Virkemidler og komposisjon

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk.
Advertisements

Hjemmeoppgave 1: Å høre etter NAVN: ……………………………….. DATO: ……………………….
Hvordan dekke en dialog på film?
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
1. Dette portrettet er originalbildet som vi skal se hvordan vi kan forbedre ved å gå tettere på motivet, gjøre bildet skarpere og lysere. Deretter skal.
Bildekomposisjon.
Kurskveld 4.
Kontekst Basisbok Kapittel 3 Ord, bilde og lyd – sammensatte tekster
forelesning for stomisykepleiere i makro foto.
Tegneserier.
1. Om postere Når vi her snakker om Postere mener vi vitenskapelige plansjer til bruk på seminarer, kongresser og i andre faglige sammenhenger. Vi snakker.
Nettvett.
1.Om postere Postere er vitenskapelige plansjer til bruk på seminarer, kongresser og i andre faglige sammenhenger. Vi snakker altså ikke om plakater som.
Dette er en vitenskapelig plansje i størrelse A1 (594mm x 841mm) laget ved hjelp av PowerPoint. Skriften her er Arial 48pt og fargen er lik streken.
Prosjektoppgave Grafikk og Digitale foto
Inn i naturen Kandidat nummer 110.
Arbeidskrav 3 selvvalgt tema - arkitektur. Oppstart i arbeid med ideer Første ideer – plakat til den norske opera, hvordan Få barna inn i operaen kampanje.
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
Knipsetips Se Fototeknikk kap.7 s.60 i boka.
Dokumentasjon av en prosess
Foreldre; viktig ressurs til barnets læring!
Arbeidskrav 3 Del 2 Idéutvikling for illustrasjon, dekor eller kunstnerisk uttrykk. Jobb med ett av de to temaene dine. Arbeidet skal hovedsakelig foregå.
1. Om postere Postere er vitenskapelige plansjer til bruk på seminarer, kongresser og i andre faglige sammenhenger. Vi snakker altså ikke om plakater som.
Stoler du på hva øyet forteller deg?
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Om å skrive om litterære tekster
Komplekse tall Naturlige tall
Kompetansemål Mål for opplæringen er at elevene skal kunne - bruke ulike materialer og redskaper i arbeid med bilder ut fra egne interesser - samtale.
Formings oppgave i forbindelse med operaprosjektet:
AD SIGNALER Innkast Ad markerer når ballen er ute av spill.
Hørsel og bevegelse Hvis målet er deltakelse og aktivitet og barnet er
LØFT ER TØFT særlig i SFO
MYK START… Lysglimtjakt tar fra 50 sekunder pr dag – har du det, 50 sekunder altså? Viktig å kunne gi positiv tilbakemelding som er personlig, konkret.
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Filmtips Virkemidler.
11 Fotolesing.
Bilder og bildespråk 123norsk.com.
Din nærhet til det du ser
Lys-mørk kontrast Dersom vi bruker farger som er veldig lyse mot farger som er mørke, oppstår det en stor kontrast. Øyet trekkes mot de stedene der kontrastene.
1. Om postere Når vi her snakker om Postere mener vi vitenskapelige plansjer til bruk på seminarer, kongresser og i andre faglige sammenhenger. Vi snakker.
Samtale om læremidlene
Litterære virkemidler
LESEARBEID Elevene kan bruke disse kortene i selvstendig lesearbeid på skolen. Kortene er delt opp i før, under og etterarbeid. Lærer kan også bruke kortene.
Matematikk/literacy LUB uke 36 Elise Klaveness Høgskolen i Vestfold
Ny barnehage – ny førskolelærerrolle?
Kapittel 7 Analyse Å analysere sammensatte tekster bilde – film -reklame SG- design/Fotolia.
Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller SG- design/Fotolia.
Sammensatte tekster LUT LK 06 - Sammensatte tekster Hovedområdet sammensatte tekster viser til et utvidet tekstbegrep der tekst kan være satt.
Virkemidler i film  Mange vanlige enkeltbilder, og kjører dem fort etter hverandre.  Filmen har sitt eget språk,  sine egne ord.
Sammensatte tekster. Mål: gjenkjenne, beskrive og analysere elementer fra egenlaget sammensatt tekst. Faguttrykk: Format Blikkfang Bildeutsnitt Leseretning.
Bildebøker Bok der tekst og bilde sammen deltar i framstillingen av et narrativt forløp.
Filmtips Virkemidler. Bildeutsnitt:  Ultranær  nær  Halvtotal  Total.
Sammensatte tekster S.S. EUS 2017.
Post 1 Sett deg ned ved et bord i kantina. Velg deg ut en tilfeldig person som sitter i kantina. Skriv noen setninger med personal synsvinkel, tredjepersonsforteller.
Informasjonssikkerhet i hverdagen
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Virkemidler tegneserier.
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
Informasjonssikkerhet i hverdagen
Estetiske virkemidler
Kunst og håndverk 10.trinn
1 Kommunikasjon.
Medfølelse Til dette temaet er noen av bildene ganske tøffe. Disse er samlet mot slutten. For de yngste elevene må en vurdere om det er lurt å hoppe over.
Kurs 9.3 s.384 Å analysere tekst Novelle
Alice i Eventyrland Laget av Sahal Forfatter Innhold.
Bilder og bildespråk 123norsk.com.
Bilder og bildespråk 123norsk.com.
Å se andre innenfra og seg selv utenfra
SG- design/Fotolia Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller.
Utskrift av presentasjonen:

