Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Funksjonalisme i ytre Hobøl

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Funksjonalisme i ytre Hobøl"— Utskrift av presentasjonen:

1 Funksjonalisme i ytre Hobøl
Betegnelsen funksjonalisme som navn på en retning innen moderne arkitektur brukes hovedsakelig i Skandinavia. I engelsk og andre europeiske språk brukes mest betegnelser som modern architecture, modernism eller international style. I skandinaviske språk brukes ordet både om perioden og de tilhørende stiluttrykkene, produkter av en strømning i tiden båret frem av ønsket hos toneangivende arkitekter om å kvitte seg med all unødvendig dekor og gamle stilelementer for å skape noe rent og fundamentalt nytt. Bygningens bruk og konstruksjon skulle uttrykkes i måten den ble formgitt på. Et viktig slagord, opprinnelig formulert i 1896 av den amerikanske arkitekten Louis Sullivan, var «form følger funksjon« («form follows function»). Gjennom forenkling og rendyrking av formen ble funksjonalismen nyskapende. Et funksjonelt uttrykk var pr. definisjon vakkert. Stilen preges av et forenklet formspråk: store flater, rette linjer og geometriske former. Og bak det hele: «Lys, luft og hygiene» – et ekko av angsten fra tidens svøpe, tuberkulosen. Ulike varianter av funksjonalismen har betegnelser som Neue Sachlichkeit, Art Deco, Den internasjonale stil, eller rett og slett modernisme. I dag dekkes hele denne strømningen innen arkitekturen av betegnelsen moderne.

2 Rødt bygg er tidligere hønehus på 300m2 oppført ca 1946-50, nå omgjort til 3 leiligheter i rekke.
Hvit bolig er oppført i 1946 som en bungalow med helvalmet tak og full kjeller. Tilbygg på begge sider med saltakkonstruksjon i (Funksjonalismen) Byggmester er Artur Jensen. Rødt bygg er oppført i 1954 og er et tidstypisk oppreisningshus etter krigen. Følger husbankens normer til punkt og prikke. Brunt hus har halvvalmet tak, men med samme plan som den røde boligen Byggmester er Artur Jensen.(Funksjonalismen) Bygget er oppført tidlig 1950 tallet og er et tidstypisk oppreisningshus med samme planløsning som bolig på bilde nr.2, men med en variant med takoppløft. Byggmester er Artur Jensen?(Funksjonalismen) Brunt bygg er oppført etter 1946 som bungalow og har planløsningen som boligen på bilde nr.1 opprinnelig hadde. Byggmester er Artur Jensen.(Funksjonalismen)

3 Funskjonalisme her også. Byggmester ukjent.
Norsk typehus som dukket opp rundt 1960 tallet. Usikkert når dette huset er oppført. Byggmester ukjent. Disse boligene som ligger litt nord for feltutbyggingen tilhører historierommet på Ringvoll. Eiendommene er satt av til boligformål i kommuneplanen, men ligger i og omkring LNF område. Det vil si at denne delen av Ringvoll tettsted med disse flotte bygningstypene fra funksjonalismen er et relativt homogent og spesielt område, og vil ikke få nye sjenerende boliger som naboer.

4 Funskjonalisme her også. Byggmester ukjent.
Norsk typehus som dukket opp rundt 1960 tallet. Usikkert når dette huset er oppført. Byggmester ukjent. Disse boligene som ligger litt nord for feltutbyggingen tilhører historierommet på Ringvoll. Eiendommene er satt av til boligformål i kommuneplanen, men ligger i og omkring LNF område. Det vil si at denne delen av Ringvoll tettsted med disse flotte bygningstypene fra funksjonalismen er et relativt homogent og spesielt område, og vil ikke få nye sjenerende boliger som naboer. Funkisbolig i rette forstand i to etasjer med pulttak. Oppført i Byggmester ukjent. Ligger ved Sånerveien.


Laste ned ppt "Funksjonalisme i ytre Hobøl"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google