Hummer på Kvitsøy - status Asbjørn Drengstig Daglig leder, Norwegian Lobster Farm AS
Hovedutfordringer Hvordan møte markedets etterspørsel? Hvordan oppnå lønnsomhet i landbaserte oppdretts-systemer? 2 2
Bakgrunn Europeisk hummer er et av verdens mest eksklusive sjømatprodukter Lang historie og tradisjoner – kollaps i bestand Produkt med høy status, høy etterspørsel og høy pris Gir nødvendige marginer i startgropen Ingen har tidligere oppdrettet mathummer kommersielt med lønnsomhet Hummer er kannibal og setter store krav til oppdrettsteknologi Teknologien må tilfredsstille hummerens biologiske krav og krav til lønnsomhet Gjennomført et 7-årig FoU prosjekt Kilde: Norsk Sjømatsenter – Jørgen Borthen 3
Løst flaskehalser i liten skala
Forskningsområder Biologi Teknologi Økonomi Fôr Marked Design og varemerke Vannkvalitet Helse/miljø/sporbarhet
Resultater Forsknings- og nyskapningsprisen 2002 Patentert oppdrettsteknologi Biologisk egnet og lønnsomt produksjonskonsept Tilrettelagt for sporbarhetssystem Dokumentert vekstkurve Ingen sykdomsutbrudd Nytt pelletert fôr tilpasset hummerens ernæringsbehov ingen startfôringsproblemer bruker formulert fôr gjennom hele livssyklusen ingen biologiske flaskehalser på yngelstadiet Dimensjonerende kriterier for anlegg og investeringer Dokumentert markedspotensial og etablert merkenavn Kontrollert industriell produksjon Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater
Uttesting av teknologi
Fra 2D til 3D Besitter alle rettigheter til den eneste teknologien som kan kommersialiere og industrialisere landbasert hummeroppdrett med god lønnsomhet Benytter 3 dimensjoner Patentert i Norge og 23 land internasjonalt Lavere investeringer enn alle andre kjente alternativer Uavhengig av spillvarme Automatiserte løsninger Modulbasert Tilrettelagt for bruk i alle typer kar Yngel- og påvekstanlegg Valgfri størrelse på anlegg
Produksjonskontroll Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater
Bygging av anlegg på Kvitsøy Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater 10
Fôringsteknologi Basert på trykkluft Fôrer opp til 5 ulike pelletstørrelser Fôrer med en nøyaktighet på 0,1; 0,3; 0,5; 1 og 5 g Formulert fôr i hele livssyklus – ingen startfôringsproblemer Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater 11
Bildebehandling Kontroll på totalproduksjon og anlegg Daglig kontroll med alle enkeltindivid Registrering av vekst og dødelighet Bestemmelse av høstetidspunkt Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater 12
Design og merkenavnTM Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater 13
Marked Kvitsøy har levert hummer siden 1700 tallet Begrepet Kvitsøyhummer er innarbeidet i Europa Europeisk hummer er verdens mest eksklusive sjømat-produkt Globalt marked 40 000 tonn Anses som luksusmat Stor etterspørsel og meget høy pris Etablering av anlegg i markedet hvor produktet skal leveres Kan bli et nytt marint industrieventyr dersom man: Løser oppgaver i riktig og prioritert rekkefølge Unngår for hurtig oppskalering basert på manglende erfaring og kunnskap Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater
Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater
Status og videre arbeid Produksjon av 2,5 tonn hummer/år Produksjonskapasitet på 120 000 yngel/år Oppbygging av anlegg og biomasse til 100 tonn/år Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater
Status og videre arbeid Respirasjon og ekskresjonsrater Vannkvalitet Videreutvikling fôr og teknologi Genetikk og seleksjon Reproduksjon i kontrollerte omgivelser Stabil yngelproduksjon Etablerer hovedsete for landbasert industrielt oppdrett med tilknyttet kompetansesenter Dokumentert vekstkurve – hummer vokser til 250-300gram (20cm) på 2 år Ingen sykdomsutbrudd Utviklet, testet og dokumentert et nytt pelletert fôr til hummer Dokumentert at landbasert produksjon basert på resirkulering med biofilter ved 20°C er en egnet og lønnsom produksjonsmetode Sensoriske tester av porsjonshummer er utført hos Gastronomisk Institutt med gode resultater
Oppsummering Norwegian Lobster Farm AS er ledende aktør innen hummeroppdrett både nasjonalt og internasjonalt Først i verden til å produsere porsjonshummer basert på et formulert fôr alene (fra I-stadie til 20cm/300g) Eneste porsjonshummerprodusent i markedet i dag Har lagt grunnlaget for at landbasert hummeroppdrett kan bli en suksess Ingen enkeltbedrift har tidligere hatt en slik posisjon i norsk oppdrettsnærings historie