Tilsynet for små avløpsanlegg

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Bestemmelser om utslipp av avløpsvann fra bolig, fritids- og annen bebyggelse med innlagt vann når utslippet skal tilknyttes mindre avløpsanlegg. For.
Advertisements

Biblioteksjef Forsand kommune
Hvordan sikre nødvendig kontroll med legemiddelutgiftene dersom bruken av individuell refusjon reduseres? FFO-seminar 24. mai 2007 “Hvor står vi – hvor.
MILJØKOMMUNE.NO Nettbasert veileder for kommunale saksbehandlere innen planlegging og miljøforvaltning.
Stiftelse av vannlag for Vestre Grimsøya 20. september 2009
PLANLEGGING SMÅKRAFTVERK AV EN STØRRE GRUNNEIER
Markedsinfo fra Bergen kommune – vann- og avløpsetaten
Sivilingeniør Tobias Dahle
Forum for miljøteknologi
Kulturell infrastruktur. Tilskudd til kulturhus med regionale funksjoner • Røros • Oppdal • Ørland • Midtre-Gauldal.
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Drøm eller virkelighet?????
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
Tilbakestrømning fra abonnent til vannledning
Medlemsorganisasjonene: Medlemmer per oktober 2010.
STATUS BANEPROSJEKT
GVD-Sommerseminar , Haugestad Rekruttering fra utlandet: •Hvorfor dro jeg til Norge? •Hvordan var m ø tet med VA Norge/Drammensregionen? •Hva var.
Sivilingeniør Arild Moen, daglig leder GVD Juleseminar 2012, Nytt siden sist.
Arild Moen Velkommen til Sommerseminar juni 2013.
VA-tiltak langs Svelvikveien mellom Solumstrand og Svelvik grense – Orientering til Bystyrekomitèen Hensikt: Gi komitèen en orientering om.
ORIENTERING FRA FORSVARSBYGG Eiendomssjef Rune M. Røen
Kloakkering av Røyksund
Tilskudd til private barnehager i 2011 Presentasjon private barnehager 10. februar 2011.
Tjenestekonsesjon for Brukerstyrt Personlig Assistanse - BPA
Likeverdig behandling ved tildeling av offentlige tilskudd til ikke-kommunale barnehager Fylkesmannen i Nordland Kjell H S Jensen ekstrahjelp 27. november.
Tekna-kurset: Rensing av avløpsvann – utslipp til sjøområder Trondheim Synspunkter på avløpsforskriften (eg. ny avløpsdel i forurensningsforskriften)
Avfallsplan Erfaringer fra en kommune
1 FOU-prosjekt Bruk av forsikringsskadedata. 2 En typisk VA-kommune? 5000 innbyggere Sentrumsbebyggelsen: ett vannverk og ett avløpsrenseanlegg Grendesamfunn:
12-kommunesamarbeidett i Vestfold Strategisk plan
Lekkasje fra vannledningsnettet Orientering til Bystyrekomite for Byutvikling og Kultur, 3/5-11 Live Johannessen Virksomhetsleder Vann og avløp.
Kommunal Overtakelse Av Private Vannverk I Lenvik Kommune
Kostnader i pensjonsordningene Pensjonsforum Jan Otto Risebrobakken.
Handlingsplan for VA i Svelvik kommune
KOSTNADSPROGNOSER: Signalene fra diskusjonen av de 7 gruppeoppgaver den 25. mars, pluss andre vedtatte og antatte ambisjoner, er lagt til grunn: Vannledningsnettet.
GVD Juleseminar 2011 Landfalltjern Oktober 2011 Siv.ing. Arild Moen.
Godt Vann Drammensregionen (GVD)
Overføring av avløp til Holmestrand Etter mindre enn 20 år, kan det siste av i alt 7 renseanlegg i Sande bli nedlagt.
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
Oslo – flest utfordringer – størst oppmerksomhet
Rollen som ”ansvarlig søker”
Mattilsynet Distriktskontoret for Midt- og Nord-Helgeland Foredrag: ”Mattilsynets fokus i forhold til drikkevannskvalitet og beredskapsplaner”. VA-fagsamling,
Redegjørelse i Vellets årsmøte Vannkomiteen har lagt fram forslag til løsning –Etablering av samvirkeforetak gjennomfører vann- og avløpsprosjektet –Orientering.
Oppryding i spredte avløp, Nordre Fosen Vannområde
Vann og avløp i Båtstø vel
IK Bygg, et verktøy for kommunene
Bakgrunn Registreringsarbeider Kommunens saksbehandling Privat engasjement Mulige konsekvenser på sikt Opprydding i spredt bebyggelse - Sarpsborgmodellen.
Sanering VA Mailund-Glendeveien-Furustien Spydeberg kommune Informasjonsmøte
Regionale vannforvaltningsplaner Leidulf Skjørestad direktør Bymiljø og utbygging KS-representant i direktoratsgruppen for vannforskriften Norsk vann,
Vann- og avløpsprosjekter status 2015 Komité TKF
Bergen kommune Vann- og avløpsetaten. Oddbjørn Andersen Vann- og avløpsetaten Prosjektleder Representerer Va-etaten i Graveklubben.
Boligpolitisk strategi - prosess > Kommuneplan 2014 > Utfordringsdokument 2014 > 1. gangs behandling i FSK/ PSN juni 2015 > Høring juni –
Moss kommune Hva betyr forslaget for kommunenes ledelse og forvaltning? Ann-Janette Hansen Rådgiver - Moss kommune Tlf nr
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Vann og avløp Seterveien - Dalbo. Tekst 2 Vedtatt av kommunestyret 2009 Revidert tiltaksplan vedtatt av kommunestyret 2014 Hovedplan for drikkevann og.
Resultater fra delprosjekt 1:
Erfaringer med bruk av BedreVANN i kommunen Vi ønsker å få inn eksempler på bruk fra deltakerkommunene - Frist: Vi vil formidle tips og erfaringer.
Kommunal planlegging.
Vann og avløp Ildjernet.
Viva IKS Infomøte på Haugestad angående
Bestemmelser om utslipp av avløpsvann fra bolig, fritids- og annen bebyggelse med innlagt vann når utslippet skal tilknyttes mindre avløpsanlegg. For.
Status pr. Januar 2013 Kommunalteknisk sektor Tom A. Johansen
Begreper ledningsnett
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
TILKNYTNING AV KUR-ANLEGG
Tilknytningsplikt til offentlig avløp
Etablering av VA-anlegg i Torvvikveien Nesodden kommune
Dønna vannverk HEVA 8/
Vann og avløp Ildjernet.
Vann og avløp Øvre Sirdal
Nes etappe 2, Alternative løsninger
Utskrift av presentasjonen:

