligere ikke eksistert noen nasjonale.
Elin Capell Ingvild Hatling Marianne Barø
Erfaringskonferansen februar 2011, Oslo.
Samhandlingsarena Aker Styringsgruppe Oslo kommune.
DEMENSFYRTÅRN LOFOTEN Berit Mosseng Sjølie Prosjektleder
Prosjekt sterilforsyning Helse Nord
Sykehusapotekene i Midt-Norge
ELIN-k, og hva nå? Kirsti Blomli PRO-leder. Vi har vært med i samspillkommune-prosjektet fra januar –juni 2008 NÅ har vi startet med innstalleringen 28.
Prosjektet ”De gode pasientforløpene” Status og fremdrift til styringsgruppen 15.september 2009.
Samhandlingsreformen og prosjekt ”Interkommunal legevaktsentral Kongsvinger” Interkommunal legevakt, DPS Akuttmottak, Prehospitale tjenester)
Inspirasjon, nytt, veien videre Olav Thorsen Praksiskoordinator Stavanger Universitetssykehus.
Legemiddelinformasjon - et skrikende behov -
Samhandling sett fra Akuttmottaket ”Pasienten i fokus”
Sykehusets prosedyrer for legemiddelhåndtering:
2002 Toril Bakke FAGLIGE RETNINGSLINJER Toril Bakke HELSELSEPERSONELLOVEN: § 4 : Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til.
Studieopplegget Bakgrunn Innhold Gjennomføring av studiegrupper
Samstemming og riktig legemiddelbruk i hjemmebaserte tjenester. Kick-off samling tirsdag 19. mars 2013 I trygge hender.
Sterke fagforeninger Negotia Bergen 30. – 31.oktober 2009.
Tiltakspakken Marianne Røed Stømne.
Legemiddelhåndtering
Aker sykehus: JetRek 101 Bakgrunn
2004 NAO-prosjektet Ny AnskaffelsesOrganisering
Alf Johnsen Kommuneoverlege i Askim
Myndiggjorte medarbeidere – mer aktiv omsorg
TVERRFAGLIG LEGEMIDDEL-GJENNOMGANG
Elektroniske meldinger – Gevinst eller merarbeid - for hvem? Ove Nordstokke - SUS.
Hovedprosjekt Sikkerhetsrutiner for sykepleiere som dokumenterer i den elektroniske journal (EPJ). Et prosjekt i studiet Videreutdanning i Data Av student.
Resultat av konsernrevisjon Sykehuset Østfold
Kommunerevisjonens rapport - oppdrag fra Kontrollkomiteen 2014 Samhandlingsrutiner ved overgangsfaser.
INTRO.
Dokumentasjonsdag Torsdag 17.mars :00 – 15:00 Oppsummering fra gruppearbeid.
Virtuell avdeling et nødvendig bindeledd i oppfølging av den utskrevne multisyke eldre pasienten?
Samhandling Ambulerende team - Åpen omsorg Holmen
Prosjekt - studenttett post av Kirsten Halse. Hensikten med presentasjonen... å informere om hvordan prosjektet er utviklet og spesielt å gi en forståelse.
FSU for innleggelse og utskrivning Torfinn Eriksen-Volnes Hjerteavdelingen.
Epikriser Namdal legeforum Svenn Morten Iversen.
Ny betalingsforskrift på kommunal medfinansiering og kommunal betaling for utskrivningsklare pasienter.
Kvalitetskonferansen 5.nov Prosjekt i Forbetringsprogrammet SLUTTRAPPORT «Behandlingslinjeprosjektet» Psykisk helsevern for barn og unge.
1 Samhandling rundt den eldre pasienten fra et kommune- perspektiv Tove Røsstad, IIIC, Høst 2012.
Legemiddelsamstemming ved Psykiatrisk klinikk Anne Slungård og Nils Håvard Dahl.
Erfaring fra tilsyn med legemiddelbehandling Læringsnettverk for sikker legemiddelbehandling i sykehjem Sandefjord Per Schjelderup, ass fylkeslege.
- Tryggere for meg!- Enklere for oss! Interne ventelister og overflyttinger i psykisk helsevern Klinikk PHA.
Erfaringer med legemiddelgjennomgang ved Nygård Sykehjem Bjørn Schreiner sykehjemslege Bjørn Schreiner
Elektroniske pleie- og omsorgsmeldinger (PLO) Avdeling for kliniske systemer.
Samarbeid om utskriving av pasienter til kommunene Avd. samhandling og helsefremmende.
Pasientsikkerhetskampanjen Pilotprosjekt KK Helse Bergen.
Delprosjekt 3 Endring av praksis på lang sikt Siri A. Devik
Interkommunal eierstrategi
Hvordan gjøres dette i Gerica
med pasienten som likeverdig part
Dialogmelding lege - lege
Utskrift av presentasjonen:

