Miljødirektoratet – roller i forvaltningen av tare

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Disponering av betongavfall
Advertisements

Stor motstand mot tarenæringen i Vikna
Klarspråk i praksis Eksempler fra Klima- og forurensningsdirektoratet Kristin Kinck Rannem.
SIO- Folkehelse.
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Nasjonale miljømål og oppfølging av arbeidet med forurensede sedimenter Ren Drammensfjord, Frokostmøte
Verktøy for kommunene Direktør Janne Sollie 28. mars 2011.
Samordning gjennom struktur og prosess, ja takk, begge deler!
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
Fylkeskommunenes Akvakulturseminar 2012 Planarbeid.
FYLKESMANNEN I FINNMARK FINNMÁRKKU FYLKKAMÁNNI
Styring og mål i norsk miljøforvaltning
Kort om forsøk om samordning av innsigelser - FOSIN -Nordland Plankonferansen 11. desember 2013.
Status nasjonale laksefjorder Aina Valland, fagsjef miljø, FHL havbruk
Naturvernets utvikling
Skien, onsdag 30. november 2005 Norge og Den europeiske landskapskonvensjonen Audun Moflag Seniorrådgiver Miljøverndepartementet Tlf E-post:
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?
Ny forvaltningsmodell for verneområder
– På lag med framtiden i 100 år!
Kommunestyret i Sirdal 15 mars Verneområdeforvalter Guro Sødergren
Forvaltningsplan for Rohkunborri nasjonalpark
Forvaltning av Forollhogna. Den grønne nasjonalparken Stort, sammenhengende, og i det vesentlige urørt fjellområde. Plante- og dyreliv. Villrein. Kulturminner.
1/9 Christian Steel Rådgiver, SABIMAs sekretariat Ny naturmangfoldlov – Blir det godt nok?
Fremmede arter i norsk natur – forskrift og handlingsplan
Naturen er trua! Natur og Ungdom.
Prosjektområde Ytre Oslofjord Kjell Løkke Leder i Styringsgruppen.
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Maridalen – gang-sykkelveg
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Folk og samfunnBarnehage og opplæring Barn og foreldreHelse og omsorgMiljø og klimaLandbruk, mat og reindrift Kommunal styringPlan.
V/ Sigvald Persen Sjøsamisk kompetansesenter Lokal kunnskap, fjorder og økologi i endring.
Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring
Grønne planer – nasjonale føringer
Nasjonal strand- og kystsonekonferanse Fevik 2014 Færder nasjonalpark - Innledning - Hva vil vi med den marine delen? -Innspill til sentrale myndigheter.
Markaloven og Maridalen Fem fylker – 19 kommuner 310 km2 i Oslo 850 km2 i Akershus 325 km2 i Buskerud 210 km2 i Oppland 5 km2 i Østfold Til sammen 1700.
Strandsoneseminar 11 – 12 august 2014 Asbjørn Aanonsen miljøvernrådgiver.
Organisering av verdensarvarbeidet
Mange bekker små gjør en stor Å! Fra helhetlig tenkning til helhetlig handling i ? Kristin Uleberg Vest-Agder fylkeskommune Prosjektleder for.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
KOSTRA og miljødata og rapportering Julie L. Hass Seksjon for miljøstatistikk, SSB.
Miljøverndepartementet Norsk mal: Startside Miljøverndepartementet HUSK: krediter fotograf om det brukes bilde Forvaltning av norske verneområder Ingunn.
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet i seismikkrådgivning Seniorrådgiver Kristoffer Bjørklund.
Helhetlig forvaltning av vassdrag og kystvann - planprosessen - Anders Iversen, DN.
Helhetlig forvaltning av vassdrag og kystvann - forvaltningsplanen - Anders Iversen, DN Jon Lasse Bratli, Klif.
Livet i havet – vårt felles ansvar Forvaltning av tang og tare i Norge Terje Halsteinsen.
Dette er Miljødirektoratet. Dette er oss  forvaltningsorgan under Miljøvern- departementet  etablert 1. juli 2013  om lag 700 medarbeidere – hovedsakelig.
Juridisk hjørne, naturmangfoldloven Skogfaglig samling 2011 Camilla Neiden Seniorrådgiver.
Naturmangfoldloven 1Interessekonflikter i skog Naturmangfoldloven.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Miljøvernavdelingens syn på bruk av vegsalt Leif Inge Paulsen Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Foto: Andreas Wæhre.
Foto: Bjørn Erik Olsen Forskrift om konsekvensutredninger for tiltak etter sektorlover – Akvakulturloven Elisabeth Karlsen 10. mars 2015.
Kommune-og fylkestingvalg høsten 2007 – hva gjør vi? generalsekretær Harald Tronvik FRIFO.
Om nasjonal godkjenning Innenfor de kommunale ansvarsområdene er det ikke foretatt endringer Departementet foretar endringer innenfor vannkraft – Viktigste.
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
Sirkulær økonomi - sett fra Miljødirektoratet
Hvem er vi og hvilke utfordringer har vi?
VANNSKUTER - UTFORDRINGER
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Dovrebanen gjennom Hamar – videre prosess kommunedelplan
Forslag til endringar i naturmangfaldslova og vassforskrifta
Miljødirektoratet – roller i forvaltningen av tare
Fylkesmannen i Buskerud
Høringskonferanse 21.mai
Verneområder og nasjonalparker.
Utskrift av presentasjonen:

Miljødirektoratet – roller i forvaltningen av tare

Miljødirektorartet er nytt direktorat fra 1. 7 Miljødirektorartet er nytt direktorat fra 1.7.2013 Ligger under Miljøverndepartementet og er en sammenslåing av tidligere : Direktoratet for naturforvaltning (DN) med Statens Naturoppsyn (SNO) og Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif)

Miljødirektorartet er nytt direktorat fra 1. 7 Miljødirektorartet er nytt direktorat fra 1.7.2013u Organisert under Miljøverndepartementet Avdelingene med hovedansvar for natur-forvaltning ligger i Trondheim Statens naturoppsyn sentralt ligger i Trondheim, men de fleste bemanner 60 lokale oppsyn Avdelingene med hovedansvar for klima og forurensning ligger i Oslo.

