Folkehelsearbeid i Møre og Romsdal Hva gjøres i Kristiansund

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Advertisements

1 ORIENTERING OM DISTRIKTSKONTORET FOR SELVHJELP I MIDT-NORGE.
Hvordan lykkes i det lokale/kommunale trafikksikkerhetsarbeidet?
Erfaringer fra Innherredsmodellen Etablering, forankring og videreutvikling Namsos Arne Okkenhaug Psyk. sykepleier, Rådgiver og Prosjektleder.
FOLKEHELSEARBEID I HAMMERFEST
Forum for Sandnes som sunn by 10. juni Rogaland arboret Sakliste: •Referat fra møte •Ny plan for integrering og inkludering •Kort pause.
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Planer, ideer og visjoner
Frivilligpolitikk i Askim
Fremtidens folkehelsearbeid
Planlegging og samfunnsutvikling
Universell utforming og folkehelse. Helse i plan som verktøy •Femårig utprøvingsprosjekt i samarbeid mellom MD og Sosial og helsedirektoratet –oppfølging.
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Folkehelsemeldingen - hovedtema og strategier
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Idedugnader med en rekke frivillige organisasjoner, ungdomsorganisasjoner, faggrupper og profesjoner En egen idedugnad om kvinnehelse Utstrakt samarbeid.
Påvirkningsfaktorer i kunnskapsgrunnlaget
Samhandlingsreformen
Partnerskap om folkehelse i Møre og Romsdal
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Nye rammebetingelser for folkehelsearbeidet Samling for folkehelsekoordinatorer/HEFO koordinatorer 13.april 2010 Kjetil Drangsholt Seniorrådgiver Regionalutviklingsenheten.
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Visjoner for samhandling Geiranger Christian Bjelke.
Hva skjer akkurat nå? Ny organisering i Sosial-, helse- og barnevernsavdelingen hos Fylkesmannen Embetsoppdraget/samhandling. Familieveiviserprosjektet.
Fysisk aktivitet, folkehelse og samhandling
Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?
Folkehelsearbeid i Nav
Folkehelse, idrett og friluftsliv Handlingsplan for Troms 2008 – 2013
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
I Festivalseminar 29. 0kt 2010 Hva betyr festivalene for Helgeland Ordfører Geir Waage Leder i indre Helgeland Regionråd.
Kultur og samarbeid Kultur i strategisk folkehelsearbeid Deltakelse og opplevelse.
Folkehelsearbeid i Lier kommune
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Samhandling Nyskaping Optimisme Raushet STYRINGSDOKUMENT FOR BARNEHAGEN ER: 1. BARNEHAGELOVEN 2. RAMMEPLAN 3. ENKELTE KOMMUNER HAR UTARBEIDET LOKALE STYRINGSDOKUMENT.
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Folkehelse på dagsorden Hordaland fylkeskommune si rolle i partnarskap for folkehelse.
Samhandling – Nyskaping – Optimisme - Raushet 1 KS effektiviseringsnettverk 20 + Gardermoen 12. januar 2011 Kristiansund kommune Rådmann Just Ingebrigtsen.
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Fra kunnskap til handling og fra handling til kunnskap
Nasjonale mål og hovudprioriteringar for 2010 Koordinatorsamling Skei Hotell.
Folkehelse i kommunene. Kommunene er pålagt å drive med helsefremmende arbeid Følger opp myndighetenes mål og arbeid for folkehelse gjennom tjenester.
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
Tilskudd til friluftslivsformål i Rogaland fylkeskommune 1.Regionalt UtvklingsProgram (RUP) 2.Tilrettelegging i friluftslivsområder, RFK 3. Statlige friluftslivsmidler.
Medvirker partnerskapsmodellen til mobilisering og folkehelsearbeid? Marte Hanche-Dalseth Folkehelsekonferanse, Alta
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
KIF-planens innhold og formål Innspill til Handlingsprogram Kommuneplan Kunnskapsgrunnlag Kartvedlegg Vedlegg fra Asker Idrettsråd Strategier, mål og.
Samling for AER Norge  Arbeid i komité 2 – folkehelse og sosialpolitikk Aase B. Rennesund1.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Folkehelsearbeidet Det arbeidet som gjøres i samfunnet for å sikre at folkehelsen blir så god som mulig Overordnet mål: Så mange som mulig skal få så god.
Utfordringer Interkommunalt samarbeid Samhandlingsreformen.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
Fylkeskommunene ”Fra tjenesteprodusent til regional utviklingsaktør” – sykehusene over til staten Ansvarsreformen Regionreformen
Forventninger til kommunal planstrategi Tim Christian Moseng Dato Sortland Skulpturlandskap Nordland – Meløy Foto: Aina Sprauten.
Ny folkehelselov – behov for nye spørsmål i KOSTRA?
Ung i Buskerud 2017 Lampeland 26. januar 2017.
Samling folkehelsekoordinatorar
Fagdag om evaluering innen folkehelsearbeid i kommunene Sted: Scandic Stavanger City Tid: 5. desember 2017 kl Påmeldingsfrist: 21. november.
Ungdata i folkehelsearbeidet i Vestfold
RULLERING HOVEDPLAN FOR FYSISK AKTIVITET, IDRETT OG FRILUFTSLIV
Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
Folkehelse - et felles ansvar
Folkehelsemelding 2019 Den åttende levekårsundersøkelsen
Lokalt og regionalt folkehelsearbeid
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Folkehelsearbeid i Møre og Romsdal Hva gjøres i Kristiansund Folkehelsearbeid i Møre og Romsdal Hva gjøres i Kristiansund? Folkehelsekoordinator/sykepleier Bente Elshaug Fagdag - sykepleierdagen 12. mai 2014

