Infineon EU-forskning: Terskler for en bedrift – og nytten av å delta

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Akkreditering KA110 - Accreditation of youth volunteering organisations.
Advertisements

KITING SOM EN DEL AV NSF. BÅT OG SAMFUNN: NSF arbeider mot myndighetene for å sikre områder/vannspeil å seile i. På lik linje vil vi kunne jobbe for områdene.
Muligheter for forskning og utvikling i elæring? Haugesund, 9. mars 2004 NVUs fagforum v/Hugo Nordseth.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
Regionale sentra for omsorgsforskning Kunnskapsutvikling, kunnskapsforvaltning og kunnskapsformidling med kommunenes pleie- og omsorgstjeneste som målgruppe.
Forum for miljøteknologi
Tips og råd for praktisk kompetansearbeid
Unge & Rus Erfaringer og knyttet til planlegging og gjennomføring av tiltaket Unge og Rus Torsdag 4. juni 2009 Andreas Kjærnet Oddvar H. Heen, Årvoll skole.
9-k samarbeidet i Vestfold Harmo9, felles IKT struktur Oppstartsmøte 23. august 2005 
PUS-forum Trondheim, 30. november 2010
Hvordan virker familieråd? Et internasjonalt perspektiv
Johannes Skaar, Innovasjon Norge
HiBu Innovasjon.
Kommersialisering av teknologi som satsingsområde for Trondheimsregionen Workshop 5. mars 2014 Berit Rian, leder Næringsrådet og adm. Direktør NiT.
Erfaringer fra Grundvig-partnerskap. Hva vi gjør Fylkesbiblioteket skal på ulike måter initierere bibliotekutvikling, være en koordinator og et kompetansesenter.
VELKOMMEN KICK OFF INTELLIGENTE HELSE OG OMSORGSTJENESTER.
Kapittel 9: Utdanning i Norge
Presentasjon av Studieforbundet Funkis. Studieforbund Studieforbundene i Norge bygger på en 150 år gammel tradisjon for opplysningsarbeid gjennom frivillige.
Felles profilering av ”Det marine Hordaland” Tanja K. Hoel Fiskeriforum Vest og Norsk Sjømatsenter
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
Kommentarer knyttet til forskningsmeldingen Kommentarer fra Henrik Jakobsen, professor, forskningsleder Avdeling for Realfag og Ingeniørutdanning Høgskolen.
13. – 15. oktober Hva er RYLA? RYLA (Rotary Youth Leadership Award) er et seminar om ledelse. RYLA arrangeres av Rotary og er et tilbud til unge.
Internasjonalt perspektiv Oslo, Audun Lågøyr Næringspolitisk direktør Byggenæringens Landsforening.
1 The Innovation Relay Centre (IRC) Network Et europeisk nettverk for forskning, teknologioverføring og innovasjon.
Brukerforum Vigdis Heimly, SSP, strategi Av Vigdis Heimly.
Regionale satsinger i EUs 7. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
Utlysning EIC-tjeneste. Arbeidsmodell neste periode; Europeisk innovasjons- og markedstjeneste Marthe Haugland, Innovasjon Norge.
1 Professor Bjarne A. Foss Gassteknisk Senter NTNU – SINTEF.
Materialer og kjemi 1 IKP sett utenfra Instituttseminar mars 2006 Ole Wærnes Forskningssjef SINTEF Materialer og kjemi Leder av Instituttrådet ved.
”Store muligheter også for de små i 6RP” Totalt 2,1 mldr. Euro allokert til SMB 15 % av midlene i de 7 tematiske prioriteringene til SMB Spesiell utfordring:
