Samtale med barn Handlingskompetanse i arbeidet med tvangsekteskap og kjønnslemlestelse 26 og 27 oktober 2011 Høgskolelektor Greta Sviggum.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

Kvinner og politikk Kvinnelig valgmobilisering i Nord-Norge: Glasstak eller etterslep? Marcus Buck.
Kari Pape Den gode assistenten
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
Når matematikk blir magisk
Litt mer om PRIMTALL.
Nye internettsider for Høgskolen i Østfold Resultat fra brukerundersøkelse.
Ti måter å ødelegge en CT-undersøkelse av halsen på
Hjemmeoppgave 1: Å høre etter NAVN: ……………………………….. DATO: ……………………….
Grafisk design Visuell kommunikasjon
Bygningsdelstabellen
Teknologi for et bedre samfunn 1 Asbjørn Følstad, SINTEF Det Digitale Trøndelag (DDT) Brukervennlig digitalisering av offentlig sektor.
Bibeltime onsdag 8.januar Anne Birgitta L.K.. Luk.1, Men da Elisabet var i sjette måned, ble engelen Gabriel sendt fra Gud til en by i Galilea.
Menighetsutvikling – hva og hvordan?
7. Fysisk arbeidsmiljø Jeg er fornøyd med den ergonomiske utformingen av arbeidsplassen min Jeg er fornøyd med inneklimaet på arbeidsplassen.
1 Arbeidssted, bruk av fasiliteter og - mengde 5.
Møre og Romsdal. 2 Ligger det et bedehus eller et kristelig forsamlingshus (ikke kirke) i nærheten av der du bor? (n=502) i prosent.
Foreldremøte vg3 Onsdag
- roller og forventinger
Aggression Replacement Training
Seksjon psykoser, sykehuset Levanger
NRKs Profilundersøkelse NRK Analyse. Om undersøkelsen • NRK Analyse har siden 1995 gjennomført en undersøkelse av profilen eller omdømmet til NRK.
2. Planter. Del 1 (1–4). Nivå 2. Side 19–24
Fra forelesningene om involveringspedagogikk Et utviklingsarbeid Philip Dammen Manuset er under arbeid.
Rådmannen Bruker- og medarbeiderundersøkelser Resultater 2007.
Oslo kommune Utdanningsetaten Hva er en god elev og en god lærer? Presentasjon av miniundersøkelsen på ungdomsskoler og videregående skoler Høsten 2009.
Hva hører du når du lytter? Hvem blir du når du svarer?
Kapittel 14 Simulering.
Foreløpige tall pr Randi Sæther
Seniorene – morgendagens arbeidskraft! 5. desember 2006 Senter for Seniorpolitikk NAV Arbeidslivssenter Akershus NAV Arbeidslivssenter Oslo.
Highlights fra markedsundersøkelse Utarbeidet av Inger Marie Brun,
R ESULTATER M UNKERUD SKOLE 2012 Nasjonale prøver 5.-8.trinn 2012 Brukerundersøkelsen 2012.
Kap 06 Diskrete stokastiske variable
Avdeling for mikrobiologi og smittevern
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
© Synovate Gjennomført av Synovate 21.august 2008 Catibus uke 33 Norsk Fysioterapeutforbund.
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Post 4, sykehuset Levanger
Klinisk skjema nyrebiopsiregisteret
Vokabular barneoppdragelse (m) bleie (f/m) blikk (n) bortskjemt (adj.)
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Kapittel 1, oppgave b) å kaste loss å seile uvær (n) kuling (m)
FOS 14. januar 2010 Vibeke M. Mostad Stiftelsen IMTEC
SINTEF Teknologi og samfunn PUS-prosjektet Jan Alexander Langlo og Linda C. Hald 1 Foreløpig oppsummering – underlag for diskusjon på PUS-forum
GRØNNALGER BRUNALGER RØDALGER
1 BM-dagen 29.okt BM1 Fysisk miljøplanlegging Studieprogram for Bygg- og miljøteknikk Meny Prosjektoppgaven Arealbruk og befolkning Transport og.
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Oktober 2010
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Juni 2010 Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening ECON Poyry og FINN.
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Februar 2011 Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening ECON Poyry og FINN.
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
Fra forelesningene om involveringspedagogikk Et utviklingsarbeid Philip Dammen Manuset er under arbeid.
NM i prototyping - Yggdrasil 2014
Virksomhetsrapport Oktober Innhold 1. Oppsummering 2. Hovedmål 3. Pasient 5. Aktivitet 4. Bemanning 6. Økonomi 7. Klinikker 2.
Avlevering i praksis KDRS-samling
Elevundersøkelsen ( ) UtvalgGjennomføringInviterteBesvarteSvarprosentPrikketData oppdatert 7. trinnVår , Symbolet (-) betyr.
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
Sett inn preposisjoner eller adverb som passer
Samhandling og informasjon Kunnskaps- utvikling og refleksjon Menings- danning og over- talelse Skrive- kompetanser Handlinger og formål Kunn- skaps- lagring.
Hva er riktig utvikling av kollektivtrafikken i Oppland. Historikk
Institutt for helhetsmedisin
Virksomhetsrapport August Innhold 1. Oppsummering 2. Hovedmål 3. Pasient 5. Aktivitet 4. Bemanning 6. Økonomi 7. Klinikker 2.
1 Trivsel Utvalg Trives svært godt Trives godt Trives litt Trives ikke noe særlig Trives ikke i det hele tatt Snitt Trivsel Brannfjell skole (Høst 2014)
Veivalgsanalyse etter Sørlandsmesterskapet i lang (klassisk) distanse 2004.
Tidsregistrering v/HiST DATAGRUNNLAG: Evaluering av HiST; en spørreskjemaundersøkelse blant Forskerforbundets medlemmer høsten 2009 v/HiST.
Dagligbankundersøkelsen Fakta Dagligbankundersøkelsen intervju Befolkning 15 år + TNS Gallup Forfatter Bente Pettersen Roar Thorvaldsen.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
Helsesøsterkongressen 2017
Utskrift av presentasjonen:

Samtale med barn Handlingskompetanse i arbeidet med tvangsekteskap og kjønnslemlestelse 26 og 27 oktober 2011 Høgskolelektor Greta Sviggum

Gjennomgang av 100 saker av barn mellom 7 og 12 år viser at det ikke har vært direkte kontakt mellom barnet og saksbehandler: 70% av sakene i 2009 40% av sakene i 2000 Masteroppgave ved NTNU av Berit Skauge (leder av barnevernsvakta i Trondheim)

Samtale med barn Hva er mitt ståsted/forforståelse Barnets forståelse Kontekst/ relasjon Gjennomføring av samtalen Noen eksempler på metodisk tilnærming

Hvordan er din erfaringsryggsekk?

Forforståelse… Kulturelle virkelighetsoppfatninger: menneskesyn, etisk grunnsyn, verdier og normer Individuelle tenkemåter og leveregler, selvforståelse Faglige teorier, modeller, metoder (Røkenes og Hansen, 2003)

Ulike perspektiv – ulike virkeligheter

Ulike briller…

Vi er det vi ser….

når du ørkesløst vandrer om i kategorienes lænke Det er Betænk når du ørkesløst vandrer om i kategorienes lænke Det er dine egne tanker som forhindrer deg i å tænke (Piet Hein)

Hva er min referanseramme i forhold til disse begrepene i denne sammenhengen… Omsorg Overgrep

Barnets forståelse…

Barnets forståelse… Hva har barnet forstått av situasjonen Opplevelser, tanker og følelser Begreper på det språkløse Sortere /plassere ansvar Barnets tendens til å svare det han/hun tror den voksne forventer Ikke ta for gitt at vi vet…

Se barnet i sin kontekst…

To ulike kontekster – to ulike meninger og betydninger Å endre praksis handler om å endre både tanker og følelser Dialog Prosess fra et utenfra- til et innenfraperspektiv

Se barnet i forhold til relasjonene det inngår i Selv om foreldre ikke fysisk er tilstede, er de tilstede i barnet Andre viktige relasjoner

Barnets sjølforståelse/oppfatning om hvem de er utvikles i relasjoner Fokus og bevissthet på oss sjøl og vår rolle Våre holdninger og måter vi møter barnet på

Undring…

Erkjenne egen begrensning i forståelsen av den andre Ha et utviklingsperspektiv på seg sjøl, egne holdninger, verdier og væremåte Forfektede verdier og bruksverdier: samsvar? Holdninger og følelser nært forbundet Hvordan ser jeg den andre?