Virkemidler og komposisjon FOTO Virkemidler og komposisjon

Virkemidler Bildeutsnitt Kameravinkel Format

Bildeutsnitt Total – Halvtotal – Nær - Ultranær

Kameravinkel Froskeperspektiv------------------- Fugleperspektiv---- Normalperspektiv-----------------

Format Stående Liggende

7 tips til komposisjon 1. Det gyldne snitt: Betegner et eller flere punkter eller linjer innenfor bildeflaten der det kan være ekstra gunstig å plassere motivet. For at bildet skal bli så estetisk som mulig, bør de viktigste elementene befinne seg langs strekene, eller i kryssene der strekene møtes.

2. Bruk linjer En av de største hjelpemidlene i god komposisjon, er linjer. Et bilde består ofte av mange linjer, enten de er horisontale, vertikale, diagonale eller bølgete, om de er godt synlige, eller mer abstrakte. Dette er noe du kan og bør utnytte til det fulle. Linjer er nemlig svært uttrykksfulle og kan skape mange forskjellige stemninger i et bilde.

Linjer Horisontale linjer skaper ro og stillhet i bilder. Vertikale linjer kan gi et bilde et uttrykk av styrke og storhet. Perspektivlinjer som møter hverandre i horisonten, trekker betrakteren innover i bildet. Motiver som ofte fotograferes på denne måten er togskinner, bilveier eller trær fotografert nedenfra.

Linjer Diagonale linjer gir et bilde dynamikk S-kurven gir et  bilde en følelse av mykhet, samtidig som det trekker betrakterens blikk innover

3. Skap tre dimensjoner Selv om et bilde kun er i 2D, kan man ved hjelp av god komposisjon skape inntrykk av 3D Dette gir bildet en ekstra dybde, og bidrar til å trekke betrakteren innover Du oppnår dette ved å inkludere forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn i bildene

  4. Velg riktig format En grunnregel sier at formatet bør følge motivets form for å unngå for mye tomrom på sidene. Det forsterker motivets form.

5. Tenk enkelt For at motivet du tar bilde av skal komme til sin fulle rett, er det viktig at det ikke forsvinner i et hav av rot. Tenk enkelt. Når du tar et bilde, bestem deg for hva som er motivet og hva du ønsker å fortelle. Deretter bør du eliminere alt som ikke har betydning for motivet.  

6. Gjenta motivet Gjentagende elementer og mønstre, gir bilder som er behagelige for øyet å se på. Et tips er å gå nærme motivet og kutte ut omgivelsene, slik at kun motivet er synlig. Det er lurt å inkludere noe som bryter med motivet, for å skape spenning og unngå at det blir kjedelig.  

  7. Se etter rammer Rammer kan bidra til å gi bilder dybde og fokus. Når motivet er rammet inn, trekkes øyet innover mot den delen av bildet som er viktig. Rammer kan også bidra til å gi bildet kontrast eller til å sette motivet i en sammenheng. Se etter rammer i natur, arkitektur og ellers i hverdagen.

Noen bildeeksempler:

Fotooppgave Finn et motiv i eller utenfor skolen, f.eks. en sykkel, et tre, en venn, en dør, en vegg, en benk… Ta bilder av motivet med 1. Ulik avstand (bildeutsnitt): ultranær nær halvfjern (halvtotal) fjern (total) 2. Ulike kameravinkler fugleperspektiv froskeperspektiv normalperspektiv 3. Ulike format liggende stående

Velg deg ut ditt beste bilde og presenter det for de andre elevene på gruppa. Fortell hvilket bildeutsnitt, hvilken kameravinkel og hvilket format du har brukt. Fortell hvorfor du synes akkurat DETTE er det beste bildet

Lykke til!