Leptin.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Karbohydrater og fedme
Advertisements

ERNÆRING HIL FOTBALL.
Nødvendig for et normalt liv
Insulin, blodsukkerkontroll og diabetes ?
Kosthold og trening med fokus på syklister
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Kostreform ved overvekt og sukkersykdommer
Et sunt kosthold.
Kosthold og trening, noen grunprinsipper
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
Energibalansen.
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
STRESSRESPONS.
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom
– næringsstoffene omsettes i kroppen Fordøyelsen
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Vitaminer.
Forekomst av Diabetes.
Fest og foredrag for hjertehelse
Kostsirkelen.
Diabetes - sukkersyke.
Skjoldkjertel og tyroksin Hvordan påvirker de vår helse
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Grunnleggende ernæring
Sykdommer knyttet til livsstil
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Nyre og urinveier NYRENES FUNKSJON. Nyrene blodets rensestasjon:  Skille ut urinstoff (urea), som er et nedbrytningsprodukt av proteinstoffskiftet. 
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
Bukspyttkjertelen og binyremargens hormon. Binyremargen Organ Produserer adrenalin Begynner å svette, nervøs, skriker Adrenalinet slipper stoffer direkte.
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Hormonsystemet Nervesystemet sender informasjon i form av elektriske impulser gjennom nerver. Hormonsystemet (endokrine systemet) sender stoffer (hormoner)
Problemstilling: Er periodisk fasting bra for deg?
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen
KARBOHYDRATER.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Fibromyalgi og mitokondriar
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Hva gir oss energi i maten
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Leptin

Leptin Et protein Påvist i 1994 Skilles ut fra fettvev Påvirker Sult- og metthetsfølelse Kroppstemperatur Energiforbruk Reproduksjon Kalsiumbalanse

Hva gjør leptin? Høyt nivå forteller hjernen at vi er mette Reduserer appetitt Stimulerer fettforbrenning Lavt nivå forteller hjernen at du er sulten Spis mer Start fettlagring Stimulerer fettforbrenning i muskler

Situasjonen hos overvektige Fettceller produserer leptin Mye fett på kroppen gir stor produksjon Når overskuddsenergi fra høyt blodsukker lagres som fett skilles det ut mye leptin Stadig høyt leptin fører til resistens Mye av de samme effektene som insulinresistens Fettcellene blir insulinresistente sist Overskuddsenergi lagres som fett Bidrar til å holde kontroll med blodsukkeret

Leptinresistens Jo mer fett, jo mer leptin produseres Leptinresistens fører til Sultsenteret i hjernen oppfatter ikke signalet Tror at du mangler fett på kroppen Du er hele tiden sulten Alt du spiser lagres som fett Resistens fører til høyt fastende leptin

Noe blir ikke resistent Kontrollsenteret for det sympatiske nervesystemet. Overstimulering gir en stressrespons – høyt adrenalin og kortisol: Diabetes Høyt blodtrykk Klebrige blodplater Øket T3 og høyere kroppstemperatur Hjerte og kar sykdommer Betennelsesfremmende

Forskjellen på leptin og insulin Insulin virker lokalt på cellens miljø Lagre eller utnytte fett som energi Vedlikehold og reparasjon eller reproduksjon Leptin virker mere globalt i kroppen Gir kroppen mulghet til å kommunisere med hjernen og avgjør: om kroppen trenger mere fett Om det er overskudd som bør brukes Om du er i stand til å få barn eller ikke

Diettråd ved leptinresistens Reduser karbo til under 60 - 80 g/dag Unngå raske karbohydrater Unngå matvarer søtet med fruktose Spis mye grønnsaker Vær forsiktig med frukt Spis proteiner i alle måltider Bruk fett som hovedenergikilde Fruktose fører til øket glykosylering. Galaktose er verst

Kosttilskudd ved leptinresistens Omega 3 – fiskeoljer og linfrøolje Omega 6 – GLA Krom – 400-600 mcg/dag Vanadium (hvis du får tak i) Mangan Multivitamin Antioksidanter L-Karnitin Gymnemna Sylvestre (Glucosan) Løvetannrot Oregano, Timian, Salvie, Rosmarin og Koriander

Ron Rosedale MD Amerikansk lege Meget opptatt av insulinets effekt i kroppen Har i den senere tid sett på Leptins rolle Ga ut denne boken i 2004

Rosedales studie Kosttilskudd: 15 % karbohydrater L-karnitin 2g Kosthold 15 % karbohydrater Ikke stivelse 25% protein Magre proteinkilder 60% fett Hovedsakelig enumettet, noe mettet og flerumettet fett Kosttilskudd: L-karnitin 2g Alfa lipoensyre 400 mg Koenzyme Q10 100 mg, 1 ss tran Magnesium 300mg, Kalium 300mg Vitamin C 1000mg, Vitamin E 800mg, Multivitamin

Resultater: Varighet 91,5 dager (36-211) 31 pasienter, alder 57,6 år, 53% kvinner Vektreduksjon 8,2% Reduksjon fastende blodsukker, leptin og triglyserider = 50% TG/HDL redusert 50% (indikerer fall i insulin) Fri T3 redusert med 7%, TSH konstant