Hovedoppgaver redusere klimagassutslipp forvalte norsk natur hindre forurensning. Funksjoner: overvåke miljøtilstanden formidle informasjon myndighetsutøver styre og veilede regionalt og kommunalt nivå samarbeide med sektormyndigheter være faglig rådgiver bidra i internasjonalt miljøarbeid

… skal bidra til å nå miljømålene på disse områdene: - stabilt klima og styrket tilpasningsevne - mangfoldige skoger - storslåtte fjellandskap - frodige våtmarker - giftfritt miljø - aktivt friluftsliv - verdifulle kulturlandskap - levende hav og kyst - livskraftige elver og innsjøer - avfall og gjenvinning - ren luft og mindre støy

Roller knyttet til forvaltningen av tare Myndighet etter naturmangfoldloven Høringsinstans Kartlegging og overvåking Myndighet etter forurensningsloven

Myndighet etter naturmangfoldloven Ca. 2,5 % av sjøarealet innenfor territorialgrensen er vernet etter naturvernloven/naturmangfoldloven . Dette er naturreservater, landskapsvernområder, nasjonalparker, fugle-/plante-/dyrefredningsområder og marine verneområder. Miljødirektoratet har det overordnede forvaltningsansvaret for alle verneområder og har ansvar for planlegging, koordinering, faglig veiledning og utvikling av generelle retningslinjer mv. for forvaltningen. Klageinstans for enkeltvedtak fattet av fylkesmannen. Godkjenningsmyndighet for forvaltningsplaner for visse verneområder (nasjonalparker og andre større verneområder + såkalte Ramsarområder, som er verneområder med status som internasjonalt viktige våtmarks- områder.)

Myndighet etter naturmangfoldloven For naturreservater er all vegetasjon i vann (herunder tang og tare) og på land vanligvis fredet mot skade og ødeleggelse. For fuglefredningsområder er vanligvis vegetasjon som er av betydning som næring eller livsmiljø for fugler, fredet mot skade og ødeleggelse. I noen verneområder er det åpnet for høsting av tare (og tang). Det fremgår av verneforskriften for det enkelte verneområdet hvorvidt det er tillatt/ikke tillatt. Verneområder hensyntas og legges inn i forvaltningsplanene for tare.

Marin verneplan Rådgivende utvalg for marin verneplan har anbefalt at det innenfor noen av områdene bør avsettes spesielle referanseområder hvor det ikke åpnes bl.a. for tare-høsting. 36 områder ble anbefalt. I 2009 ble det sendt ut oppstartmeldinger for 17 som første fase. Fylkesmennene, i samarbeid Fiskeridirektoratet, oppsummerte innspillene lokalt og regionalt og oversendte det til daværende Direktoratet for naturforvaltning. 3 ble fredet nylig; Framvaren, Tautraryggen og Saltstraumen – alle uten tareforekomster Arbeidet med vern av de øvrige 14 områdene videreføres på et senere tidspunkt http://www.miljodirektoratet.no/no/Tema/Vann_og_hav/Marin-verneplan/Om-marin- verneplan

Høringsinstans Direktoratet er høringsinstans i saker som angår tareforvaltningen generelt (og) Forskrift om endring av forskrift om høsting av tang og tare § 5. Regionale forskrifter Fiskeridirektoratet kan fastsette regionale forskrifter om hvor og når det er tillatt å høste tare i den enkelte region. Fiskeridirektoratet kan, i samråd med Direktoratet for naturforvaltning, åpne for høsting av tang og tare for inntil 5 år av gangen dersom det er sannsynlig at ressursen og økosystemet i området kan tåle den belastningen høstingen innebærer.

Høringsinstans, en uttalelse Uttalelse til søknaden om prøvehøsting, brev datert 20.2.13: Det bør fremskaffes relevant kunnskap om økologiske effekter fra prøvehøstingen i Nord-Trøndelag de før dette viderefører nordover Fraråder oppstart av prøvehøsting i Nordland fordi området er i tidlig fase av restituering etter nedbeiting av kråkeboller Anbefaler å avvente kartleggingen i Nordland som vil kunne gi mer data om høstingspotensialet og reetableringen Tiltaket vil berøre flere verneområder, i søknaden er ikke disse hensyntatt.

Kartlegging og overvåking, fiansiering Nasjonalt program for kartlegging av marine naturtyper Herunder kartlegging av stortare Etter DNs håndbok 19 Kartlegging av marint biologisk mangfold. Økosystemovervåking av kystvann del av den nasjonale basisovervåkingen etter vannforskriften stasjoner langs kysten, for å påvise påvirkning som overgjødsling (eutrofiering) og organisk forurensning på et tidlig stadium FoU/overvåking Gjenvekst Overvåking av nedbeiting av kråkeboller og gjenvekst

Myndighet etter forurensningsloven Nylig en tillatelse til bruk av brent kalk, dispensasjon fra forbudet mot å forurense, lovens § 11 Prøve, et lite og begrenset areal, forsøk i regi av HI m/fl. Ingen vurdering av metodikken til bruk i eventuell større skala