Informasjonsseminar om Aeronautics i 6RP, Hvilke muligheter finnes for små- og mellomstore bedrifter (SMB) i 6RP? Rådgiver Hilde Friedl, EU-kontoret.
Sokrates Sokrates (EUs utdanningsprogram)
FAU og Styreopplæring Velkommen til opplæring og erfaringsutveksling foreldretillitsvalgte Fra barneskolene er det invitert 3 fra hver skole: FAU.
Anvendt økonomi Vår forskning handler om å utvikle et bedre grunnlag for rasjonelle beslutninger i næringsliv og offentlig forvaltning. Det dreier seg.
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
Hjem-skole-samarbeid Rollemodeller Engasjement
Ernst Kristiansen styremedlem i FFA konserndirektør i SINTEF Kunnskapsdepartementet Hvordan mobilisere flere miljøer til å delta internasjonalt?
PEDAGOGISK DAG Kjetil Bjorvatn 26/ Plan for dagen 1.Oppsummering av uken v/meg 2.Veien videre v/instituttene 3.Lunsj når vi er klare Torben Jensen.
KOMPETANSE FOR INNOVASJON En universitetspilot ved UMB Forskningsdirektør Odd Jarle Skjelhaugen.
Praktisk nytte For Næringshagen For bedriftene i Næringshagen For kommunen/ regionen.
Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
NORDPLUS NABO. Hva er Nordplus Nabo Et program som skal stimulere til oppbygging av langsiktig og forpliktende nettverkssamarbeid mellom Norden og Baltikum.
Høgskolen i Oslo Den digitale hverdagen – fagdag for de uavhengige forlagene Valg og vurdering av digitale læringsressurser Vibeke Bjarnø, IKT-seksjonen,
”Innovasjonsmodell Rogaland”
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
Innovasjonstiltak i EUs 6. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
els-fredrikstad En moderne industripolitikk for innovasjon og konkurranseevne Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen Sunndal 3. desember.
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
+ Allianser i Europa: Muligheter og utfordringer Stig Erik Sørheim Actis.
Horisont 2020 SMB instrumentet og Fast Track to Innovation Stavanger
Women Business Network Vestfold Women business Network (wbn) er et nettverk for kvinner i Vestfold. Nettverket skal støtte og inspirere kvinner; som ansatt,
Nordisk utdannings- og forskningssamarbeid i endring Internasjonal direktør Kari Kveseth Norges forskningsråd Om å utbygge Norden til en internasjonalt.
Nordisk Forskerutdanningsakademi: NorFA Norden NorFA Nabo NorFA Holbergs gate 1, N Oslo Tel.: Fax: +47.
Velferdsteknologiprosjekt Vestfold og Telemark
Regions of Knowledge i EUs 7. rammeprogram
Prosjektbeskrivelse PROSJEKTNAVN Forklaring til presentasjon:
Prosjektbeskrivelse PROSJEKTNAVN Prosjekteier: …
EU- kompetanseprogrammet Pulje 2
Prosjektbeskrivelse PROSJEKTNAVN Prosjekteier: …
Prosjektbeskrivelse PROSJEKTNAVN Prosjekteier: …
KDTO LÅT Presentasjon av våre oppgaver og prioriteringer
Hvordan jobber FBA med internasjonalisering?
Opplæring Koordinatorer 1. november 18
Strategi for lokaldemokratisk utvikling
Utskrift av presentasjonen:

