Direktør Kåre Hagen, NOVA

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Høyere livskvalitet -færre bekymringer. Ny teknologi – nye muligheter Eiere: Konseptutviklingen startet våren Tryggere Hjem AS ble stiftet:
Advertisements

Bruk av GPS for personer med demens – erfaringer fra Trygge spor
Hvilken samfunnsnytte har ergoterapi?
Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid
Fysisk aktivitet og helse
Levanger kommune rådmannen Dialogseminar Åre 15. – Rådmannen Ola Stene - Status og hovedutfordringer 1 Status og hovedutfordringer pr 16. februar.
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
Status for iverksetting av velferdsteknologi i Helse og omsorg
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Samhandling, velferdsteknologi og næringsutvikling
Samhandling, velferdsteknologi og næringsutvikling KS Agder, Kristiansand 14. oktober 2010 Ved utvalgsleder Kåre Hagen INNOVASJON OG OMSORG Kan redde oss?
innovasjon i omsorgssektoren
Gode velferdstjenester i fremtiden NHO, 28. november 2013 Kristin Vinje.
Finansbyråd Kristin Vinje, 4. juni 2013
Eksperter i Team – Landsby nr 50 HJEM I FARE! Hvordan takler vi naturfarer? Fasilitatorteam: Ivar Berthling, HjemmesideHjemmeside.
Smarthusteknologi.
Kan teknologi erstatte hender?
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
Et totalkonsept for å bo lenger hjemme
"Bo lenger hjemme".
Morgendagens kompetanse – til virksomhetens beste og til innbyggernes beste! Gudrun Haabeth Grindaker Direktør 19. mars 2012.
Hilde Thygesen ergoterapeut og sosiolog NETF seminar
Arena Helseinnovasjon, Kick off 3. februar 2011
Jeg vil bo hjemme så lenge jeg kan! Et besøk i fru Paulsens leilighet
Trondheim Helseklynge
Statssekretær Roger Ingebrigtsen Helse- og omsorgsdepartementet Norsk Dagkirurgisk forum, 8. januar 2010 Samhandling mellom primærhelsetjenesten og dagkururgiske.
Behovet for voksenboliger Hva kan kommune og helsevesenet spare på private løsninger? Vestlandske Bygg- og anleggsdag, 31. oktober 2013 Hilde Onarheim.
Line Richardsen Fagleder KS Forskning, Innovasjon og Digitalisering
Hvordan kan instituttsektorens fortrinn i samhandling med UH-sektoren bidra i løsningen av Omsorgstjenestenes behov Eller – også - Hvorfor det er en så.
Hverdagsrehabilitering
Brødtekst Innovasjon i omsorg.
Velferdsteknologi og ergoterapi
Skien kommune.
Et utfordrende - men spennende samarbeid mellom pårørende og helsepersonell Offentlige dokumenter om samarbeidet ml helsepersonell og pårørende v/Hanne.
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Innenfor rammen av Fosen DMS, som består av: Desentraliserte spesialisthelsetjenester Avdeling for observasjon og etterbehandling Helhetlig kompetanseutvikling.
FRAMTIDENS OMSORGSTJENESTER 2007 – 2030 MESTRING MULIGHETER MENING SBL, Bergen Halvor Holmli, leder RO.
Hvorfor satser Forskningsrådet på Innovasjon i offentlig sektor? Sogndal Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør.
Velferdsteknologi i Værnesregion Boligkonferansen 2014 innlegg 8. Mai
OM INNOVASJON I OMSORG ”Utrede muligheter og foreslå nye innovative grep og løsninger for å møte framtidas omsorgsutfordringer” Utvalgsleder Kåre Hagen:
"God bagasje på livets reise."
Det digitale nettsamfunnet og helse. Kan vi skape morgendagens helseplan med gårsdagens løsninger?
MediaLT fagseminar 21 november IKT og universell utforming – måleindikatorer og status Rudolph Brynn Seniorrådgiver Nasjonalt dokumentasjonssenter.
Innledning ved BioHus konferansen
Prosjekt velferdsteknologi Trygghetspakke
HVORFOR TENKE NYTT? i verdens beste velferdsstat…
Hjemmene blir intelligente – nye muligheter for omsorgstjenestene
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
Utfordring, skaperkraft og læring i trivsel og harmoni i pakt med natur og miljø Utfordring, skaperkraft og læring i trivsel og harmoni i pakt med natur.
Lek og Læring i barnehagen
Dialogseminar kommuneregioner i Innlandet – november 2012 Dekan Roger Lian Avdeling for helse, omsorg og sykepleie Innovasjon på kommunenes premisser.
Tilbakeblikk på Arendalskonferansen - og hvor er vi egentlig nå? Innovasjonsalliansen 8. september 2010.
Hva kjennetegner god ansvarsgruppe jobbing Rakkestad 19 mars 2015
Hei mitt navn er HH og velkommen
HVORFOR TENKE NYTT? i verdens beste velferdsstat… NOU 11:2011 Innovasjon og omsorg ”Utrede muligheter og foreslå nye innovative grep og løsninger for å.
Selv om det er forskjellig hvor langt de ulike kommunene har kommet i VFT satsingen så er mange store utfordringer der samme. Mange ulike fagsystemer.
Varslings- og lokaliseringsteknologi « Samarbeid om velferdsteknologi på Agder 2016» Gro Anita Fosse Rådgiver eHelse og velferdsteknologi HELSE OG SOSIAL.
Hverdagsrehabilitering – lengst mulig I eget liv i eget hjem Åse Bente Mikkelborg.
Velferdsteknologi i liv som skal leves - også i Haugesund Therese Sivertsen Fagsjef Velferd, Smartly AS.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Velferdsteknologi.
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
VELFERDSTEKNOLOGI I SØR-ØSTERDALEN
IKT-BASERT PÅRØRENDESTØTTE Resultat av evaluering
Grenseregionalt Forum 2017
KS-frokost Hverdagsrehabilitering
Smilende roboter... Japan satser stort på at roboter skal avlaste behov for selskap og hjelp i huset for en aldrende befolkning.
Utskrift av presentasjonen:

