Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Forekomst av Diabetes.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Forekomst av Diabetes."— Utskrift av presentasjonen:

1 Forekomst av Diabetes

2 Type 2 diabetes Sykdommen skyldes Overvekt Inaktivitet Kost: SUKKER
Alder Gener Røyking Stress

3 Komplikasjoner Skader på blodkarene Dårlig blodsirkulasjon i føtter
Femdobler risikoen for HKS Nyresvikt Nedsatt syn Impotens

4 Fordeler av å mosjonere hentet fra; diabetesinfo.no
Å mosjonere gir deg en masse fordeler. Det senker blodsukkeret og insulinbehovet. Insulinet virker mer effektivt og du kan eventuelt slanke deg Mosjon senker også blodtrykket, som er godt for hjertet. Det styrker muskler og muskelfester. Ved å være i god form øker din selvtillit og velvære.

5 Fysisk aktivitet og Diabetes
Forebygge sykdomsutbrudd Reversere nylig oppdaget diabetes Forebygge/utsette komplikasjoner Fysisk aktivitet, kost, røyking, redusere overvekt, stress Redusert dødelighet Livsstilsendring bedre enn medisiner

6 Studier på FA og diabetes
Risikoen for å utvikle diabetes kan halveres ved riktig kost og fysisk aktivitet hos folk i risikogruppen Stor forskjell i risiko mellom inaktive og de som trener 1 gang i uken! Energiforbruket viktig Dokumentasjonen er meget god!

7 Treningsråd Store muskelgrupper, mengdetrening Styrketrening
Diabetikere Ha med sukrose Spesielle hensyn ved styrketrening? Glukosekonsentrasjonen kan bli enda høyere under treningen! Økt sekresjon av glukose fra lever og redusert insulinsekresjon Noen kan ha høyt blodtrykk 8-12repetisjoner

8 Vær nysgjerrig på eget liv med diabetes.
Finn ut hva som gir høye og lave blodsukkerverdier. Hvorfor ble ikke blodsukkeret som forventet. Hvordan fungerer du med høye og lave blodsukkerverdier.

9

10

11

12

13

14

15

16

17 FEILING gir erfaring Ikke la ting være uprøvd fordi du er redd for å feile. Du lærer mest av å gjøre, så gjør mest det. Fysisk aktivitet gjør oss ALLE godt, diabetes eller ikke diabetes. Men, diabetikere har kanskje enda bedre av mosjon Samspillet mellom fysisk aktivitet og insulin er betydelig. Fra erfaringer vet vi at fysisk aktivitet KAN redusere insulinbehovet med inntil %. Men, for deg som skal begynne fra starten av er det viktig at du prøver deg frem.

18 Komme i gang..! Kjenner du din egen diabetes godt er grunnlaget allerede lagt. Vet du hvordan insulindoseringen din endres når du er aktiv, ja da kjenner du til samspillet mellom insulin/kost/kunnskap/fysisk aktivitet. Skriv ned de erfaringene som ikke stemmer med dine erfaringer. Og bruk dem neste gang Planlegg hva du spiser og når du spiser i forhold til den aktiviteten du skal utøve. Og er du i tvil, ta med deg det du trenger. Mat, insulin og blodsukkermåler.

19 Turgåing, løping, skigåing, treningssenter eller ?
Finn en aktivitet som du trives med. Ikke legg lista for høyt. At det er lystbetont er viktig. Og at DU føler velbehag.!!!!!!! Det er bedre med jevnlige små mengder, enn skippertak! Finn DIN aktivitet og en varighet som passer DEG Gjerne korte intervall på minutter, og gjerne flere ganger i uka. Få med deg venner og kamerater. Mål blodsukkeret før og etter for å finne ut hvordan DU reagerer.

20 Insulin og kost Ved fysisk aktivitet vil det ofte være nødvendig å endre både insulinmengde og kost. Kortvarig aktivitet, mindre enn 30 minutter, medfører kanskje ingen endringer. Men prøv deg frem og se hva som skjer med deg. Aktiviteter opp til 1½ time medfører ofte endringer i kost og insulindosering. Begynn forsiktig med å redusere din injeksjon før aktiviteten og ta med deg mat/søt drikke for å innta underveis. I noen tilfeller kan det også være behov for å redusere insulindosen om kvelden. Sjekk blodsukkeret ditt når du er usikker!

21 Lengre aktiviteter Medfører ofte større endringer i insulindosen, både hurtigvirkende og langsomtvirkende. Aktiviteter som går fra 2 til 8 timer medfører regelmessig tilførsel av mat og drikke. Småspis og/eller drikk søt drikke hver ½-time. Innta gjerne et større måltid etter 3-4 timer. Vær spesielt oppmerksom på ettervirkningene etter lengre aktiviteter. De kan sitte igjen i kroppen i inntil 1 døgn etterpå. Ta hensyn til dette når du planlegger nattdoseringen din. Blodsukkermåling forhindrer mange følinger!

22 Idrett/konkurranseidrett
Dette er for de som har gått læretiden sin. Og som vet å ta sine forholdsregler. Men samspillet mellom insulindosering og kosthold er det samme. Men, en vesentlig forskjell er at de som regelmessig er aktive, allerede har en vesentlig redusert insulinmengde. Erfaringer fra sykkelrittet Trondheim-Oslo viste at noen i gruppen fikk redusert insulindoseringen med 30-70% av normaldosen. Mens andre ikke gjorde endringer i det hele tatt. For noen har de STØRSTE overraskelsen kommet inntil 1½ døgn etterpå. Og da med kraftig føling og sjokk. Blodsukkermåling er også her hjelpemiddelet for å unngå disse overraskelsene.

23 Uforutsette reaksjoner!
Ikke vær redd for at overraskende situasjoner KAN inntreffe. Vær i stedet forberedt på at det skjer endringer med deg når du er fysisk aktiv. Og hendelsene forbereder du best ved å sjekke blodsukkeret ditt før, undervei og etter dine aktiviteter. Og ta med deg hendelsene som overrasket deg med til legen din og del hendelsene med han/henne! Ikke la EN uforutsett hendelse ta fra deg gnisten til å fortsette. God fornøyelse! Og husk at øvelse gjør mester!

24


Laste ned ppt "Forekomst av Diabetes."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google