HVORDAN OPPNÅ KORREKT OVERFØRING AV LEGEMIDDELINFORMASJON I ET PASIENTFORLØP et pilotprosjekt på Voss sjukehus og i Kvam kommune Annlaug Mo Norheim og Frank Jørgensen 02.09.09

OVERSIKT HVA er bakgrunnen for prosjektet? HVA er formålene? HVEM er ansvarlig for og HVEM arbeider med prosjektet? HVORDAN er prosjektet bygd opp? HVA inneholder prosjektets tre faser? HVA er tidsplanen? HVORDAN er prosjektet finansiert?

HVA ER BAKGRUNNEN FOR PROSJEKTET? HØY FOREKOMST AV FEIL VED OVERFØRING AV LEGEMIDDELINFORMASJON MELLOM OMSORGSNIVÅENE KONSEKVENSER: PASIENTENE FÅR FEIL LEGEMIDDEL- BEHANDLING - UNØDIG TIDSBRUK FOR HELSEPERSONELL

HVA ER FORMÅLENE? Definere hva som ligger i god samhandling mellom Kvam kommune og Voss sjukehus med hensyn på overføring av legemiddelinformasjon på pasientnivå Finne ut hvordan oppnå at det alltid foreligger korrekt informasjon om den enkelte pasients legemidler.

HVEM er ansvarlig for og HVEM arbeider med prosjektet? Styringsgruppe: Samarbeidsrådet for Voss sjukehusområde Arbeidsgruppe: Voss sjukehus: Ass.lege Kim Waardal, kirurgisk avd. Spl. Kjersti Vik, kir. avd Kvam kommune: Sjukeheimslege Lars Riise Vpl. Håkon Helgesen AFT: Farmasøyt Annlaug Mo Norheim Farmasøyt Frank Jørgensen (prosjektleder) I tillegg hemmes de antikoagulerende proteinene C og S (Goodman og Gilman)

HVORDAN ER PROSJEKTET BYGD OPP? Tre faser Kartlegging av dagens situasjon Innføring av ny modell for opptak av legemiddelanamnese ny modell for legemiddelepikrise i form av en utskrivningsrapport (Midløv, P et al 2008) 3. Kartlegging av situasjonen etter innføring av de nye modellene

HVORDAN ER PROSJEKTET BYGD OPP? Valgt pasientforløp Hjem  Kirurgisk avdeling, post 1 via akuttmottak  Rehabiliterings-/korttidsavdeling på Toloheimen

HVORDAN ER PROSJEKTET BYGD OPP? Pasienter Myndige pasienter som ikke er demente, psykisk utviklingshemmede eller av andre grunner er mentalt uklare

HVA INNEHOLDER PROSJEKTETS TRE FASER? Fase 1: Kartlegging av dagens situasjon Kartlegge eksisterende teori (skriftlige rutiner) og praksis for overføring av legemiddelinformasjon mellom Kvam og Voss sjukehus. Finne ut via intervjuer hva helsepersonellet som behandler og følger med pasientene mener om kvaliteten av prosessene for overføring av legemiddelinformasjon Korrektheten av informasjonen kartlegges retrospektivt Antall pasienter: 20