Direktør Kåre Hagen, NOVA OM INNOVASJON I OMSORG ”Utrede muligheter og foreslå nye innovative grep og løsninger for å møte framtidas omsorgsutfordringer” Direktør Kåre Hagen, NOVA Presentasjon av NOU 2011:11, Faglig Forum for Helse- og Sosialtjenesten, OMSORG2012, Trondheim 19.mars 2012

INNOVASJON I OMSORG Aldring Livsstil Folkesykdommer ’Hendelser’ 1900 1950 2000 2050

INNOVASJON I OMSORG +/- 200 000 + 150 000 Kilde: SSB. Standard er timeinnsats per bruker.

INNOVASJON I OMSORG HVORFOR?!?! virker ikke denne over hele Norge? varsler den ikke helt til noen hjelper? åpner den ikke dører og låser? har den ikke GPS? sender den ikke om brukeren faller? slår den ikke på lys? varsler den ikke brann? er den ikke en klokke eller et smykke? (NÅR TEKNOLOGIEN ER DER, TIL EN BILLIG PENGE, MED STOR VELFERDSEFFEKT?)

Hvilke verdier må tjenestene skape mer av? Flere kan klare seg selv bedre (selvhjulpenhet) På måter vi selv ønsker (verdighet) Mer makt som tjenestemottaker (brukerinnflytelse) Støtte for yrkesaktive (’bekymringsreduksjon’) Lønnsomme investeringer (i eget hjem lengst mulig) Utløse uutnyttede ressurser (mobilisere nettverk) Bruke arbeid og bygninger effektivt (ikke sløse) Attraktive arbeidsplasser og karriereveier (status)

OM INNOVASJON I OMSORG Innovasjon Innovasjon er ikke bare næringsutvikling og teknologi. Begrepet favner langt bredere og kan betraktes som en måte å forholde seg til oppgaver på – også i offentlig sektor! Innovasjon kan resultere i nye produkter, men like gjerne i helt andre måter å løse tjenestebehov på – også i omsorgssektoren! Innovasjon forutsetter risikovillighet, men også en mer systematisk etterprøving av effekten av de tiltakene som utprøves.

Diagnose: SKANDALE!!

Penger, Plasser, Personell!! Diagnose: SKANDALE!! Medisin: Penger, Plasser, Personell!!

