Louis Sullivan 1880-årene: ”form follows function”

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
I.
Advertisements

Demokratiet slår rot i Norge
Undervisnings ressurs i «Form og volum gjennom bretteteknikker i papir
Funksjonalisme i ytre Hobøl
Ebus Management Center En liten bruksanvisning for de enkleste funksjonene.
Kanskje Gud vil at vi skal treffe noen mennesker som er feil for oss før vi treffer den ”rette”, så vi er bevisst på hvor takknemlig vi skal.
Intern presentasjon for medlemmer
… som skulle arrangere en løpekonkurranse.
Laget av Kristoffer F. Kristoffersen
PROSJEKTET OM KOKO OG FLYPLASSEN SOLSTRÅLEN
Fra håndverk til industri
5 Kultur.
Laget av Embret Lund 1BAA. Hovedlærer når vi lærte det praktiske av ‘’gamle metoder’’ og var flink i det han viste oss. Det syntes også godt at han hadde.
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
1. Politikeren har vært den drivende kraft til å få nedlagt stedets største industribedrift, noe som vil betyr arbeidsløshet for mange hundre mennesker.
Åpenbaringen av Jesus Del 1. Jesu lengsel.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Konflikter som preget verden
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Kapittel 5 oppgave g Sett inn å sette (seg,) å sitte, å legge (seg), å
KRL Av Karina Schjølberg
Hvordan ble USA den dominerende økonomien i verden?
Forside Korteste sti BFS Modifikasjon Dijkstra Eksempel Korrekthet Analyse Øving Spørsmål Dijkstras algoritme Åsmund Eldhuset asmunde *at* stud.ntnu.no.
Dijkstras algoritme Åsmund Eldhuset asmunde *at* stud.ntnu.no
Kompleksitetsanalyse
Forside Motivasjon Analyse Forside Motivasjon Analyse  -notasjon O og  Relasjoner Klasser Fallgruver Spørsmål Kompleksitetsanalyse Åsmund Eldhuset asmunde.
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Formings oppgave i forbindelse med operaprosjektet:
Kunstmusikken på 1900-tallet
En presentasjon av May og Espen
Jazz – Musikk for kultiverte og ukultiverte
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
SKRIV OM SLIK AT SETNINGENE BETYR OMTRENT DET SAMME Kapittel 10 oppgave j.
Sett inn riktig tid/form av verbene.
O PPGAVE 24 Side 144 – 145 Sett inn riktig tid av verbet. Om Henrik Ibsens forfatterskap.
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Hvordan redusere ventetiden for time hos fastlegen?
Fra ord til liv April 2010.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
ABRAHAM MASLOW (BILDE).
NÅ SKAL VI LÆRE OM LIKNINGER.
VERDENSROMMET VI HAR NÅ JOBBET MED VERDENSROMMET I HELE NOVEMBER, OG DET HAR VÆRT KJEMPE VELLYKKET. DET HELE BEGYNTE MED AT TO GUTTER HADDE FUNNET BØKER.
100 lure ord å lære.
100 høyfrekvente ord Trykk F5 for å starte, deretter klikker du på ønsket hastighet 2 sekunder 1 sekund Blink Randi Orten og Thomas Melby, Stenbråten skole.
Litterære virkemidler
Og.
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Undring Tro Viten.
Carina Fjelldal-Soelberg
Politisk arbeid i NEF. Bakgrunn SSE står ikke i umiddelbar fare for å bli lagt ned. Foreligger forslag om samlokalisering av hele OUS på Gaustad i 2025.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
DITT LIV Skru opp volumet og klikk for å komme i gang.
Side 156 – 158 Hvilke pronomen mangler?
Exfac for historieprogrammet Gruppeundervisning våren 2005
Slik lager du sjablonger med Gimp!
Musikkfa get Korleis blir innhaldet, organiseringa og undervisninga no, då?
Moderne samtidsromaner 1 – tendenser på og 1980-tallet
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Den røde regndressen Likestilling i barnehagen. Sandefjord
Matematikk LUB Elise Klaveness
S TILLER TØFFERE KRAV TIL SKOLEELEVENE Side
Kapittel 13 I begravelse.
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
HISTORISK- BIOGRAFISK METODE. Mer moderat forhold mellom litteratur og historie. Også her er man opptatt av kontekst, men i form av avsender og forfatter.
Tall og tallforståelse
Idretten er så stor del av identiteten min.
Gang.
Danning og voksenrollen i barnehagen
Utskrift av presentasjonen:

Louis Sullivan 1880-årene: ”form follows function” En ny erkjennelse Louis Sullivan 1880-årene: ”form follows function”

Funksjon betyr virkemåte Funksjonsbegrepet Funksjon betyr virkemåte

Sullivan hadde satt ord på et forhold som alltid hadde vært der: Dette innebar Sullivan hadde satt ord på et forhold som alltid hadde vært der: At der var en uløselig sammenheng mellom utforming og virkemåte.

Dette ble tolket som at den estetiske verdien økte jo mer utformingen Et estetisk prisipp Dette ble tolket som at den estetiske verdien økte jo mer utformingen hadde sammenheng med virkemåten.

Det funksjonalistiske prinsipp virket En revolusjon Det funksjonalistiske prinsipp virket som en befrielse på alle arkitekter og formgivere. De fikk nå et helt annet mål og en ny mening med sin virksomhet.

