Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon Næringskomiteen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Presentasjon Næringskomiteen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Presentasjon Næringskomiteen 24.05.2017
Prop. 141 S - Presentasjon Næringskomiteen

2 Nødvendig med forutsigbare rammebetingelser

3 Økt norsk storfekjøttproduksjon med basis i ammekua
Spesialiseringen i norsk storfehold er kommet for å bli. Vi mangler i dag om lag 40 tusen mordyr for å dekke importbehovet For økt selvforsyningsgrad er viktig å satse på ammekuproduksjon på alle størrelser av bruk i alle deler av landet. Økonomien må vesentlig styrkes.

4 Norsk storfekjøttproduksjon som virkemiddel distriktslandbruket
Det er avgjørende med tiltak som stimulerer og opprettholder og øker antall ammekyr der vi har gras og beiteressurser. Dette er et vesentlig bidrag til å opprettholde distrikts- landbruket. Storfekjøttproduksjonen med med basis i ammekua er viktig for å opprettholde antall storfe i distriktene.

5 Storfekjøttproduksjon med basis i beite
I ammekuproduksjonen kan om lag 50% av næringsbehovet komme fra beite. Det trengs derfor både innmarks og utmarksbeite. Forslag om endringer i AK tilskudd i sone 1, 3 og 4 må endres. Dagens beitetilskudd opprettholdes. Det er behov for å styrke utmarksbeite- tilskuddet uten at det tas fra innmarksbeite.

6 Kan se ut til at dette er et fint beiteområder
Område Østgård –Åsan og Os –Åsan i Os kommune Nord Østerdal

7 Utmarksbeite må utnyttes gjennom samarbeid
Samme område som forrige plansje, men her tatt med hvor mange grunneiere som må involveres for å få til et felles utmarksbeiteområde. Dette må gjøres gjennom samarbeid med grunneiere, beitebrukere og kommunen. Slik er situasjonen de fleste steder som har utmarksressurser. « Jussen» må avklares og det må lages kommunale beitebruksplaner.

8 Bortfall av kvalitetstilskudd for slakt med fett over 4
TYR mener at fett trekk er en del av slakteriene sitt markedsansvar. Dette skal derfor ikke finansieres av budsjettmidler. Forslag om å ta bort om lag 15 mill kroner for å finansiere varemottakere sine kostnader knyttet til feite slakt fjernes. Kvalitetstilskuddet skal målrettes mot bonden.

9 Økt norsk storfekjøtt produksjon med basis i norsk kjøttfeavl
Det er feil at noen ammekubønder som deltar i nasjonal avlsarbeid må betale en « avgift» for at felleskapet skal få tilgang til den beste genetikken for norsk storfekjøttproduksjon Tilskudd til avlsarbeidet i TYR over budsjettet må økes med minst det som var faglaga sitt krav og i tråd med tidligere uttalelser fra Næringskomiteen.

10 Vi ønsker Stortinget lykke til med det videre arbeidet


Laste ned ppt "Presentasjon Næringskomiteen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google