HVA INNEHOLDER PROSJEKTETS TRE FASER? Fase 2: Innføring av nye modeller Innføring av sjekkliste for opptak av legemiddelanamnese Innføring av utskrivningsrapport (Midløv et al 2008) Midløv, P. et al. Clinical outcomes from the use of Medication Report when elderly patients are discharged from hospital Pharm World Sci (2008) 30:840–845 Midløv P. et al. Medication report reduces number of medication errors when elderly patients are discharged from hospital. Pharm World Sci (2008) 30:92-98

HVA INNEHOLDER PROSJEKTETS TRE FASER? Fase 2: Innføring av nye modeller Forslag til prosess: På sykehuset: I akuttmottak: Innleggende lege tar opp en foreløpig legemiddelanamnese. Legemiddellisten skrives inn på hovedkurven.

HVA INNEHOLDER PROSJEKTETS TRE FASER? Fase 2: Innføring av nye modeller Forslag til prosess: På sykehuset: På kir 1: Ansvarlig lege verifiserer legemiddellisten ifølge sjekkliste. Det signeres for de ulike elementene etter hvert som de gjennomføres. Når det er tatt stilling til alle elementene signerer legen sjekklisten, og legemiddellisten er frigitt til bruk for sykepleierne. Signert sjekkliste er en del av journalen. Eventuelle feiladministrasjoner eller utelatte administrasjoner som har funnet sted i tiden mellom innleggelse og frigivelse av listen rettes opp i den grad det er mulig. Alle avvik dokumenteres i journalen.

HVA INNEHOLDER PROSJEKTETS TRE FASER? Fase 2: Innføring av nye modeller Forslag til prosess: På sykehuset: Under oppholdet verifiseres listen på nytt av vakthavende lege på kir 1 etter at pasienten har vært på en annen post hvor det er blitt brukt en annen kurve enn hovedkurven.

HVA INNEHOLDER PROSJEKTETS TRE FASER? Fase 2: Innføring av nye modeller Forslag til prosess: På sykehuset: Ved utskrivning skrives det en utskrivningsrapport i form av en legemiddelliste med angivelse av eventuelle endringer under oppholdet og bakgrunnen for disse. Rapporten skrives på et slikt format at den kan limes inn i epikrisen og på det sted i journalen der det skrives hva pasienten står på av legemidler ved utreise. Derved unngås dobbeltføringer. Rapporten stiles til til Toloheimen v/sykehjemslege og/eller avd.spl med kopi til pasienten. Rapporten skal følge fysisk med pasienten alt. elektronisk

HVA INNEHOLDER PROSJEKTETS TRE FASER? Fase 2: Innføring av nye modeller Forslag til prosess: I kommunen: Sykehjemslege/sykepleier foretar legemiddelanamnese med utskrivningsrapporten som grunnlag (og ifølge sjekkliste (?)). Eventuelle justeringer foretas og signeres for i den elektroniske kurven. Eventuelle justeringer utover de som er blitt foretatt på sykehuset grunngis i journalen og signeres for av legen i den elektroniske kurven. Det sykepleier skriver inn vil bli kontrollert av lege ved første anledning. Bakgrunn for eventuelle endringer foretatt på sykehuset registreres i pasientens journal.

HVA INNEHOLDER PROSJEKTETS TRE FASER? Kartlegging av situasjonen etter innføring av de nye modellene Sjekke om målsetningen i fase 2 nås som funksjon av endret system og praksis. Metodikk: Samme som i fase 1 med hensyn på grad av korrekthet av informasjonen. Tillegg: Sjekke at informasjon om endringer i legemiddelbruken er korrekt og overføres korrekt mellom omsorgsnivåene

HVA ER TIDSPLANEN? Fase 1: Oktober 2009 Fase 2: November 2009 – februar 2010 Fase 3: Mars 2010 Ferdigstilling: Juni 2010 I disse INR-områdene er blødningsrisikoen liten. INR i ”normalt” blod er 1. Kilde: Oden og Fahlen, BMJ 2002, 325: 1073 – 1075 Kvalitetsmål: Tid i terapiområdet.

HVORDAN ER PROSJEKTET FINANSIERT? Såkornmidler - 50 000 kr Utføres ellers som del av det ordinære arbeidet.