Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene 2012 - innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvorfor produsere mat i Norge?
Advertisements

Del 2: Personlig økonomi.
Arbeidet med rekruttering i Fiskeri- og kystdepartementet Årsmøte FOSFOR - 4. desember 2007 Politisk rådgiver, John Erik Pedersen.
Jordbrukets krav til forhandlingene 2014
Norske Landbrukstenester Landbruksvikarordninga Bakgrunn  Forskrift om tilskot til landbruksvikarverksemd  Fastsett 19. oktober.
Rolf Barlindhaug Norsk institutt for by- og regionforskning
Vi får Norge til å gro! Fornying av Norges Bondelag – på hugget Uttalelse fra Nordland.
Kommunen har avgjørelsesmyndighet
Hvordan drive landbruk?
Vi får Norge til å gro! Jordbruksavtalen Oppbygging av økonomisk ramme.
Arktisk landbruksstrategier – FoU, nyskapning og kompetanseheving Arbeidsseminar Tromsø 31. mai-1.juni 2012 Senterdirektør Øystein Ballari.
Kjønnsbalanse i utdanning og arbeidsliv - hvorfor og hvordan? Kristina Jullum Hagen, 4. juni 2013.
«Bedriftsutvikling tradisjonelt landbruk»
Velkommen til bords Ny landbruks- og matmelding Meld. S. 9 ( )
Del 2: Personlig økonomi.
Byggevareindustriens høstmøte Shippingklubben, 29. november 2012 Jan Tore Sanner, 1. nestleder i Høyre.
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Jordbruk i distrikts-Norge
Gartner Avregningsstatistikk A.L Gartnerhallen. Gartner 2 Avregnet i forhold til Sum Konsum og Industri NNL Bodø 23. febr
Kornproduksjon – landbrukspolitisk og markedsmessig balansering
Historisk løft for minstepensjonister og unge uføre Trygdeoppgjøret 2008 (28. mai 2008)
Regnskapsfører og Sparringpartner / rådgiver
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Kornmøte på Skjetlein VGS 2 desember
Innovasjon Norge sine virkemidler og prioriteringer for ARKTISK LANDBRUK Tenkeloftet 27. november 2012 Gunnar Kvernenes.
Vi får Norge til å gro! JORDBRUKSAVTALEN
JORDBRUKSAVTALEN
Jordbruksavtalen
Jordbrukets krav 2009.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Møte på Mære 16/ Av Nils T. Bjørke
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Troms fylkeskommune - områderettet satsing Arktisk landbruk
Vi får Norge til å gro! Viktige landbrukspolitiske saker for vinteren Per Skorge.
Helgelandsbonden som kjøttprodusent og skjøtter av kulturlandskapet
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Vi får Norge til å gro! Prosjektplan på 4 Styrking av saueholdet i Buskerud Prosjekteier: Buskerud Bondelag Prosjektleder:Eldor Bjerke.
Innspill til Jordbruksforhandlingene februar 2011.
Korn- og kraftforpolitikken; hvordan fungerer kornordningen
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Innovasjon Norge – bygdeutviklingsmidler Gartnerdagene, Gjennestad 23
DISTRIKTSLØFTET -BAKGRUNN FOR PROSESSEN -BAKGRUNN FOR KRAVET -VEIEN VIDERE.
Tillegg til plansjer Midt-Norge. Hvorfor kan vi ikke øke prisen på storfe mer? - men har økt med 30% siden 2006! (kpi økt med 11,5 %) Litt biff – mye.
1 Kommuneproposisjonen 2006 – Levanger formannskap Kommuneproposisjonen 2006 Utdrag av departementets presentasjon for fylkesmennene Noen tabeller.
Vi må jobbe med følgende utfordringer: 1. Økonomi Det må skapes en bærekraftig økonomisk plattform.Det må skapes en bærekraftig økonomisk plattform. 2.
Naturskader og tap i landbruket Møte Bollerud Grendehus.
SMÅSKALAMAT Noen eksempler på hvordan Innovasjon Norge kan bidra Gunnar Kvernenes, IN Troms.
Utviklingstrekk og utfordringer for landbruket i Midtre Namdal. Namsos Kirsten Indgjerd Værdal Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.
Fortsatt landbruk på Helgeland? Berit Hundåla
Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( )
Produksjonstilskudd o Ny forskrift o Endringer denne søknadsomgangen o Saksbehandling o Amnesti for driftsfellesskap Kompetansesamling 3. februar 2015.
Jordbruksoppgjøret 2014 – produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning ferie og fritid Kommunesamlinger høsten 2014.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Hva slags landbruk? Hva slags politikk? Tromsø
1 GRUNNVILKÅR FOR PRODUKSJON- OG AVLØSERTILSKUDD.
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Årsregnskap 2012 Forslag Budsjett Budsjett for 2013 Bakgrunn for foreslått budsjett: –Foreldrekontingenten er kr ,-/ måned i 11 av årets måneder.
Jordbruksforhandlingene 2016 Innspill fra Buskerud Bonde og Småbrukerlag.
Regionalt miljøprogram
Statsbudsjettet 2017 – konsekvenser for bedriftene
Jordbruksforhandlingene Presentasjon 9.12, 2016
Historie og vurderinger
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
UTREDNING AV MILJØVIRKEMIDLENE I JORDBRUKET
Til diskusjon Med utgangspunkt i spørsmålene i KDs invitasjon til innspill og arbeidsgruppens første tanker og innspill til disse spørsmålene: Hvilke temaer/budskap.
Midler til utvikling av arktisk landbruk
Styring av og samarbeid om de regionale tilskuddsordningene i jordbruksavtalen. Seminar for fylkeslederne i Norges Bondelag 26. – 27. august, Landbrukets.
Møte om økologisk fruktdyrking Norsjø Hotell 8. november 2016
Presentasjon Næringskomiteen
Kurs Landbrukspolitikk
Utskrift av presentasjonen:

Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt

Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Innledning •Inntektsgapet mellom landbruket og andre grupper må tettes innen 5 år •Det må kvalitetssikres tallberegningene som gir sammenlignbare størrelser – jfr. gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. •Partene må følge opp målsettinger i Stortingsmeldingen knyttet til økt produksjon og landbruk i alle deler av landet/små og store bruk •Det må utnytte handlingsrommet i importvernet og det bør innføres et generelt aktivitetskrav for tilskuddsordningene som prioriterer den aktive bonden •Den nordlandske bonden ønsker i utgangspunktet å ta ut mer i markedspris •Arktisk landbruk må styrkes for å kunne fremme et bærekraftig landbruk med arktiske kvaliteter

Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Inntekt •Melk i Nordland -Inntektsnivået i Nordland må løftes opp til nivået i Troms og Finnmark. -De distriktspolitiske virkemidler må endres for å oppnå dette. Dvs: o Økt sonetillegg på areal i Nordland o Økt distriktstilskudd på melk og kjøtt i Nordland o Som en del av dette arbeidet må sonegrensene vurderes o For øvrig vises det til momenter i saksutredningen (jfr. rapport fra Anders Huus og NILF-tall) -Økning av målpris på melk

Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag •Storfè/ammeku: Økt drifts-, beite- og dyretilskudd. •Sau: Økt beitetilskudd og utviding av ordningen med dyretilskudd til også å gjelde dyr under 1 år (påsett- lam). •Videreføring av ”Friske geiter”. •Svin: Økning av distriktstilskuddet (30 øre/kg.)

Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Tilskuddsordningene: –Frakttilskudd: •Ordningen må utvides for å dekke opp de reelle avstandsulempene, også på grønt. –Grøftetilskudd: •Det må etableres en tilskuddsordning som en del av RMP som gir et tilskudd pr. daa for grøfting og profilering. –Beitetilskudd: •En økning av beitetilskudd for grovforbaserte produksjoner. –Tilskudd for skogsbilveier og skogkultivering styrkes. –Styrking av prisnedskrivingstilskuddet for korn.

Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Investering •GårdsSparing for Ungdom (GSU): –Ungdom mellom 20 og 35 år bør få sette av penger i fond med skattefradrag, forslag på inntil pr.år. –Ordningen kan sammenlignes med BSU – ordningen for ungdom, men skal kun brukes til gårdskjøp og kan kalles GSU - GårdsSparing for Ungdom. –En slik ordning vil føre til at ungdom som har interesse for gård, kan skaffe seg startkapital gjennom gunstig sparing. –Ungdom som starter på slik sparing vil få styrket motivasjon med gårdskjøp som mål. •Egenkapital/fond: –Etablere mulighet for fondsavsetning for å bygge opp egenkapital. •Lån/tilskudd: –Øke rammene for BU-ordningene

Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Velferd •Ferie/fritid: –Tilskuddet må økes i tråd med generell lønnsvekst. •Sykdomsavløser: –Avkortingen for gårdsbrukere med inntekt utenfor bruket må fjernes. •Utbetalingstidspunkt ferie/fritid: –Det må innføres en ordning der det utbetales 2 ganger pr. år, evt. med forskottering og etterskuddsvis dokumentering. Satsene i ordningen må reguleres i takt med prisstigningen.

Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Rekruttering •Vi viser til momentet om GSU •Lærling: Det må innføres en tilskuddsordning for lærlinger på gårdsbruk.