Terje Aasland Regjeringens næringspolitikk sett i lys av Soria Moria erklæringen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forskning og Teknologiutvikling for Olje og Gass Virkemidler i Forskningsrådet PETROMAKS, et stort program for petroleumsforskning Norsk Offshore dag.
Advertisements

Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Statssekretær Anita Utseth, OED. SINTEF-seminar 13. mars 2007, Oslo
Næringsvennlig offentlig sektor Grupperapport til Strategisk næringsplan for storbyregionen Stavanger
ICG-konferansen september. Bærekraftig industriell utvikling Dag 1 Fremtiden for Landbasert industri Dag 2 Industrien i Grenland som fremtidens.
Even Mengshoel Evenstad Skog- og trenæringen er en av bærebjelkene i næringslivet i Innlandet. Verdiskapingsanalysen utført av Norsk institutt.
Industriell verdiskapning en mulighet for gode klimatiltak? Stortingets klimaforlik, klimatiltak og virkemidler i industrien Terje Lien Aasland, Næringskomiteen.
Energiutfordringene - klima, forsyningssikkerhet og grønn verdiskaping
Norwegian Ministry of Transport and Communications Rammebetingelser for bruk av gass i transportsektoren Anne Brendemoen.
1 Regjeringens næringspolitikk og dens betydning for treforedlingsindustrien Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
10Velstand og velferd.
Status for gassplanene Frostating, 20. februar 2004 Petter Haugan Gassforum Trøndelag.
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
Aktiviteter høst 2011 Presentasjon for Grenlandstinget Kragerø Spa Hotell 19. januar 2012 Ståle Tveit, Vekst i Grenland AS Strategisk Næringsplan for Grenland.
Energirådet Internasjonalisering av energibransjen 25. februar: Arbeidsgruppe nedsatt av Energirådet på Olje- og energiministerens initiativ:
Norge inn i kunnskapssamfunnet - tiltak for bedre forskning og mer innovasjon Paul Chaffey Abelia.
1 Statssekretær Frank Jenssen, dialogmøte i Tromsø, 16. november 2004 Politikk for økt verdiskaping og balansert utvikling i bosetting.
Barnehagene – det første og viktigste skritt i oppvekstspolitikken Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
Oppdrettsnæringa utvikles gjennom levende lokalsamfunn Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
© Bergen kommune Bergen og Hordaland - et sterkt lag Presentasjon av ordfører Gunnar Bakke Torsdag 3 januar 2008.
UDs Topplederkonferanse 2007 Fornybar energi: Verdensbildet og Norges plass i dette Divisjonsdirektør Anne Kjersti Fahlvik.
1 Er næringspolitikk god kommunepolitikk? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Småtinget, Kongsberg 28. august 2003.
Hvordan utfordrer NoBio regjeringen i arbeidet med statsbudsjettet 2010? Årsmøte i Norsk Fjernvarme, Fredrikstad 28. mai 2009 Kari Asheim, NoBio.
Utnyttelse av et gassrør til Grenland
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Felleseiendom til salgs? Innledning ved Velferdskonferansen 2010 Hans Olav Felix EL & IT Forbundet © EL & IT forbundet, søndag, 13. juli 2014 Lysbilde.
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Energipolitikk Utfordringer for framtida
Presentasjon for Aukra
Innledning ved BioHus konferansen
En bedre kraftsituasjon i Midt-Norge
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Regionale fortrinn som grunnlag for marin næringsutvikling Andreas Stokseth, Fiskeri- og kystdepartementet.
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Møte med OED 18. desember 2007 Jan Harsem / Terje Løkken.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Mer innovasjon og styrket konkurranseevne Statssekretær Oluf Ulseth (H) First Tuesday, 8. oktober 2002.
Tjenesteyting som næringsutvikling Statssekretær Helle Hammer Nærings- og handelsdepartementet PULS prosjektledersamling 29. april 2003.
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
Rammevilkår for skipsfarten Sjøsikkerhetskonferansen 2004 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg 5. Oktober 2004.
Kraftvarmverket på Mongstad Utslippstillatelse til Statoil Forpliktende samarbeid om helhetlig miljø- og energiprosjekt Pressekonferanse torsdag 12. oktober.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
Norwegian Ministry of Trade and Industry Et mindre og bedre statlig eierskap Statssekretær Oluf Ulseth Paretos kraftseminar 24. januar 2002.
Regionale forskningsfond
els-fredrikstad En moderne industripolitikk for innovasjon og konkurranseevne Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen Sunndal 3. desember.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Mer innovasjon og styrket konkurranseevne Fremlegg av statsbudsjettet for 2003 Statsråd Ansgar Gabrielsen Oslo, 3. oktober 2002.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
1 Statsråd Erna Solberg, Viten og verdi, Oslo Utfordringer til Oslo-regionen.
Flere årsaker til gjennomgang av virkemidler for regionale innovasjonssystem (”Systemtiltakene”) Endinger innen virkemiddelapparatet Framveksten av SkatteFUNN-prosjekter.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Veienhit–ogvidere? Sverige Norden
Regionalavdelingen Foto: Bragdøya kystlag EUs Blå vekst og Norsk Maritim strategi Presentasjon på dagskonferanse om Blå vekst 5.juni Jon.
Hva gjøres for å styrke nyskaping og entreprenørskap i Norge? Statssekretær Oluf Ulseth (H) Nærings- og handelsdepartementet Nyskapingskonferansen, Bergen.
Attraktivitet og Samferdsel. Utfordringer Reduksjon i folketall eller lav vekst i kommuner utenfor Stavangerregionen Lav andel kompetansearbeidsplasser.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Hva skjer i Østfold? Tommy Fredriksen Direktør - Strategi og utvikling Østfold Energi AS Pågående satsninger Gassrørledning og gasskraftverk på Slagentangen.
Foredrag på Logistikkforeningens konferanse 11. november 2004 Med logistikk som verdiskapning Betydningen av et internasjonalt rettet næringsliv Stortingsrepresentant.
Regjeringens tiltakspakke – hovedtrekk Sterk vekt på sysselsetting og klima – 20 milliarder i nye tiltak arbeidsplasser Skattelette er tonet ned.
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
1 Hvilke konsekvenser vil nordområdesatsingen ha på regjeringens distrikts- og regionalpolitikk ? Nordlandskonferansen 2007 Bodø 17. januar Kommunal-og.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Hvorfor regionale møter?
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Utskrift av presentasjonen:

Terje Aasland Regjeringens næringspolitikk sett i lys av Soria Moria erklæringen

Terje Aasland Hva er ikke næringspolitikk Hva er næringspolitikk

Terje Aasland Soria Moria 17 kap Næringspolitikk Energi Sosial Lokal- demokrat i Samferdsel Økonomi Barn Utdannin g og forskning Miljø Utvikling av Off.sektor Helse Omsorg Kultur

Terje Aasland Alt henger sammen med alt!  Visjon i Strategisk Næringsplan Grenland –Skape arbeidsplasser basert på Grenlands komparative fortrinn –Skape attraksjonskraft som bo- og etablerersted.  I Skien ble det fremsatt 2 forslag –”Med bakgrunn i fokusering på godt bomiljø bør planen legge større vekt på arbeidet med å bedre luft- og vannkvaliteten i området.” –”Kultur, handel, landbruk og turisme er områder som skal utredes for så å tas inn i strategisk næringsplan.”

Terje Aasland Økonomisk politikk er fundamentet  Styrke verdiskapingen  Stabile rammevilkår for konkurranseutsatt virksomhet  Handlingsregelen legges til grunn for budsjettpolitikken  Det totale skatte- og avgiftsnivået skal være på 2004-nivå  Det økonomiske handlingsrommet avgjør tempo i gjennomføring!

Terje Aasland Aktiv næringspolitikk:  Skole/utdanning /FoU / virkemiddelapparatet  Økt bruk av gass i Norge  Infrastruktur for transport av gass  Oljevirksomhet  Sikre en bedre kraftbalanse  Etablere et eget industrikraftmarked  Aktiv eierskapspolitikk.  Samferdsel  Reiseliv  Trivselsfaktor – noe og leve for

Terje Aasland Skole/utdanning /FoU / virkemiddelapparatet  Styrker utdanningen  Gjør utdanningen mer tilgjengelig  Økt satsing på forskning og utvikling  Styrker virkemiddelapparatet ( innovasjon Norge) Stoppet privatisering og styrket skolen, startet med 50 mill kr. til gratis læremidler, økt låneramme for opprusting av skolebygg, styrket kommune- økonomien med 5,7 MRD i frie midler, styrket næringsretta forskning gjennom Norges forskningsråd, Økt bevilgning Innovasjon Norge med 307 mill, endra betingelser såkornfond slik at det blir mer enn 2 MRD til nyskapende prosjekter

