Energikonferansen Sør 2010 Arild Olsbu Egbert Bak

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Påvirkningsparadokser
Advertisements

Drivkraft for fremtidsrettede energiløsninger Enova SF Virkemidler og støtteordninger for boliger Sverre I. Heimdal Enova SF Oktober 2012.
IK-Bygg på web: Formål IK-Bygg web skal bidra til å avdekke avvik i forhold til helse, miljø og sikkerhet. Det stilles strenge krav til hvilken forfatning.
Lansering Oslo 16. mars 2009 Jørgen Randers, BI Sverre Aam, SINTEF Steinar Bysveen, EBL.
Få et forsprang med energimerking Konferanse om energimerking 9. mars 2010 Seksjonssjef Birger Bergesen Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Fjernvarme til bygg med varmepumpe Er det mulig?
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
Barrierer og drivere for energieffektivisering. Målsetningene i programmet.
Program 08:45 – Grønne investeringer i industrien
Enova SF Muligheter innen industri, anlegg og ny teknologi. Finansieringsmuligheter rettet mot norsk industri.
Om Alcoa Lista Start 1971 Elkem/Alcoa - 100% Alcoa i 2010
Støtte til fjernvarme Fjernvarmedagene oktober 2012.
AVI i fremtiden *Behov og ønsker *Temaer og gjennomføring Hvor går utviklingen.
Energi- og klimagassregnskap Vestregionen
Lærerkurs NM for ungdomsbedrifter Energi og entreprenørskap v/Anne Elisabeth Scheen, Naturfagsenteret og Mie Abelgaard, Enova SF.
Utfasing av glødelampen
1 Hva kan konsulentmiljøene støtte opp med? Enova kundesamling i Stavanger Den 10. Juni 2014.
KLIMANETTVERK HORDALAND 18.sept 2012
1 Valg av system •Hadde et elektronisk ”hjemmelaget system” med en del begrensninger. •Overbevise ledelse om behov for nytt system. •Opprettet en prosjektgruppe.
Ole Jakob Johansen Ph.D VAV
Energiutfordringene - klima, forsyningssikkerhet og grønn verdiskaping
Energieffektivisering Nidar
Vi leverer framtidens energiløsninger
EPC Energisparekontrakter i Leksvik kommune. EPC/Eurocontract –Energy Performance Contracting (EPC) er en modell for gjennomføring av lønnsomme energieffektiviseringstiltak.
Enovas time Status og muligheter Fjernvarmedagene , Petter Hersleth, Enova.
Fjernvarmesatsing og notifisering av Energifondet Trude Tokle Fjernvarmedagene 2011.
Klimaarbeid fra plan til praksis Kommunal klimastatistikk og resultatoppfølging? Eivind Selvig Civitas Rådgivergruppen
Biogass 11 Ørlandet 8.mars 2011 Enovas støtteprogram for produksjon av biogass Jens Musum Enova SF.
Tar staten ansvar? Heikki Holmås, Leder Stortingets kommunal og forvaltningskomite.
Tilskuddsordning for støtte til innovative anskaffelser av miljøteknologi i Framtidens byer for 2013.
Kunstner: Oddmund Mikkelsen
Energiledelse i industrien NHO Østfold Norsk Teknologi, 24
Hvordan kan kvalitet i utdanningen dokumenteres? Samlingen angående forberedelse og videre prosess ved etableringen av Database for statistikk om fagskoleutdanning.
ENERGIKONFERANSEN SØR 2010 UiA Kampus Grimstad 21. september 2010 Auditorium A2 135 Velkommen!
Europeiske selskapers tilpasning til EUs klimapolitikk Jon Birger Skjærseth CREE-CICEP 2012.
Energisektorens bidrag og muligheter til å nå klimamålene Steinar Bysveen Adm. dir., EBL Eneregirådet, EBL – drivkraft i utviklingen av Norge.
Utslipp og utfordringer i Akershus Framtidens byer – stasjonær energibruk Nettverkssamling i Bærum Stig Hvoslef Akershus fylkeskommune.
Erfaringer med Energiledelse
Enova og industrien Sarpsborg 24. oktober 2013
FJERNVARMENS JULEMØTE :00Bedre kommunikasjon av fjernvarmens verdi v/ Trygve Mellvang-Berg Oppsummering fra fagmøte om kunderelasjoner. Forslag.
Program Julemøtet 2010 Utsikter for fjernvarmeprisen framover basert på endringer i kraftmarkedet v/ Kristine Fiksen, Thema Consulting Group Fjernvarme.
Miljønytten ved fjernvarmesystemene i Trondheim
Årets nyhet – prisstatistikk for fjernvarme!!! Jon Tveiten Norsk Energi 1.
Energieffektivisering av bygg mot en riktig investering! -
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
Oppfølgingsmøte Alnabru prosjekt Alnabru 8. november 2007.
Dag A. Høystad Energirådgiver.
Human Factors (HF) i kontrollrom - En revisjonsmetode 2003
Energieffektivisering av bygg mot viktigere enn noensinne! -
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Energikonferansen Sør 2010 UiA, Campus Grimstad Effektiviseringspotensial i industrien og virkemidler Jens Christian Fjelldal, Selvstendig/NHO Agder.
”Be The Change You Want To
Energimerking som incitament NVE, 9. mars 2010 Tommy Rudihagen, adm. dir.
En bedre kraftsituasjon i Midt-Norge
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Sentral Driftskontroll i Eiendomsforvaltningen
National Gründercamp Enovas formål Fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon og utvikling av energi- og klimateknologi.
Energimerking og energioppfølging i HFK Overingeniør energibruk Helge Gundersen.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Energieffektive Næringsbygg
DET NASJONALE MILJØ- OG KLIMAPROSJEKTET Steinar Marthinsen, viseadministrerende direktør Helse Sør-Øst RHF.
Alternativer til nett Enova og Statnett starter FoU-prosjekt for å få fram de beste totalløsningene Nasjonal kraftsystemmøte, Gardermoen, Jan.
Klimavennlige energiprosjekter i Knutepunkt Sørlandet Arild Olsbu, Agder Energi Nettkonsult. 9. november 2007.
Årsmøte FSTL 2011 Tema Energimerking Anders Sandbakken Brannrådgiver for eiendomsforvaltning- og utvikling Klinikk for intern service.
Årsmøte i Tørkeklubben 2013 ECOINFLOW - Et europeisk samarbeidsprosjekt med Treteknisk som koordinator Comfort Hotel Ringerike, Hønefoss, 13. februar 2013.
RIS-metoden for prosessforbedring
Utfasing av glødelampen
Støtte til innføring av energiledelse
Brukercase Prosumers Ove Wolfgang CENSES møte 24 august 2017
Utskrift av presentasjonen:

Energikonferansen Sør 2010 Arild Olsbu Egbert Bak Web-basert energioppfølging og benchmarking i energi-effektiviseringsarbeidet Energikonferansen Sør 2010 Arild Olsbu Egbert Bak

Innhold Energieffektivisering og aktuelle målemuligheter Energibruken og målsetninger Agder Måleverktøy og metoder Benchmarking - muligheter Eksempel Nannestad

Energiprognose Agder 2020 Agder Energiplan: Agder skal ha 20 prosent mer effektiv energibruk i 2020. 1,8 TWh 3- 5 milliarder i investeringer Mål for Norge 2020: redusere levert energi til drift av bygg med 10 TWh/år i forhold til dagens nivå på 80 TWh/år 0,5 TWh i Agder

Overordnede grep KRDs arbeidsgruppe for energieffektivisering av bygg: 1. Forutsigbare mål og rammebetingelser fra myndighetene 2. Harmonisering av energimerkeordning, forskriftskrav, tilskuddsordninger og passivhusstandarder 3. Nasjonalt måleinstrument for energieffektivisering

Energieffektivisering av bygg. En ambisiøs og realistisk plan mot 2040 4. Nasjonalt måleverktøy for å følge utvikling i energibruk Det er behov for bedre statistikk og et nasjonalt måleverktøy som gjør det mulig å følge utviklingen av energibruk til drift av bygg og effekten av igangsatte virkemidler for energieffektivitet.

Måleverktøy i dag SSB – noe gamle data Energiprodusentene - oppdaterte data for elektrisitet og fjernvarme Fjernavleste målere Flere og flere har egne systemer som er web-baserte

Benchmarkting

The Database

Bygg i 8 land i Europa

Kort oppsummering Det finnes måleverktøy men det er ingen som hittil har klart å koordinere bruken av de til et nasjonalt verktøy For å drive energieffektivisering må virkningen kunne dokumenteres kontinuerlig. For å bli best må en bli sammenlignes med andre.

Kort innføring i energieffektivisering. Normtallsanalyse (benchmarking) Utvelgelse av bygg Energianalyser Oversikt med alle tiltak Eventuell søknader til Enova Gjennomføring av utvalgte tiltak Resultatoppfølging Etablering av energiledelse Innføring av et energioppfølgingsprogram

Noen energireduserende tiltak

Hva er energiledelse Energiledelse vil si å ha fokus på energi med det formål og redusere forbruket og/eller konvertering og oppnå kontinuerlige og varige forbedringer. En viktig aktivitet i energiledelse er energioppfølging. I Nannestad kommune består energiledelsen av 4 personer som har fullmakt til å sette tiltak i gang og har valgt et energioppfølgingssystem fra Nettkonsult.

ET kurve

Utvalgte tiltak i Nannestad.

Prosjekt info, Nannestad kommune. Antall bygg som er med i prosjektet 15 bygg Forbruk i disse bygg ved oppstart 9 GWh/år Budsjett kr. 7 500 000,- Støtte fra Enova kr. 950 000,- Målsettingen er å spare 1,5 GWh/år Realisert besparelse per dags dato 1 GWh/år (9 %) Reduserte kostnader cirka kr. 900 000,- inkl. mva

Stikkord for å redusere energiforbruk Innføring av energiledelse Implementering av EOS system Vurdering av tiltak (energianalyse) Målsetting for å redusere energiforbruk Logge for å kontrollere om man har oppnådd ønsket effekt og/eller avdekke feil og mangler. Regelmessige (for eksempel 1 x i mnd) tilbakemeldinger til de involverte om energiforbruk status. Gjennomføring av lønnsomme tiltak Overordnet plan for energistyring (type anlegg, sentralisering av styring, superbruker, opplæring) Vurdering av konvertering, alternative energiformer osv. Opplæring

Takk for oppmerksomheten www.nettkonsult.no