Orientering FSF Ringerike/Hole

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Statens pensjonskasse gir deg trygghet i alle livets faser
Advertisements

Frokostmøte om pensjon - spesielt om nye regler for innskuddspensjon
HELFO utland Helserettigheter for pensjonister bosatt utenfor EØS 2014
Del 2: Personlig økonomi.
Fra lovutvalgets praksis V/Niels R. Kiær
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Norske Landbrukstenester Landbruksvikarordninga Bakgrunn  Forskrift om tilskot til landbruksvikarverksemd  Fastsett 19. oktober.
Ny vergemålslov og forskrift Fagdag for fylkesmannen 5
Fadderskap Sos-barnebyer i norge
1 RESULTATRAPPORT 30. april 2010 Kull I-III, alle avsluttede MB utdanninger.
• Ungdom, arbeid, skatt • Svart økonomi
Fiksjon eller virkelighet? Boligplanlegging Alle med på laget.
Sladrehank skal selv ha bank – eller?
Hvordan blir den nye HR-hverdagen?
Spøken som gir deg lykke!
Endret skattlegging av pensjonister Forsvar offentlig pensjon, 10. mai 2010 Jan Mønnesland.
Forstandere i trossamfunn
Del 2: Personlig økonomi.
Viktige lover og regler
Norm for informasjonssikkerhet Taushetsplikt
NY LOV OM HELSEPERSONELL
Seminar for nyansatte i flyktningetjenesten
Hovedtariffavtalens bestemmelser om arbeidstid
v/ Therese Småland & Elfrid Sundqvist
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
Ny vergemålslov.
Vergemålsreformen – ny lov om vergemål
Jenteløftet – økonomiske og avgiftsmessige aspekter.
Norsk Finansbarometer 2012 Norsk Finansbarometer 2012 Norsk Finansbarometer 2012 TNS Gallup Oslo, 2011 Det norske livs- og pensjonsforsikrings- markedet.
AFP-kravene Når du går av med AFP skal du få beregna et AFP-tillegg som gir deg samme livsvarige pensjon fra ordinær pensjonsalder (67) som om du hadde.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Anne - med lovens minimum  Anne har i lønn  Folketrygden betaler mindre i pensjon jo høyere lønn man har  Anne får bare 42 % av lønn i folketrygd.
Trygdemedisin for dummies
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
”Brukermedvirkning for mennesker med begrenset samtykkekompetanse”.
Kurs i vergemålsloven Daglig leder Inge Storås;
Medlemskap i folketrygden ved opphold i utlandet
HELFO utland Helserettigheter utenfor EØS/Sveits Utvidet stønad
Lotte Lundby Kristiansen Namsfogden i Oslo
Dagens- og fremtidens pensjonssystem Fevik, 25. okt 2007 Gro Handal, SpareBank1 Livsforsikring.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger Dag Wiese Schartum.
Om vurdering og nye eksamensformer. Hvorfor er dette viktig å snakke om? Mange elever ”skjønner alvor” først når de er midt oppe i eksamen. Det kan virke.
Finansforvaltningen.
Vergesamling 3. april 2014, Haugesund
Fagdag spillemidler Steinkjer 28. august 2014
Hva er hovedproblemstillingen?
Uføretrygdreformen og dens konsekvenser for bostøtten
KURS FOR VERGER I TANA FYLKESMANNEN I FINNMARK
Lindorffkonferansen 2014 Bergen
Vergemålslovgivningen  I dag:  Lov om vergemål for umyndige ( omfatter også hjelpevergemål for voksne )  Lov om umyndiggjøring.
Espen Starheim Momentum Selvkost AS
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
VERGEMÅL OG REPRESENTANTORDNING HOVEDTREKK I NYTT REGELVERK
Informasjonsmøte om kombinasjon av uføretrygd og inntekt
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
YRKESSKADE FONDET - BRANN. HANSKENE TIL KENNETH WANGEN.
Ingvild Biørn-Hansen, tlf , e-post: ØKONOMISKE YTELSER TIL ENSLIGE MINDREÅRIGE ASYLSØKERE OG.
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 2 Rammeverk for helse- og omsorgstjenester i kommunen 1Del 2.
En pasient / tjenestemottaker Den ”påstått hjelpetrengende” → Pasientrettighetsloven § 1-3, a (om hvem som anses som pasient i helselovgivningens forstand)
Informasjon om Vergemålsreformen PsykIT, 24. september 2013 Lars Gustavsen fagsjef - vergemål Fylkesmannen i Vestfold.
Velkommen!.
Råd for personer med nedsatt funksjonsevne
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
FORSVARETS SENIORFORBUND (FSF)
Vergemål og alternativ til vergemål
FORSVARETS SENIORFORBUND (FSF) Orientering – FSF Ørland
Innskuddsovergang 1. juli 2008 Kompensasjonsordningen for de som hadde ytelsespensjon i Aker Solutions.
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Ivaretakelse av ulike rettslige og økonomiske interesser for personer med demens / annen sykdom Ingunn Sunde, seniorrådgiver, Fylkesmannen i Telemark.
Utskrift av presentasjonen:

