Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

forelesning for stomisykepleiere i makro foto.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "forelesning for stomisykepleiere i makro foto."— Utskrift av presentasjonen:

1 forelesning for stomisykepleiere i makro foto.

2 Makrofotografi i digitalkameraer
Du har sikkert lagt merke til at dersom du trykker på makroknappen, kan kameraet ditt plutselig fokusere nærmere. På noen modeller betyr det at du kan fokusere ned til 20 cm, mens på andre - og spesielt Nikon har vært flinke til dette - kan du være ned til 2 cm unna det du fotograferer.

3 Hva er makro/teleobjektiver

4 Makrofotografering og objektiver

5 Makroobjektiver. Er det et område innenfor objektiver som det er ekstra mye å sette seg inn i så er det makroobjektiver. For det første, fotografering på nært hold er makrofotografering. På et standard kit objektiv så er det ofte en nærgrense på rundt 25-35cm. Dette gjør at du kommer ganske nært, men ikke ekstremt nært. Når vi snakker om makro så er det som oftest snakk om skikkelig nærbilder. Nærmere enn det et kit objektiv kan klare å fokusere.

6 Øyet og objektiver Lukk det ene øye. Se på pekefingeren din og før den mot deg. Da er det 2 ting du kan merke deg. 1. Øyet klarer ikke å fokusere på fingeren når den kommer ganske nært 2. Fingeren ser lett mørkere ut fordi du skygger for lyset. Dette er egenskaper som går igjen for objektiver også. De kan ikke fokusere når ting kommer alt for nært.

7 Objektiver Dette er egenskaper som går igjen for objektiver også. De kan ikke fokusere når ting kommer alt for nært. Om du har et kompaktkamera med nærgrense/makro på 0-1cm så er det ikke lett å ta gode bilder når ting kommer helt opp i kameret, lyset forsvinner fordi du skygger over det. Samme prinsipp som du legger merke til med øyet. Om vi med øyet skal se nærmere på noe så bruker vi et forstørrelsesglass. På et objektiv kan du f.eks bruke et close up filter.

8 Close up filter For det første, dise har flere navn. Close up filter er det typiske engelske navnet. Forsatslinse er det mest korrekte Norske. Men makro linse og nærlinse blir de også kalt. Du kan kjøpe rimelige close up filtre/linser som monteres frempå objektivet. Dette fungerer omtrent som et forstørrelsesglass og gjør at du har muligheten til å komme nærmere. Ulempen er at de fleste filtre reduserer skarphet og sørger lett for at du får mer kromatisk abberasjon i bildene.

9

10 Et makroobjektiv kan gi nye perspektiver på naturen.

11 Makro betegnelsen og forstørrelsesforhold
På mange objektiver så står det bilde av en blomst og kanskje 0,25cm. Dette er nærgrensen. Om det står "macro 1,5 meter" så er det nærgrensen 1,5 meter. Du kan med andre ord ikke fokusere på ting som er nærmere enn 1,5 meter

12 Eksempel av en tilfeldig flue på veggen. JPEG rett ut av kameraet.

13 Etter en lett beskjæring, liten oppjustering av lys og noe oppskarping

14 Tips for gode og skarpe makrobilder
1 Bruk stativ, ihvertfall om lysforholdene ikke er så gode. 2 Bruk selvutløser/fjernutløser og speil lås aktivert viss du bruker stativ. 3 Sett kameraet i A/AV modus for å kan kontroll til å stille blenderen 4 Bruk manuel fokus for å fokusere der du vil 5 Vurder å bruk live view dersom du har det på kameraet ditt, husk og forstørre bildet for å finpusse fokusområdet. 6 Om du bruker autofokus. Bruk bryter/limit spak for å begrense fokusområdet for kjappest mulig autofoks. 7 Ikke bare tenk på det du tar bilde av og som er i forgrunnen. En fin bakgrunn er også viktig! 8 Bruk eventuelt et redingeringsprogram som har gode muligheter for oppskarping av detaljer. 9 "Maskingevær teknikken"- Tar du bilder håndholdt med manuel fokus. Len deg noen millimeter frem og tilbake mens du holder inne utløser knappen. Dette gjør at du får tatt mange bilder, og med rett gjennomføring så får du garantert et bilde der fokus er perfekt plassert. (kameraet må stå på kontinuerlig bildetaking slik at det tar bilder så raskt som mulig) 10 Bruk gjerne ekstern blits med diffuser. Eller en skikkelig makro blits. Lys er veldig viktig på makrofotografering. Men en rimelig reflektor kan ofte gjøre underverker. 11 Det er lov å legge ut vanndråper og gjøre tiltak for å endre miljøet rundt det man tar bilde av for å få best mulig resultat. 12 Øvelse gjør mester!

15 Bildeeksempler på objektiver med macro i navnet, men som ikke har skikkelig 1:1 makro
Sigma 300mm, fokusert så nært som mulig

16 Resultat med sigma 70-300 på 300mm, blender 5
Resultat med sigma på 300mm, blender 5.6 og 1:2 forstørrelsesforhold, maks nærgrense

17 Sigma 18-50 @ 50mm, fokusert så nært som mulig.

18 Resultat med sigma 18-50 på 50mm brennvidde. Blender f2
Resultat med sigma på 50mm brennvidde. Blender f2.8 og 1:3 forstørrelsesforhold, maks nærgrense

19 Brennvidder og arbeidsdistanse
Bildet illustrerer nærgrenser. Om vi ser på 50mm og 60mm objektivene så er avstanden der kameraet monteres ganske lik. Men 60mm Canon objektivet har en mye lengre avstand fra veggen siden fronten ikke går utover slik som Sigma 50mm objektivet.

20

21 Eksempel på liten dybdeskarphet. 90mm brennvidde, blender f5.

22 Nikon 300 mm

23 Dybde skarp, blender 11

24

25 Forskjellene på å bruke ekstern blits og den innebygde blitsen i kameraet, er ofte store.

26 Dra bilder over til powerpoint
Original bilde Dratt bilde

27

28

29 Makro

30 Makro LYS?

31 Makro Lys Lys

32 Takk for meg.


Laste ned ppt "forelesning for stomisykepleiere i makro foto."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google