Hummer på Kvitsøy - status

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Søknad om tildeling av vederlagsfrie kvoter
Advertisements

Kommunikasjonsdirektør FHL
Sist oppdatert august Tallene i presentasjonen bygger på regnskapsdata hentet Brønnøysundregistrene. Bedriftene som er med i utvalget er innen de.
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
John R. Isaksen/10. oktober 2006 © Fiskeriforskning - Kan kopieres/videreformidles når kilde oppgis Kan fiskeflåtens atferd harmoniseres med fiskeindustriens.
Adm. direktør Stein Lier-Hansen Norsk Industri
Grunnfondsseminar Oslo, 21. september Gode og stabile rammebetingelser •Sterk økonomisk vekst •Høy befolkningsvekst –Stavanger-regionen Norges tredje.
Utvikling av kveite oppdrett; erfaringer og utfordringer
Husleie nivå  Husleien opp med ca 100% på 10 år.  Inntektene har hatt en lavere utvikling.  Det begynner å bli ”normalt” med over 40% bo.
Konferansen Det nye bioenergibildet 10. oktober 2013 Videre forskning og endringer i bioenergibildet framover Senterdirektør Odd Jarle Skjelhaugen.
Teknologiledelse 1 Hvordan utvikle produkter med høy designfokus Kristine Holbø SINTEF Teknologiledelse.
PAGE 1 - Presentasjon 1. halvår august 2002.
Vi leverer framtidens energiløsninger
BIOGASS – GÅRDSANLEGG LITE ELLER STORT ?
Attføringsmessa 18. januar 2012
Trøndersk lakseproduksjon - Sett i et internasjonalt perspektiv
Morten Fossum, Trondheim Energi Fjernvarme AS
Legemiddelindustrien i endring
Valgkamp Byggenæringen Norges største distriktsnæring.
Östfold, utmaningar och möjligheter … men resten blir på norsk Kjell Arne Græsdal Daglig leder.
Optimering i verdikjeder i næringsmiddelsektoren
Livet i havet – vårt felles ansvar Fiskebåtredernes Forbund Liv Holmefjord, fiskeridirektør Nye utfordringer for forvaltningen.
Velkommen til TrygVesta
Hvordan ble USA den dominerende økonomien i verden?
Europeiske selskapers tilpasning til EUs klimapolitikk Jon Birger Skjærseth CREE-CICEP 2012.
Prosjektanalyser Anskaffelse av eiendeler til “varig eie” eller bruk av selskapet i en periode på min. 3 år, f.eks til erstatning av eksisterende utstyr.
Regnskapsfører og Sparringpartner / rådgiver
Presentasjon av Concrea
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Oppdrettsnæringa utvikles gjennom levende lokalsamfunn Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Trøndelag som havbruksregion – hvordan utvikle næringen videre Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Internasjonalt perspektiv Oslo, Audun Lågøyr Næringspolitisk direktør Byggenæringens Landsforening.
Høytemperatur fjernvarme med ammoniakk som kuldemediet
Miljøutfordringer løst i andre land ? VRI Rogaland Sola 20. januar 2012.
1 Skal vi snakke sammen? Jan Håvard Skjetne SINTEF / University of Melbourne
Trøndelag – verdensledende innen havbruk Muligheter og ønsker knyttet til areal Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Biogassproduksjon En ny utfordring for bonden når det gjelder: tekniske løsninger kunnskap om drift kunnskap om biologi.
Energikonferansen Sør 2010 UiA, Campus Grimstad Effektiviseringspotensial i industrien og virkemidler Jens Christian Fjelldal, Selvstendig/NHO Agder.
NTNU Eksperter i Team Gullfakslandsbyen 2008
Om skog, bioenergi og klimanøytralitet
TEKO - bransjen IT som strategisk virkemiddel
Sist oppdatert november 2013.
Produksjonslogistikk En strategisk satsning SINTEF teknologiledelse
Haugalandet Regional strategiutvikling Prosjektmøte Innspill til samtalen senseNet® Stedsutvikling er et interaktivt strategi- og.
Presentasjon for Aukra
Innovation Supply Chain Anvendt forskning - å vende blikket utover.
Prosjekt Laks og Næringsutvikling i Kragerøvassdraget Ole Erik Elsrud.
Innledning ved BioHus konferansen
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Bedriftsøkonomi Bedrifter kan ikke overleve uten at de skaper verdier for markedet og kundene Verdiene må skapes til lavere kostnader enn konkurrentene.
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Norwegian Ministry of Fisheries Verdier fra havet - Norges framtid Havbrukspolitisk redegjørelse Stor oppfølgingsinnsats ”Verdensmester i rammebetingelser”
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
4.4 Immaterialrett Hovedproblemstillinger: Hvordan virker immaterialrettigheter (særlig patentrett)? Hvilke rettigheter bør vi ha? Hvordan bør rettighetene.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
ExxonMobil Gründercamp Oppgave
Telenors satsing på fri programvare Paul Skrede - GoOpen 2009.
Foretak Bjørnar Sæther SGO 4601 V-07. Struktur på forelesningen Hva er foretak? Foretak i økonomisk geografi Dimensjoner ved foretak Foretak og territorier.
”The Innovation Process” by Keith Pavitt -Innovasjon i store moderne bedrifter.
Praktiske erfaringer, oppdrett i Ghana
Et konkurransedyktig grønt næringsliv NFD Innspillskonferanse Gisle Løhre Johansen Konserndirektør FoU og Forretningsutvikling.
Kapittel 3: Forretningsplanen Del 1 Læreplanmål Utforme mål og visjoner for en virksomhet Utarbeide en forretningsplan Entreprenørskap og bedriftsutvikling.
Horisont 2020 SMB instrumentet og Fast Track to Innovation Stavanger
”Næringsklynge fra Tromsø til Oslo - hvordan er det mulig?” - Erfaringer fra ei havbruksklynge i Nordland Nordområdekonferansen 2007 Bjørn G. Nielsen –
På borregaards vis Kultur & verdier i Borregaard.
Presentasjon ATM-konferanse 24. mai 2016
Norden som foregangsregion
VEIKARTET FOR EN SIRKULÆR ØKONOMI
Tore Håkon Riple Marine Construction as Leder SN/K 509
Utskrift av presentasjonen:

Hummer på Kvitsøy - status Asbjørn Drengstig Daglig leder, Norwegian Lobster Farm AS

Hovedutfordringer Hvordan møte markedets etterspørsel? Hvordan oppnå lønnsomhet i landbaserte oppdretts-systemer? 2 2

Bakgrunn Europeisk hummer er et av verdens mest eksklusive sjømatprodukter Lang historie og tradisjoner – kollaps i bestand Produkt med høy status, høy etterspørsel og høy pris Gir nødvendige marginer i startgropen Ingen har tidligere oppdrettet mathummer kommersielt med lønnsomhet Hummer er kannibal og setter store krav til oppdrettsteknologi Teknologien må tilfredsstille hummerens biologiske krav og krav til lønnsomhet Gjennomført et 7-årig FoU prosjekt Kilde: Norsk Sjømatsenter – Jørgen Borthen 3

Løst flaskehalser i liten skala

Forskningsområder Biologi Teknologi Økonomi Fôr Marked Design og varemerke Vannkvalitet Helse/miljø/sporbarhet

Resultater Forsknings- og nyskapningsprisen 2002 Patentert oppdrettsteknologi Biologisk egnet og lønnsomt produksjonskonsept Tilrettelagt for sporbarhetssystem Dokumentert vekstkurve Ingen sykdomsutbrudd Nytt pelletert fôr tilpasset hummerens ernæringsbehov ingen startfôringsproblemer bruker formulert fôr gjennom hele livssyklusen ingen biologiske flaskehalser på yngelstadiet Dimensjonerende kriterier for anlegg og investeringer Dokumentert markedspotensial og etablert merkenavn Kontrollert industriell produksjon Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater

Uttesting av teknologi

Fra 2D til 3D Besitter alle rettigheter til den eneste teknologien som kan kommersialiere og industrialisere landbasert hummeroppdrett med god lønnsomhet Benytter 3 dimensjoner Patentert i Norge og 23 land internasjonalt Lavere investeringer enn alle andre kjente alternativer Uavhengig av spillvarme Automatiserte løsninger Modulbasert Tilrettelagt for bruk i alle typer kar Yngel- og påvekstanlegg Valgfri størrelse på anlegg

Produksjonskontroll Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater

Bygging av anlegg på Kvitsøy Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater 10

Fôringsteknologi Basert på trykkluft Fôrer opp til 5 ulike pelletstørrelser Fôrer med en nøyaktighet på 0,1; 0,3; 0,5; 1 og 5 g Formulert fôr i hele livssyklus – ingen startfôringsproblemer Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater 11

Bildebehandling Kontroll på totalproduksjon og anlegg Daglig kontroll med alle enkeltindivid Registrering av vekst og dødelighet Bestemmelse av høstetidspunkt Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater 12

Design og merkenavnTM Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater 13

Marked Kvitsøy har levert hummer siden 1700 tallet Begrepet Kvitsøyhummer er innarbeidet i Europa Europeisk hummer er verdens mest eksklusive sjømat-produkt Globalt marked 40 000 tonn Anses som luksusmat Stor etterspørsel og meget høy pris Etablering av anlegg i markedet hvor produktet skal leveres Kan bli et nytt marint industrieventyr dersom man: Løser oppgaver i riktig og prioritert rekkefølge Unngår for hurtig oppskalering basert på manglende erfaring og kunnskap Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater

Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater

Status og videre arbeid Produksjon av 2,5 tonn hummer/år Produksjonskapasitet på 120 000 yngel/år Oppbygging av anlegg og biomasse til 100 tonn/år Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater

Status og videre arbeid Respirasjon og ekskresjonsrater Vannkvalitet Videreutvikling fôr og teknologi Genetikk og seleksjon Reproduksjon i kontrollerte omgivelser Stabil yngelproduksjon Etablerer hovedsete for landbasert industrielt oppdrett med tilknyttet kompetansesenter Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater

Oppsummering Norwegian Lobster Farm AS er ledende aktør innen hummeroppdrett både nasjonalt og internasjonalt Først i verden til å produsere porsjonshummer basert på et formulert fôr alene (fra I-stadie til 20cm/300g) Eneste porsjonshummerprodusent i markedet i dag Har lagt grunnlaget for at landbasert hummeroppdrett kan bli en suksess Ingen enkeltbedrift har tidligere hatt en slik posisjon i norsk oppdrettsnærings historie