Kapittel V Næringsstoffer.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan kan vi lage salt av syrer og baser?
Advertisements

Fra nukleinsyre til protein
Aminosyre Arginin.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
Energi i celler Lars Magnuss, Veggarr og EiWind. Hvilke oppgaver har cellene?  Vekst  Bevegelse  Oppbygning og nedbrytning av stoffer.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Kapittel W Enzymer.
Organisk kjemi – hydrokarboner
Organisk kjemi – funksjonelle grupper i molekyler
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Kap.12. Organisk kjemi Karbonforbindelser Rettlinjede Forgrenede
Forelesninger i BI Våren 2003 DE KJEMISKE BYGGESTEINER (Kap.3)
Avfall og avfallsbehandling
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
KARBOKSYLSYRER Kjennetegnes ved at de inneholder en karboksylgruppe:
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
Karbohydrater.
Grunnleggende ernæring
Proteiners tredimensionale struktur
H02 Oppgave IV 3 A) Amylose, α1-4 Cellulose, β1-4 O O Reduserende ende.
Lipider Oljer, fast fett,voks Winnie Eskild, IMBV 2004.
H01 Oppgave II 2.a) Primærstruktur, aminosyre sekvensen til proteinet.
Atomer, molekyler m m.
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
- Kjeder av karbonatomer
Karboksylsyrer.
Estere, fettstoffer og proteiner
Organisk kjemi 1 Hydrokarboner.
Alkoholer, aldehyder, ketoner, karboksylsyrer, karbohydrater
Elektronegativitet. Kjemiske reaksjoner og bindinger
Estere, fettstoffer og proteiner
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Protein og fett - Uke 9 -.
Karbonkjemi – frå planter til plast Organiske stoff  Ei samnemning på alle stoff som inneheld karbon.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Vann – et livsviktig stoff Vi er helt avhengig av vann Vi er helt avhengig av vann Vannmolekylet oppbygning som gjør det til det livsviktige stoffet det.
Kva er spesielt med organiske stoff? - Ei mengd stoff som tidlegare berre var kjende frå planter og dyr, blir no framstilte i laboratorium. - Det vert.
Næringsstoffer i mat VG1
Cellemembranen.
Prøvemuntlig: -Fenomener og stoffer -Kropp og helse
Kjemi på ungdomstrinnet
Organisk kjemi.
Oppgaver Næringsstoffer
KARBOHYDRATER.
Næringsstoffer i mat VG1 Forslag til for og etterarbeid
Utskrift av presentasjonen:

Kapittel V Næringsstoffer

Næringsstoffer Vi skal omtale tre typer næringsstoffer: Karbohydrater Fett Proteiner

Karbohydrater Deles inn i Monosakkarider (består av en ring) Disakkarider (består av to ringer) Polysakkarider (består av mange ringer)

Monosakkaridene har ringer som består av 5 eller 6 atomer. I fast form har glukose ringform, mens 1 % av glukose løst i vann er i kjedeform.

Det finnes to typer glukose: a-glukose og b-glukose. Forskjellen er bare OH-gruppas stilling på C nr. 1.

Disakkarider Disakkarider består av to mono-sakkarider som er bundet sammen. Et eksempel er sakkarose (rørsukker):

Polysakkarider Polysakkarider består av mange molekyler glukose bundet sammen. a-glukose gir da amylose (stivelse), b-glukose gir cellulose.

Fett Fett er en ester av glyserol og fettsyrer. Fett er upolart. Fettsyra kan være mettet eller umettet.

Mettede fettsyrer gir fast fett Umettede fettsyrer gir mer flytende fett. En del umettede fettsyrer er svært viktige i kostholdet. Fett er med på å bygge opp cellemembraner.

Ved basisk hydrolyse av fett får vi såpe. Såpemolekylet har en polar ende og en lang, upolar hale. Dette gjør at det kan løse opp upolare stoffer og samtidig være vannløselig. Nå brukes mange kunstige vaskemidler, som har fellesnavnet tensider.

Proteiner Proteiner er bygd opp av aminosyrer. Aminosyra har en sur (COOH) og en basisk (NH2) ende. De har en sidekjede (R), som bestemmer aminosyras egenskaper.

Sidekjedene kan være Uladde og upolare Uladde og polare Negativt ladde (sure) Positivt ladde (basiske)

Aminosyrene bindes sammen til proteiner Aminosyrene bindes sammen til proteiner. Proteinene kan ha 4 grader av struktur: Primærstruktur (aminosyrerekkefølgen) Sekundærstruktur (laging av a-heliks) Tertiærstruktur (folding av kjeden til globulære enheter) Kvartærstruktur (flere globulære enheter bindes sammen)