Terje Aasland Økt bruk av gass i Norge  Innenfor våre internasjonale klimaforpliktelser må en større del av naturgassen som utvinnes på norsk sokkel tas i bruk innenlands til industri-, energi- og transportformål –Styrke forskningen på miljøvennlig gasskraft –Styrke forskningen for å utvikle petrokjemi og industriell utnyttelse av naturgassen. –Gasskraftverk med CO2-rensing –”Lage et system for industrigass” / Øke Norges attraktivitet Etablert et tydelig flertall for å bruke mer gass innenlands også til produksjon av elektrisitet. Avsatt 80 mill. kr, til verdikjede CO2

Terje Aasland Infrastruktur for transport av gass  Regjeringen vil gjennom et statlig selskap delta i finansieringen av infrastruktur for transport av naturgass, sammen med kommersielle aktører, og at det gjennom dette legges til rette for CO2-fjerning og transport. Gassco sitt arbeid med konseptstudien avsluttes oktober/november. Det forventes å kunne fatte prinsipiell avklaring i løpet av høsten. Infrastruktur er nødvendig med tanke på økt bruk

Terje Aasland Oljevirksomhet  Regjeringen vil opprettholde høy lete aktivitet etter olje og gass, slik at oljeindustrien får tilgang til interessante arealer. –Kompetanseutviklende –Teknologiutviklende –Verdiskapende –Ringvirkninger for hele landet og for norsk verkstedindustri. En rekke konsesjoner er gitt, i tillegg er det vedtatt en helhetlig plan for forvaltningen av nordområdene som innebærer høy aktivitet

Terje Aasland Sikre en bedre kraftbalanse  Bygge ut ny kraft –Gasskraftverk –Fornybare energikilder (bio, vind, bølge etc.) –Utvidelse og opprusting av eksisterende kraftanlegg. –Evaluere energiloven (markedet)  Energiomlegging –Oppvarming (fjernvarme, andre varmekilder) Enighet om at gitte gasskraftverk konsesjoner, enighet om nye med CO2 håndtering. Det etableres et fond på 20 MRD til miljøvennlige energikilder. Evalueringen av energiloven startes i nær fremtid.

Terje Aasland Etablere et eget industrikraftmarked  Utrede og etablere et industrikraftmarked Utredningsarbeidet foregår nå i et departementalt utvalg. Det er vanskelig å finne et godt system som aksepteres av ESA. Målet er å etablere et industrikraftmarked i løpet av året.

Terje Aasland Samferdsel  Øke satsingen på veg, både investering, drift og vedlikehold i tråd med NTP  Øke satsingen på jernbane i tråd med NTP  Prioritere tiltak for farleier  Bredbånd til alle Økt bevilgning riksvei og jernbane med 803 mill kr. Bevilget 120 mill.kr. til bredbånd

Terje Aasland Aktiv eierskapspolitikk  Sikre et sterkt offentlig og nasjonalt eierskap for å nå politiske mål. –Kraftforsyningen – hjemfall –SDØE –Telenor, Hydro, DnB Nor, Statoil –Statnett, Statkraft Statens eierskap blir opprettholdt og det utvikles nå en ny eierskaps- melding som skal trekke opp de viktigste strategiene staten har med de ulike selskapene.

Terje Aasland Reiseliv  En viktig og framtidsretta næring  Stort utviklingspotensial  Sysselsetter mange kvinner  Grunnlag for små og mellomstore bedrifter

Terje Aasland Næringsutvikling Telemark  Prinsipiell avklaring gassrør  Oppstart/planleggingsmidler Eidangertunnelen  Oppstartsmidler farleien Breviksstrømmen  Starte arbeidet med industrigass  Øvrig vei –Vedlikehold –E134, E18, ”Floker R36”  Gassnova - forskning på industriell bruk av gass

Terje Aasland Vi må ha noe å leve av, å leve for Glade og trygge mennesker trives og utnytter sin egen kapasitet bedre

Terje Aasland Arbeidet har startet, mye er gjort og mye gjenstår.

Terje Aasland Vær ikke redd om det går sakte fremover Vær kun redd for å stå på stedet hvil