I flere hundrede år hadde arkitekter Bakgrunnen I flere hundrede år hadde arkitekter og formgivere brukt tidligere tiders stiltrekk for å gi form til sine arbeider. Deres egen tid fikk ikke selvstendig uttrykk, men ble en ørkesløs gjentakelse og rekombinasjon av stiltrekk som allerede var døde.

En opera fikk f. eks. barokke stiltrekk fordi Et eksempel En opera fikk f. eks. barokke stiltrekk fordi operaen var oppstått i barokken.

Nå skapte den nye erkjennelsen en ny situasjon hvor formgivere og En ny mening Nå skapte den nye erkjennelsen en ny situasjon hvor formgivere og arkitekter fikk nytt mål og mening med sitt virke.

Men slik hadde det alltid vært Den sammenhengen som Sullivan satte ord på hadde jo alltid vært der. Det kan man se på alle tidligere tiders frembringelser – når man er seg dette forhold bevisst. Det var bevisstheten om dette som var det nye.

En ny skjønnhetsoppfatning Man la i dette at det var et skjønnhets- kriterium at der var en nøye sammenheng mellom form og funksjon. Det som var utformet i pakt med sin funksjon var samtidig pr definisjon vakkert.

Et samtidig tidsskille Denne nye bevisstheten om sammenhengen mellom form og funksjon faller sammen med et viktig skille i bygge teknikken: Helt fra de eldste tider og opp til denne tid har den fremherskende byggeteknikken vært å legge stein på stein til et murverk.

Den nye bevisstheten og den nye byggeteknikken utgjør grunnlaget En ny stil Den nye bevisstheten og den nye byggeteknikken utgjør grunnlaget for en ny stil som skulle vokse frem etter den første verdenskrig: Funksjonalismen.

Funksjonalismens levetid Regner vi Le Corbusiers bok ”Vers une architecture” som startsignalet, så begynte funksjonalismen i 1923.

Funksjonalismens levetid Funksjonalismen som toneangivende bevegelse varte fra litt etter første verdenskrig og frem til den andre verdenskrigen.

Funksjonalismens levetid Men som en akseptert del av det alminnelige frem byggeriet varte funksjonalismen frem til slutten av 1960-tallet og litt ut i 70-årene.

Funsjonalismens avløser I 1966 ga den amerikanske arkitekten Robert Venturi ut ”Complexity and Contradiction” som lanserte et alternativ til funksjonalismen. Denne boken hyllet det inkluderende, selvmotsigende og individuelle. Ideene i boken slo an hos arkitekter over hele verden. Stilen ble kalt postmodernismen.

Kritikk av postmodernismen I og med at postmodernismen tillot den individuelle skaperglede og lek med historiske motiver, ble også kriteriene for hva som var godt og hva som var dårlig, utvannet. Postmodernismens kritikere kalte dens arkitekter for parfymerte maskeradefigurer på vei til en maskerade de ikke riktig visste hvor befant seg.

Dette var en kritikk som skjøt over målet. Tap av mål og mening? Dette var en kritikk som skjøt over målet. Postmodernismens flertydighet var i seg selv både mål og mening. Bak kritikken lå der et sterkt element av purisme.

Postmodernismen kom som en reaksjon på den purismen som var Less is a bore Postmodernismen kom som en reaksjon på den purismen som var en naturlig følge av en ekstremt funk- sjonalistisk tankegang. Mies van der Rohe: ”Less is more.” Robert Venturi: ”Less is a bore”

Postmodernisme uten modernisme Begrepet postmodernismen er hentet fra litteraturen, kunsten og sosiologien.

Postmodernisme uten modernisme I arkitekturhistorien hadde vi begrepet funksjonalisme og ikke modernisme. I dag, førti år senere er begrepet funksjonalisme erstattet med begrepet moderne (arkitektur).

Postmodernismen er slutt Mot slutten av det tyvende århundre ebbet kraften i postmodernismen ut. Men det funksjonalistiske prinsipp gjelder stadig og vil alltid gjøre det.

Postmodernismen er slutt Det kan se ut som om postmodernismen varte like lenge som funksjonalismen. Men det er bare tilsynelatende. Den estetiske sammenhengen mellom form og funksjon vil for alltid være der.

Postmodernismen er slutt Men hvor sterkt arkitekter og formgivere vil la det komme til uttrykk vil nok svinge over tid.

Et ny forståelse av det funksjonalistiske prinsipp Louis Sullivans ”form follows function” sier ikke bare noe om sammenhengen, men også om rekkefølgen.

Et ny forståelse av det funksjonalistiske prinsipp Professor i arkitektur ved NTNU Einar Myklebust formulerte det slik: «Form og funksjon er strukturlike».

Et ny forståelse av det funksjonalistiske prinsipp Dette representerer en erkjennelse av at det estetiske er en likeverdig funksjon på linje med det praktiske. At en høyverdig totalløsning kan oppnås også der hvor det estetiske tillegges større vekt enn det rent praktiske (funksjonelle).

Et eksempel: Her er «Notre dame du haut» i Ronchamps, Frankrike, hvor funksjonalismens fremste talsmann, Le Corbusier, har latt det estetiske og stemningsskapende gå sammen med de religiøse og liturgiske funksjoner til en høyere enhet.