Orientering FSF Ringerike/Hole FORSVARETS SENIORFORBUND (FSF) Orientering FSF Ringerike/Hole 22. januar 2014 Oblt (P) Karl O Bogevold Rådhusgata 2, Oslo (Samlokalisert med FPVS/Oslo) Forsvarets Pensjonistforbund Stiftet 15.februar 1983 1

FREMTIDSFULLMAKT Det fremgår av vergemålsloven § 78 hva en fremtidsfullmakt er. Bestemmelsen lyder: «En fremtidsfullmakt er en fullmakt til én eller flere personer om å representere fullmaktsgiveren etter at fullmaktsgiveren på grunn av sinnslidelse, herunder demens, eller alvorlig svekket helbred ikke lenger er i stand til å ivareta sine interesser innen de områdene som omfattes av fullmakten.»

FREMTIDSFULLMAKT En fremtidsfullmakt kan gjelde både personlige og økonomiske forhold, og det kan omfatte alle disposisjoner eller bare noen. Det kan i fullmakten også gis instruksjoner om hvordan den skal benyttes. Det kan også fastsettes regnskaps- og dokumentasjonsplikt for fullmektigen.

FREMTIDSFULLMAKT Det gjelder samme formkrav til fremtidsfullmakt som ved testament. Opprettelsen av en fremtidsfullmakt må selvsagt gjøres mens en er åndsfrisk. Ofte vil nok situasjonen være at dette er spørsmål som først blir aktuelt i en fase hvor en begynner å bli svekket. Det kan derfor være veldig greit at en ved opprettelsen får bekreftelse fra legen om at en er ved full sans og samling og er i stand til å forstå hva det innebærer å opprette en slik fullmakt.

FREMTIDSFULLMAKT Fremtidsfullmakt må skrives dersom en ønsker å ha kontroll på hvem som skal ivareta egne interesser dersom en selv ikke kan gjøre det lenger. Dette kan nok mange føle trygt og greit, og det kan være lurt å tenke på at det velges en fullmektig som ikke gir grunnlag for senere tvister om habilitet og disponeringer.

FREMTIDSFULLMAKT Dersom det skulle vise seg at fullmektigen ikke gjør jobben sin, kan det etter krav fra pårørende oppnevnes verge som trer istedenfor fullmektigen.

FREMTIDSFULLMAKT Eksempel på fremtidsfullmakt Undertegnede ....................................., fnr. ......................, gir herved følgende person fullmakt til i fremtiden å representere meg, og handle på mine vegne, dersom jeg på grunn av sinnslidelse, demens eller alvorlig svekket helbred, ikke lenger er i stand til å ivareta mine egne interesser: ....................................................... ................................................. ......................... Fullmektigens navn: Adresse: fnr.: Fullmaktens ikrafttredelse Fullmakten trer i kraft fra det tidspunkt det foreligger erklæring fra min lege på at jeg ikke kan ivareta egne interesser. Fullmektigen har rett til å innhente legeerklæring om min helsetilstand, for å godtgjøre at jeg er ute av stand til å ivareta mine interesser. Min fullmektig skal ved ikrafttredelse underrette meg og min ektefelle om fullmaktens ikrafttredelse og om dens innhold. Hvis min ektefelle eller samboer ikke lenger er i live skal mine øvrige nære slektninger underrettes. Fullmektigens oppgaver Min fullmektig skal ivareta mine økonomiske interesser ved:  Å betale mine utgifter  Å sørge for at mine barn ........................................... og ................................................ får utbetalt inntil det arveavgiftsfrie beløp hvert år i gave, så lenge min økonomi gir rom for det. Det skal alltid være tilbake minimum kr .................. av mine likvide midler  Å sørge for at min leilighet i .......................................................................... blir solgt på det tidspunkt jeg får fast sykehjemsplass. Midlene fra salget, etter at all min gjeld er betalt, skal deles likt mellom mine barn.