KOGNITIV SVIKT FALL ENSOMHET

Vi ønsker alle å være til stede i eget liv, selvhjulpne , med trygghet i egen, praktisk bolig, i et omsorgsfullt nærmiljø, så lenge som mulig! KOGNITIV SVIKT Bedre mental og fysisk helse reduserer ulykkesrisiko Samhandling med andre forsinker svekkelse av mange funksjonsevner ENSOMHET FALL Reduseres frykten for fall øker deltakelsen i sosiale fellesskap

Teknologi finnes – hvorfor tas den ikke i bruk? Medisiner Feilmedisinering Personlig hygiene Selvtrening KOGNITIV SVIKT Lekedyr Glemsomhet Tidlig varsling Bedre mental og fysisk helse reduserer ulykkesrisiko Samhandling med andre forsinker svekkelse av mange funksjonsevner Lysstyring Visuell kommunikasjon Sannsynlighet ENSOMHET Varsling FALL Reduseres frykten for fall øker deltakelsen i sosiale fellesskap Bo-løsninger Konsekvens Sosiale medier Habilitering

Teknologi og etikk Ny teknologi må avdramatiseres og normaliseres Datatilsynet er generelt negativ til at elektroniske hjelpemidler, av økonomiske hensyn, benyttes til å erstatte menneskelig kontakt, særlig i pleie- og omsorgssektoren Datatilsynet 2002 Ny teknologi må avdramatiseres og normaliseres Fagfolk må kunne vurdere konkret, fordi Faglig forsvarlighet og profesjonsetikk duger som kompass!

Teknologi og verdighet Gjetning.. Morgendagens eldre vil ønske teknologi som øker selvhjulpenheten, heller enn å være avhengige av andre mennesker…

Teknologi og organisering AKTIVITET KOGNITIV SVIKT NYE FAG FANTASI! Bedre mental og fysisk helse reduserer ulykkesrisiko Samhandling med andre forsinker svekkelse av mange funksjonsevner IKT – og IA IDRETT LIKEMENN LYS ENSOMHET FALL Reduseres frykten for fall øker deltakelsen i sosiale fellesskap SIVILSAMFUNN BIL BOLIG PÅRØRENDE FLY

I rommet mellom individ og stat OM INNOVASJON I OMSORG Og mulighetene er der! I rommet mellom individ og stat I ny teknologi I boligmassen I kunnskapsutvikling I næringslivet 20

Mulighetene i innovasjon Det er risikabelt å bruke 80 milliarder med 1 promille avsatt til FoU – og et virkemiddelapparat som halter. Sektoren må utvikle sin egen infrastruktur for kunnskaps- og tjenesteutvikling, koblet inn i kommunenes innovasjonsarbeid. GREPENE * Innovasjon er mulig , men må læres: Et utdanningsopplegg * Kobleri: Kommune, praksisaktør og underleverandør * Som vilkår for støtte fra ny Innovasjonsfinansiering * Strategisk bruk av offentlig innkjøpsmakt * En livsløpsstudie som følger 30 tusen individer livet ut ET PASSENDE MÅL: At omsorgssektoren om ti år bruker én prosent av utgiftene til systematisk tjensteutviklings- og innovasjonsarbeid.

Et sentralt initiativ – fordi: Avventende status quo – andre land drar forbi.. Kommuner/ildsjeler savner kompetansemiljøer Industriinteresser har avventende investeringsvilje Lokale innovasjonsallianser sliter med finansiering Den tverrfaglige natur må arrangeres fram Innovasjonskultur: Ingen har eierskapet! Èn aktør må være sterk nok til å organisere læring Spenning mellom effektivitet og innovasjon må overskrides Risiko må bæres på nasjonalt nivå Bedrifter og enkeltkommuner blir for små på egenhånd Insitamenter og motivasjoner må fremme – ikke blokkere

etter en ny og bedre virkelighet som skal finnes ikke så langt herfra Vi er på sporet etter en ny og bedre virkelighet som skal finnes ikke så langt herfra Den ligger forhåpentlig i nærheten av det hjertet forstår Kate Ness i ’Blindgjengere’ (1969)

Sees, gripes og brukes mulighetene, er en helt annen framtid mulig! OM INNOVASJON I OMSORG Omsorgskrisen skapes ikke av eldrebølgen. Den skapes av forestillingen om at omsorg ikke kan gjøres annerledes enn i dag. Sees, gripes og brukes mulighetene, er en helt annen framtid mulig!

Sees, gripes og brukes mulighetene, er en helt annen framtid mulig! OM INNOVASJON I OMSORG Omsorgskrisen skapes ikke av eldrebølgen. Den skapes av forestillingen om at omsorg ikke kan gjøres annerledes enn i dag. Sees, gripes og brukes mulighetene, er en helt annen framtid mulig! 25