Folkehelsearbeid i Møre og Romsdal GOD HELSE Partnerskapsavtaler siden 2003 I 2014 har alle kommunene i Møre og Romsdal inngått partnerskapsavtaler Bidra til et folkehelsearbeid som fremmer befolkningens helse, trivsel, sosiale og miljømessige forhold Bidra til utjevning av sosiale ulikheter Bidra til å beskytte befolkning mot negative faktorer som kan ha innvirkning på helsa God helse programmet – partnerskapsavtaler siden 2003. Sidan 2003 har Møre og Romsdal fylkeskommune bygd partnarskap med kommunane om saman å utvikle eit langsiktig folkehelsearbeid. Partnarskapet har vi valt å kalle God Helse. Frå 2013 er alle kommunane i Møre og Romsdal medlemmer. Deltakerkommunane forplikter seg til å ha tilsett folkehelsekoordinator i minimum 50% stilling og arbeide helhetligg med folkehelse i heile kommunen si verksemd. Målsettinga med partnerskapet er: fremme, beskytte og sosial ulikhet. Utjevning av sosiale ulikheter: inntekt, utdanning og arbeid . Hvordan kan mennesker fra forskjellige sosiale lag nyttiggjøre seg godene i et samfunn (fritidsaktiviteter, eie egen bolig). Sammenhenger mellom utdanning og helse. Kommunene plikter å ha resultatmål og strategier for arbeidet. HELSEDIREKTORATET: Folkehelsearbeidet – veien til god helse for alle!

GOD HELSE Satsingsområdene er: Ernæring Fysisk aktivitet Psykisk helse Rusforebygging Tobakkforebygging Forebygging av sosiale ulikheter

GOD HELSE Kultur og folkehelseutvalg i Møre og Romsdal Partnerskapsforum Samhandling innad i fylkeskommunen og hos fylkesmannen Regionale aktører og partnere Utviklingsprogram ”Helse i plan” ble etablert Langt flere samarbeidsparter innenfor frivillig sektor Kompetansebygging i partnerkommunene Satsing på etter- og videreutdanning GOD HELSE har en koordinerende rolle Løfte folkehelsearbeidet i kommunene Oppnevnt av fylkestinget med Kristin Sørheim som leder. En så en satsing på folkehelsearbeidet og viktigheten av forebyggende og helsefremmende arbeid ble meir synlig Videregående skolene – tannhelsetjenesten - Regionale aktører og partnere (Høgskolene i fylket, Helse Møre og Romsdal, Friluftsrådene, Idrettskretsen …) Etter- og videreutdanning: kosthold og helse OG organisasjon og ledelse av folkehelsearbeid Laget en samarbeidsform etter hvert - som fungerer. Prøvet og feilet! Kommunene har selv gjort seg noen erfaringer – tatt tid.

GOD HELSE i Møre og Romsdal Folkehelseloven ”Helse i alt vi gjør” Grunnlag for samlet arbeid med folkehelse i Møre og Romsdal Kommunal planstrategi Folkehelseloven av 1. januar 2012 Utvida ansvar for folkehelsearbeidet Ikkje bare helsetjenesten, men andre sektorer : barnehage, teknisk, kultur, transport/samferdsel osv. Bidrag til å gi et prioritering- og avgjørelsesgrunnlag. Kommunal planstrategi: Hvert fjerde år. Folkehelseloven (oversikt over helsetilstanden), folkehelseperspektivet i alle delplaner. OVER TIL EGEN KOMMUNE - ulikheter

Folkehelsearbeid i Kristiansund Kommunene selv må finne sine satsingsområder - arbeide på flere områder Men kommunene har forskjellige utfordringer – forskjellige ståsted. Uteområder til barn og unge Kosthold/Ernæring: hvordan vil vi ha det i barnehagene våre , på idrettsarrangement, skolekantiner, i våre institusjoner Legge til rette for lavterskeltilbud til eldre ? Seniordans, eldretrim, helseløyper (universell utformet), hverdagsrehabilitering Legge til rette turområder – opparbeide stier, merke, skilte, statlig sikra områder (friluftsområder) Psykisk helse og frisklivssentral : LAVTERSKELTILBUD ! hvordan gi folk mulighet til livssilsendring / letter angst og/eller depresjon MOT i skolen: ta egne valg – UMM gjør overgangen fra barneskolen til ungdomsskolen lettere og bedre. Lærere melder tilbake at de får en annen kontakt med elevene med MOT. ALT HENGER SAMMEN – helse i alt vi gjør

Fysisk aktivitet Turstier /friluftsliv Tilrettelegging Skilting Turbeskrivelser Vedlikehold Universell utforming Turkassetrimmen ”StikkUt!” Statlig sikra områder Foto: God helse Samarbeid med lag og organisasjoner, frivillige og ildsjeler Et område som vi har jobbet spesielt med

Fysisk aktivitet Gang- og sykkelveier Nærhet til turområder ”Grønne lunger” Hoppetaukonkurranse i skolene Samarbeid med skolene, skolehelsetjenesten, plan- og bygning og Statens vegvesen med flere Folkehelseperspektivet skal være med Foto: Hilde N. Olsen

Folkehelsearbeid i Kristiansund Folkehelse på tvers Forebygge fremfor å reparere Rådmannen er ”folkehelseagenten” Folkehelse inn i alle planer Foto: Tidens Krav Folkehelse en overordnet politisk prioritering

Folkehelsearbeid Viktig med folkehelse i all sykepleie Empowerment tilrettelegging utenfra og ressursmobilisering innenfra Som sykepleier er jeg spesiell og heldig Vi arbeider med hele mennesket Samarbeid – samhandling - tålmodighet

Takk for meg!