FORSVARETS SENIORFORBUND STIFTET 15 FEBRUAR 1983 Min fullmektig har krav på å få dekket sine utgifter av mine midler og skal hvert år kunne beregne seg et rimelig vederlag for sitt arbeid som fullmektig, begrenset til ............. (Fullmektigen skal ha opplysnings- eller årlig regnskapsplikt overfor mine barn..........) Disposisjonsfullmakt overfor bank For å utføre sine oppgaver, gir jeg min fullmektig:  Rett til å disponere mine bankkontoer, herunder inngå avtale om bruk av betalingstjenester knyttet til kontoene  Tilgang til mine bankbokser. Sted, ..... Dato .............. 2013 ................................................... Som særskilt tilkalte vitner bekrefter vi herved at ovenstående fremtidsfullmakt i dag, mens vi begge var til stede samtidig, ble undertegnet av fullmaktsgiver......................., og at han vedkjente seg den som sin vilje om han i fremtiden ikke skulle være i stand til å ivareta sine egne interesser. Vi er ikke fullmektiger etter fullmakten og underskriver herved etter hans eget ønske, mens han selv er til stede, og bekrefter at han har opprettet fremtidsfullmakten av egen fri vilje. Sted: ..................................... dato: ....................... .................................................. ............................................................. (Vitne 1) (Vitne 2) Født: ........................................................ Født: .................................................... ................................................... ............................................................. Adresse: Adresse: 09.06.2011 FORSVARETS SENIORFORBUND STIFTET 15 FEBRUAR 1983

EGENANDEL KOMMUNALE HELSE- OG OMSORGSTJENESTER Kommunen kan kreve betaling for plass i bl a institusjon, herunder sykehjem og utenfor institusjon for personlig assistanse, herunder praktisk bistand og opplæring 09.06.2011 FORSVARETS SENIORFORBUND STIFTET 15 FEBRUAR 1983

Forsvarets Pensjonistforbund Hva skjer med økonomien min dersom jeg får plass på sykehjem? Forsvarets Pensjonistforbund Stiftet 15.februar 1983

Beregningsgrunnlag enslig pensjonist Brutto inntekt Folketrygd Tjenestepensjon Private pensjoner/forsikringer Renteinntekter Avkastning på aksjer fradrag etter den enkelte kommunes skjønn Brutto inntekt Kr 450 000 Skatt kr 140 000 Disponibel innekt kr 310 000 Pr måned etter skatt kr 25 833

Forsvarets Pensjonistforbund Av = kr 85 245 pr 1.5. 2013 trekkes kr 7 250 Av kr 77 995 beregnes inntil 75 % = kr 58 496 Av kr 310000 – kr 85 245 = kr 224 755 Beregnes inntil 85% = kr 191 042 Å betale pr år = kr 249 538 pr mnd kr 20 795   Forsvarets Pensjonistforbund Stiftet 15.februar 1983

Forsvarets Pensjonistforbund Sett fra beboerens ståsted skal han/hun som et minimum disponere 25% av inntekter inntil grunnbeløpet (G pr 1.5.2013 = kr 85 245) = kr 21 311 75% av fribeløpet ( fribeløpet Pr 1.1.2014 = kr 7 250) = kr 5 438 15% av (kr 310 000 – G) = kr 33 713 Beholder pr år = kr 60 462 pr mnd kr 5 039   Forsvarets Pensjonistforbund Stiftet 15.februar 1983

Forsvarets Pensjonistforbund Kommunen kan maksimalt kreve 75 % av inntekter opp til (G – fribeløpet) 85 % av inntekter utover G   Forsvarets Pensjonistforbund Stiftet 15.februar 1983

Forsvarets Pensjonistforbund Hva skjer med økonomien min dersom får behov for helse- og omsorgstjenester utenfor institusjon? Forsvarets Pensjonistforbund Stiftet 15.februar 1983

Egenandel for kommunale helse- og omsorgstjenester utenfor institusjon Kommunen kan selv fastsette regler for betaling av egenbetaling og betalingssatser for praktisk bistand og opplæring etter helse- og omsorgstjenesteloven. Egenbetaling kan ikke overstige kommunens egne utgifter til angjeldende tjeneste (SELVKOST) Selvkost beregnes til en gjennomsnittlig timelønn for den tjenesten som utføres, tillagt sosiale utgifter samt administrasjonsutgifter som skal utgjøre 10 % av løø og sosiale utgifter   Forsvarets Pensjonistforbund Stiftet 15.februar 1983

TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN ORIENTERING SLUTT TAKK FOR OPPMERKSOMHETEN

Spørsmål ?