Infineon EU-forskning: Terskler for en bedrift – og nytten av å delta Sted / Dato: SINTEF Seminar / 4. desember 2006 Infineon Per Gerhard Gløersen Infineon Technologies SensoNor AS

Internasjonalt FoU samarbeid på SensoNor Etablert 1985 290 ansatte i Horten Heleid datterbedrift av Infineon Technologies AG Utvikler og produserer mikrosystem sensorer for bilindustrien I dag markedsleder innenfor TPMS (dekktrykksensorer) Deltakelse i internasjonalt FoU samarbeid Aktiv deltaker i EUs rammeprogram siden 1996 (i alt 14 prosjekter, hvorav koordinator i 7) Deltakelse i to EUREKA prosjekter ”Founding member” og styremedlem i EUREKA klyngeprosjektet EURIMUS (mikrosystemer) Rådsmedlem i EUREKA klyngeprosjektet EURIPIDES

Hvorfor deltar vi i internasjonale prosjekter? Ikke for finansieringens skyld, men det er bra å få tilskudd til utviklingsarbeid som vi allikevel skal gjøre For en utenlandsk-eiet kunnskapsbedrift: spesielt viktig av flere grunner: Benchmarking Viser konsernledelsen at vi deltar i Europatoppen Synlighet utad Trenger å samarbeide for å få tilgang på teknologi Nettverksbygging Opplæring / kompetansebygging

Hvordan kom vi med? Deltakelse i faglige konferanser og workshops – åpen holdning Knyttet personlige kontakter Startet dristig – tok på oss koordinatorrollen for å få innflytelse på sammensetning, innhold og gjennomføring Bevisst satsing på aktiv deltakelse i andre europeiske faglige fora (NEXUS / EUREKA klyngeprosjekter / …) Etter hvert ble vi invitert til å delta i tidlig fase av etablering av nye prosjekter

Hvordan få mest ut av deltakelsen i prosjektene? Delta aktivt i definisjonsfasen Møt opp godt forberedt på alle arbeidsmøter; legg mye arbeid i definisjon av arbeidspakker og leveranser Velg prosjekttype og partnere med omhu, definer roller og søk å bygge et konsortium med kompatible partnere (kritisk masse) Vær bevisst på fordeler og ulemper ved vertikale og horisontale strukturer Ta utfordringen ved å være koordinator Hvis du har sterke interesser i vesentlige deler av prosjektet Hvis prosjektet ikke er for stort … men lær av andre først Få med tilhørende kostnader i prosjektforslaget Praktiske råd: Søk støtte fra Forskningsrådet til arbeidet med søknaden og delta i kursene som arrangeres Bruk ”prosjekthotell” til strukturert arkivering av prosjektets dokumenter

Frynsegoder Samarbeidet kan virke inspirerende, spesielt på unge medarbeidere i bedriften Deltakerne bygger internasjonale nettverk Deltakelse profilerer bedriften og gir status Utbyttet er mer enn proporsjonalt med innsatsen (partnerne får rettigheter til prosjektets resultater) Deltakelse i et EU-prosjekt kan være innledningen til et verdifullt langsiktig samarbeid med internasjonale partnere

Utfordringer for en liten norsk bedrift Vær klar over de forskjellige prosjektformenes egenart og tidsaspekt: Velg et lite prosjekt (STREP) første gang eller hvis du har kortsiktige mål Du kan bli dominert av de store partnerne i et integrert prosjekt (IP) Administrativt overhead kan bli stort, men koordinators erfaring og metodikk for ledelse av prosjektet influerer sterkt på mengden Søknadsprosedyrer, administrativt overhead og prosjektformene i FP7 kan vise seg å være bedre tilpasset en SMBs ressurser og behov enn tilfellet var i FP6, i den grad anbefalinger fra Marimon rapporten blir tatt til følge Ikke glem EUREKA hvis målene er markedsnære og konsortiet er lite

Forskningsrådets rolle er viktig og gir god støtte Økonomisk støtte i søknadsfasen Lanseringskonferanse og seminarer om rammeprogrammet Kurs i praktiske aspekter (hvordan skrive søknad, koordinere, administrere og lede prosjekter etc.) Ad hoc: Råd og vink når problemer oppstår. Forskningsrådet er lett å kommunisere med og stiller opp ved behov Aktiv deltaker i IST programkomitéen!

Forskningsrådets og SINTEFs roller fremover: Hva kan en liten bedrift ha behov for? SINTEF er en erfaren deltaker på den europeiske arena, hvordan kan dette komme norsk industri til gode? SINTEF kan utvikle en proaktiv rolle for eksempel som deltaker i ETP’er på vegne av norsk industri Nettverks- og konsortiebygging Tilby å stille opp som koordinator Hjelp til å lage gode søknader NFR har arrangert ”landslags”-møter i Brussel? Med deltakere fra næringslivet / SMB’er? Proaktiv brobygger mot EC NFR: Workshops og mini-evalueringer NFR: Bistand med fortolkning og utforming av avtaler?