Tilsynet for små avløpsanlegg Status og hovedutfordringer i 2012 Kommunal tilknytning som strategi Forventninger og krav til kommunene Nina Alstad Rukke GVD juleseminar 08.12.2011 Haugestad i Lier

Tilsynet for små avløpsanlegg: Vertskommunesamarbeid avløpsanlegg < 50pe 10 000 – 12 000 anlegg i 9 kommuner Politiske vedtak 2010, etablert 2011 Behandler søknad om utslippstillatelse Ansvar for tvungen slamtømmeordning Tilsyn av avløpsanleggene

Status 2012 Operative på saksbehandling Anleggsregisteret blir bedre og bedre… Konkurranse om slamtømming gjennomført Skal etablere ordning for prøvetaking mm. (tilsyn) Hovedutfordring: Oppryddingsplaner utarbeides i samarbeid med Plan- og VA-virksomheten i hver kommune

Oppryddingsplaner Kartlegging / prioritering: Brukerinteresser (drikkevann, jordvanning, bading / rekreasjon) Antall / tetthet på hus Kommuneplan / saneringsplaner Forurensningsgrad (vannprøver i resipient, naboklager, meldte avvik ved tilsyn) Mulige løsninger?

Mulige løsninger ? Aktuelle vann- og avløpsløsninger vurderes Type løsning: Naturbasert, minirenseanlegg, tette tanker, gråvannsanlegg osv. Fellesanlegg eller enkelthus-anlegg? Tilknytning til kommunalt eller privat anlegg?

Kommunal tilknytning som strategi?

Forventninger og krav til kommunene: Kommunal ledning «til husveggen»? Kommunen byggherre? Kommunen velger løsninger? Kommunen garantist v/overskridelser? Forvirring: tilknytningsgebyr vs. anleggskostnader Trenger veiledning / oppskriftsbok

Guttersrud i Røyken : 9 hus og 4 hytter. 250 m til kommunal ledning. Under 2G per husstand, ber oppsitterne organisere tilknytning selv. Kommunen har ikke budsjettert med slike tiltak. Kommunen bidrar v/bytte av vannledning? Gevinst: Nye abonnenter!

Hagasand i Sande : 31 eiendommer, Sandes fineste badeplass. Lukt i bekken om sommeren. Sjøledning i 2005, brønner / kommunalt vann. Kommunen legger hovedledning inn i området, felles påkoblingpunkter Først 400 000,- per eiendom, oppsitterne betale alt. Nå forhandlet ned til 13 900,- kommunen bidrar. Tilsynet følger opp de som ikke tilknytter seg.

Tronstad i Lier : 38 hus. Kommunen bygger nytt renseanlegg, har noe ledninger i området fra før. Kommunen byggherre, oppsittere betaler anleggsbidrag på maks 2G. Kommunal drift.

Hvem betaler og hva koster det? Felles hovedplan om tilknytninger til kommunalt avløpsnett: Anleggseiers bidrag begrenset til 2G (ca 160 000). Samsnakket med NAV: Startlån, bostøtte, tilskudd. _____ ______ ______ Anleggseier «står alene»: Trenger ombudsmenn og fagkyndige. Fellesløsninger oftest rimeligere og bedre for miljøet, men vanskelig å få naboer til å samarbeide.

Felles hovedplan sier: En mer aktiv tilsyns- og tilretteleggerrolle, … sikre at alle eiendommer har velfungerende vannforsyning og avløpsrensing, uavhengig av eierskap til infrastrukturen. … kommunene skal utøve et høyt kommunalt engasjement for å sikre viktige samfunnshensyn. Graden av kommunalt engasjement må likevel alltid tilpasses lokale forutsetninger og forhold Viktig for valg av løsning i det enkelte tilfelle er bl.a. totaløkonomi og funksjonalitet med hensyn til brukerinteresser og tilgang til slokkevann.

Takk for oppmerksomheten! Mønsterprosjekt? Kriterier ved kartlegging / prioritering? Hvor langt skal vi gå i å foreslå løsninger? (for både hytter og hus) Samordne prosessen i forhold til oppsitterne? Moms-regelverk? Takk for oppmerksomheten!