Mål med samtalen La barnet få oppleve å bli sett, hørt og bekreftet Barnets egen subjektive fortelling Sikre barnets psykiske utvikling!

Brukerorientering Orientere seg mot brukerne? eller - samarbeide med brukerne?

Tilrettelegge for.. Barn har RETT til å bli hørt Ikke PLIKT til å fortelle.

Forberedelse Hvem snakker med barnet? Hvem skal være med i samtalen? Evt støttepersoner? Gode rammer for samtalen (Øvreeide, 2009)

Planlegging Hva er formålet med samtalen Hvilke tema antas å være viktig for barnet Hva kan barnet ha forstått av det som skjedde Hvordan har barnet det nå Hvilke forestillinger og forventninger har barnet om hva som skal skje videre? Hva kan og bør gis av informasjon? Hva trenger du å få av informasjon fra barnet? (Øvreeide, 2009)

Gjennomføring Fem støttende elementer i gjennomføring av samtalen: Følge barnets initiativ og oppmerksomhetstilstand Tilføre noe relevant og nyttig for barnet Gi rom til barnet slik at det kan organisere seg Skape rytme og turtaking i samtalen Ta tydelig ledelse og struktur for samtalen (Øvreeide, 2009)

Om å kunne lytte når barn snakker Og å kunne snakke slik at barn lytter

Faser i samtalen Etablere kontakt Utveksle informasjon Utdype og utfylle barnets fortelling Oppsummering avslutning

Hvordan nærme oss barnets forståelse… ”Det tredje” eller noe ”mellom” som hjelp til å ha barnets konkrete uttrykk som felles fokus og utgangspunkt for videre samtale

Hvordan finne uttrykk for barnets inntrykk

Noen eksempler på tilnærming I tillegg til ordene – ha noe mellom (det tredje) Familietegning Tegne/male – barnet alene eller sammen Tegne portrett - omriss av kroppen Klippe og lime. Eks. esker Bøker med referanse til tema..

Hånddukker Foto Leire Reflekterende team

Ulike nivå i samtalen Konkret, ytre beskrivbart Det følelsesmessige nivået Barnets mestring

Måter å stille spørsmål på.. Benevnelser Gjentakelse og bekreftelse av det barnet sier Parallelle historier Åpne setninger og spørsmål Bruk hypoteser og utsagn som kan gi gjenkjennelse ”Ja” , ”Fortell mer”

Barn kan ofte ikke svare på direkte spørsmål og blir da opptatt av å finne et svar de tror den voksne vil ha

Noen eksempler på ”Det tredje”

Forskning viser at barn ønsker og forventer å bli hørt Gi barnet mulighet til å delta med sin historie Ingen fasit eller gullstandard Ikke først og fremst metode- men en god samtale er en levende prosess….

Gode samtaler handler om å ha ryddet i eget rom Og å formidle til den andre at jeg ønsker å gi rom til deg og din fortelling Å gjøre feil kan snus til det beste vi har fått til.. Eks Michael White

Essensen… Kraften i å få bli sett- som den en er!

Takk for meg!

Kilder Bae (1988) Voksnes definisjonsmakt og barns selvopplevelse Juul og Jensen (2003) Fra lydighet til ansvarlighet Hundeide (2003) Barns livsverden Kinge (2006) Barnesamtaler Kinge (2008) Empati hos voksne i møte med barn med spesielle behov Løvlie –Schibbye (2002) En dialektisk relasjonsforståelse, Røkenes og Hanssen (2002) Bære eller briste. Sviggum, (2000) Med mor og far i to hushold Øvreeide (2009) Samtaler med barn